topp

Nytt om det kungliga Europa

AV ÅSA BÖNNELYCHE

Åsa Bönnelyche är reporter på Svensk Damtidning och skriver ofta om aktuella händelser i de europeiska kungahusen. Det handlar om bland andra de brittiska prinsarna William och Harry, danska kronprinsessan Mary och de andra europeiska prinsessorna.

Ingen rök utan eld

Enligt DN har Danmark nu gått om Sverige i antalet nya lagar och förordningar. En av de nya danska lagarna är att byggnadsarbetare måste smeta in sig med minst solskyddsfaktor 13 på läpparna när de arbetar utomhus för att motverka läppcancer. Våra grannar håller sig dock för skratt. De gillar inte alla förbud, som de tycker inskränker i självbestämmanderätten.

Vad Danmarks statschef tycker om den nya lagen är okänt, men vad gäller rökförbudet har hon uttryckt sin förvåning över att rökare diskrimineras. När DN intervjuade Drottning Margrethe, som ju själv är storrökare, sade hon att hon tyckte det var märkligt att Danmark kunde införa en rökförbudslag.

Själv blossar härliga Margrethe på som vanligt...


Drottning Margrethe tar en rökpaus med kung Harald som dock fimpat för gott.
Nyckelord:Kunglig kuriosa

Victoria går i sin fars fotspår och har genomgått en "drottningskola". Två år ägnade kronprinsen Carl Gustaf åt inskolning och samhällsstudier. Man sa:"Han tränar för kungen". Kul uttryck, tycker jag. Gamle kungen blev kronprinsens mentor och yrkeslärare. Gustavs råd till efterträdaren löd: "Var naturlig och lyssna uppmärksamt!

Efter det praktiserade Carl XVI Gustav på en rad ställen. Bland annat pryade han som nattredaktör på Expressen!
Nyckelord:Kungligheter på banan

Som reporter på Svensk Damtidning får man göra allt möjligt roligt. Vi som arbetar på redaktionen håller koll på kungligheterna och titt som tätt träffar vi drottningar och kungar inom andra områden. Beväpnad med fickkamera tog jag egna bilder på några framstående svenska sportstjärnor som jag träffade i somras.Foto: Åsa Bönnelyche

Henke Larsson träffade jag på tennishyllan i Båstad. Fotbollskungen ställde glatt upp för posering.Foto: Åsa Bönnelyche

Golfdrottningen Annika Sörenstam spelade sin sista proffstävling på Frösåker i Västerås. Läs intervjun med henne i Svensk Damtidning nästa vecka.


På tenniscourten i Skåne hittade jag svenske tennisprinsen Magnus Norman.
Nyckelord:Kast med liten prins


Inaki Urdangarin var handbollsproffs i Barcelona innan han gifte sig med prinsessan Cristina av Spanien. Och fortfarande finns det kraft kvar i högerarmen....kast med liten son ser vi här....

Foto: Stella
Nyckelord:Prinsesskyssar och sand mellan tårna

Vad nu då? Har prinsessan Cristina av Spaniens man en hemlig romans på stranden? Kvinnan på bilden är Bulgariens snygga Rosario, gift med prins Kyril. Enligt brittisk press hade fyrabarnsmamman Rosario en intensiv kärleksflirt med skådespelaren Hugh Grant, vilket jag skrev om i Svensk Damtidning för en tid sen. Så visst är hon en femme fatale! Men så farligt är det inte med kyssen nedan kan jag meddela. Inaki har också han fyra barn med sin Cristina och hela familjen var samlad på Mallorca-stranden i går tillsammans med vännerna från Bulgarien och Stella McCarthy, Beatles-Pauls dotter.
Rosario och reslige Inaki skulle sannerligen vara ett vackert par, men de är alltså bara heta semesterfirare som artigt hälsar på varandra med kindkyssar.


Foto: Stella Pictures

Däremot är det ÄKTA KÄRLEK mellan pappa Inaki och dottern Irene. Lillan rättar till solbrillorna på pappsen så att han ser riktigt hunky ut på beachen.

Nyckelord:Förlovningen näraDaniel Westling och Victoria har äktenskapstycke. Samma glada smile och glasögon. Denna bild har några år på nacken, men den säger ganska mycket om deras förhållande. Daniel är Ockelbokillen som körde motocross och lirade basket i hembyn medan Victoria stod på trappan på EG (Enskilda Gymnasiet) och surrade med klasskompisarna om helgens tillställningar.

Dessa två människor - från helt olika världar - levde ett halvt liv utan varandra. Daniel visste förstås vem hon var. Victoria hade ingen aning om att det existerade en personlig tränare vid namn Daniel på ett gym någonstans i stan. Tills den där dagen då lillsyrran tog med landets tronföljare till Mastertraining och trappmaskinen.

Daniels och Victorias vägar korsades, han började lyfta skrot med flickan med ansiktet som inom några år avbildas på både frimärke och mynt. Westling-musklerna vibrerade framför Victoria, dofterna från svettiga kroppar fick kärleksluktcellerna i gungning - FÖRÄLSKELSEN slog emot dem som en boxarsäck i rörelse....Och fortfarande är de lika kära.

Om bara några dagar fyller Daniel 35 år. Då är han man...(och nästan medelålders...) ska han fira födelsedagen med ett frieri?


Varför inte? Vi har väntat färdigt nu.
Nyckelord:Prinsens bottennappKronprins Haakons och Mette-Marits båt sjunker till botten...

Sommaren slutade snöpligt för våra norska kungliga grannar. Haakon och hans lilla familj har köpt ön Flatholmen i Norge, där de tillbringat många lediga dagar. Tyvärr var det inte bara sol och klarblå himmel under semestern. Vädrets makter tar ingen hänsyn - inte ens till tronföljare - det stormade och regnade friskt under augusti månad. Det blåste så mycket att Haakons privatbåt sjönk vid bryggan. Varken prinsen eller hans käresta var där när det hände. Men grannarna såg eländet till sjöss och kontaktade kungligheterna, som nu har köpt en lyxig motorbåt modell större. 
Nyckelord:Daniel tänder Victorias lyskraft


Foto: Stella Pictures

Victoria...hon kom hon sågs hon segrade. Äntligen har vår kronprinsessa hittat en ny ungdomligare stil. Kärlekens färg klär henne och piggar verkligen upp i sensommarens semestertrötta tid. Det märks tydligt att Daniel har gjort underverk med sin flickvän. Det är knappast han som valt klänningen, men herr Westling gör Victoria lyckorusig av förälskelse, vilket gör att hon fullkomligt lyser ....

Kronprinsessan var en färgstark personlighet på den svarta! mattan som rullats ut för musikgräddan som inbjudits till Polarprisutdelningen i går.

Hon toppar min kungliga lista och det verkar som om hon stannar som ETTA nästa vecka


Polarpriset delades i år ut för sjuttonde gången vid en ceremoni på Konserthuset. Kungen överräckte pris till operasångerskan Renée Fleming och popgruppen Pink Floyd.
Nyckelord:Ordnar i stället för fallskärm

Denna onsdagsmorgon sitter jag och bläddrar i den tegelstenstjocka bok jag fick för en tid sedan av Tom Bergroth vid Ordenskansliet på Kungliga slottet. Den heter Serafimerorden och kungen har själv undertecknat förordet med sin autograf.

Bergroth visade mig runt på slottet i ordenssalarna och berättade om Vasaorden, Nordstjärrneorden och Serafimerorden. Mycket intressant med all kuriosa och historia kring ordensväsendet i Sverige. Bergroth var inte särskilt glad över att detta utmärkta belöningssystem har utrotats. Till vilken nytta. Och jag är beredd att hålla med. Varför tar man bort sådant som är bra och ersätter det med ett odemokratiskt "klia rygg"-förfarande?

De kungliga riddarordnarna firar i år sitt 260-årsjubileum. På kungliga slottet kan man se de olika ordnarna i glasmontrar, där de ligger som reliker från en svunnen tid.

Idag är det i Europa bara Irland och Sverige som inte delar ut ordnar till sina egna medborgare. Genom det befängda beslutet att avskaffa ordensväsendet fick vi ett samhälle där de enda belöningsmedlen är pengar och positioner.

Resultatet har vi sett: halv- och kvartskompetenta personer vars högsta förtjänst är deras partilojalitet vandrar från generaldirektörsposter till landshövdingeresidens och ambassadörspalats. På vägen kvitterar de ut gyllene fallskärmar från varje position de lämnar.

Ett återinförande av ordensväsendet är ett billigt sätt att belöna personer som gjort sig förtjänta av det.


Foto: Charles Hammarsten

Prinsessan Madeleines Serafimersköld färdigställdes lagom till hennes 18-årsdag.
Nyckelord:Prinsessornas babyrace

Prinsessornas "Baby-race".

Vi vet att det föds prinsessor och prinsar på löpande band i Europas kungahus. Det är inget nytt.

Tidigare generationer har haft pressen på sig att föda praktgossar och fina flickor. Och storfamiljer är vanligt på slotten. Även de ingifta prinsessorna har förlikat sig med sitt öde. De har lärt sig att en prinsessas främsta uppgift är att föda små tronarvingar. Och det gör den nya generationen kungligheter med råge. Det verkar nästa som om prinsessorna i tysthet medverkar i en inbördes tävling. Ett prinsess - OS där det gäller att få flest barn. Förebilden är prinsessan Astrid av Belgien som håller sig smärt och snygg samtidigt som hon representerar sitt land och tar hand om sina fem söta barn.

Svägerskan Mathilde ligger inte långt efter med fyra telningar i barnkammaren. Caroline av Monaco och drottning Rania har även de en fyrklöver. 


Triss i barn är trendigt. Kanske var det vår egen drottning Silvia som står som förebild. Hon och kungen fick ju som bekant en liten trojka. Trebarnsmammorna i Kungliga Europa är kronprinsessorna Maxima av Holland och Mette-Marit av Norge. Belgiens Claire Coombs har tre barn liksom Stephanie av Monaco. Nu är det väl ändå dags för vår egen kronprinsessa att bilda familj? Även om Silvia var 39 år då hon fick sin trea Madeleine finns det ju betydliga risker med att få barn sent.Åsas kartläggning: De leder barnligan Storfamiljer i slott - mycket för dagens prinsessor att leva upp till.


Magarna växer, prinsessornas främsta uppgift är att säkra tronföljden.

Kungligheter har genom tiderna alltid fått många barn. Tronföljden måste vara säkrad. Det kunde ju dröja innan det föddes en pojke, en kronprins. I sista minuten föddes vår kung, Carl Gustaf, efter sina fyra äldre systrar. Pålitliga barnjungfrur och stora lekutrymmen både inomhus och i slottsparkerna möjliggjorde att barnkullarna kunde bli stora.

   Belgiens populära prinsessa, Astrid, dotter till kung Albert och drottning Paula har sedan hon gifte sig med ärkehertig Lorenz av Österrike-Este fött barn på löpande band. Två prinsar, Amedeo,1986, och Joachim, 1991 och tre prinsessor, Maria-Laura 1988, Luisa-Maria, 1995, och sladdbarnet Laeticia Maria, 2003, fyller hemmet med liv och rörelse. Det belgiska folket trodde länge att Astrids bröder, kronprins Philippe och prins Laurent aldrig tänkte stadga sig, men det gjorde de båda två med den äran till slut. Nu är det kronprinsessan Mathilde och svägerskan Claire Combs som ser till att slottssalarna i Belgien fylls av glada barnröster.

   Det trevliga storhertigparet av Luxemburg, Henri och Maria Teresa, ser alltid nyförälskade ut på alla bilder. Även här har slottsgemaken länge varit fyllda av leksaker. Prins Guillaume, den äldste, född 1981, är arvprins. Syskonen utgörs av prins Felix, 1984, prins Louis, 1986, prinsessan Alexandra, 1991, och prins Sebastian 1992.

   Ett annat barnrikt hem är Carolines av Monaco. Hon fick tre barn med Stefano Casiraghi, som så tragiskt omkom i en racerbåtsolycka när barnen Andrea, 1984, Charlotte, 1986, och Pierre, 1987, var små. När sedan Caroline gifte om sig med Ernst August av Hanover fick hon en flicka till, lilla prinsessan Alexandra, född 1999. Ernst August hade också barn med sig in i äktenskapet, två söner. Så när alla är samlade sitter sex ungdomar runt matbordet.

   På slottet Mainau har Lennart Bernadotte och hans Sonja levt ett i lyckligt, barnrikt äktenskap. Tillsammans såg de till att både slottsträdgården och familjen blomstrade. Bettina, 1974, Björn, 1975, Catharina, 1977, Christian, 1979, och Diana, 1982, föddes i rask takt. Lennart fick också fyra barn i sitt första äktenskap med Karin Nissvandt, så slottet har aldrig behövt sakna lek och stoj   

   Ex-drottning Anne-Marie av Grekland krävde att få gifta sig ung med sin stora kärlek Konstantin. Många stormiga år följde, då kungaparet var tvungna att lämna den nyblivna republiken Grekland och bosätta sig i London. Då blev familjen en speciellt stor trygghet. Fem barn har paret fått, prinsessan Alexis, 1965, kronprins Paul, 1967, prins Nicolas, 1969, prinsessan Theodora, 1983, och prins Philippos, 1986.

Fortsättning följer... 

Den 15 augusti 2004 insatte Hans-Adam II av Liechtenstein sin äldste son arvprins Alois som sin ställföreträdare och anförtrodde honom rikets styre. Själv står Hans-Adam kvar som statschef. Alois är gift med Sophie, och de har,hittills, fått fyra barn, prinsarna Joseph Wenzel,1995, Georg Antonius,1999, Nikolaus, 2000, och prinsessan Marie Caroline,1996. Själv har Alois tre syskon, Maximilian, Constantin och Tatjana, så fyra barn ser ut att passa Liechtensteins furstehus bra. Men Hans-Adams far hade sju syskon, så där ligger de yngre generationerna i lä. I alla fall är barnkammaren även i dag full av glada små barn.

   Även i Jordanien växer den kungliga barnaskaran stadigt. Drottning Rania var endast 23 år då hon gifte sig med kung Abdullah II bin al Hussein 1993. Deras fjärde barn, prins Hashem, föddes i januari 2005. Sedan tidigare har paret sonen Hussein, 1994, och döttrarna Iman, 1996, och Salma, 2000. Innan Rania gifte sig tog hon en universitetsexamen på det amerikanska universitetet i Kairo och arbetade sedan några år inom bankväsendet samt med informationsteknologi. Nu är hon intensivt engagerad i arbetet med olika projekt för att förbättra levnadsförhållandena för sina landsmän.

  
Hur stora familjer de nygifta prinsessorna får, återstår att se. Kraven i mediasamhället är hårda för de unga flickorna som ständigt blir fotograferade var de än befinner sig. Att vara vacker och trådsmal och se pigg och fräsch ut på alla representationsmiddagar i kombination med att bli gravid snabbt, må illa och bli tjock om magen är ingen lätt uppgift. Den japanska kronprinsessan lider av en svårartad depression. Pressen blev för mycket för henne. Hon kände att hon inte kunde leva upp till kungafamiljens och omgivningens  förväntningar på henne att "leverera" en son till tronen. De flesta av de moderna prinsessorna är över trettio år när de gifter sig. Dessförinnan har de i regel klarat av en lång utbildning och trätt in i arbetslivet. Den biologiska klockan tickar, och det blir inte lättare med åren att bli gravid. Skilsmässor har blivit ett vanligt inslag även i de kungliga familjerna, vilket gör att barnaskaran inte blir särskilt stor. I Danmark hann  Alexandra få två söner före skilsmässan från prins Joachim. Även om drottning Elizabeth av Storbritannien fick fyra barn, har inget av hennes barn fått mer än två.

Nyckelord:Förlovning lagom till jul

Medan det är dödstyst om en eventuell förlovning mellan kronprinsessan Victoria och Daniel Westling surrar eklateringsryktena desto mer ljudligt kring prins William och Kate Middleton. Nu blir det förlovning i England lagom till jul, sägs det. Men det trodde man ju även förra året...Varför har Kate inget arbete? Vad gör hon? Väntar hon bara på ringen och bröllopet, undrar alla. Då är det ju betydligt bättre med våra giftasvuxna blivande kungligheter i Sverige. Daniel och Jonas och Emma kommer visserligen aldrig till skott, men de har ju ändå fullt upp till vardags...
Nyckelord:Prinsessans nya näsa


Efter näsoperationen

Gör om mig! Letizia har genomgått en näsoperation för att kunna andas lättare. Kirurgerna rätade ut näsbenet så att luften lättare kan komma igenom. Detta har bekräftats av spanska hovet i dagarna. Även utanpå märks en tydlig förändring. Plötsligt har Letizia en annan profil. Den lätt böjda näsan är ett minne blott och har omskulpterats till en mer modellik variant. Jag tycker att kronprinsessan av Spanien är väldigt olik sig....visst är det skillnad på före och efter bilderna?


Före
Nyckelord:Gulligast av allaFoto: IBL

Kronprinsessan Mary är tillbaka på hemmaplan i Tasmanien igen. Det märks att hon njuter fullt ut av att träffa, vänner, familj och inte minst av sin son. Prins Christian är den absolut gulligaste kungligheten i hela Europa, tycker jag. Den här bilden visar det starka kärleksbandet mellan mor och son. Sött...Pappa Frederik tog en tre dagar lång avstickare till Mongoliet innan han slöt upp med familjen i Australien. Han får ju inte åka samma plan som sin son..om olyckan skulle vara framme måste det finnas en tronföljare kvar i livet.


Ja, man blir onekligen schack matt när man tittar på denna lille framtida kung av Danmark - vilken gullegris han är!
Nyckelord:Fergie bröstar upp sig


Foto: Stella

Fergie visade lite av behagen under semestern i Spanien. Lite väl urringat kan tyckas, men matchar man dekolletaget med en tuff cowboy-hatt kommer man undan med det mesta. Hertiginnan av York håller sig ung och fräsch genom att springa löprundor med dottern Beatrice. Mor och dotter är lika som päron!


Foto: Stella Pictures
Nyckelord:Daniel får se upp för konkurrens

Gymägaren Daniel Westling sägs ha fått hela kungafamiljen i trim. Även kungens två elefanter tränar! Men Bua och Saonoi väljer Nautilus-maskinerna på Kolmården framför Daniels gym...

Nu pågår ett forskningsprojekt i samarbete med Linköpings Universitet inne hos de kungliga elefanterna.
"Man mäter elefanternas "betalningsvilja" för att uppnå en högre mental stimulans", berättar forskningschef Mats Amundin för mig.
Det går till så att för att få en viss sak, t.ex, morgon-hö, måste elefanterna lyfta olika vikter. 450 kilo tar de direkt för att få frukost. Dessutom kan de nu också, genom att lyfta mer skrot, få fart på en internetlänk som gör att kungens gråbjässar kan prata med andra elefanter i en djurpark i Tyskland. Eftersom elefanter är flockdjur tycker de om att ha sällskap.


Foto: Charles Hammarsten

Här är kungens thailändska elefanter Bua och Saonoi som nu tränar på gym...med Nautilus-maskiner.

Nyckelord:Emma Pernald - Europas nya prinsessa


Foto: Stella Pictures

I dag skriver Dagens Media att prins Carl Philips flickvän Emma Pernald blir projektledare för Moderaternas EU-kampanj.
Ja, är det någon som kan skapa ett starkt varumärke, så är det Emma. Hon är en driven medarbetare på PR-byrån Storåkers McCann i Stockholm med en gedigen marknadsföringsutbildning i bagaget. När hon steg i  graderna på byrån berättade hon för mig:
"Jag trivs superbra och ser verkligen fram emot mitt nya arbete. "
En kunglighet ska både kunna representera och hantera medierna och Emma är slipad i båda områdena. Alla år som Carl Philips flickvän har givit henne de verktyg som krävs för att stå i rampljuset.
Nu blir hon EU-prinsessa och kanske dröjer det inte länge förrän prinsen friar. Efter OS-floppen borde väl ändå Sverige må bra av ett kungligt bröllop!
Nyckelord:spansk OS-yraViva España! Drottning Sofia och dottern prinsessan Cristina vädrade spanska flaggan under OS i Peking. Men Albert av Monaco såg inte lika munter ut...Nyckelord:Sagoprins med två pappor

Ryggar tillbaka för Sveriges scendrottning Eva Rydberg är det väl inte många som gör. Hon 50-årsjubilerar som artist och har genom åren fått de flesta utmärkelser och priser. Jag träffade henne i Helsingborg på Fredriksdalsteatern som hon driver framgångsrikt. Läs intervjun i nya Svensk Damtidning som finns i en butik nära dig eller i brevlådan...


Foto: Patrik Österberg

Även många av Europas kungligheter gillar att stå på scen. Just nu kan norska barn se och höra gravida prinsessan Märtha Louise läsa sagor. Prins Joachims exfru, grevinnan Alexandra, gör precis samma sak i Danmark. Riktiga sagosessor som gör livet lite roligare för alla småttingar.


Foto: Stella Pictures

Någon som kan läsa själv är lille prins Felix, som gick till skoluppropet med mamma Alexandra, pappa prins Joachim och styvfar Martin Jörgensen, som verkligen tycks ha funnit sin roll i familjen. Det var helt självklart för Felix att hålla Martin i handen på väg in till klassrummet.


Två pappor, en mamma och en liten sagoprins

Foto: All over press
Nyckelord:Mamma Mary gillar inte barnskrik


FOTO: ALL OVER PRESS

Kronprinsessan Mary har landat i Tasmanien för att hälsa på sina två systrar  och deras familjer.  Ett följe av barnflickor  hängde med på resan  från Danmark- Peking -Australien så Nanny-akuten var inte långt borta, men det hindrade inte Mary från att själv bära sin skrikande son ut ur planet.  Här försöker hon få prins Christian att hålla mun...det vet ju alla småbarnsmammor hur det är att flyga långt med barn. När tröttheten slår till tar tålamodet slut...även för kungligheter uppenbarligen.
Nyckelord:OS-prinsessan tog medaljFörst misslyckandet i Melodifestivalen, sen total-osis i OS. Medaljdrömmarna sprack i takt med Therese Alshammars baddräkt. Svenska kungaparet och prinsen gjorde vad de kunde och hejade på de svenska atleterna. Carl Philip ropade "braaaaa" när Stefan Holm hoppade över ribban, men när Holm rev såg minerna på kungliga läktaren inte lika glada ut. Silvia samspråkade med exkung Konstantin av Grekland som är hedersmedlem av IOK. Konstantin delade ut en bronsmedalj till sin svägerskas dotter Nathalie av Berleburg, bosatt i Tyskland men som red dressyr för det danska teamet. Nathalies mamma Benedikte är syster till drottning Margrethe och Anna-Maria av Grekland, som ju är gift med Konstantin.

Kul för danskarna som har en äkta OS- prinsessa...Kanske hade det gått bättre för Sverige med Victoria och Madeleine på plats i Peking. Det hade i alla fall varit roligt att se dem tillsammans med resten av kungafamiljen på läktaren.


Prinsessan Nathalie av Berleburg och mamma Benedikte
Nyckelord:SIM-salabim!Tjoade högst av alla gjorde kronprinsparet Willem Alexander och Maxima när holländskorna simmade hem den första guldmedaljen i OS 2008 för sitt land. Och det skedde med bravur - det blev dessutom världsrekord när simmarteamet satte fingrarna i kaklet och klockan stannade. SIM-sala-bim!
Nyckelord:Från källare till slottNatascha Kampusch och adoptivprinsen Mario-Max Max Schaumburg-Lippe är kungliga Europas nya kärlekspar. Efter åtta år, kidnappad i en mörk källare, har Natascha kommit ut i ljuset igen - ut i strålkastarljuset. Hon är i dag en kändis och njuter av friheten och livet. Förälskad är hon också, i en prins dessutom. Det var Natascha som tog initiativet. Paret möttes i redaktionskorridoren i TV-huset där de båda arbetar. Liksom Natascha har prins Mario-Max ett eget TV-program.Natascha Kampusch - hennes liv är en äkta Askunge-saga. Hon satt fången i en källarhåla i åtta år. Nu har hon träffat en tysk prins och gick på välgörenhetsbal med sin nye kärlek. 

Nyckelord:OS-kungen på platsSå har då även det svenska kungaparet tagit plats på OS-läktaren i Kina. Jag har tidigare skrivit om hur tävlingarna lockar fram känslor och vår regent är inget undantag. Spänningen var olidlig när finalen i simning visslades i gång och Silvia klappade ömt sin kung på armen för att lugna hans nerver en aning.

Precis nu hördes ett vråååål på redaktionen....Susanna Kallur föll ....och är därmed långt borta från den efterlängtade OS-medaljen. SÅ TRÅKIGT!
Nyckelord:Prinsessan Christina


Prinsessan Christina

Foto: Prinsessan Christina

Det var fullsatt på Confidencen vid Ulriksdals slott i går. Svenska SWEA var där och njöt av föreställning, vin och mingel. Prinsessan Christina delade ut SWEA:s stipendium till nya stjärnskottet på Operahimlen, Ida Falk, som gav ett smakprov från Kleopatra. Prinsessan fick också hon uppskattning i form av en silverinpackad present för sitt engagemang som SWEA:s hedersordförande genom åren.

Ettan Bratt fick blommor för sina insatser inom organisationen. Andra kända ansikten i vimlet var Alexandra Charles, Lill Lindfors och Kerstin Dellert.

Alla ni som undrar vad SWEA är:  Swedish Women's Educational Association, Inc., är en global ideell förening för svenska och svensktalande kvinnor som är eller har varit bosatta utomlands.

Nyckelord:Madeleine ute med barnvagnen i går


Foto: Charles Hammarsten

Vad gjorde prinsessan Madeleine i går eftermiddag? Jo, hon var ute och rullade barnvagn tillsammans med väninnan Katarina von Horn och hennes lilla 3-månaders baby Nathalie intill Strandvägen. Madeleine var på ett strålande humör, liksom hunden Zorro som glatt hoppade runt sin matte.

Förra sommaren var Katarina och Robert von Horn på vännerna Charlotte Königs och Johan Hellströms bröllop i Skånska Tosterup, som jag bevakade för Svensk Damtidning. Här skymtar jag bakom paret som blev lyckliga föräldrar nio månader senare!
Nyckelord:Lillhertigen har något i kikaren


Foto: All over press

Oj, när kungligheter tar fram kikaren på OS kan det smälla till ordentligt. "Klick" sade det bekant för vår kung, när han fick span på en mörk tyska vid namn Silvia på läktaren. OS-värdinnan log, och Carl Gustafs hjärta slog dubbelvolter. Vad som hände sen, vet vi ju.

Nu kan det vara dags igen för en förälskelse med furstliga förtecken. Lillhertigen Sébastien av Luxemburg tog fram kikaren i veckan under OS i Peking. Säkert var det inte bara atleterna på arenan som fick honom att fokusera så länge och intensivt. En ny ung Silvia i blickfånget kanske? Pappa Henri verkar ana att nå´t är på gång...
Nyckelord:Är prinsessan gravid?Foto: Stella

Nu surras det vilt om Maries mage. Är hon gravid? Ett bra sätt att få bevis är att se om hon dricker alkohol eller inte. På modevisningen i veckan greppade danska prinsessan glaset, men frågan är om hon tog en klunk och svalde...hoppas inte. Det vore ju roligt med en ny baby i Europas kungahus. Marie är 32 år fyllda så visst är det hög tid för en liten avkomma!

Det tickar för Vickan. Kronprinsessan Victoria är bara ett år yngre än Marie, men har både förlovning och bröllop kvar att avverka innan det är dags för barn. Jag säger som Gunde i Fångarna på Fortet: SKYNDA, SKYNDA, SKYNDA!
Tiden går så fort...bästa att skaffa småttingar medan ungdomen spirar - snart kan det vara för sent.....
Nyckelord:Har fått korgen av prinsen?


Foto: IBL

Här stolpar en drottning åstad med korgen under armen på kullerstensgatorna i franska Cahors. Tycker att det är härligt att se att Europas mest majestätiska monark även är den mest mänskliga. Se så vardaglig Margrethe är på semestern och ändå så full av kunglig kraft, styrka och målmedvetenhet. Nu ska det handlas, prutas och lagas mat...Ja, nog är både Maggan och prins Henrik finsmakare alltid. De njuter av livets goda och öppnar säkert en och annan butelj av prinsgemålens eget vin till middagen.

Såhär ser prins Henriks populära dryck ut. Det har till och med fått de Tuborg-älskande danskarna att bli ett vindrickande folk. Det säljer slut direkt i butikerna.

Nyckelord:OS sätter känslorna i gungningDet sa bara klick!

Var det så dåligt med pressfotografer på OS-läktaren att kronprinsessan Mary och Frederik fick ta bild på sig själva? Säkert ville de föreviga stunden med en bild till familjealbumet när de är på plats i Peking bland myllret av åskådare under tävlingarna.

Liksom så många andra kungligheter träffades Mary och danske kronprinsen under ett Olympiskt spel (i Sydney). Vårt eget kungapar (OS i München) och prinsessan Christina av Spanien och hennes Inaki Urdangarin (OS i Atlanta) är två andra kärlekspar som möttes i svallningarna av spänningsmomenten under OS.

Missa inte min kungliga OS-kavalkad i detta nummer av Svensk Damtidning!
Nyckelord:Håller på traditionerna"Hejsan Granny nu är jag här"....så låter det knappast i det brittiska kungahuset när det är dags för familjeträff.
Zara Phillips avslöjar i tidningen Majesty att hon alltid niger för sin mormor när de råkas. Zara säger att drottning Elizabeth håller hårt på traditionerna och eftersom barnbarnen har växt upp med att kunna hälsa artigt är de vana vid proceduren.
"Ställ höger ben bakom det vänstra och nig med rak rygg! Lätt som en plätt", säger Zara hurtigt. Prinsarna bockar såklart. Själv har Zara brutit mot en hel del regler genom att dels pierca tungan och leva samboliv med en rugbyspelande Mike Tindall utan att förlova sig. Men vi lever ju ändå i en modern tid, och drottningen har accepterat allt Zara gjort i sitt vilda ungdomsliv. Och det ser man ju här hur glad mormor är att råka sitt favoritbarnbarn - bara det går rätt till.
Nyckelord:Alla var där!Det OS:ar hett om prins Albert och hans kungliga kollegor som är på plats i Peking för att bevittna de Olympiska spelen. Alberts ständiga följeslagerska, simdrottningen Charlene, fanns vid furstens sida. Någon förlovningsring har hon ännu inte fått av drömprinsen, som verkar tycka att det räcker gott med att titta på OS-ringarna. OS-is för Charlene som har satsat på en övermogen ungkarl...han kommer nog aldrig att komma till skott!

Alla är där! På vipläktaren syntes i vimlet grekiska exkungen Konstantin och hans Anna Maria (se bilden). Även kronprins Frederik och Mary av Danmark och Felipe och Letizia av Spanien vinkade glatt när OS-delegationen marscherade in på arenan.

Stor uppmärksamhet fick den thailändska prinsessan Maha Chakri Sirindhorn som svepte in i OS-byn för att ge sina 51 atletiska landsmän en sista-minuten peppning dagen före invigningen. Hon sade att hon stöttade alla av hela sitt hjärta och gav deltagarna varsin Buddha-figur att ha som lyckomaskot. På kvällen lät prinsessan laga till en god middag för de tävlande på thailändska ambassaden. Det är andra gången i världshistorien som en kunglighet från Thailand visar sig på ett OS. Kronprinsen var med vid Barcelona 1992, men annars har de kungliga medlemmarna hållt sig undan de anrika tävlingarna.
Nyckelord:Drottningen klämde glatt på melonernaDronning Margrethe är i shoppartagen i franska Cahors och njuter av sitt fria liv. Hon rör sig ledigt bland grönsakerna, rotfrukterna, de lagrade ostarna på marknaden och andas in dofterna och atmosfären av myllrande folkmassor. Det måste vara skönt för Margrethe att slippa slottsmiddagarna ett tag och själv välja middagsmenyn. Inköpslistan är diger och skriven på franska. Bagette, ost och kött ska handlas enligt noteringarna i blocket. Vinet står prins Henrik för såklart. Han har på sistone gjort succé med sina egenproducerade flaskor.Foto: All over press
Nyckelord: