topp

Nytt om det kungliga Europa

AV ÅSA BÖNNELYCHE

Åsa Bönnelyche är reporter på Svensk Damtidning och skriver ofta om aktuella händelser i de europeiska kungahusen. Det handlar om bland andra de brittiska prinsarna William och Harry, danska kronprinsessan Mary och de andra europeiska prinsessorna.

Kronprins Haakon om Victorias förlovningKronprins Haakon fick höra om Victorias förlovning på skid-VM i Tjeckien. Han blev glad förstås.
"Å, det var jo hyggelig da", sade han till nyhetsbyrån NTB:s utsände.

Victoria är gudmor till Haakon och Mette-Marits dotter prinsessan Ingrid Alexandra.
Nyckelord:Ockelbo-Ewas gratulationer till Daniel och Victoria

När jag fick reda på att kronprinsessan förlovat sig ringde jag till Ewa Lundström som driver Ockelbo spa för att höra hur det firades i Daniels hemort. Hon hade inte hört nyheten utan blev strålande glad när jag berättade. Nu gratulerar hon de unga tu på sin hemsida.

Ewa har sitt spa i Ockelbos äldsta hus, som en gång i tiden var ett fängelse!Här pysslas Karin Karlsson om av Ewa.
Nyckelord:Camillas rökare


Foto: Stella Pictures

Stackars Camilla fick en rejäl hostattack i veckan av ett passerande ånglok. Prins Charles skrockade skadeglatt och tyckte hustrun såg oerhört rolig ut, där hon stod frustandes i ett moln av rök. Jag tror inte att Camilla blev speciellt arg på Charles. Det här strävsamma paret har humorn som gemensam nämnare och de verkar kunna skratta både med och åt varandra utan att kärleken bleknar bort.
Nyckelord:Storåkers ska ha sin konstsamling på Villa Beylon

Det sägs att Michael Storåkers ska ha sin konstsamling i Villa Beylon, prinsessan Christinas forna bostad vid Ulriksdals slott. 
Det har spekulerats mycket kring det rosa huset som nu renoveras. Är det Victoria och Daniel som ska bo där?
Enligt Resumé i dag ska de nyförlovade flytta in på Drottningholm.

Nyckelord:Han fick inte sin prinsessa

Prins Nikolaos av Grekland, 39, är inte bara syssling till våra svenska kungabarn. Han har dessutom setts som en lämplig äktenskapskandidat åt kronprinsessan Victoria. Men nu är chansen att bli prins i Sverige för alltid "gone with the wind". Nästan lika länge som hon och Daniel varit ett par, har Nikolaos sällskapat med 28-åriga Tatjana Blatnik. Nu är det väl snart dags för drottning Anna Marias son att fria? Blir Nikolaos och Tatjana nästa paret ut....eller blir det 40-åriga Carina Axelson som får en ring på fingret av sin prins Gustav av Berleburg?


Prins Nikolaos och Tatjana Blatnik


Prins Gustav av Berleburg och Carina Axelson
Nyckelord:Daniel bättre än Mette-Marit?Expressens Johan T Lindwall säger i dag till norska Se&Hör att Daniel Westling kommer att fylla sin nya roll mycket bättre än kronprinsessan Mette Marit. Jag tror nog att Sveriges färskaste prins blir ett perfekt stöd åt Victoria, men Mette Marit har ju faktiskt gjort ett utomordentligt arbete som Norges kronprinsessa. Hon är ju jätte-Mette-bra!
Nyckelord:Daniel Westling räddar monarkin 100 år till!Kronprinsessan Victoria och Daniel Westling är förlovade. Vilket vackert par! Jag tror att alla i kungariket Sverige blev imponerade av Ockelbo-sonens första offentliga framträdande på slottet. Vilket radarpar Sverige har fått!Statsminister Fredrik Reinfeldt gjorde tummen upp och sade att "Kärleken har segrat".
I går var jag i Ockelbo och tog pulsen på Daniels uppväxtort. Alla var lyriska över förlovningsbeskedet.
Kyrkoherde Stefan Nilsson tog emot på sitt kontor i Kyrkans hus och det blev ett intressant samtal. Men Nilsson kunde inte instämma i statsministerns påstående.
"Om kärleken segrat så föreligger ju en kamp, där en part förlorar och en vinner. När det gäller Victoria och Daniel så har de vunnit den största vinstlotten. Men det finns väl ingen förlorare? Förlovningen räddar ju monarkin en generation till"

Nyckelord:Daniel Westling i rampljuset!

Så satt han där till slut. Inte i den gröna förlovningssoffan, men väl i en annan blå i Sibyllas våning. Daniel Westling klev fram ur skuggan rakt in offentlighetens ljus och in i folks vardagsrum. Victoria strålade ikapp med sin gnistrande ring och Daniel talade ut för första gången! Betyget: Godkänd, men en oslipad diamant är han nog.
Daniel var trots sin nervositet mycket samlad, naturlig och svarade uppriktigt på alla frågor. Han har humor. Och gulligt var det när han berättade om personkemin mellan honom och Victoria. Efter sju år har paret lärt känna varandra väl och det syntes tydligt hur synkade och samspelta de är tillsammans. Klappen på Victorias stjärt var ett klart minus, och att han inte visste något om Västergötland samt att han erkände att det inte var han som forcerade fram förlovningen - och lite kärare kunde han sett ut, tycker jag. 

Annars fick Sveriges nye hertig av Västergötland många sympatier för att han var helt ärlig med hur ovan han är med situationen. Daniel vet att han granskas med lupp och erkände att det säkerligen kommer att uppkomma flera tillfällen där han får kritik. Men alla är nog övertygade om att denne Ockelboson ska göra sitt bästa för att representera Sverige. 
Han blir ett perfekt stöd för Victoria. Hon behöver någon bredvid sig som kan hjälpa henne. Vad roligt allting känns - synd bara att det ska ta ett år till det blir kungligt bröllop!


Nyckelord:Nedräkningen har börjat..

I Norge blev Mette Marit kronprinsessa. Nu är det dags för Daniel att göra samma resa - från vanlig till kunglig. 

Det sägs att det blir förlovning redan i dag. Hur väl förberedd är Daniel inför uppgiften? 
Han får välja mellan entreprenörskapet, gymägare och prinsrollen. Daniel har alltså gjort sitt val. Vad kommer han nu att fylla sin kalender med? Jämför med Europas alla prinsgemåler - representation, välgörenhet och ceremoniella uppgifter. Framtiden ser i allafall ljus ut för Daniel.
Nu är det dags för Reinfeldt att anlända till slottet. Spänningen är olidlig. Klockan två i dag kommer en eklatering! Då är ringarna redan på och ...men hovet har inte sagt ett ord ännu...så allt är ovisst än. Men vi vill ju så gärna höra att en förlovning har skett!


Nyckelord:Ockelbo hurrar!

Daniel Westling. Idrottsprinsen kommer han att kallas. Med all sannolikhet. Om man är gymkung och slår till med förlovning på sportlovet så lär han få detta epitet. Gesundaberget - här strålar solen. Nere i Mora förbereder man sig för Vasaloppet som går av stapeln på söndag. I Ockelbo inte så långt härifrån berättar Ewa Lundström för mig i telefonen att hon är så jätteglad för att det vankas förlovning. Hon driver Ockelbo spa på Södra Åsgatan och försäkrar mig om att Daniel är en stark kille som inte har några problem att smälta in i kungahuset. Ja, är man uppväxt på Smältvägen är det nog inga problem. Grattis Daniel och Victoria!
http://www.ockelbospa.se/

Nyckelord:Kunglig förlovning

Kunglig förlovning!

Jag kan knappt tro det. Det är Sportlov och jag befinner mig högst upp på Gesundaberget med en strålande utsikt över en snödraperad Siljan. Jag ska precis åka skidor nedför backen - då ringer telefonen.
Nyheten om en nalkande kunglig förlovning får mig ur balans...nu helt plötsligt mitt under sportlovet har Daniel äntligen kommit till skott.
Telefonen ringer igen. Nu är det en redaktör för Gomorron Sverige som frågar om jag kan komma in till studion klockan 7 i morgonbitti. Och här står jag. Med en vidunderlig utsikt, bara några mil från Daniels Ockelbo och hjärtat slår dubbelvolter. Förlovning! Jag kan knappt tro det. Äntligen!


Nyckelord:En dansk snömanSportlovsledigt är det även hemma hos kronprinsfamiljen i Danmark. Prins Christian snöbusar och åker pulka.Men det är inte alltid som danskarna kan njuta av vita vidder och snöklädda backar. Finns det överhuvudtaget några branter i vårt platta grannland? Pappa Frederik är här på snöjakt, men det ser inte så lovande ut. Inte en snöflinga så långt man ser.
Nyckelord:SportlovsfirareSnart är det sportlov för oss Stockholmare. För min del bär det av till fjällen för skidåkning med familjen. Här ser vi glada vintersemesterfirarna Laurentien och Maxima, två svägerskor som alltid verkar ha kul tillsammans. De befinner sig just nu på en alptopp i Österrike. Svärmor Beatrix är med för att hjälpa till att ta hand om alla barnen.

Undrar om Mabel känner sig lite utanför. Hon och hennes man följer aldrig med på den årliga skidledigheten med släktingarna.


Drottning Beatrix med sex barnbarn
Nyckelord:Ockelbo i svart vittSå här såg det ut i Daniel Westlings hemort Ockelbo när det begav sig på 1930-talet. Det fanns många trevliga kaféer. Var det så att allting var trevligare förr? Det ser alltid så gemytligt ut när man tittar på gamla svartvita bilder.

När jag var i Ockelbo förra året intog jag min dagliga kopp i ett betydligt modernare café vägg i vägg med biblioteket.
Nyckelord:Prinsessan som gick vilse i slottsgarderoben

En prinsessas främsta uppgift: att föra sig, representera, bli älskad av folket. Och viktigast av allt – att se bra ut.

Dagens perfekta prinsessor har kämpat hårt för att bli så beundrade som de är. Steget från vanlig till blivande drottning har varit högt. De har provat sig fram i den digra garderoben och  gått vilse i modelabyrinten. Nu har de alla hittat ut på andra sidan, säkra i sin stil och sofistikerade skönheter. Prinsessan Marie kan nu konsten har vara ledigt chic, avslappnat sofistikerad i sin stil. Jeans och grå blus ser inte så kul ut på galgen, men på Marie är det helt ok.

Nyckelord:Raka vägen hemFredagen den 13 gäller det att hålla tungan rätt i mun och inte göra några felsteg på vägen hem. Kronprinsessan Letizia balanserar på höga klackar och ser till att inte trampa på streck i trottoaren.

Nyckelord:Kung Harald blir min reskamrat!Jag förundras över hur mycket kungligheterna i Europa hinner med på en vecka. Ena sekunden strömmar bilder in på Hollands kronprinspar när de besöker Sydpolen. Den andra är de hemma i Haag igen och representerar.

Willem Alexander och Maxima har köpt en farm i Argentina. Kanske för att barnen ska lära känna mammas hemland lite bättre.

Dit ska även prinsessan Eugenie resa med ett gäng vänner. Hon ska besöka sin mormor Susans grav. Fergies mamma skilde ju sig och flyttade med sin nye polospelande man till Argentina där de bodde på en range. Sorgen var stor när Susan omkom i en bilolycka i närheten av sitt hem.

Själv ska jag snart ut och resa. Men inte till Argentina eller Sydpolen utan till Nordpolen - nästan. Jag ska på Kungskrabbesafari med Hurtigruten. Min reskamrat är Kung Harald! Ja, båten som jag ska åka med heter så...kul!
Nyckelord:Blåblodig prins vill ha en grön framtid


Foto: Stella

Någon gröngöling är han knappast, den käre prins Charles, när det kommer till miljöengagemang och klimattänk. Nu sägs det att prinsen till och med kommer att bryta mot protokollet och gå ut offentligt i en reklamkampanj till förmån för regnskogens överlevnad.

Han låter sig nu plåtas tillsammans med Hollywoodstjärnor, som till exempel Harrison Ford, för att synas i annonser världen över med budskapet "Rädda Regnskogen". Bra med en kunglighet som tar steget fullt ut i spenaten och höjer sin röst mot skövlingen.

Förhoppningsvis visas inte denna bild i annonskampanjen. Charles ser ut att ha drabbats av en allergisk pollenchock där han står bakom busken.
Nyckelord:Inne på Kungliga innelistan

Ja, min kungliga lista är populär. 350 kommentarer denna vecka. Tack alla Ni som är inne och "chattar"...nu filar jag på en ny. Den kommer med all sannolikhet att gå i Alla Hjärtans Dag-tema med tanke på att det nu på lördag är Kärleksdagen nummer 1.

Och till Kungliga listan-läsaren Amanda vill jag säga Lycka till på tv-inspelningen. Hoppas att du vinner.

Din blogg är ju jättebra:
http://mandizblogg.blogg.se/
Nyckelord:Kronprinsessan hänger på Masajmodet


Foto: Stella

Jag tvingades tjata länge på mina föräldrar innan jag fick lov att ta hål i öronen. Så när jag fyllde 16 gick jag till frisören som laddade håltagningspistolen och sköt två skott i mina örsnibbar. Det gjorde oerhört ont, vill jag minnas. Nyligen läste jag om Obamas hustru som ofta bär tunga, långa örhängen enligt senaste modet. Det sägs att det inte alls är bra för öronen, som tänjs ut...Nu har flera kungligheter anammat trenden. Här ser vi Mette Marit på norska Modeveckan i Oslo. Ett långt smycke tynger ned snibben. Vem vet, snart kanske kronprinsessan ser ut som en masajkvinna! Hjälp...


Nyckelord:Coolt värre för kronprinsessorna

Coola kungligheter trotsade kylan. Kronprins Haakon och Mette Marit har nyligen varit i norska Sameland och hälsat på. Det var ett RENt nöje tyckte paret, som både fick åka släde efter en vaja och susa fram över de vita vidderna på snöscooter.I Norges lappmarker var det - 25 grader kallt och det var tur att kronprinsparet var rejält påpälsade under besöket. Lika kyligt är det på Antarktis, där nu äventyrarna kronprins Willem Alexander och Maxima befinner sig.

De kollar in det fantastiska islandskapet och lär sig mer om vad forskarna håller på med på plats.


Foto: Stella

Willem Alexander och Maxima på Sydpolen
Nyckelord:Tre fel av femVad tycker ni om denna bild? Om det var en "finn fem fel"-grej så har jag definitivt hittat den första saken som absolut inte stämmer. Letitias ordensband! Är det hon som är liten (svar ja) eller är ordensbandet gjort för jättar (som tvåmeterns-mannen Juan Carlos). Fel nummer två är kronprinsessans och hennes svärfars längd. På bilden är de nästan lika långa, men i verkligheten skiljer det ju mer än 30 cm mellan dem. Kanske står Letizia på en pall? Fel nummer tre - Kung Juan Carlos medaljer hänger snett.

Nyckelord:Sveriges kungliga Bondbrud på bättringsvägen?

Stackars prinsessan Lilian som har ramlat i sitt hem igen. Det är inte lätt med balansen när man är 93 år! Lilian har ju lyckats charma alla - vilken grand old lady. Hon har länge varit en frisk fläkt i det svenska kungahuset med sin kvickhet. Jag hoppas verkligen att hon piggnar till och får åka hem snart. Nu är hon inlagt på Sophiahemmet.

Det är ju så här är vi vana att se henne. På Ulla Winbladh med James Bond alias Roger Moore.


Foto IBL

Nyckelord:Änkedrottningen mår bättreFabiola har varit en glad änkedrottning i det belgiska kungahuset och har med sin vältuperade blågrå frisyr och faibless för turbaner varit en parant kvinna att skåda. Spanskfödda Fabiola gifte sig med kung Baudoin den 15 december 1960, men paret fick tragiskt nog inga barn. I stället har Fabiola hjälpt och stöttat sin svägerska, drottning Paola, som fick tre barn och tolv barnbarn. Nu hoppas man att Belgiens änkedrottning ska tillfriskna från sin lungsjukdom. Hon vårdas just nu på intensiven och läkarna säger att hon är på bättringsvägen.

Nyckelord:Prinsesstiteln - en nysning bort


Foto Stella

Kan Kate bli prinsessa? Nyligen avslöjade prins Williams flickvän att hon är allergisk mot hästar. Det har fått flera kungliga reportrar i England att gå i taket.
" Kate kunde lika gärna säga att hon inte tål slott", skriver The Sun.
För det är ju så att alla i den brittiska kungafamiljen faktiskt luktar häst. Prinsessan Anne och dottern Zara har oftare ridstövlarna på sig än högklackat. William, Harry och pappa Charles är hängivna polo-fantaster och Camilla trivs bättre i stallet än i salongerna.
Om Kate ska bli medlem i kungafamiljen måste hon göra något åt sin allergi. För hon vill väl inte nysa bort sin chans att bli Williams prinsessa?
Nyckelord:Grattis Mary!I dag fyller kronprinsessan Mary 37 år. Varken hon eller Frederik har någonting inbokat i kalendern denna dag så det blir en härlig ledig födelsedag med familjen för Mary.

Mary har gjort det mesta rätt, sedan hon svepte in i den danska kungafamiljen och gifte sig med tronarvingen. De två barnen prins Christian och prinsessan Isabella är hela Danmarks gullegrisar. Mary är både stilfull och begåvad - en förebild för många unga kvinnor.
Nyckelord:En närmare titt på prinsessanDet holländska kungahuset är tio snäpp färgstarkare än det svenska. Prinsessorna av Oranje älskar djärva snitt och stora hattar. Även roliga glasögon verkar gå hem hos en del. Här ser vi söta prinsessan Aimée van Vollenhoven-Söhngen. Hon är lika gammal som vår Victoria och har redan en utbildning som affärsjurist, och har gift sig kungligt med prins Floris. Paret fick förra året dottern Magali. Bra jobbat!

Vill Ni veta mer om Aimée? Läs Marianne Rolfstadius artikel om prinsessan i nya numret av Svensk Damtidning.
Nyckelord:Storhertig Henri visar vad skåpet ska ståMen risk för att låta som en gammal faster utropar jag nu "Vad stor han har blivit". Jag syftar förstås på Luxemburgs tronföljare Guillaume som är äldst i syskonskaran på fem. Det är han som en dag tar över äpplet och spiran i skatteparadiset mitt i Europa. Pappa, Storhertig Henri, är filaterist och verkar vara en hyvens kille. Han har inte gjort en enda skandal genom åren (förutom när han äktade en kubansk bankirdotter - men det blev ju bra till slut) utan har producerat en mängd barn, vilket uppskattas enormt i lilleputtlandet. Henri har varit en aning oroad över att befolkningsmängden sjunker i landet. Vi får hoppas att andra tar efter hans storfamiljs-idyll och föder barn på löpande band så att den lilla miniatyr-nationen inte avfolkas alldeles.
Nyckelord:Vad händer om kronprinsessan får tvillingar?Foto: Här ser vi prinsessan Sibilla och Jean av Luxemburg med sonen Paul Louis och tvillingarna Léopold och Charlotte, som i dag är skolbarn.


Jag har en gång skrivit i Svensk Damtidning om kungliga tvillingar. Nuförtiden reagerar man knappt när man ser alla dubbelvagnar på stan. Nyfödda dubletter är vanligare än någonsin. Hur kommer det sig? Äldre mammor och provrörsbefruktning är svaret.

Att kronprinsessan Victoria eller prinsessan Madeleine skulle få tvillingar är ganska osannolikt med tanke på att det aldrig förekommit i Bernadotte-ätten - tvillingfödslar alltså. Men även pappornas gener spelar ju in. Kanske finns det dubbla små-Westlings i Ockelbo? I Europa finns det ett antal kungliga tvillingpar. Prins Jean och prinsessan Margaretha av Luxemburg till exempel. Skandalsessan Margarite av Holland (som är systerdotter till drottning Beatrix) är tvilling med prins Jaime. Prinsessan Sibilla av Luxemburg födde 2000 tvillingarna Léopold och Charlotte. Prinsessan Claire är sist ut med kunglig tvillingfödsel. Två graviditeter resulterade i tre barn. I det serbiska kungahuset finns tvillingbröderna prins Philip och Alexander - men ingen av dem gör anspråk på kronprinstiteln då storebror Peter redan norpat den.

Vad händer då om Sveriges tronföljare föder tvillingar? Det blir då den äldste som blir etta till tronen.

Nyckelord: