topp

Nytt om det kungliga Europa

AV ÅSA BÖNNELYCHE

Åsa Bönnelyche är reporter på Svensk Damtidning och skriver ofta om aktuella händelser i de europeiska kungahusen. Det handlar om bland andra de brittiska prinsarna William och Harry, danska kronprinsessan Mary och de andra europeiska prinsessorna.

En fängslande rundvandring



Foto: Patrik Österberg

Missa inte min artikel om kungliga Mariefred som snart kommer i en Svensk Damtidning nära Dig!

Jag fick en privat rundvandring på vackra Gripsholms slott vid Mälaren av 1:e Slottsuppsyningsman Morgan Gerle vid Ståthållarämbetet. Han låste upp med sin stora nyckelknippa och vi gick in i den äldsta, statligt ägda porträttsamlingen i världen.
"Kungafamiljen gör väldigt mycket för kulturarvet. De är aktiva i det här arbetet", berättade nyblivna 40-åringen Morgan Gerle.

Trevlige Morgan Gerle var 25 år när han började vid hovet, som han tycker är en fantastisk arbetsplats då han alltid varit mycket historieintresserad och kan mycket om antikviteter. Gerle började på husgerådskammaren (inom visningsverksamheten) på Stockholms slott, och var efter det fyra år på Hovmarskalksämbetet,  sedan på informationsavdelningen och nu är vid ståthållarämbetet. Hans uppgift i dag är att se till att verksamheten fungerar och att Gripsholms slott ger besökarna en fantastisk upplevelse.
"Gripsholm har alltid fängslat mig", sade han vitsigt och visade mig vidare in i slottets magnifika, historiskt rika skattkammare.


Foto: Patrik Österberg

Här står vi inne i en av salarna på Gripsholms slott. Allra vackrast är Gustav III:s unika teater - den måste Ni bara se!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback