topp

Nytt om det kungliga Europa

AV ÅSA BÖNNELYCHE

Åsa Bönnelyche är reporter på Svensk Damtidning och skriver ofta om aktuella händelser i de europeiska kungahusen. Det handlar om bland andra de brittiska prinsarna William och Harry, danska kronprinsessan Mary och de andra europeiska prinsessorna.

Jul-kul i kungliga EuropaNu är det bråda tider i spanska kungahuset. Här ser vi fyrabarnspappan Inaki som är gift med prinsessan Cristina. Han har full sjå att hålla reda på knattarna i julruschen.Fergie verkar däremot packat klart inför julens alla begivenheter. Undrar vad som gömmer sig det stora paketet?
Nyckelord:Jag berättar om drottningen i norsk radio och tysk TV.I morgon fyller drottning Silvia 65 år. Hon firar sin födelsedag i lugn och ro med en familjemiddag på Drottningholm.
Till skillnad från andra pensionerar sig inte Silvia utan fortsätter med sina kungliga uppdrag som vanligt. Annars hade det ju varit bekvämt för kungaparet om kronprinsessan Victoria kunde ta över. Då hade dottern sluppit att fråga sin far om det är ok att gifta sig med Daniel Westling. Victoria hade då kunnat göra som kungen gjorde - bara bestämma sig för att äkta en "vanlig"...Det gick ju bra för kungen och Silvia.

I dag blev jag intervjuat utanför Kungliga Slottet. I morgon kan ni höra mig berätta om drottningen i norsk radio NRK p1 i
programmet "Norges glass" och se mig i tysk TV. ( Min röst ska dubbas....)

Det var iskallt ute på yttre borggården, men det var roligt att träffa den norske reportern och det tyska TV-teamet, som berättade att de nu har väntat länge nog på ett kungligt bröllop.

En av frågorna jag fick var "Varför gifter sig inte kronprinsessan Victoria?"....

Det är inte bara hela Sverige som undrar utan hela kungliga Europa undrar när vår blivande drottning ska knyta hymens band.
Nyckelord:Svensk Damtidning har fått kungliga julkort från prinsessornaVi har fått julkort från Elena av Spanien och hennes två barn.Det ser ut som om de små kungligheterna inte får en så värst vit jul...men vad underbart med sol och värme!


Prinsessan Cristina av Spanien och hennes härliga familj har också skickat julkort
Och inte vill väl kronprinsparet Felipe och Letizia vara sämre. Här ser Ni deras fina julkort
och deras söta döttrar Sofia och Leonor.

God Jul & Gott Nytt År!
önskar Svensk Damtidning i retur
Nyckelord:Åsa Bönnelyches kungliga lista har slagit rekord


Foto: Charles Hammarsten/ IBL

Helt otroligt att kronprinsessan Victoria dök upp i brudklänning på årets Nobelmiddag på kungliga slottet häromveckan. Hon gav oss verkligen en försmak på vad vi en gång ska få se i Storkyrkan, när Victoria skrider altargången fram.

Jag tycker att kungaparets äldsta dotter bara blir vackrare och vackrare. Det är synd att hon inte gifter sig nu när hon blommar i skönhet....

Kronprinsessan Victoria kommer naturligtvis att hamna på min kungliga innelista efter denna uppenbarelse.

Ni har verklgen kommenterat flitigt. Kungliga listan har slagit rekord med över 154 kommentarer! Vad kul!
Nyckelord:Kronprins Felipe får heta kyssar av hemlig beundrarinna


Foto: Stella

En julkyss får kronprins Felipe här av en kvinnlig beundrarinna. Letizia vet inte riktigt vad hon ska tycka. Det ser ju faktiskt ut som om Felipe känner denna mystiska brunett sedan tidigare....hm..ett triangeldrama börjar växa fram i det annars så stiltjeartade, spanska kungahuset. Intressant!
Nyckelord:Tomten har redan kommit till Grimaldis furstliga klippa över Medelhavet


Foto: Stella

Tomten har redan kommit till Monacos furstefamilj. Albert är en generös regent som sörjer för sina invånare i skatteparadiset. Någon större välgörenhetsinsats behövs knappast när det gäller barnen i Monte Carlo, men lite lyxklappar med kunglig touch delades ändå ut till alla snälla barn...Det blev nästa slagsmål om paketen när prinsessan Stephanie försåg de små med överraskningar.


Foto Stella

Här ser vi Caroline av MOnaco i givartagen
Nyckelord:Söker med ljus och lykta efter sin håriga kärlekBea borde få skäll eller dask av en smällkaramell! Hon kopplade bort vovven Max, som hon fick i julklapp år 2001. Hunden är spårlöst försvunnen och varken prinskorvar eller sylta verkar få hunden att återvända. Nu har hon satt upp lappar i närområdet för att få hjälp av grannarna att lokalisera hunden som rymt.


Foto: Stella

Prinsessan Beatrice borde göra som Caroline av Monaco, som alltid kopplar sin trogne vän Romeo. Här på bilden är vovven till och med bunden!Nyckelord:Prinsen har tomteskäggDet var länge sedan vi såg prns William och Kate tillsammans. Här är de ute på Sandringhams ägor för en "lill-julafton" i glada vänners lag. Wills har odlat skägg! Det märks tydligt vem som ska agera tomte i år...

Ju mindre hår på skulten, desto mer på hakan. Prins William blir mer och mer man för varje dag som går. jag tycker att han passar i skägg.
Nyckelord:Prinsessans man är en ny Micael BindefeldFrån lastbilschaufför, författare, porslinsdesigner, prinsessmake till FESTFIXARE

Ari Behn arrangerade ett julbord för kändisar på restauranten Bølgen & Moi. En halvtimme efter alla kommit dök prinsessan Märtha Louise och parets minsting Emma Tallulah upp. Systrarna hade barnvakt.
Nyckelord:Just nu är prinsessan Madeleine i Sturegallerian och julshoppar

Vad gör prinsessan Madeleine just nu? Vår kungliga spanare och modeprins har precis ringt mig och avlagt rapport.

Madeleine är inne i Sturegallerian och shoppar med väninnan Katarina von Horn, som vant drog sin barnvagn mellan klädeshängarna. De gick loss bland plaggen på prinsessfavoriten Massimo Dutti och prinsessan fastnade för en lila, stickad tröja i Marino ull. Hon betalade snällt i kassan och verkade mycket nöjt med sitt inköp.

Prinsessan Madeleine var snygg som alltid. Hennes hår var en aning ljusare än vanligt - nyslingat! och hon var ledigt, sportigt chic-elegant i jeans och höga stövlar.Prinsessan Madeleine köpte nyss en lila tröja. Något att värma sig i under skidsemestern i jul?
Nyckelord:Fina bilder...och en fulÄr det familjen Macahan ute och rider på vidderna i Vilda Västern? Det ser så ut, men vid närmare granskning är det tuffa kronprinsparet av Holland, Willem Alexander och Maxima som luftar hästarna. Annorlunda bild på "de flygande" holländarna av Oranien.


Den här bilden på grevinnan Alexandra är också fin tycker jag. Hon ser precis ut som sagans Snövit med sin blodröda mun och hår av ebenholtz.Det här fotot borde jag ha på kungliga utelistan. Hur ful får man se ut om man är prins av England? Det ser ut som om någon kittlar William. Sanningen är dock den att vakterna leder ut en överförfriskad tronföljare från en av innekrogarna i London efter en blöt kväll.
Nyckelord:Få en vän för livet på Åsa Bönnelyches kungliga lista
Roligt att kommentarerna på min kungliga inne-och utelista duggar tätt. Det verkar som om några av Er har funnit nya vänner på kuppen....kul!

Lilian och Neta har blivit vänner via listan:

Lillan
Hejsan Neta, är en stor beundrare av dej. Skickligt att du bara med ett par rader får till det så vasst i dina kommentarer och ofta huvet på spiken. En konst i sig. Javisst är det kul att få lufta sig lite här, roligare än jag trodde först faktiskt. Jag bor nu på Lidingö, och det går alldeles utmärkt det med. Kramis.
PS. Svensk Damtidning får göra nåt åt kommentarfältet, det börjar bli jobbigt att ta sig ända ner till botten hela tiden. Så här ska vi inte behöva ha det.
Anmäl kommentar

2008-12-16, 23:09 Neta
Hej Lillan, söta du. Du verkar så rar, men jag tror att vi kommer lite från ämnet här på inne och ute sidan när det nu börjar röra sig om var folk bor eller har bott. Men det är kul att skriva och få respons, eller hur ? Du skriver att du har bott på Gärdet. Det räknas nog till Östermalm, men min mamma som flyttade in i en lite trea på ålderns höst tyckte att hon var Gärdesbo. Var bor du nu ? Hoppas du kan logga in dig snart. Kram Neta
Anmäl kommentar


Åsa Bönnelyches kungliga inne-och utelista, Åsas kungliga lista
Nyckelord:Märta-liljorna vid frieriet var inte Aris idéStackars Ari Behn som sörjer sin morfar Andreas Solman. Han var konstnär och var den som designade prinsessan Märtha Louise och Aris förlovningsringar. Och jag som trodde att det var Ari Behn själv som kom på den romantiska idén med att sprida ut vackra Märta-liljor över golvet när han friade till sin älskade. Nu har jag förstått vem som egentligen ligger bakom denna briljanta väg till frieri. Andreas Solman inspirerades av Märta-liljor både när han ritade ringarna i vitt guld och annars i sitt konstnärliga arbete. Säkert tipsade han Ari om att lägga ut dessa ljuvliga blomster i en form av en stig, som Märtha Louise fick vandra dagen då Behn friade.Kul att Norges äkta prinsessa fått en egen liten julängel lagom till jul. Änglar finns - hemma hos Behn i alla fall.
Nyckelord:Prinsessornas halsbrytande attacker


Hostattackerna fick nästan prinsessan på fall.

Förra året hade prinsessan Madeleine feber och influensan men härdade ut både under prisceremonin i Konserthuset och vid Nobelbanketten. Halstabletterna blev en tröst i nöden för att dämpa de allra värsta tupparna i halsen.Host Host..också denna gång var Madeleine tvungen att stoppa i sig en stärkande karamell.

Och storasyster hittade lite smått och gott i sin godisgranna kuvertväska.
Nyckelord:Flott blått i Blå Hallen

Nobel 2008 blev som alltid en färgsprakande fest när de sidendraperade, eleganta damerna gled in i Stadshuset.
Rött dominerade men även nyanser av blått skymtades i vimlet.

Här är några smakprov i kungligt blått, kornblått och turkos..
Alice Trolle-Wachtmeister, född 1926, är överhovmästarinna och statsfru. Hon är gift med Hans Gabriel Trolle-Wachmeister. Hon är bosatt på Trolle-Ljungby, i Skåne. Hon är nummer fem i rang i Sverige efter kungen, talmannen, statsministern och riksmarskalken.

Hennes privata diadem är ett av de mest eleganta som går att skåda på Nobel.Lugnt och fint stolpade poeten Kristina Lugn in i salen i förd en lång kornblå kaftan.Inga lågpriskläder på H&M-ägarparet Stefan och Denise Persson.Volvo-direktören Leif Johansson med hustru Eva i skimrande blått - snyggt!Virvlande dans med böljande blå - och ganska enkel - klänning för grevinnan Anna Maria Corazza Bildt och utrikesminister Carl Bildt.

Men behåbandet sticker ju upp! Inte bra.Drottning Silvia log vänligt i sin ljuvt Serafimerblå klänningTog det lila lugna gjorde prinsessan Christina som bar en av kvällens mest färgstarka blåsa.

Foto: Charles Hammarsten / IBL

<script src="http://export.knuff.se/api/?q=kungliga+europa" type="text/javascript" charset="utf-8"></script> <!-- knuff.se/api/ -->

<script type="text/javascript" src="http://export.knuff.se/api/?konfigurering" charset="utf-8"></script>
Nyckelord:Dansanta gäster med stil


Foto: Scanpix

Mona Salin bröstar upp sig på dansgolvet. Inte för att jag är en stor fan av Mona men klänningen hon bär här är det ju inget större fel på. Den gröna färgen är vacker. Svenska Akademiens Horace Engdahl och professor Ebba Witt-Brattström gillar kulturellt svart. Så här såg de ut på Nobel förra året....och nedan ser vi att Ebba även i år svepte in sig i en svart kreation. Men denna gång glänste livet livfullt i guld.

Horace Oscar Axel Engdahl, född 30 december 1948 i Karlskrona, är en svensk litteraturvetare samt litteratur- och danskritiker. Kanske kunde han betygsätta gästernas danstalanger denna kväll. (Han är ledamot av Svenska Akademien sedan 1997 och dess ständige sekreterare sedan 1999.)

Nyckelord:En dansant Agneta Skoog Svanberg i Svensk Damtidning

När storbandet On Cue drog i gång i Gyllene salen var gästerna inte sena att äntra dansgolvet. Kungligheterna drog sig tillbaka för att invänta Nobelmiddagen på Slottet i kväll, men i Stockholms Stadshus fortsatte festen ända in på småtimmarna.


Foto Scanpix

Erikssonchefen Carl-Henrik Svanberg valsade med hustrun Agneta som är barnmorska, universitetslektor och medicine doktor vid Uppsala universitet och expert på provrörsbefruktning. Jag gjorde en intervju med Agneta Svanberg i
Svensk Damtidning för en tid sedan som blev uppmärksammad i bl.a. i Veckans affärer.Foto: Åsa Bönnelyche

I artikeln berättar Agneta Skoog Svanberg att hon och Carl-Henrik träffades i scouterna. De har varit gifta i 25 år!

Agneta säger vidare att det är viktigt för kvinnor att få barn tidigt.
"Snittåldern för förstföderskorna i landet är 29 år. Fertiliteten går ned drastiskt efter 38"
Nyckelord:Kyss mig finansministern!


Foto: All over Press/ Patrik Österberg


Stort pusskalas på dansgolvet! Finansminister Anders Borg och fru Susanna visade att årets Nobel faktiskt gick i kärlekens tecken som var temat denna gång.
Nyckelord:Kändis i NobelmingletHär ser vi norska kungaparet på Nobelfest i Oslo. Där är det smoking som gäller.


Sir Michael Caine festar loss på kalaset i Oslo, där man har smoking i
stället för frack. Smokingen uppfanns av en excentrisk skotte (Lord
Sutherland) som obstinat klippte av sin "svans" på sin frack.
Michael Caine blev riddare 2000 och nu är han programledare för
utdelningen av Nobels fredspris. Inte dåligt för en kille som hoppade av
skolan som 15-åring och efter en lång tid med diverse enkla arbeten fann
sig lyckan i att spela teater.


Nyckelord:En mogen ensam prinsessa


Foto: Scanpix

På något sätt tycker jag att det känns lite synd om prinsessorna som år efter år får representera med mamma och pappa utan egna män. Det vore så roligt om kungafamiljen kunde utökas. Vi behöver lite kungliga bröllop i Sverige.

Hoppas verkligen att Jonas Bergström och prinsessan Madeleine snart gifter sig.

Både Victoria och Madeleine är inga tonåringar längre. De är snarare två mogna damer som är i giftasvuxen ålder.
Nobel skulle bli så mycket tittvänligare med lite manlig fägring i form av Jonas och Daniel!

Nyckelord:En rökare i Prinsens GalleriPrinsessan Madeleine hade roligt med kemipristagaren Roger Y Tsien. De njöt av den goda middagen. Till huvudrätt blev det kalvfilé med Karl-Johan-svampsås och timjanpotatisterrin.

Äntligen bryts taffeln och kungligheterna och alla gäster tågar ut. Och kungen får ta en liten rökstund i Prinsens Galleri

Nyckelord:Balens drottningarVictoria har aldrig varit vackrare!

Norrmännen har redan utnämnt prinsessan Madeleine till balens drottning. Och hon är vacker som en tavla.


Scanpix

Vilket förföriskt leende.


Nyckelord:Gäster med gester


Foto Scanpix

Vår regent är kung i minspel. Kanske har han tagit lärdom av Orionteaterns mim-föreställning som Nobelgästerna nu har fått åse.

Det märks att Carl XVI Gustaf härstammar från franska Pau. Gesterna är yviga, men han är i gott sällskap. Här konverserar Konungen med medicinpristagare Francoise Barré-Sinoussi från La France!

Barré-Sinoussi har fått Nobelpris för upptäckten av HIV-viruset som orsak till AIDS. Hon blev överraskad när telefonen ringde och en fransk journalist berättade nyheten om priset.

25 år av forskning hr alltså gett resultat.
Nyckelord:Världsartisterna på plats i Nobel-OsloMedan Blå Hallen I Stockholm fyllts av kungligheter och operamusik har några världsartister dykt upp i Oslo. Diana Ross ska uppträda på konserten som ges till ära av Fredspristagaren i morgon. Robyn ska också uppträda.Skådespelaren sir Michael Caine och hans Shakira har även dem anlänt till Grand Hotel i Oslo. Caine ska agera programledare under konserten tillsammans med Scarlett Johansen.


Foto Scanpix
Nyckelord:Drottning Silvias alla Nobeldiadem


Här bjuder jag på en lektion i gnistrande tiaror


DROTTNING SOFIAS BRILJANTDIADEM Drottningen bär ett diadem av briljanter. Det var troligen tillverkat för drottning Sofia i samband med hennes giftermål 1857 med den blivande Oskar II.
AMETISTGARNITYRET

STOCKHOLM 1991 - TIARA AMETISTGARNITYRET Bilden visar Drottningen i ametistgarnityret som har sin bakgrund i Napoleons familj. Det består av lila ametister och briljanter. Dessa smycken kom till Sverige genom drottning Josefina.
KAMÉGARNITYRET

STOCKHOLM 1998 - KAMÉGARNITYRET Drottning Silvia bär det så kallade Kamégarnityret som består av diadem, halsband, örhängen, brosch och två armband. Gåva från kejsar Napoleon till hustrun Josephine omkring 1805. Smyckena består av guld, pärlor, briljanter och stora kaméer. Diademet bar drottningen som brudkrona den 19 juni 1976. Drottning Silvia skrattar hjärtligt vid årets Nobelbankett i Stadshuset.
Drottning Silvia bär ett diadem av briljanter, som troligen tillverkades för drottning Sofia i samband med hennes giftermål 1857 med den blivande Oskar II. Halsbandet är av briljanter och rosa ädeltopaser tillverkat i S:t Petersburg omkring år 1800. Smycket kom till Sverige genom drottning Victoria. Drottningen bär också Konungens briljerande porträtt.
Nyckelord:Kungen glömde dra ut stolen


Carl Bildt


La Légion d'honneur

Till kvällens ära sitter hederslegionsutmärkelsen på Bildts frack, han
har den på sig för att hedra sin franska bordsdam.
Förutom Bildt har ett flertal svenska officerare förärats denna orden,
som är Frankrikes förnämaste och instiftades av Napoleon redan 1802.
Även kvinnor kan få denna orden, men vi efterlyser vilken svenska som
förärats?

Här ser vi Bildts fru Anna Maria Corazza Bildt. Hon bar blått även förra året. Men den här stassen är ju makalös!Och här är kungen vid honnörsbordet

Foto: Scanpix

Så här ser det ut vid honnörsbordet just nu. Riktigt trivsamt!

En studenska presenterade Nobelstiftelsens ordförande Marcus Storch, som
välte sin stol när han skulle ställa sig upp och presentera kungen som talare...

Därefter presenterade studentskan Kungen

Kungen var nära att missa att dra ut stolen till sin bordsdam när alla
ställde sig upp för skålen till Nobels minne
Missa inte Åsas kungliga lista


http://nyligen.se/blogg/nvboc3
Nyckelord:Prinsen och bocken

Carl Philip såg väldigt uppiggad ut när han nästan sprang ned för trappan till honnörsbordet. Prinsen sitter bredvid Kemipristagarens hustru Wendy Tsien. Hon och hennes idag dekorerade make är väldigt imponerade över Gävles julbock. De hade inte möjlighet att åka upp och beskåda Gävles stolthet, men har fått lite halm från Bocken som de kan ta med sig hem. Denna halm lär vara behandlad med medel som gör att den inte kan brinna, så när de tröttnat
på sin svenska halm måste den sopsorteras och kan inte brännas i deras öppna spis.


Foto Scanpix

http://nyligen.se/blogg/nvboc3
Nyckelord:Anders Borg hånglade under bordet!

På det glada åttiotalet fann Finansminister Borg sin kärlek till fru
Sanna på en något enklare middag nere i Östergötland. De kände varandra
mycket väl sedan tidigare men alla gästerna blev mäkta förvånade över
att finna dessa två vilt hånglades under bordet.
Vi får väl se om kyssar under bordet är en ritual nu som kommer att
upprepas även denna afton?
Kanske blir det Anders dåliga rygg som förhindrar de båda från att låta
läpparna mötas under bordet?


Foto IBL

Detta är en gammal bild, men snart kommer jag att kunna visa hur de ser ut i kväll på Nobel.

Anders Borg sitter nu och konverserar L Mususa Wiesel som sitter till vänster om honom. Hon är gift med Torsten Wiesel, medicinpristagare 1981.
Nyckelord:Drottning Silvia då och nu


Foto Scanpix

Silvias Nobelklänning påminner en aning om den hon bar 1979 (bilden ovan), som var sydd av prinsessan Lilians engelska skräddare Elisabeth Wondrake. Fyra lager chiffong varav ett i varmrosa ton ger den vackert nyanserade ljusblå skiftningen. Livet är broderat som små blommor i strass och pärlor.

Wondrake dog häromåret när hon ramlade ned för trappan i sitt hem.

Att falla handlöst i Blå Hallens ståtliga trappa är en fasa för alla de som nu smidigt har tagit sig ned till borden. Nu intar de skaldjursförrätten och till varmrätt blir det "en kärleksmåltid" sägs det. Snart får vi veta vad den innehåller.Designern i år är Jacques Zehnder och han har verkligen skapat en himmelsk kreation åt vår drottning.
Nyckelord:Gudruns fräckis

Ett gammalt skvaller från 80 talet var när Gudrun Schyman gick fram till
paret Anders och Lotta Wall och bad Anders om en dans. Han tackade
förvånat ja, då lämnade Gudrun över sin väska till Lotta och sa:
"Passa den här".


Foto: Scanpix

Anders och Charlotte Wall
Nyckelord:RÖTT är kvällens färg

Snart får Ni se bilderna på Nobelgästerna. Det är väldigt många kvinnor som bär rött och det passar ju bra eftersom hela Nobelbanketten kommer att gå i KÄRLEKENS röda färg.

Salig Lennart Bernadotte och Sonjas dotter Bettina har en sprakande röd klänning. Hon anlände till Konserthuset med sin bror Björn.

Även Filippa Reinfeldt bär rött. Förra året bar hon en lila.


Paret Reinfeldt. Filippa i kärlekens färg
Nyckelord:Bombhundar inne i Konserthuset!Vad vore Nobel utan kungafamiljen? Här tronar nu Bernadotterna i Konserthuset. Säkerheten har varit rigorös.
På genrepet i förmiddags nosade tre bombhundar igenom hela Konserthuset. Ingen granat har exploderat ännu så länge, tack och lov. Men en annan incident har inträffat. Svensk Damtidnings bildtekniker har haffats av SÄPO!

Drottning Silvia bär handskar. Det var ett måste fram till slutet av 70-talet, ungefär samtidigt som hovet mjuknade upp sina regler genom att avskaffa hovdräkt. Men drottningen har aldrig haft handskar på sig tidigare.
Nyckelord:Kronprinsessan Victoria gör som HarryVictoria strålar i Stråldiademet och färgen är ett säkert kort. Cerise/Violett. Trendigare kan det inte bli. Även prins Harry och kronprinsesskollegan i Norge, Mette-Marit.


Nobelkänsla även i Fredsprisets Oslo. Mette Marit värmer sig i cerise halsduk.

Prins Harry har en slips i samma färg som kronprinsessan Victorias Nobelklänning
Nyckelord:När jag träffade Nobels fredspristagare


Fredspriset har delats ut i Oslo.

Martti Ahtisaari mottog stolt sitt pris, som är ett av de mest ansedda i världen.

Till högtidliga toner tågade Ahtisaari in i salen samtidigt som kung Harald och drottning Sonja anländer tillsammans med sina barn.

Martti Ahtisaari ska ta emot det prestigefyllda priset i rådhuset i Oslo, det enda av Nobelpriserna som inte delas ut i Stockholm i kväll. Mängder av prominenta gäster sitter bänkade för att delta i c eremonin, bland annat stora delar av den norska regeringen tillsammans med artister och kungligheter.


Mette-Marit viskade små förtroligheter under den pampiga ceremonin i Haakons öra.

Expresidenten fick stående ovationer i Oslos rådhus.

Martti Ahtisaari är en hjälte likt vår Dag Hammarsköld. Han är en realpolitiker som inser livets realiteter och är ej ute och drömmer. Det var när han kom hem från Namibia som han hyllades som fredsmedlare och blev vald till president.

Jag har träffat honom. Det var i Tanzania när Ahtisaari var finsk ambassadör där. Han bodde med sin fru i en villa vid havet. Detta var när jag var mycket liten, men mina föräldrar minns honom tydligt eftersom de ofta var över på middag.
Min pappa träffade honom också senare och var på middag hos honom i det vita presidenthuset i Helsingfors.

Hur är han som person?
"Han är stadig. Det går att lita på honom. Men han är en aning klumpig, inte särskilt elegant - men väldigt trevlig"
Nyckelord:Startskottet inför NobelDagen D. Snart går startskottet för Nobel 2008 och drottning Silvia är REDO. Det ska bli så intressant att se vad hon har valt att svepa in sig i denna gång. Nu tycker jag att det får bli ett slut på de segeldukar till klänningar som japanske designern Yuki skapat.

Jag minns när jag bevakade Nobel för två år sen. Hela kungafamiljen samt prinsessan Lilian deltog i ceremonin i Stockholms konserthus. Drottningen gjorde stilfull entré i en vit plisserad kreation som såg precis ut som en glasstrut.

Vi hoppas väl på en svensk designer i år.


Nyckelord:Nobel i Djursholm

Kul att Nobelpristagaren i litteratur är i Sverige. Förra året kom ju inte Doris Lessing hit. Hon var lite för åldersstigen.
"Vad skulle du göra mamma om jag fick Nobelpriset i litteratur i morgon", frågade min dotter mig för en stund sen.
Hon har Nobel-tema i skolan. Alla elever klär upp sig och bänkar sig i aulan där det är prisutdelning. För en vecka sen skrev alla barn en novell som de lämnade in till en jury av lärare. En person i varje klass har chans att föräras det hedersamma priset. Efter det är det Nobellunch i matsalen med efterföljande dans. Gulligt tycker jag.
http://bloggkartan.se/registrera/4362/danderyd
Nyckelord:Vad har han nedanför bältet?


Foto: All over press

Stefan A har gjort en kommentar på min kungliga lista där han undrar vad männen bör ha för skor på sig på Nobel. Lackskor är helt ok, precis som Jan Eldh har här på bilden. Han är plastikkirurg och gift med hovets informationschef Nina Eldh. Vad tjusig hon var förra året i sin hallonröda sidenklänning.På tal om skor så gillar jag stövlarna jag har på mig på den här bilden. Märket heter Next Generation, kostar 3995 kronor på Mimic, Karlavägen.
Nyckelord:Julstämning och glögg med Motorprinsen


Foto: Charles Hammarsten

Kvällen före Nobel laddar prinsessan Christinas äldste son Gustaf Magnuson och övriga medarbetare på Autoropa med glöggmingel. Klockan 18 (om en dryg timme) öppnas portarna för Kungliga Automobil Klubbens (KAK) medlemmar.

Här ser ni motorprinsen Gustaf Magnuson, jag och en läcker Maserati Gran Turismo - en bil som jag utnämnt till årets julklapp i Svensk Damtidnings julnummer - för alla som har råd förstås.

I Hovstallet finns en Ferrari, men ännu ingen Maserati...lite synd med tanke på att Maserati är en bil för både män och kvinnor. Och visst skulle prinsessan Madeleine göra sig så bra i detta italienska mästerverk!

Så här ser designen ut uppifrån. En bil i lyxförpackning.

Nyckelord:Åsa Bönnelyche avslöjar höjdpunkten under NobelKvällens höjdpunkt
Förbered er på något alldeles extra i morgon kväll. Det är inte bara på golvet saker och ting ska ske. Jag kan redan nu avslöja att det kommer att hända härliga saker ovanför Nobelgästerna under kvällens lopp. Det riggas för fullt i Blå Hallen med en enorm bildprojektor som kommer att visa ett magnifikt bildspel av något slag - i taket.

Det kan med andra ord bli roliga bilder på kronprinsessan Victoria, prinsessan Madeleine och drottning Silvia när de lutar sina välfriserade hjässor bakåt och tittar upp i taket för att se vad som händer uppe i det blå.

Även Ers Majestät kan - i stället som förra året titta ned i bordet - rikta huvudet upp i taket och se på det som händer där.Foto: All over press

På tal om Blå så är det ju faktiskt bara Konserthuset som är blått i Nobelsammanhang.

Blå hallen är en sal i Stockholms stadshus som enligt de ursprungliga arkitektritningarna skulle ha målats blå, men under byggnadsfasen lämnades inredd i omålad tegel efter beslut av arkitekten Ragnar Östberg.

Namnet "Blå hallen" var dock redan etablerat och fick bestå som benämning på den sal som idag är en av Sveriges mest populära festsalar och som bland annat får stå scen för allt från Nobelfestens middag till studentbaler och stadsbesök.

Nyckelord:Det är vi som spelar på Nobel!Jag pratade precis med Rikard "Bibo" Granqvist som just nu befinner sig i Gyllene salen i Stockholms Stadshus. Han har de rätta takterna och är trummis i storbandet On Cue som har fått hedersuppdraget att spela på årets Nobel.  Klockan fem nu i eftermiddag ska de ha sound check och kolla att allt funkar som det ska.

Och det brukar ju låta fantastiskt bra när det 17 man starka bandet drar i gång. Lyssna här. Det kommer att bli fullt av dansanta Nobelgäster i Gyllene salen morgon klockan 22.30 när dansen börjar.

On Cue är har medvetet arbetat in en bred repertoar för att kunna ge den danssugne allt vad som kan önskas, från alla stilar för både gammal som ung.

"Vi börjar första halvtimmen med att spela vals. Sedan får vi tecken av en person och då vet vi att det är dags att spela swing och mera moderna låtar. Det blir allt från Elvis, Sinatra till Eric Gadd. Framåt natten blir det lugnare musik", berättar Rikard för mig.

Han är lite spänd på hur det kommer att låta för akustiken i Gyllene Salen med dess stenväggar är inte helt idealisk.
"Ljudet studsar mot stenväggarna och det finns inget där som dämpar", säger Rikard Granqvist.

Det blir säkerligen succé. On Cue är jättebra! Bandet har framträtt i sammanhang som på Stadshuset, Konserthuset och Smaka på Stockholm samt genomfört konserter med bl.a. Babben Larsson, Little Mike och Gustavo Bergalli.

Sjunger gör sångaren Joakim Zetterblad.
Nyckelord:En blomstrande Nobel


Foto: Scanpix

I dag vilar mörkret över Stockholms stadshus. I morgon flödar ljuset över Ragnar Östbergs skapelse. Just nu pågår stor frenesi i Blå Hallen och Gyllene salen. Nobelblommorna från San Remo är på plats. Sladdar, mikrofoner och teknisk utrustning kollas. Allt måste klaffa inför dagen D.

Även Konserthuset där den högtidliga prisutdelningen äger rum kommer att spraka av klorofyllstinna blomster.
För 35:e året i rad smyckar familjeföretaget Hässelby blommor i Järfälla scenen där snillena och kungligheterna ska glänsa. Det handlar om 75 löpmeter blommor, varav 25 kvadratmeter utgör blomsterväggen bakom pristagarna.

En blomstrande Nobel-kväll
I veckan lossades omkring 40 000 stjälkar hos Helen Magnusson och Åsa Hargeson-Utas, Hässelby blommor i Järfälla. Det tar en hel dag för tio florister att göra blommorna "vasdugliga".

Det är svårt att fatta hur många blommor som faktiskt krävs för att smycka Konserthuset och Blåhallen. Nobelblommorna fyller ett helt växthus på 750 kvm!

Förra årets blomstertema gick i romantiska pastellfärger med massor av rosor och amaryllis.
Nyckelord:Nu i Blå Hallen -borden är inplastade...


Foto: Scanpix

Trollkarl med gröna fingrar
En av kvällens överraskningar under Nobelbanketten är blomsterarrangemanget. Som vanligt är det floristkonstnären Gunnar Caj som trollat bland blommor och blad. I morgon får vi beskåda det färdiga resultatet.

Kärlekens färg
Det sägs att i år blir det något alldeles speciellt. Borden är inplastade för att hålla blommorna fräscha - och hemliga. Men det lyser rött under plasten så kanske går Nobel i Kärlekens färg denna gång.

Hemligt
Inte ett pip läcker ut i förväg om årets blomster. Varken färgtema eller sorter. Det är bara drottning Silvia som får en vink för att kunna planera Nobelklänningarna för sig och döttrarna.

Blått är tabu
Färgval är viktigt eftersom det ska se snyggt ut i TV. Blått funkar inte. I rutan sjunker blå blommor tillbaka och ser nästan grå ut.
Nyckelord:En Bernadotte med smak

Nyss svepte Grete Qviberg in på redaktionen. Lika snygg som alltid. Tyvärr missade hon läckerbiten i köket som Café Killeröd utanför Båstad skickade till den kungliga tidningen för att avsmakas.

Carl Johan Bernadotte tryffeltårta!

Den är himmelskt god. Trust me.

Tårtan är en uppföljare av deras omåttligt populära tryffelbiskvier, som jag fick äran att avnjuta när jag hälsade på hos greve Carl Johan Bernadotte och Gunnila i Båstad. Det var i samband med en intervju inför grevens 90-årsdag. Sista oktober i år blev greve Carl Johan 92 år och är därmed Bernadotternas Grand Old Man.

Denna tryffeltårta är bakad med de bästa råvarorna och innehåller mandelmassa, veg fett, ägg, socker, mjöl, chokladtryffel och kakao - och borde verkligen serveras vid Nobel tycker jag.


Nyckelord:Kungligheterna ser röttDet lackar mot jul och då klär sig kungligheterna i tomterött.
Kronprinsessan av Spanien väljer tjurfäktarskynke-rött och blir ett levande rödljus i trafiken. Smart när man vill att bilarna ska stanna när man ska gå över gatan.


Svärmor Sofia nöjer sig med väska i lackstångsröttPrinsessan Alexandra av Monaco/Hannover drar på sig julstrumpan och mamma väljer skodon i samma färg.


Midnatt råder inte på kontinenten, men Luxemburgsessan Alexandra tippar ändå fram i ROUGE

Och Sophie Rhys Jones sätter ett julhjärta på hatten


och blir snabbt kopierad av Ella Windsor som dock toppar med pepparkaksfärg
Nyckelord:Nobelpraliner

Måndagarna brukar vara sega men i dag känns det som om veckan bjuder på något alldeles speciellt. NOBEL.
Och redan i helgen när jag julshoppade på stan fick jag höra some GOOD NEWS.

Mitt i Gallerian har Pralinhuset en liten butik fylld av godsaker. En kille framför mig i kön beställde en hel massa askar praliner av finaste choklad till Nobels efterfest.

Förra året var det Chokladhuset i Nynäshamn som blev utvald som leverantör av praliner till efterfesten. Men denna gång är det alltså Pralinhusets tur.

Hovleverantör Ejes har således fått konkurrens på chokladfronten.


Nyckelord:Prinsen är hemlös!Det är inte bara vi reportrar på redaktionen som flyttar rum och håller på denna dag. Prins Henrik av Danmark har tvingats ut från sitt slott Amalienborg, som renoveras. Han skulle egentligen åkt till Thailand men på grund av oroligheterna där ställde man in resan. Inte heller kunde han ta in på slottet Fredensborg eftersom det har stängts för vintern.

Stackars Henrik är hemlös!

Men nu noterade jag att prinsgemålen har rest ned till sitt sommarparadis Châteu de Cayx i Frankrike. Dronningen är utomlands och har annat för sig. Så prinsen är gräsänkling i sitt hemland. Hoppas att han håller fingrarna borta från årgångsvinerna i källaren. Av Henriks egen omfångsrika "kagge" att döma borde han ta det lugnt med gräddsåser och vin!
Nyckelord:Gustaf Magnuson, jag och en Maserati!


Foto: Charles Hammarsten


Det finns bilar och så finns det Maserati! I går lämnade jag lättad redaktionen och flyttlådorna (vi gör en omflyttning och byter skrivbord mm) och begav mig till Autoropa, som har de allra läckraste italienska mästerverk man kan tänka sig. Gustaf Magnuson är varumärkesansvarig för Maserati och lät mig ta en närmare titt på en helt underbar bil.

Jag vill ha!!!

Hjärtat i Gran Turismo är motorn som har en V8:a på 4.244cc. Med gasen i botten accelererar denna tidlösa kreation från 0-100 km/tim på bara fem sekunder! Men bilen är inte bara ett vilddjur på vägen.

"Det italienska uttrycket Gran Turismo betyder fritt översatt ”stor resa”. Den här bilen är inte bara sportigt snabb utan även byggd för att köras långa sträckor. Till exempel är den perfekt för en bilsemester med familjen", berättade Prinsessan Christinas äldste son, Gustaf Magnuson, för mig.

Nyckelord:Kungen pratar mat


Foto: Mediabild.nu

Vår kung är mycket intresserad av vällagad mat. Helst ska den vara hälsosam. Feta såser är inget för honom och råvarorna ska vara av högsta klass när gäster bjuds till kungamiddag.

När jag träffade Kungen vid årets älgjakt i Bergslagen frågade jag om det möjligen blir älgfilé som serveras vid årets Nobelmiddag.

Carl XI Gustaf svarade att det enligt tradition brukar bli rådjur till huvudrätt.  Jag talade i går med Operakällarens restaurantchef Armen ( han heter faktiskt så...och efternamnet var så svårt att stava så jag nöjer mig med förnamnet)
Han är supertrevlig och berättade glatt om allt som händer bakom kulisserna när det vankas middag på slottet.

Troligtvis är det sant som kungen säger. Nobelpristagarna får avnjuta rådjurssadel när de bjuds till Kungliga slottet på middag.

Älgsfilé blev det däremot vid Nobelmiddagen i Stadshuset 1989. Men inte utan problem. Enorma mängder älg skjuts av under höstens jakter runt landet. Men det visade sig att älgfilé inte var någon stor produkt i grossistleden, det mesta stannar i jägarnas egna frysboxar. I sista stund fick man tag på älgkött så att det räckte till alla gäster vid banketten.

Jag kan tänka mig vilken kalabalik som måste ha utspelat sig i köket när det visade sig att råvaror fattades till huvudrätten.

Nu ska jag själv älga i väg hem, så vi hörs i morgon

Hej så länge!
Nyckelord:Ensamma i Nobelnatten

Den 22 augusti i år kom en gemensam ansökan om skilsmässa till Attunda tingsrätt.

Svensk Damtidning var först med nyheten om att makarna Jacob och Marie Wallenberg bestämt sig för skilsmässa. De hade för länge sedan bestämt sig för detta, men till hänsyn av deras barn Lovisa, Alice och Jacob har de velat vänta med skilsmässan.
Marie och Jacob Wallenberg kommer naturligtvis inte att anlända tillsammans på årets Nobelfest.

Förra året höll de masken och såg så här glada ut när kamerablixtarna brände av.

Nu har Jacob Wallenberg köpt Tomas och Helene Hagmans rymliga våning på Strandvägen - för en rekordsumma.

Hagmans gifte för några veckor sedan bort sin dotter Filippa.  Jag var där och pratade med Emma Pernald som kom ensam till Seglora kyrka- utan sin prins.

Så här vackra var bruden och brudgummen!Prinsessan Madeleines goda vänner Filippa och Oscar Forsberg
Nyckelord:Prinsessan tar sig vatten över huvudet


Foto: Ari Behn

Norska hovet meddelar nu att det blir dopdags för lilla Emma Tallulah den 20 januari 2009 i Slottskapellet. Klockan 14.30 ska alltså prinsessan Märtha Louise och Ari Behns minsting få vatten på hjässan. Men vem det är som får äran att bära dopbarnet tillkännages inte förrän senare, dagen efter kronprins Haakons och Mette-Marits prinsessa Ingrid Alexandra fyller år.

Emma T föddes i hemma i huset i Lommedalen. Märtha Louise hade änglavakt att allt gick som det skulle.

Kungaparet i Norge kan skatta sig lyckliga att de har så många barnbarn att umgås med vid julgranen i år. Desto ödsligare är det ju som bekant i det svenska kungahuset....vi väntar med spänning på en ny liten prinsessa made in Sweden. Kronprinsessan blir ju inte yngre...därför vore det ju roligt om hon snart gifte sig och blev tyngre....om ni förstår vad jag menar.
Nyckelord:Nordisk uppslutning när Nobels Fredspris delas ut


Foto: Scanpix

Kung Harald brukar ta en "nap" när det vankas Fredsprisutdelning i Oslo. Han har ju varit lite krasslig de senaste åren, så det må vara förlåtet. Det ska bli spännande i år att se om kungen lyckas håll ögonen öppna under ceremonin nästa vecka.

Det är egentligen ingen som riktigt vet varför Alfred Nobel bestämde att norska Stortinget ska hålla i Fredspriset. Kanske var det på grund av att Norge då var i union med Sverige.

Och lite svensk fägring blir det minsann i vårt grannland i Oslo. Vår egen artist Robyn är klar för att uppträda på den återkommande Fredspriskonserten som sänds från Spektrum-arenan i Oslo. Galan leds i år av skådespelarna Scarlett Johansson och sir Michael Caine.

Extra roligt är det att det blir en man från vårt grannland Finland som får Fredspriset i år. Hoppas att 71-årige Martti Ahtisaari, som tidigare var president i Finland, diggar Robyn.

Konserten äger rum dagen efter Nobels Fredprisutdelning, alltså den 11 december, för att hedra pristagaren som kommer att vara på plats under konserten.
Nyckelord:Nobelnatten nalkas och snillena gör stilenlig entré

Jag får gåshud av Nobel. Inte av salig Alfred själv utan hela evenemanget. Det är så mäktigt! Äntligen är det snillena som är i fokus och tillsammans med elegansen som kungligheterna sprider denna afton blir resultatet alltid FANTASTISKT.

Nobelnatten nalkas. Det är åter dags för de pingvinklädda pristagarna att göra storstilad entré tillsammans med övriga gäster och kungligheter i Blå Hallen.

I år fyller Nobelpriset 107 år. Och förberedelserna är redan i full gång. Herrarnas frackar ligger färdigpressade och damernas klänningar redo att dras på. I månader har specialister skapat, förutsett, ändrat och finputsat, allt för att tillställningen ska gå efter den uppgjorda planeringen.

För pristagarna väntar ett digert program med seminarier och föreläsningar, ambassadbesök och cocktailmottagningar, shopping och sightseeing. Flera universitet och högskolor i Sverige och Norge får besök av pristagarna, men för de flesta av oss är den dag som räknas just den tionde december, Nobeldagen. Det är höjdpunkten för pristagarna som aldrig kommer att stå i rampljuset på samma sätt som nu.

Nobeldagen är deras tag - pristagarnas. Plötsligt står de där inför Konungen, och har fått priset, diplomet och medaljen.

Men inte är det slut med det. Bilkortegen från Konserthuset glider senare på kvällen i riktining mot det upplysta Stadshuset där Nobelfesten i Blå Hallen väntar. Festsalen rymmer 1300 sittande gäster - och varje år finns en hel stab bakom kulisserna som ser till att aftonen blir så minnesrik och underbar som bara en Nobelfest kan bli!

Nyckelord:Prinsessan vägrar lämna bort sitt barn


Foto Stella Pictures

Oj, nu verkar det vara äktenskaplig kris i danska kungahuset. Gravida prinsessan Marie säger bestämt i en intervju med Billed Bladet, att hon minsann inte tänker lämna sitt barn hemma när hon reser i väg utomlands på representantuppdrag. Prins Joachim tycker däremot inte att det är lämpligt att ta med barnet/barnen när de kungliga plikterna kallar. Joachim var 17 år då han första gången åkte utomlands för att reprensentera.

Ja, vi får väl se hur det blir när den tiden kommer. Jag minns att även kronprinsessan Mary bestämt sa ifrån när hon väntade lille prins Christian.
”Jag tänker ta hand om mina barn själv”, sade hon. Men så här i efterhand vet vi ju att det finns en flera pålitliga barnsköterskor som passar de små tronföljarna när mamma och pappa är bortresta på kungliga uppdrag.
Nyckelord:Kungligheternas hemliga adresser avslöjade

Hertiginnan av York hade tur att det var en ärlig person som köpte brittiska hovets Jaguar XJ6 och inte en terrorist. Nya ägaren, en 31-årig taxichaufför, blev en aning chockerad då han upptäckte att bilen var utrustad med en GPS, en satelitnavigationsattiralj, som i detalj avslöjade kungligheternas privata adresser.

"Hade bilen sålts till någon annan mer illasinnad människa kunde Fergies och hennes döttrars liv varit i stor fara", menar taxichauffören, som nu har tillgång till all hemlig information som leder direkt till kungligheternas innersta rum.

"Kungligheterna kan tacka sin lyckliga stjärna att det var just jag som köpte bilen. Nu ska jag radera alla adresser", meddelar köparen av bilen vidare.

Genom bilköpet fick han detaljerad information om var Sarah Ferguson, prinsessan Eugenie, prinsessan Beatrice och hennes 25-årige pojkvän Dave Clark bor.


Nyckelord: