topp

Nytt om det kungliga Europa

AV ÅSA BÖNNELYCHE

Åsa Bönnelyche är reporter på Svensk Damtidning och skriver ofta om aktuella händelser i de europeiska kungahusen. Det handlar om bland andra de brittiska prinsarna William och Harry, danska kronprinsessan Mary och de andra europeiska prinsessorna.

Flott slott

Hej alla glada semesterfirare...och alla ni andra! Solen skiner, vattnet glittrar men visst kunde temperaturen öka en aning så att badsuget sätter in. Jag njuter av den kungliga staden Strängnäs med sin pampiga domkyrka som sträcker upp sin röda tegelhals långt upp i skyn. Utsikten där jag nu befinner mig bjuder även på en faluröd väderkvarn, segelbåtar som stilla guppar förbi och ett myller av sommarturister som mumsar crepes under vita krogparasoller vid strandpromenaden. Sörmland är slottstätt. Frågan är om det finns så många vackra slott så nära varandra någon annanstans. Mitt i Mälardalen ligger ett tjugotal slott inom 15 mil, från Stockholm i öster till Strömsholm i väster. Mitt favoritslott är Gripsholms slott i Mariefred, som har en intressant historia och även används av vårt kungapar i modern tid. När kungaparet firade silverbröllop för ett par år sen, bjöd de in alla kungliga släktingar till maskerad i Gripsholms slott. Jag minns att det var helt sagolikt. Victoria och Madeleine bar medeltida dräkter och kungen var festfin i plymförsedd hatt där han stod på vindbryggan och välkomnade sina gäster.

Mitt tips! Åk till Gripsholms slott och ta en titt på kanonerna, fängelsehålorna, prakten i salarna.
I slottet finns Nationalmuseums imponerande porträttsamling och dessutom huserar här ett lejon på andra våningen!
Nyckelord:Prinsessan dansade naken!Prins Williams kusin kastade kläderna och dansade naken på skolgården.

Prins Andrews 18-åriga dotter, Eugennie firade examen rejält. Hon tog med klasskompisarna till puben där de drack sig berusade. Sedan rumlade de tillbaka till skolgården och sjöng, kastade kläderna och dansade nakna. En medarbetare vid skolan väcktes av stohejet och var den som upptäckte prinsessans naken-chock. Storasyster Beatrice får se upp - nu tar "lillan" över som Englands skandalsessa!

Hennes presstaleskvinna vill inte kommentera tilltaget....
Nyckelord:Bedårande barn i KöpenhamnFoto: Stella Pictures

Snart avgår planet till Köpenhamn. Jag ska hålla utkik efter mina små favoriter, prinsessan Isabella och prins Christian. Lite avis är vi ju på grannarna som fått uppleva tre prinsbröllop och har dessa gullegrisar på slottet. Visst längtar vi efter en svensk liten kunglig baby? Men Victoria och Daniel måste ju skrida till altaret först innan det blir några barn.

Denna vecka har jag listat de mest förälskade kungliga kärleksparen på inne-och utelistan....kommentera gärna om Ni tycker som jag eller är av en helt annan åsikt.
Nyckelord:Träffade kungen i förbifarten

Brummande motorer och snabba bilar är kungens melodi. För en vecka sedan tittade han på sin son, som tävlade med sin Porsche i Karlskoga. Och nu i söndags kom kung Carl Gustaf glidande i sin mörkblå Ferrari till Anderstorp i Skåne. I strålande solsken uppmärksammades bortgångne formel 1-föraren Ronnie Peterson, när The Ronnie Peterson historic grand prix genomfördes under helgen på Anderstorp Raceway. Det har gått 30 år sedan Ronnie Peterson förolyckades efter de skador han ådrog sig i samband med Formel 1-tävlingen på Monza i Italien 1978. För att hedra hans minne fanns närmare 15 formelbilar från 70-talet på plats i Anderstorp och deltog i Tävlingarna. Stjärnan Stefan "Lill-lövis" Johansson fanns på plats och vann såväl kvalet som de två efterföljande tävlingarna.

Jag har fått en rykande kunglig rapport från Peter Hylén, som glatt berättade att han träffat kungen och tagit fina bilder på vår regent från Anderstorp. En ny hovfotograf är född? Har fått äran att visa några av hans foton på kungen här på min blogg. Peter har väntat länge för att se Ronnies Lotus 79:a igen. Och nu, efter 30 år, var det äntligen dags.
Hylén var bara fem år då hans stora idol offrade livet på racerbanan.
"Jag glömmer aldrig när jag satt med mina föräldrar i TV-soffan hemma i Malmö och såg Ronnie krascha. Efter hans död var det slut med Formel 1 för svensk del. "

Peter Hylén berättade för mig att kungen var på ett härligt humör och var avslappnad där han stod i depån. Det tog bara tre sekunder, sedan var det fullt med folk kring vår monark. Alla ville få en närbild av "The King".
"Kungen och hans familj gör mycket för Sverige", avslutar Peter Hylén. Och jag håller förstås med.


Foto: Peter Hylén

Här pratar Carl XVI Gustaf med Ronnie Petersons dotter Nina.


Foto: Peter Hylén

Kungen hedrade minnet av Ronnie Peterson i söndags


Foto: Peter Hylén

Kung Carl Gustaf och racerstjärnan Lill-lövis JohanssonHär ser vi fotografen själv, trevlige skåningen Peter Hylén, med sin söta dotter Tindra.
Nyckelord:Grevinnan talar ut!


Grevinnan Monica Bonde, Svensk Damtidning


Håll i hatten för nu blåser det ordentligt kring häststaketet på Almare Stäket Polo Country Club nordväst om Stockholm. Där har Svensk Damtidning i 8 år arrangerat den omåttligt populära hattparaden tillsammans med Johan Seth, vd och grundare av Almare Stäket Herrgård AB. Han har tidigare samarbetat med mediebolaget Adcitymedia, men relationerna har varit frostiga på grund av meningsskiljaktigheter. Nu har mediebolaget både plankat Johan Seths varumärke och idé om en årlig hattparad. De skickar nu ut inbjudningar till ett hästpolo-jippo på Gärdet - samma dag som vimlande damer brukar dyka upp med härliga kreationer på hjässan vid Almare Stäket.  Vilken stöld! Svensk Damtidnings eminenta Monica Bonde är upprörd och tycker att det hela liknar en cirkus....därav clownnäsan!!! Hon meddelar nu i Realtid.se att Adcitymedias kupp inte går hem hos oss.

Så här skriver Realtid.se:
"De kan inte räkna med att att vi kommer dit, säger Monica Bonde på Svensk Damtidning som arrangerat hattparaden i åtta år tillsammans med familjen Seth.
Svensk Damtidning har valt att fortsätta med sin hattparad på Almare Stäket där turneringen som vanligt går av stapeln den 23 augusti.
Vi är mer intresserade av socitet, adel och de connections som familjen Seth har med Wallenberg och andra. Där kommer vi ha vår hattparad", säger Monica Bonde.
Nyckelord: