topp

Nytt om det kungliga Europa

AV ÅSA BÖNNELYCHE

Åsa Bönnelyche är reporter på Svensk Damtidning och skriver ofta om aktuella händelser i de europeiska kungahusen. Det handlar om bland andra de brittiska prinsarna William och Harry, danska kronprinsessan Mary och de andra europeiska prinsessorna.

Ordnar i stället för fallskärm

Denna onsdagsmorgon sitter jag och bläddrar i den tegelstenstjocka bok jag fick för en tid sedan av Tom Bergroth vid Ordenskansliet på Kungliga slottet. Den heter Serafimerorden och kungen har själv undertecknat förordet med sin autograf.

Bergroth visade mig runt på slottet i ordenssalarna och berättade om Vasaorden, Nordstjärrneorden och Serafimerorden. Mycket intressant med all kuriosa och historia kring ordensväsendet i Sverige. Bergroth var inte särskilt glad över att detta utmärkta belöningssystem har utrotats. Till vilken nytta. Och jag är beredd att hålla med. Varför tar man bort sådant som är bra och ersätter det med ett odemokratiskt "klia rygg"-förfarande?

De kungliga riddarordnarna firar i år sitt 260-årsjubileum. På kungliga slottet kan man se de olika ordnarna i glasmontrar, där de ligger som reliker från en svunnen tid.

Idag är det i Europa bara Irland och Sverige som inte delar ut ordnar till sina egna medborgare. Genom det befängda beslutet att avskaffa ordensväsendet fick vi ett samhälle där de enda belöningsmedlen är pengar och positioner.

Resultatet har vi sett: halv- och kvartskompetenta personer vars högsta förtjänst är deras partilojalitet vandrar från generaldirektörsposter till landshövdingeresidens och ambassadörspalats. På vägen kvitterar de ut gyllene fallskärmar från varje position de lämnar.

Ett återinförande av ordensväsendet är ett billigt sätt att belöna personer som gjort sig förtjänta av det.


Foto: Charles Hammarsten

Prinsessan Madeleines Serafimersköld färdigställdes lagom till hennes 18-årsdag.

Kommentarer
Postat av: Gealach

Håller helt med, det vore ju ett både praktiskt och trevligt sätt att belöna folk.

2008-08-27 @ 18:26:46
URL: http://www.metrobloggen.se/gealach
Postat av: Åsa

Tack Gealach för att du håller med mig.

2008-09-01 @ 16:43:53

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback