topp

Nytt om det kungliga Europa

AV ÅSA BÖNNELYCHE

Åsa Bönnelyche är reporter på Svensk Damtidning och skriver ofta om aktuella händelser i de europeiska kungahusen. Det handlar om bland andra de brittiska prinsarna William och Harry, danska kronprinsessan Mary och de andra europeiska prinsessorna.

Kungen i rutan



God fortsättning!
Helgen avrundades med kungens jultal i TV. Jag blev riktigt rörd. Det var ett verkligt fint tal. Vår kung är en enande symbol för vårt land. Han är en varm förespråkare för miljön och en drivande kraft vad gäller klimatfrågorna. Ämnet integration snuddade han också vid. Med franska gester illustrerade han sina ord. Det märks tydligt var kungen har sina rötter. (I staden Pau, Frankrike) Men Carl XVI Gustaf  talade lugnt och sansat när han höll sitt första jultal i TV. Tidigare har vi ju endast kunnat höra vår kung i radio vid jul. Så i år har det satsats lite mer på kungligheterna, men än ligger svenska hovet i lä om man jämför med det brittiska. Där sänds nu Drottning Elizabeths jultal i den nystartade "Royal Channel" på videosajten You Tube samtidigt som det visas i TV. Vi på Svensk Damtidning hänger med i den moderna utvecklingen, inte sant? Ni har väl inte missat våra aktuella webfilmer på startsidan? Nu ska jag fila lite på nästa veckas kungliga lista....missa inte den på fredag!

Nyckelord:



Stöd Ockelbo i jul

image188

Här har jag ett bra julklappstips! En Ockelbo-tröja för bara 240 kronor. Om det ska bli ett kungligt bröllop nästa år måste vi alla hjälpa Gästriklands blivande prinsgemål på traven och hylla hans hemort. Just nu pågår ett projekt i kommunen för att få de boende att tycka till om vilka förbättringar som kan göras. Endast två bybor har anmält sig till forumet på internet, där man kan skriva vad man tycker bör göras i Ockelbo. Jag har en idé. Ockelboborna får garanterat ett uppsving i tillvaron om bygdens son friar och gifter sig med kronprinsessan Victoria. Daniel Westling har satt  Smältvägen och hela Ockelbo på Sverigekartan. Vilken pr han har gjort - tänk vilken bra ambassadör han blir för hela Norrland när han blir "kunglig".

Om vi alla köper en Ockelbo T-shirt och bär denna på stan, så kommer alla att bli mer vänligt inställda till herr Westling vilket ger en spin-off-effekt vidare, så att hovet inser att ett kungligt bröllop måste skyndas på....då får vi ett härligt underbart bröllop mellan Victoria och Daniel...och vem vet - vi kanske även får uppleva Victoria som mamma inom en snar framtid? Det vore något! Jag längtar efter lite flärd i vintermörkret och vad vore roligare än en storståtlig kronprinsessvigsel? Ockelbo skulle blomstra!
Nyckelord:



Kunglig jul

Vilken julstämning det blir i år på Paleis Het Loo in Apeldoon. Den holländska kungafamiljen, med drottning Beatrix i spetsen,  får som vanligt en underbar helg tillsammans med alla barn och barnbarn. Så här vackert ser det ut just nu hemma hos kungafamiljen av Oranje. Det påminner mig om att jag måste skaffa julgran och ta ned julgranspyntet från vinden. Det är hög tid för högtid!

image187

Julstämning hos drottning Beatrix av Holland.

Foto: All over press
Nyckelord:



Ingen räv bakom örat

Nej, ingen räv bakom örat, men ett stort blåmärke! Kan inte låta bli att oroa mig en aning för 81-åriga drottning Elizabeth, som har något missprydande på huden i nacken under hårfästet. Även om brittiska hovet meddelar att det inte är något att bekymra sig om. Drottningen mår bra" , undrar jag om något ändå inte är på tok. Vad är det för något? Det ser inget vidare ut...Det var när Elizabeth II träffade kungen av Tonga som en fotograf fångade märket på drottningens nacke. Att drottningen har blått blod går knappast att ta miste på när man ser denna bild.....

image186

Drottning Elizabeth hade ett stort blåmärke bakom örat.
Foto: Stella
Nyckelord:



Letizias autograf

image184

Foto: All over press

God Jul! önskar inte bara Svensk Damtidning och jag här på bloggen utan även spanska kronprinsparet Felipe och Letizia via detta fina kort med egenhändigt signerade autografer.
Nyckelord:



Fergies fylledans på film

Äntligen får vi se hur det egentligen går till när hertiginnan av York släpper loss hemma i vardagsrummet. Daily Mail avslöjar privata bilder och en webbfilm när Fergie dansar tryckare med en kudde till tonerna av Frank Sinatras "My Way" och sjunger med. Det är Paolo, 24, expojkvän till prinsessan Beatrice som nu talar ut om livet med kungligheterna. Och får man tro det han berättar går det ganska vilt till hemma hos prins Andrew på Royal Lodge, Windsor. En morgon vaknade Paolo i gästrummet av att prins Andrew knackade honom på axeln och bad honom att hoppa upp ur sängen genast. Vid frukostbordet någon minut senare avslöjade prinsen att han behövde Paolos hjälp för att på ett diskret sätt se till att hans älskarinna, Ms Everhart, en rödhårig skönhet, kunde genomgå en snabb operation eftersom hon befann sig i "omständigheter". Paolo ringde mamma som hostade fram 10 000 dollar. Ms Everhart kunde åka till kliniken och skandalen var undanröjd. (Inget halvsyskon till prinsessan Beatrice och Eugenie). Det mest prekära av allt var att Fergie någon dag senare tackade Paolo för sin insats. De visar sig att de forna äkta makarna Fergie och Andrew berättar allt för varandra och vet det mesta om varandras kärleksliv. Som sagt, detta står att läsa på Daily Mails websida. Missa inte filmen på en dansant Fergie, som vi länkar till på www.svenskdamtidning.se här bredvid.

image183

Amerikanska modellen Angie Everhart, prins Andrews flickvän, fick hjälp av prinsessan Beatrice expojkvän.
Nyckelord:



Familjefotot

image185

Foto: All over press

Härlig familjebild från Spanien. Kronprinsparet små flickor Leonor (th) och lilla Sofia poserar snällt på filten i gräset. Det finns många flickpappor i dagens kungahus i Europa. Hollands Willem Alexander har tre och Felipe har dessa söta töser. Vi får vänta och se om det blir en tredje för Letizia och Felipe också. Nu får det hända något i Sverige på den kungliga babyfronten, tycker jag. Det är bara vi som inte har något liten prins eller prinsessa att beundra. Kronprinsessan Victoria blir förhoppningsvis mamma inom tre år. Den som väntar på något gott...
Nyckelord:



Silverplats på kungliga listan

image180
Foto: IBL/ Charles Hammarsten

För första gången finns kronprinsessan Victoria på min kungliga lista.
Hon är ett fantastiskt ansikte utåt för Sverige och bar en mycket vacker klänning i serafimerblått på middagen på slottet dagen efter Nobelbanketten. Klänningen syns inte på kungliga listan, därför får Ni ett smakprov här.
Nyckelord:



Kungliga listan


Vem toppar veckans nya kungliga lista? Klicka här så får Ni se...
Nyckelord:



Kronprinsen attackerad!

image179

Foto: All over press

Här fångar polisen kronprins Frederiks anfallare. I går när Frederik delade ut julklappar till nödställda mammor i Köpenhamn hände något som störde julfriden en aning. Plötsligt när han skulle lämna kyrkan och välgörenhetsorganisationen kom en oidentifierad man fram och försökte attackera kronprinsen. Men polisen och säkerhetsvakterna var snabba och ingrep direkt. Läskigt. Det hade kunnat gå riktigt illa för Danmarks tronföljare!
Nyckelord:



Stalledrängar i Belgien

I dag för två år sedan föddes två små stalledrängar i Belgien. Tvillingpojkarna Nicolas och Aymeric kom till världen på Lucia, den 13 december. Det dröjde länge innan vi fick se några bilder på prins Laurents och Claire Coombs prinsar. De var för tidigt födda och fick ligga i kuvös innan de blev starka nog att klara sig utan hjälp. Medan vi på redaktionen mumsar lussebullar, pepparkakor och dricker glögg (hör och häpna...det gör vi faktiskt på arbetstid...men bara i dag..) får småprinsarna smaska tårta i Bryssel. Ett åttafaldigt leve för Belgiens gulliga små stjärngossar, hurra, hurra, hurra..osv...!

image177

Tvillingprinsarna Nikolas och Aymeric fyller två år idag på Lucia.

Foto: IBL
Nyckelord:



Tillbaka på utelistan

Beatrice har tidigare legat på utelistan i flera veckor på min kungliga lista och nu känns det som om hon är på väg tillbaka dit. En favorit i repris skulle man kunna säga. Prins Andrews och Fergies äldsta dotter har lite svårt att se sådär kungligt elegant ut som de andra prinsessorna i Europa ständigt lyckas med. Hår i munnen och ett drinkparasoll i knapphålet är inte så snyggt, tycker jag. En stylist hitåt!

image176

Foto: IBL

Missa inte min nya kungliga lista i morgon!


<a href="http://www.bloggportalen.se" target="_blank"><img src="http://www.bloggportalen.se/BlogPortal/view/Statistics?id=18908" /></a>
Nyckelord:



Hårfint julfirande

image175

Kronprinsessan Mary av Danmark gör en "Victoria" och sätter numera upp sitt hår i hästsvans. Praktiskt och snyggt för småbarnsmamman som växlar mellan representationsuppdrag och lekbestyr med barnen. Danska kungahuset laddar för julfirande och Mary får detta år sällskap av nya svägerskan Marie Cavallier, som är inbjuden att för första gången äta julbord och dela ut julklappar kring granen på slottet med de kungliga. Marie har sagt att hon känner sig lite nervös, men är glad att ha Mary som moraliskt stöd. Liksom Marie firade Mary jul med den kungliga danska familjen innan hon gifte sig med Frederik. Så Mary vet hur det är att komma "ny" in i salongerna på slottet till jul och tänker stötta svägerskan till hundra procent. Och om Marie Cavallier inte gillar den traditionella risgrynsgröten, gör det ingenting. Prins Henrik är van vid fransk cuisine och har aldrig rört gröten. Det är lika svår att äta som att uttala, menar prinsgemålen som hittills inte lyckats säga "risgrynsgröt" utan att skorra på ärrrrren.
Nyckelord:



God(is) efterfest

Vad hände efter Nobelbankettens slut? De dansanta Nobelgästerna hoppade in i väntande limousiner som tog dem till Frescati. Där ute på Stockholms Universitets campus väntade den härliga efterfesten. (Förra året gick den av stapeln på Handelshögskolan mitt i stan.) Stämningen var på topp bland Nobelgästerna när de kom till partyt som hade 20-talstema. Säkerheten var rigorös. Utan personlig inbjudan och id-handlingar fanns ingen chans att få beträda den röda mattan och glida in genom porten till festlokalen. Gästerna bjöds på drinkar och öl och till det fanns läckra chokladpraliner från Chokladhuset.
Jag pratade nyss med Louise Öbrink, som är kvinnan bakom pralinerna på Chokladhuset.
Hon var stolt över äran att bli utvalt till leverantör till Nobelefterfesten. Dessutom för andra året i rad! Självfallet var hon på plats när när gästerna smakade på hennes 2000 praliner.
"Många kom och tackade mig efteråt. Det var en strykande åtgång!"
Alla älskade Louise små underverk, ölpraliner med ölkräm och öltryffel smaksatta med apelsin. Louise Örbrink och övriga sponsorer till Nobels efterfest fick smaka en alldeles egen Nobelmiddag, som påminde om de rätter som serverades i Stadshuset.
"Det var eleverna vid Grythyttan som komponerat menyn. Maten var fantastisk och hade hög klass!"
Nobelpristagarna och studenterna fortsätter firandet i morgon med Luciabal. I stället för dessert är det Louise Örbrink och hennes läckra praliner från Chokladhuset, som serveras på kalaset.
"Färgtemat är silver och rött. Därför har jag skapat chokladen i dessa färger. Jag har valt svenska ingredienser i pralinerna som består av lingontryffel, rabarber och kardemumma-tryffel", berättar Louise för mig. Hon är utbildad bagare och konditor och skräddarsyr sina handgjorda läckerbitar med egna recept.

image173
Chokladhusets Louise Örbrink som utsetts till leverantör av praliner till Nobel 2007 efterfesten och Luciabalen. Såhär såg hon ut när hon i måndags minglade bland gästerna, som avnjöt hennes läckerbitar.
Nyckelord:



I en klass för sig

I Nobelfestens omedelbara blickfång finns de damer vars hjässa är prydda med strålande tiaror. De kungliga damerna är förstås i fokus, men även bankettens Grand old lady, grevinnan Alice Trolle-Wachtmeister. Vilken kvinna! Reslig, korrekt och fantastiskt vacker var hon i måndags, då hon intog Blå Hallen i en Ferrariröd klänning och gnistrande släktklenoder! I tv-intervjun visade hon vem som egentligen bestämmer på slottet. Drottningen har verkligen en klippa att luta sig emot. Överhovmästarinnan Trolle-Wachtmeister är ett stort stöd för Silvia.
"Smicker, baktaleri och oärlighet går bort", sade Alice T.W bestämt i tv och beskrev sig själv som rak, ärlig och kraftfull.

Jag får lust att placera denna anmärkningvärt stilfulla dam högt, högt upp på min kungliga lista. Nu på fredag är det dags igen. Missa inte min nya lista då!

image171
Foto: IBL/Charles Hammarsten

Överhovmästarinnan Alice Trolle-Wachtmeister vid Nobel 2007
Nyckelord:



True Love

image170

Al Gore belönades med Nobels fredpris i Oslo, och Norges kungligheter var självfallet på plats. Kronprinsessan Mette-Marit tar ofta tillfället i akt att röra vid sin älskade man, Haakon, som då nästan alltid ser generat förtjust ut. Själv skulle han naturligtvis aldrig drömma om att ens snudda vid sin hustru inför miljontals tv-tittare, men visst ser han glad ut över den kärlek som Mette-Marit visar? Jag anser att de har kungliga Europas lyckligaste äktenskap. De visar inte bara en enad front utåt, de ÄR verkligen förälskade. Jag minns kronprinsbröllopet i Oslo, när Haakon och Mette-Marit gifte sig i Domkyrkan mitt i stan. Jag var där och bevakade händelsen för Svensk Damtidning, vilket var en magnifik upplevelse i kärlek. Kritikerna, som basunerat ut hur olämpligt det var med att en vanlig singelmamma vigdes samman med kronprinsen av Norge, tystnade när de såg hur lyckliga brudparet var. Folket var rörda till tårar, liksom jag, som kände vibrationerna av sann kärlek strömma emot mig när Mette-Marit snyftandes sa "ja" till sin drömprins.  I bland överträffar verkligheten sagan, och med risk för att bli alldeles för "Mitt livs Novell-flamsig" vill jag säga att Haakon och Mette-Marit är förebilderna för True Love!
Nyckelord:



Farväl mamma!

Nyseparerade prinsessan Elena och bankmannen Jaime har gemensam vårdnad om de två barnen Juan Froilan, 9, och Victoria Federica, 7. Verkligheten ter ser ganska vardaglig för den lilla familjen, som nu lever som alla andra skilda exmakar: hämtning och lämning av barn mellan två olika hem, ett inrutat schema där fotbollsgrejer, dansskor och gympapåsar ska följa med i barnens packning och ett ständigt pusslande vad gäller aktiviteter, semesterplaner och annat. Även om föräldrarna är eniga om att bo på olika håll, syns smärtan tydligt i barnens ögon. De har ju knappast bestämt att bli skilsmässobarn. Här ser vi en ledsen liten Juan Froilan som sorgset säger adjö av sin mamma när pappa Jaime hämtar honom. Vecka-vecka-syndromet har till och med letat sig in i de kungliga kretsarna. Inte ens katolska Spanien kan stoppa skilsmässornas framfart.

image169

Foto: IBL
Nyckelord:



Kärleksglöd på dansgolvet

I efterdyningarna av årets Nobelbankett kan jag konstatera att de som verkade ha mest roligt under aftonen var litteraturparet Horace Engdahl och Ebba Witt-Brattström. Några dagar innan det var dags för kungligheterna , Nobelpristagarna och gästerna att svepa in i Blå Hallens rymliga sal i Stadshuset, pratade jag med feministen och litteraturprofessorn Ebba Witt-Brattström. Som hustru till Svenska Akademieledamoten Horace Engdahl blir hon givetvis inbjuden till festen och nu firade hon tioårsjubileum. Men av det hon berättade för mig, framgick det knappast att hon var överväldigad, utan snarare verkade hon tycka att Nobelfesten är trist.
"Stämningen är väldigt god. Men Nobelfesten är roligare att se på TV, då serveras man mer variation med intervjuer och intressant information. I början är det ganska kallt i Blå salen och maten är ofta ljummen. Jag kallar Nobel för den kvinnliga maschokistdagen, då det fortfarande är mest män som får pris. Mina bordherrar brukar alltid avsluta sittningen med att säga till mig: Tänk att vi hade så trevligt, det hade jag aldrig trott? ? en motsägelsefull komplimang!"

Men med facit i hand visar det sig att ingen annan njöt av mat, bordssällskap och dans såsom Ebba. Nobelledamoten Jacob Wallenberg och hon hade ett muntert och stundtals initierat samtal vid middagen. Och när dansen började lyste kärleksglöden mellan Witt-Brattström och äkta maken Horace. Så tråkig var väl inte Nobelfesten Ebba? Snarare helt uuuunderbaaaar....trots att Nobelpristagaren i litteratur, Doris Lessing, inte kunde närvara.

image172

Foto:
Ibl/Charles Hammarsten
Nyckelord:



Prinsessan hos Wallenberg

I fredags kväll bjöd Marcus Wallenberg och Fanny Sachs in "private banking"- kunder till Täcka Udden på Djurgården. En samling 100 välbärgade gäster från finansvärlden fick smaka hummer till förrätt, rapphöna till varmrätt och delikat hallon-mangomousse till dessert. Tacktalet hölls av Gustaf Douglas. Bland gästerna fanns prinsessan Christina och hennes Tosse Magnuson, som hade en mycket trevlig afton. I kväll får de tillfälle att festa igen och en än gång uppleva Nobelmiddagens glans i Blå Hallen.

image167

Foto: All over press
Nyckelord:



Med armarna i kors

image164
Foto: All over press

Med armarna i kors viskar Felipe något i hustruns öra. Ett ord av kärlek? Nej, knappast. Då hade kroppsspråket varit ett annat. I takt med att Letizia blir allt magrare och mer osynlig för varje dag som går, verkar kärleksgnistan mellan spanske kronprinsen och Leti falna alltmer. Är tvåbarnsförälrarnas äktenskap i kris? Vad tror ni?
Nyckelord:



Kommentera min blogg

Vill du göra ett inlägg på min blogg, får du göra det tills vidare via

http://www.bonnelyche.blogg.se/

Varma hälsningar
Åsa
Nyckelord:



Drottningen på kråkjakt

image162

Foto: All over press

Killikill i näsan! Fotografen hann ta en bild precis innan slottsdörrarna till drottningens privata kammare stängdes. Och vad skådar vi, om inte en kunglig fadäs...Elizabeth II tar till pekfingret för att pilla bort en kråka! Och jag som trodde att det bara var prins Philip som var i stånd att visa en sådan intim handling offentligt.
Nyckelord:



Ruterdam

Kronprinsessan Mathilde av Belgien är en kvinna med ruter i och klär sig i en lek-full mammaklänning i kort-kort. Nu väntar hon sitt fjärde barn och börjar snart nosa på svägerskan prinsessan Astrids barnrekord. Astrid och hennes Lorenz av Österrike har fem telningar. Härligt stojigt blir det i jul kring granen på slottet i Bryssel. Drottning Silvia börjar nog bli lite sugen på barnbarn. Hon är ju den enda av de kungliga kollegorna som inte har upplevt "livets efterrätt" än.

Mathilde är med på min kungliga innelista denna vecka för sin sofistikerade och samtidigt lekfulla elegans.

image161
Nyckelord:



Skönheten och odjuret

Skönheten och odjuret - Prinsessan Caroline och prins Ernst August

I ett ståtligt slott med tinnar och torn bodde Ernst August, en prins som bara intresserade sig för ytliga ting. Som straff för sitt sorglösa leverne, blev han mer och mer rödmosig och plufsig av allt vin och andra starka drycker han hävt i sig under de ständiga festligheterna i slottssalarna. Han blev vresig och sur, och orkade till slut knappt resa sig från bordet. Tjänstefolket fick leda honom till sängen och klä av honom som ett barn. Hans fru och barn flyttade, och det blev skilsmässa. Ernst August drack mer och mer och blev allt sjukare och olyckligare. Om ingenting hände som fick honom att ändra sinnelag, skulle det snart vara ute med honom. Den vackraste och klokaste flickan i lilleputtriket Monaco var Caroline. Hon hade gått igenom många svårigheter men tagit sig igenom allt. En dag träffades Ernst August och Caroline. Ernst August kände för första gången vad äkta kärlek innebar, att den kommer från hjärtat. Trots hans vederstyggliga uppenbarelse blev Caroline förälskad i honom. Hon förstod att han var en god man, men att han blivit förtrollad av spritens bländverk. Långsamt förändrades Ernst August. Han lät lägga in sig på en klinik för tillnyktring. Han fick en liten dotter att älska. För hennes skull ville han leva. Hon fick inte bli faderslös. Snart sågs prinsen ute i friska luften på fashionabla skidorter, och han försökte sig till och med på att promenera en bit med stöd av Caroline. Hans hjärta var fyllt av kärlek, och själv var han älskad för sin egen skull.

image160

Prins Ernst August

Foto: Stella Pictures
Nyckelord:



Victoria och de röda skorna

Minns ni sagan om "De röda skorna"? Ägarinnan kunde inte sluta dansa när hon väl satt skorna på sig. Här handlar det om livets ekorrhjul och ofta är det ju kvinnor som ökar tempot för att prestera max.
Här tänker jag på vår kronprinsessa Victoria som ofta stressar landet och jorden runt på olika engagemang.

Vi känner igen sagosyndromet. Högpresterande kvinnor med onormalt ställda krav på sig själva blir allt vanligare. Det snurrar fortare och fortare, och plötsligt kan sagans skoägarinna inte sluta dansa. Vår egen Victoria får akta sig, så hon inte bränner ut sig. Hon är en driven prinsessa i tiden med pliktkänsla för sitt fosterland. Hon är engagerad, alltid på topp, ängslig för att inte kunna leva upp till de förväntningar som kommer med rollen som landets tronföljare. De senaste åren har Victoria rest mycket och besökt flera platser på jordklotet. Tempot är högt, då det gäller att hinna med så mycket som möjligt på dessa representationsresor. Ändå lyckas kronprinsessan, trots de många uppdragen, både träna, hålla sig i form och umgås med familj och vänner. Förhoppningsvis finns det även tid över att vårda kärleken till Daniel. I framtidsplanerna ligger givetvis giftermål och barnaalstring, då dessa, för oss andra så personliga göromål, är en riksangelägenhet för Victoria. För vad händer med monarkin utan en liten arvinge till tronen?

image159

Foto: All over press
Nyckelord:



Den fula ankungen Camilla

Sagolika prinsessor

H.C Andersens saga om den fula ankungen påminner starkt om Camilla, hertiginnan av Cornwall.
Budskapet i sagan är att hitta en grupp som kan se och uppskatta dina styrkor. Camilla hade allt emot sig när hon klev in i rampljuset efter den vackra, unga Diana. Även om Prinsen av Wales alltid favoriserat två år äldre älskarinnan framför sin unga hustru, har Camilla varit en hackkyckling i media. Men trots motgångarna och bristen på uppskattning har Camilla identifierat sina starka sidor och hållit huvudet högt, liksom den fula ankungen som växte upp till en vacker svan. Bredvid stilikonen Diana, var Camilla rena ruggugglan. Men prinsen hade gjort sitt val, och höll fast vid henne. Kungahuset accepterade så småningom Camilla. De insåg att här var det tal om en kärleksglöd som aldrig falnat. Även folket började mer och mer tycka om prinsens flamma. Så romantiskt med en ungdomsförälskelse som överlevt trots alla motgångar. Kanske Camilla inte var så ful och illasinnad trots allt? Omvärlden ser henne nu med nya ögon. Hennes mirakulösa förvandling från hästtokig lantlolla till världsvan hertiginna i fågelfjädrar har dock kostat på. Camilla har pungat ut med en förmögenhet bara på att hålla frisyren i schack. Prins Charles håller god min och är stolt som en tupp över sin nya livskamrat. Svanar är kända för att leva i par och aldrig överge sin partner, precis som Charles och Camilla.

image158

Foto: All over press
Nyckelord:



Hans och Greta i Japan

Europas prinsessor har mycket gemensamt med sagans prinsessor, tycker jag. Här berättar jag om de riktiga sagoprinsessornas märkliga levnadsöden med lyckligt slut.

Japans kronprinsessan Masako har länge varit nedstämd. Hon trivs inte alls i sin roll som kunglig. Det får mig att osökt tänka på sagan om Hans och Greta, där det dolda budskapet handlar om att överbrygga problemen på livets väg:

Överlev hårda tider och ta dig igenom skogen utan att gå vilse, är mottot i sagan om Hans och Greta. Japans kronprinsessa Masako har fått känna på stränga regler och konstitutionella krav sedan hon fick smaka på det kungliga livet efter giftermålet med prinsen. Kejsarpalatset är magnifikt och bjuder på många läckerheter. Men liksom i sagans inbjudande pepparkakshus döljer sig mörka hemligheter bakom den knapriga, glasyrutsmyckade dörren. Den internationellt fostrade Masako, som levt ett modernt, självständigt fritt liv som ogift, drabbades av svår depression när verklighetens häxa, japans mångåriga konstitution, aggressivt hotade:
Prestera en son! Åtta långa år tog det innan Masako blev gravid. Inte undra på att prinsessan kollapsade, när den efterlängtade babyn var en flicka. Beundransvärt att Masako nu klarat krisen och kommit över på andra sidan av den mörka skogen. Liksom Greta har hon klarat av svårigheterna och kommit tillbaka efter sin livskris.

image157

Hans och Greta i pepparkakshuset?

Foto: All over press
Nyckelord:



Prinsessan på ärten

Kate Middleton liknar sagans Prinsessan på ärten.

Som från ingenstans dök hon upp, Kate Middleton, och knackade på slottsporten. Redan som tonåring tapetserade hon sitt flickrum med bilder av prins William, och sökte sig sedan till samma kurs i konsthistoria vid universitet i Skottland som han. Prinsen fick upp ögonen för Kate direkt, och de har varit tillsammans i fem år (med endast en liten andningspaus). Men hur skulle den stränga drottningen reagera? Kate måste bevisa att hon passade till prinsessa trots sin medelklassbakgrund från den lilla byn Bucklebury i Berkshire i södra England. Hon utsattes för en noggrann granskning, men bara gott kunde sägas om henne. Hon skulle bli en perfekt prinsessa och sedermera drottning av Storbritannien. Så drottning Elizabeth slog upp slottsportarna på vid gavel och välkomnade Williams flickvän. Även pappa Charles har uttryckt sitt gillande.

image156
Kate Middleton - en prinsessa på ärten

Foto: All over press
Nyckelord:



Rödluvan Märtha Louise

Jag fortsätter nu min berättelse om riktiga prinsessor som påminner om sagans dito. Norges Märtha Louise är Rödluvan...hör här bara:

Prinsessan Märtha Louise gjorde som Rödluvan, lydde inte sin mamma utan vek av från vägen och gick in i den farliga skogen för att plocka blommor åt mormor. Märtha Louise studerade rosenterapi hos Ari Behns mamma och fann kärleken. Men är Ari vargen? Enligt hans skamfilade bakgrund som festande författarbohem, och med det senaste otrohetsskvallret verkar det kanske så. Många anser att Märtha Louise skulle ha valt en mer jämlik make. Vid giftermålet med Ari Behn förlorade hon sina kungliga privilegier. Populariteten i Norge har dalat. Endast 26 procent av folket tycker att Märtha Louise gör ett bra jobb. Kanske har hon vikt av från den kungliga stigen lite väl mycket? Moralen i sagan om Rödluvan predikar att man ska lära känna det goda och det onda i människor man möter. Märtha Louise såg en annan sida av Ari, som ju verkar vara en öm man och tvåbarnsfar.

image155
Rödluvan prinsessan Märtha Louise

Foto: All over press


Nyckelord:



En äkta Snövit

Prinsessan Alexandra blev grevinnan Alexandra. Hon svepte in genom Amalienborgs port, som blev till en svängdörr och föste ut henne i kylan igen efter skilsmässan från prins Joachim av Danmark.
Hon är en modern Snövit, tycker jag.

Ebenholtsvart hår, blodröd mun och en hy vit som snö. Plötsligt syntes ett yngre och vackrare ansikte i den danska slottsspegeln. Folket tog blickarna från sin stiliga drottning Margarethe. Nu vändes intresset mot Alexandra, och hennes popularitet bland folket överskuggade snart drottningens. Alexandra gjorde som Snövit, bet i det sura äpplet och fick känna på svärmors vrede. Både sagoprinsessan och den riktiga fick rymma från slottet, ut i kylan. Snövits glada visslande skaffar henne vänner ute bland småfåglarna i skogen. Alexandras charm har fått danskarna att älska henne, trots att hon lever som ensamstående, skild kvinna med eget hushåll. Måhända gick hon vilse och blev av med sin prins men nu lever hon lyckligt med sina små dvärgar, Nikolai och Felix. Kärleken till den femton år yngre fotografen Martin Jørgenssen håller i sig. Han zoomade in den vackra prinsessan med objektivet, och det sa klick - inte bara i kameran utan också i hans hjärta. I dag lever de som man och hustru. Slutet gott. Allting gott.

Foto: All over press

image154
Nyckelord:



Sagoprinsessor på riktigt

Jag tycker att Europas prinsessor har mycket gemensamt med sagans prinsessor. Här berättar jag om de riktiga sagoprinsessornas märkliga levnadsöden med lyckligt slut. Först ut är kronprinsessan Mette-Marit av Norge, som gjort samma resa som Askungen.

Barfota sprang Askungen från balen, förskrämd av tanken att blotta sin enkelhet inför en hånleende hop människor. Visst fick Mette-Marit spott och spe för sin brokiga bakgrund. Men prins Haakon gav inte upp utan stred ridderligt för sitt hjärtas dam. Mette-Marit fick slita lika hårt som Askungen, men hon lyckades liksom sagans prinsessa att förbättra sin livssituation och bosätta sig på slottet. Den goda fen i denna sannsaga var drottning Sonja, som stöttade sin nyblivna släkting, men även hovet agerade gudmor och hjälpte till vid förvandlingen av Norges kronprinsessa. Men Mette-Marit har även sig själv att tacka. För det krävs en stor portion inre styrka och mod att damma av sig ett smutsigt förflutet, byta H&M-koftan mot balklänning och låta sig föras in i en okänd värld.

image153

Foto: Scanpix
Nyckelord:



Att möta sin spegelbild

Erkänn att det är extremt pinsamt att dyka upp på festen i likadan klänning som värdinnan! Feststämningen brukar komma av sig när man inser att man inte är ensam om blåsan som kostade en halv förmögenhet. Om kronprinsessorna Maxima och Mathilde blev förlägna när de insåg att de klätt sig i exakt samma pepitarutig kappa
och såg ut som varandras spegelbilder förtäljer inte historien. Men de ser ju faktiskt rätt glada ut att se ut som enäggstvillingar.

image152


Nyckelord: