topp

Nytt om det kungliga Europa

AV ÅSA BÖNNELYCHE

Åsa Bönnelyche är reporter på Svensk Damtidning och skriver ofta om aktuella händelser i de europeiska kungahusen. Det handlar om bland andra de brittiska prinsarna William och Harry, danska kronprinsessan Mary och de andra europeiska prinsessorna.

Veckans kungliga lista!

2007-11-30
 
Nu har kronprinsessan Mary kvalat in på min innelista. Hon är utan tvekan en mycket stilfull person, men har även barnasinnet i behåll. Det kunde danskarna vittna om när de såg sin Mary susa upp-och ned i berg-och dalbanan på Tivoli häromdagen.

När får vi se Victoria åka fritt fall på Gröna lund? Eller karusell?

Missa inte min nya kungliga lista!

Nyckelord:Hans Adams löständer

2007-11-28
 
Varför är invånarna i Liechtenstein så rika? En orsak är flit. En annan är skatteklimatet, som inte alls är lika betungande som det svenska. Men inkomster har det lilla landet också fått genom en speciell exportprodukt, inte tandguld - men däremot löständer!

Ja, man kan alltså påstå att en del av slantarna i furst Hans Adams digra skattkista kommer från just löstandstillverkningen. Inte undra på att han skrattar sig lycklig!
Nyckelord:Världens vackraste drottning!

2007-11-28
 

Det var en ren slump att Rania blev drottning. En ung sådan dessutom, den yngsta någonsin i modern tid. Hade inte hennes nuvarande man, kung Abdullah II, blivit upp över öronen förälskad i den sköna kvinnan med det vackra leendet och vakna blicken där på systerns middagsbjudning 1993, hade Ranias liv sett helt annorlunda ut. Då hade hon två år tidigare flytt från ett eldhärjat Kuwait och Gulfkriget. Det nya hemmet hittade hon i Amman och började arbeta med marknadsföring på dataföretaget Apple. I dag är hon fyrabarnsmor och brinner för kvinnors rätt i samhället. Det politiska engagemanget är hennes signum och hon reser jorden runt för att närvara - och föreläsa vid olika välgörenhetskonferenser. När Abdullah friade hade varken Rania eller han själv en tanke på att de skulle bli Jordaniens kungapar inom en snar framtid. När Abdullah var tre år ändrade plötsligt pappa kung Hussein tronföljden till förmån för brodern. Men på dödsbädden fick Hussein ågren och ändrade tillbaka så att äldste sonen skulle bli hans efterträdare trots allt. Brodern, som blev snuvad på kungatiteln blev inte glad, men Abdullah och Rania har visat hela världen att de minsann är ett kungapar att räkna med. Ingen har gjort sådan strålande entré på röda mattan till salongerna och till den så viktiga politiska arenan som Jordaniens undersköna drottning.

image147

Nyckelord:Venedigprinsens krav

2007-11-28
 
Visst låter det som en saga? Prinsen av Venedig, som levt i landsflykt under hela sitt liv, kräver Italien på pengar. Men detta är dagens sanning. Prince Emanuele Filiberto di Savoia gav igår en intervju med nyhetsbyrån Reuters vid sitt skrivbord på kontoret i Rom. Som barnbarn till Italiens siste kung är han medveten om att han inte precis är megapopulär för sitt tilltag att stämma staten på pengar för efterkrigstidens behandling av familjen. Media porträtterar prinsen nu som en hjärtlös golddigger. Filiberto vill nämligen ha 260 miljoner euro, som skadestånd för familjens liv i exil under alla år. Men nu verkar prinsen mjukna och säger:
-En enda euro skulle kunna få mig och min familj att må bättre!
Han menar att det egentligen inte handlar om pengar, utan om att få en ursäkt av Italienska staten. 

image146

Prinsen av Venedig backar nu från sitt skadeståndskrav på 260 miljoner euro.
Nyckelord:Drottningens skönhetshemlighet avslöjad

2007-11-27
 
Drottning Elizabeth av England har av magasinet Vogue utsetts till en av landets största modeikoner. Vid 81 är hon lika stilfull och glamourös som alltid. Av drottningen fodras det att hon dag ut och dag in, år ut och år in lever ett sunt liv och håller lämplig diet. Numera är hon med ålderns rätt lite rundare i formerna. Annars har hon alltid vägt 54 kg (längd 1,63 m) och sportat mycket. Vad var då hemligheten bakom den tidigare så slanka figuren? Här avslöjar jag nu Elizabeths bästa skönhetstips:

Brödet ska alltid skäras mycket tunt, inga mellanmål och alltid små portioner. (Chokladkakor har dock haft en stor dragningskraft på drottningen, som har svårt att motstå frestelsen). Sin fantastiska hy behåller hon genom en specialdryck kallad barleywater, som består av kornavkok med citron och mycket litet socker. Makeup använder hon endast sparsamt, men hennes läppstift, English Rose, tillverkas speciellt för henne. Kvällstid lägger hon på lite färg på kinderna med gammelrosa puder, målar ögonbrynen i mörkbrunt och lägger en lätt blå ögonskugga. Det värsta Elizabeth vet är tobaksrök och inga askkoppar går att finna i hennes närhet. Är det därför hon så sällan hälsar på sina kungliga släktingar i Norden, där det bolmas friskt i slottsgemaken?

Nyckelord:Vad gör du nu för tiden...

2007-11-27
 
Prins Felipe gör vad han kan för att pigga upp sin prinsessa. I veckan tog han med sin separerade syster Elena och Letizia till en Bruce Springsteen-konsert. Felipe hade poppat upp sig rejält i svart läderjacka kvällen till ära. Vad jag tycker är märkligt är att de finns så få bilder på kronprinsparet där de ser förälskade ut. Jag börjar tro att gnistan mellan dem har svalnat och falnat. Undrar hur det förhåller sig med norskan Eva Sannum nu för tiden! Sitter hon i det kyliga Norge och längtar efter sin drömprins? Eller har Felipe och Eva begravt sitt fem år långa förhållande och gått vidare? Frågorna haglar...Jag misstänker att Felipe ännu trånar efter sin sköna blondin i Skandinavien. Hoppas att jag har fel...Och har Letizia någon kontakt med sin exman - läraren med de grå håren? Han måste ha fått dåndimpen när Letizia gick och gifte om sig med landets tronföljare... 

image145

Felipe - tog med Letizia på konsert i hopp om att ljuv musik skulle återuppstå dem emellan.
Nyckelord:Brillor i Brasse-land

2007-11-27
 
image144

Coolaste kungligheterna i Europa! Storhertig Henri och hans Maria Teresa är ett äkta filmstjärnepar! Brasiliens sol har fått Luxemburgs furstepar att skina upp mer än vanligt. Han passade på att bära solglasögon i äkta Tom Cruise-anda och hon var urläcker i ny skapelse i svartvitt med grönt midjeband. Ständigt lika kära är de också. Men så gifte de sig också på Alla hjärtans dag - då kan det väl inte gå fel?
Nyckelord:Djuriskt lika

2007-11-27
 
image143

Maria Teresa av Luxemburg bar en annorlunda och kul klänning dag två under statsbesöket i Brasilien. Otur för henne att kollegan hade på sig exakt samma djuriska mönster. Lika som bär! De tog emellertid det hela med ro. Det visar ju bara att de delar samma klädsmak.
Nyckelord:Birdie nam nam

2007-11-27
 
Cirkusprinsessan Stéphanie av Monaco är inte rädd för fågelinfluensan utan kliver utan tvekan upp på scenen och gullar med papegojorna, som gör konster inför publiken. Annars brukar det ju vara elefanter som lockar prinsessan. Hon hade ju ett förhållande med en elefantdressör för inte så länge sedan och bodde med honom i en cirkusvagn. Kan det bli mer exotiskt? 

image142

Foto: IBL 
Nyckelord:Vilket drömpar!

2007-11-27
 
Alla väntar med spänning på den dag då vår kronprinsessa går altargången fram i Storkyrkan. Spekulationerna kring vem som får den äran att gifta sig med vår tronföljerska har surrat i tio års tid...Nu anar vi att det blir en viss Daniel Westling från Sverige, som kommer att dra det långsta strået. Många vill fortfarande se en riktig prins vid Victorias sida när så bröllopsdagen nalkas. Drömscenariot var tidigare att kronprins Frederik av Danmark vigdes samman med vår Victoria. Båda är ju blivande statschefer och dessutom är de sysslingar, så i verkligheten kunde det ju aldrig bli så. Men visst är de fina tillsammans på denna bild? Äktenskapstycke har de ju onekligen... 

image141

En dröm som aldrig kommer att slå in - kronprins Frederik och kronprinsessan Victoria som bröllopspar.
Nyckelord:Jaktlyckan gick upp i rök

2007-11-26
 
Inte så prinsesslikt kanske...Charlotte Casiraghi har i och för sig ingen titel, men står på tur till furstetronen i Monaco. Nu är hon med styvfar Ernst August och sin mångmiljonärs-pojkvän i Spanien på årlig jakt. Rivierasessans intresse för naturen är måttlig. Desto bättre gillar hon att ta ett glas öl och en cigarett i jaktstugan.  I bland blir det lite för mycket frisk luft för Charlotte och då åker cigarettpaketet fram.


image140

Foto: IBL

Nyckelord:Elenas nya liv

2007-11-26
 
Med ett leende på läpparna och en helt ny, fräsch stil svepte nyseparerade Elena in på en välgörenhetstillställning i går. Hon fullkomligt strålade! Det är aldrig roligt när barnfamiljer splittras. Men i vissa fall är det nog bättre för barnen att mamma och pappa mår bra. I fallet Elena har hon gjort helt rätt, tycker jag. Livet går inte i repris, och hon har säkert någon ny som väntar runt hörnet. Någon som kan henne lycka och ömhet... 

image139

Nyseparerad och glad!


Foto: IBL

Nyckelord:Ari Behn och Märtha Louise skilda åt

2007-11-26
 
Det är inte bara kronprinsessan Victoria och Daniel Westling som väljer att slinka in på vännernas bröllop var för sig. Ari Behn gick på hemlig bröllopsfest i veckan helt utan sin prinsessa! När norske popundret Morten Abel cementerade sin kärlek till sambon Gry Isabelle Sannes i Stavanger, fanns herr Behn på plats bland de 70 gästerna. Märtha Louise var i trakten för att lansera nya boken "Äventyr från jordens hjärta", men följde inte med på partyt.

De nygifta träffades genom Ari och har nu varit sambos i många år. Paret fick för tre år sedan en liten dotter som döptes till det vintriga namnet "Snowflake". 

image138

Prinsessan Märtha Louise pysslade med annat när Ari Behn festade loss med vännerna.

Foto: IBL
Nyckelord:Berest storhertiginna

2007-11-23
 
Maria Teresa är internationell som få. Hon är från Kuba ursprungligen, men hennes föräldrar flyttade till New York 1959 efter Fidel Castros revolution och emigrerade 1965 till Schweiz. Storhertiginnan var vid giftermålet med Henri schweizisk medborgare. Nu är befinner sig Luxemburgs första dam i Sydamerikas Chile på statsbesök. Spanskan flyter som den ska, så inte undra på att fembarnsmamman fick ett varmt mottagande av den tyska nunnan Karoline Mayer och alla barnen vid hennes lekskola. Rolig blus Maria Teresa har på sig, påminner om Luxemburgs flagga. Tänk vad många Europeiska ingifta prinsessor som kommer från latin- och sydamerika - vilka dessa är återkommer jag till både i Svensk Damtidning och här på webben... 

image137

Maria Teresa av Luxemburg är i Chile på statsbesök

Missa inte min heta kungliga lista - i morgon avslöjar jag vem som ligger i topp nästa vecka. 

Nyckelord:Gääääsp!

2007-11-22
 
 Vad skönt att det inte bara är jag som känner mig allmänt sömnig så här års. Det blir mörkt så tidigt att det känns som om man arbetar natt. Även våra kungligheter har svårt att hålla ögonen öppna ibland. Prins Laurent av Belgien nästan sov och kunde inte dölja en gäspning, när han och hustrun Claire närvarade vid en konferens i veckan. Tröttsamt att vara småbarnsförälder till tre...  Prins Laurents kungliga fadäs

image136


Missa inte min heta kungliga lista - i morgon avslöjar jag vem som ligger i topp nästa vecka.

Nyckelord:Mönsterprinsessan

2007-11-22
 
Holländska Laurentien tycker jag är en riktig mönsterprinsessa. Hon verkar alltid glad och är mycket engagerad vad gäller välgörenhetsarbete. Hon är den allra djärvaste av alla prinsessor att ta ut svängarna vad gäller kläder. Men ibland blir man lite förvånad. Är det snyggt med blå strumpor till denna brokiga skapelse hon bär? Vet inte riktigt vad jag ska tycka. Originellt! Ingen lär ju ha på sig samma sak, något som Laurentien kan vara alldeles säker på. 

image135

Stilfullt eller stillöst?
Nyckelord:Juan Carlos ord i mobilen

2007-11-21
 
Spanska kungafamiljen har inte haft ett lätt år. En tidning har sexskämtat om Felipe och Letizia och Marockos kung är ursinnig på Juan Carlos efter besöket på spanska enklaverna Ceuta och Melilla på Marockos kust i början av månaden. Nu ska prinsessan Elena skilja sig, vilket egentligen är en katastrof i det katolska, konservativa kungahuset. Men allra mest rabalder ställde kungen själv till med när han bad Venezuelas president Hugo Chávez hålla tyst inför en församlad press på toppmötet i Santiago. Kungens bevingade ord finns nu som ringsignal för mobilen. Och någon har redan registrerat sajten www.porquenotecallas.com. (Kan du inte hålla tyst!) År 2007 - är nog ett år den spanska kungafamiljen helst vill glömma!
Nyckelord:Begravning för kungens kammarherre

2007-11-21
 
Kungen tog ett sista farväl av sin vän, kabinettskammarherren och f.d. bankdirektören Sven-Erik Ragnar i Värmskogs kyrka på fredagen. Ragnar avled 70 år gammal efter en kort tids sjukdom. Liksom kungen var Ragnar starkt engagerad i scoutrörelsen och ingick i Carl Gustafs egen scoutpatrull. Ragnar var även ordförande i World Scout Foundation.

Kungaparet hade med sig två kransar med vita och gula blommor. Vid ceremonin fanns även skådespelaren Per Ragnar som höll tal till sin bortgångne släkting. 

image133

Kungens kammarherre Sven Erik Ragnar begravdes i fredags
Nyckelord:Återförening

2007-11-20
 
Förra veckan gjorde Chelsy slut med Harry för att han inte ägnade henne tillräcklig uppmärksamhet. Prinsen flirtade däremot vilt med andra unga tjejer i societeten. Men nu har Harry insett situationens allvar och har bett om förlåtelse för siitt agerande. Enligt News of the World skickade han Chelsy en stor blombukett med meddelandet "Sorry, love HRH" (His Royal Highness?). Nu är paret tillsammans igen...Det fungerade ju för storebror William och hans Kate att fortsätta efter en time out. Så kanske blir det Chelsy och Harry förevigt.... 

image132

Chelsy och Harry är åter ett par.
Nyckelord:Kungens kammarherre död

2007-11-20

I fredags var kungaparet på begravning. Kungens fd kammarherre har lämnat jordelivet hastigt. Familjen sägs vara i chock, då döden kom så snabbt. Kungen och drottningen var djupt tagna vid begravningen, berättar ett ögonvittne för mig.
Nyckelord:Silvia i Wien

2007-11-20
 
 
Silvias leende har på något sätt blivit annorlunda sedan den där skönhetsresan till Sydamerika. Vårt reporterteam befinner sig just nu i Wien, där kungaparet är på statsbesök. Nästa vecka får vi se alla bilder från resan i Svensk Damtidning och även här på webben. Missa inte det.


Och missa inte min nya kungliga lista - nu på fredag! 

image128

Vi känner inte längre igen Silvias leende

Nyckelord:Färgad drottning!

2007-11-20
 

Dronning Margrethe har i särklass en av de mest utvecklade färgsinnena av kungligheterna i Europa. Ingen kan väl som hon blanda kulörer på tyger - som här orange och rosa! Snyggt! Margrethe borde väl också hon, liksom drottningkollegan Elizabeth, utses till en modeikon? 

image127

Foto: Stella

Nyckelord:Monaco-mode

2007-11-20
 
Det märks tydligt att Charlotte av Monaco rör sig som fisken i vattnet på modestråken i Paris. Hon vet alltid vad som gäller. Det är bara att kika på vad denna skönhet har på sig för att hänga med i designsvängarna...Nu är det den kvinnliga, sekreterarstilen som gäller. Knut i håret och knyt i halsen - helt rätt. 

image126

Frontfigur med fingertoppskänsla - Charlotte vet vad som gäller i modevärlden!

Foto: Stella

Nyckelord:Historiens längsta äktenskap

2007-11-20
 
Vilken leading lady drottning Elizabeth II av England är. I samma andetag som magasinet Vogue röstar fram henne som en av världens största modeikoner, firar drottningen och prinsgemålen diamantbröllop med pompa och ståt. Deras äktenskap har hållit i 60 år, vilket går till historien som Englands längsta kungliga äktenskap...inte dåligt! Grattis!

image125
Nyckelord:Pangbrud

2007-11-20
 
Monacos Stephanie är pangbruden, som inte ville vara prinsessa....men nu skjuter hon de vilda åren åt sidan. Stephanie har lugnat ned sig och vill nog helst glömma alla de livvakter och playboys som passerat revy i hennes liv. Nu ägnar hon sig helhjärtat åt välgörenhet och verkar äntligen ha kommit till insikt med sig själv och sin kungliga roll. 


image124


Foto: Stella

Nyckelord:Syskonkärlek

2007-11-20
 
Charlotte Casiraghi är mycket förtjust i sin halvsyster prinsessan Alexandra. Båda är lika mamma Caroline av Monaco till utseendet. Här står systrarna tillsammans i slottsfönstret och tittar ut på militärparaden. I går var det nationaldag i skatteparadiset vid Medelhavet och hela furstefamiljen var samlad för att fira denna stora dag 


image123

Charlotte Casiraghi gillar sin lillasyster


Foto: Stella Pictures

Nyckelord:Bildskön Beatrice?

2007-11-19
 
Äntligen en bra bild på prinsessan Beatrice! Den senaste tiden har hon lyckats med konsten att se allt annat än prinsesstjusig ut. Hon verkar vara en ung dam, som inte bryr sig så mycket om vad andra tycker och tänker - vilket ju är en styrka. Bea prövar på allt från att flyga tyngdlös i ett jetplan(!) till att agera hovdam i mammas filmproduktion. Bea är en färgstark person i det brittiska kungahuset! 

image122

Foto:IBL
Nyckelord:Kungliga Kate

2007-11-19
 
Så här snygg är Kate Middleton i sin nya höstkappa. Riktigt drottninglik. Hon har nu sagt upp sig från modebutiken Jigsaw för att satsa på en ny karriär. Nu står hon i valet och kvalet om hon ska öppna ett fotogalleri eller sälja lyxbåtar. Om hon gifter sig med kunglige Wills behöver hon inte yrkesarbeta alls...utan kommer att vara fullt sysselsatt med de prinsessplikter som kommer med rollen. 

image121

Foto: IBL
Nyckelord:Svindlande affärer

2007-11-16
 
Saudiske miljonären prins Alwaleed är med på innelistan, vilket upprör. Skulle han inte stå på utelistan? Många undrar varför prinsen kvalar in på plats nr 5 med sitt jätteplan, som spär ut mängder av freoner i skyn. Jag har skrivit om det tidigare, men säger det igen. Prinsen kan ju köpa utsläppsrätter, då skänker man pengar till miljöforskningen samtidigt som man flyger. Lite dubbelmoral kan tyckas, men ibland är ju enda sättet att ta sig över klotet - att flyga! Svårt att åka tåg mellan Saudiöknen och New York, t.ex. Sedan är det ju bättre med ett rymligt och stort plan som kan ta dubbelt så många passagerare än vanliga flygmaskiner. I stället för att prinsen och hans stora följe åker i två plan kan de nu samsas om platserna i ett! Bra va! 

image120

Foto: All over press
Nyckelord:Svullen av gråt

2007-11-16
 
Chelsy fick nog av prins Harry, som inte kunde visa sin flickvän tillräcklig uppskattning och ge förhållandet det engagemang det så väl behövde. Kärleksgnistan dem emellan lär finnas kvar....vilket gör det så mycket svårare för de unga tu att gå skilda vägar. Men ingen skugga faller på Chelsy - för vem i hela världen kan tämja prins Harry! En vildare kille går väl knappast att finna i de öfvre samhällsskikten? Att Chelsy är ledsen råder det heller inga tvivel om. Bilden nedan visar tydligt "dagen efter gråt"-looken. Stackars flicka! 

image119

Chelsy -uppsvullen av gråt. Ska hon någonsin komma över den spruckna ungdomsromansen?


Chelsy Davy åkte rakt från utelistan upp till en plats på innelistan.
Missa inte min kungliga lista på INNE OCH UTE!
/Åsa Bönnelyche

Nyckelord:Englands partyprins nr 2

2007-11-16
 

Det är inte bara lillebror Harry som kan konsten att svinga en bägare. Wills var mycket glad i hatten och ganska rund under fötterna när han hade partajat loss ordentligt i går. Timmen var sen när livvakterna föste in den överförfriskade prinsen i bilen för hemfärd. Notera den gröna kavajen...grönt är den stora modeflugan just nu i kungahusen. Lite julgransstämning så här års är ju inte helt fel. 

image118

Foto: All over Press

Missa inte Åsa Bönnelyches nya kungliga lista - inne och ute
 

Nyckelord:Nyckeln till Fergies hemliga liv?

2007-11-15
 

Vad har Fergie för hemlig nyckel runt halsen? Är det en gåva från en kär vän? Eller rent av nyckeln till kyskhetsbältet? Eller nyckeln till ett bokskåp? I dagarna har hertiginnan av York kommit ut med en sagosamling för barn, som hon har fullt sjå att lansera. Andra prinsessor som signerar egna barnböcker är norska Märtha Louise och prins Gustav Berleburgs svenskmexikanska flickvän Carina Axelsson. Carina är illustratör och har blivit världskänd för sin figur "Nigel". Boken finns att köpa på amazon

image117

Foto: IBL


Missa inte Åsas kungliga lista - inne och ute

Nyckelord:Storleken har betydelse...

2007-11-15
 
Numera går kronprinsparet Felipe och Letizia under namnet "Stor & Liten" på redaktionen. Felipe är en jätte med sina nästan två meter och Letizia är ju mycket "petite". Enligt en forskningsrapport vill spanjorskor ha en längre man, medan männen tycker att det är helt ok med en hustru som är längre än dem. Storleken har tydligen betydelse ändå... 

image115

Foto: IBL


Missa inte Åsas kungliga lista...i morgon

Nyckelord:Varför gör hon detta?

2007-11-15
 
Varför gör hon detta?

I veckans nummer av Svensk Damtidning skriver jag om hur oron sprider sig i Spanien. Bilderna på en allt magrare Letizia kablas ut från bildbyråerna. Kronprinsessan tynar bort! Borta är den glada nyhetsuppläsaren, som charmade tv-tittarna. Leendet har stelnat. Hur mår hon i sin roll som blivande drottning egentligen? Inte så bra, verkar det som. En tvåbarnsmor utan livsglöd...så sorgligt. Letizia påminner om kollegan i Japan, Masako, som har varit nedstämd under lång tid och har liknat sin situation som kunglig vid att leva i en gyllene bur. Känner Letizia likadant? Är hon fången i en ny roll, som stänger in hennes egen personlighet? 

image114

Foto: All over press
Nyckelord:I stället för flygande matta?

2007-11-14
 
Den saudiske prinsen Alwaleed bin Tala. är en man med högt flygande planer. Miljardären är den förste privatpersonen i världen som har köpt en vip-version av Airbus superjumboplan, ett sk "flygande palats". Hoppas att bin Tala är miljömedveten och köper utsläppsrätter när han svävar i det blå. I allafall är han, tycker jag, en höjdarprins, som kostar på sig själv lite lyx! Vi får se om han kvalar in på min kungliga lista nästa vecka. Glöm inte att titta in till "Åsas inne-och utelista" nu på fredag.  En modern variant av flygande matta! Lyxplanet är dyrast i världen.

image113

Foto:IBL
Nyckelord:Armband i stället för familjeband

2007-11-14
 
Nu står skilsmässorna i kungahusen som spön i backen. Spanska prinsessan Elena and Jaime de Marichalar, en spansk adelsman gifte sig i Sevilla 1995. Bröllopet var storslaget med 1300 gäster och medlemmar från 33 olika kungahus fanns på plats. Det sägs att äktenskapet varit i gungning en längre tid. Orsaken till splittringen kan vara att Marichalar varit sjuk en tid. En annan anledning kan ju vara att Elena inte riktigt gillar Jaimes kvinnliga kroppsutsmyckningar. Vad är det egentligen han har kring handlederna? Pärlarmband? Inte blir väl familjebanden bättre av att han går omkring offentligt med dessa dekorationer? 

image112

Är armbanden verkligen passande för en macho spansk man, gift med en prinsessa?
Nyckelord:Ari Behns dubbelgångare

2007-11-14
 
Är det prinsessan Märtha Louises man Ari Behn, som maskerat sig till norsk viking? Tyvärr inte. Men likheten är slående. Bilden visar amerikanske musikern Cisco Adler, 29 som blivit ökänd för sina stjärnromansermed filmstjärnor och modeller som Mischa Barton, Kimberly Stewart, Lauren Conrad och Paris Hilton. jag tycker att Adler är Aris dubbelgångare! De skulle kunna vara varandras "stand-ins". 

image111

Foto:IBL
Nyckelord:Grattis prinsen!

2007-11-14
 
Grattis prins Charles som fyller 59 år i dag!
Charles (Charles Philip Arthur George, av huset Mountbatten-Windsor), föddes klockan 22.14 den 14 november 1948 på Buckingham Palace i London. Han är som bekant äldste son till drottning Elizabeth II och prins Philip, och är på tre olika sätt femmänning med sin svenska kollega kronprinsessan Victoria.
Prins Charles döptes den 15 december, i "The Music Room" at Buckingham Palace, av ärkebiskopen av Canterbury, Dr Geoffrey Fisher.

Efter det stormiga äktenskapet med unga Diana och den traumatiska skilsmässan har livet lugnat ned sig betydligt för den åldrande prinsen. Slutet gott, allting gott. Charles fick sin älskade Camilla, och nu lever de lyckligt som man och hustru. Efter alla kärleksstrapatser är han värd en bit tårta, tycker ni inte?  Tårt-time för prins Charles

image110

Foto: IBL
Nyckelord:Paolas kick i lumpboden

2007-11-14
 
Varför älskar alla kvinnor att shoppa? Liksom de flesta får jag en "kick" av att botanisera i butikernas proppfyllda hyllor. Förr vallfärdade folk till kyrkan, men nu har varuhusen tagit över. Visst är det nästa lite religiöst att vandra in i ett upplyst NK med inbjudande affärsbiträden som lockar med erbjudanden. Liksom i kyrkan spelas musik i varuhusen, det blir en nästan sakral stämning och får köpsugna att känna sig som de befinner sig i himmelriket. "Konsumera mera" är budskapet. Även våra kungligheter blir lyriska av att handla. De lägger förmögenheter på dyra märkeskläder, skor och accessoarer. Men få blir väl så uppspelt glada av att titta in i en lumpbod, som drottningen av Belgien. Här ser vi en överlycklig Paola shoppa loss bland prylar och begagnade saker. Det behöver ju inte vara saken i sig som man köper och blir glad av - utan själva handlingen- man stillar ett behov när man går loss i butiken. Köpgalen eller ej, men vilket härligt lyckorus det ger -att shoppa! 

image109

Shopping ger även drottning Paola av Belgien en lyckokick.

Foto: Stella Pictures
Nyckelord:Inga kommunikationsproblem

2007-11-14
 
Prinsessan Mathilde är utbildad logoped, som har till uppgift att avhjälpa olika kommunikationsbekymmer, till exempel tal-, språk- eller röstproblem. Men några kommunikationsproblem förelåg knappast när hon i går mötte bankmannen Muhammad Yunus, som belönades med Nobels fredspris 2006 för sin insats att ge fattiga människor fördelaktiga lån. Mathilde och Yunus samspråkade glatt. Yunus är född den 28 juni 1940 i Chittagong och är en bangladeshisk ekonom som grundade Grameen Bank och mikrokreditkonceptet. 

image108

Foto: IBL
Nyckelord:Hårfager holländska

2007-11-13
 
Hollands kronprinsessa Maxima kan konsten att variera sitt utseende. När locktången har gjort sitt förvandlas hon snabbt från småbarnsmamma till tjusig glamourdrottning. Frisyren är viktig. Håret sägs utgöra 80 procent av hur vi ser ut. I höst har flera kungliga damer klippt lugg, något vi skriver om i veckans nummer av Svensk Damtidning. 

image107

Hårresande förvandling för Maxima

Foto: IBL
Nyckelord:Singelkungen på bergstoppen

2007-11-13


Om man befinner sig i Kentucky, USA bör man inte ha glasstrutar i fickorna. Det är det nämligen lag på!
Och skulle man ha vägarna förbi Himalaya-kungariket Bhutan är det bäst att fimpa vid gränsen. Där gäller nämligen totalt rökförbud - i hela riket. Singelkungen Jigme Khesar Namgyel Wangchuck är bara 27 år och tog över 1998 efter sin far, som har fyra fruar - alla är systrar!


Bhutan-fakta:
Blev en egen nation år 1907
Endast 6000 turister per år får besöka landet
Folket har bara haft TV sedan 1999  Kungen av Bhutan är bara 27 år.

image106

Foto: IBL

Nyckelord:Juan Carlos bad presidenten hålla käften!

2007-11-11
 
Spanjorerna är ett hetlevrat folk, men att även deras kung låter blodet sjuda när han tänder till var en överraskning! I dag tapetseras första sidorna av Juan Carlos prekära vredesutbrott. Det var vid helgens stora toppmöte för spansk-och portugisiskspråkiga länder i Santiago, som det spårade ur totalt. Efter en verbal tuppfäktning macholedarna emellan, blev Juan Carlos fly förbannad på Venezuelas kontroversielle vänsterpresident Hugo Chavés, som i sitt tal kallade Spaniens dåvarande premiärminister José Maria Aznar för "en fascist och rasist". Det fick kungen att explodera. Han hötte ilsket med fingret mot Chavés och skrek:
-Varför håller du inte käften?
Juan Carlos stormade därefter högröd ut ur lokalen.

Att politik väcker känslor till liv är den spanske kungen ett levande bevis på. Härligt med lite rallarsvingar och heta diskussioner i kungahusen...mer sånt. Det piggar onekligen upp i höstmörkret.
Nyckelord:Veckans kungliga lista

2007-11-10
 
Min nya kungliga lista snuddar vid känsliga ämnen verkar det som. Kommentarerna är många, och jag tror att det är drottning Silvias upplyftande Brasilien-utflykt som upprör mest...Missa inte inne-utelistan här intill på webbsidan!
Nyckelord:Singelkusinen Hélène Silfverschiöld

2007-11-08
 
På tal om ogifta prins Albert av Monaco...(se nedan)...många vill ju se 30-åriga Victoria bortgift innan det blir alldeles för sorgligt. Men hon har ju tid på sig om man jämför med kusinen, baronessan Hélène Ingeborg Sibylla Silfverschiöld som fyllde 39 år den 20 september.

Niclas och Désirée Silfverschiöld (kungens syster) (1934) and (1938) är stolta över sin singeldotter, som yrkesarbetar bland annat som webredaktör. Hon har tidigare varit på SEB och har en gedigen civ.ekonom utbildning från Lunds universitet samt en ettårig informationskurs vid Berghs School of Communication 2004/2005.
Men visst vore det väl roligt med ett bröllop! Bernadotterna blir gamla, så det kanske inte gör något att de gifter sig sent.

image105
Nyckelord:Övermogen ungkarl

2007-11-08

Det var stjärnglans på högsta nivå i skatteparadiset Monaco i går när celebriteter intog sportklubben i Monte Carlo. Ungkarlsprinsen Albert har väl mött de flesta människor värda att träffa, men såg riktigt förtjust ut när han konverserade med fransktalande Celine Dion. Ljuv musik uppstod, men inte en kärleksballad i världen verkar bita på Monacoprinsen. Övermogen och ogift som han är, faller oddsen varje sekund för folket som längtar efter furstligt bröllop. Han har visserligen hängt ihop med sin blonda simdrottning Charlene väldigt länge, men när det kommer till förlovning är Albert ringrostig. Är han för gammal och för stel i knäna för att fria? Eller vad är egentligen orsaken till Alberts ovilja att binda sig? 

image104

Fursten i Monaco umgås gärna med stjärnor och vackra kvinnor, men när har han egentligen tänkt sig att gifta sig?
Nyckelord:Smaka på Letizia!

2007-11-08
 
Här har ni en läcker kronprinsessa. En smakfull Letizia i choklad, kan det vara något? Gott så det förslår....
När får vi se Madeleine i marsipan? 

image103

En chokladdoppad Letizia välkomnar besökarna i den spanska godisfabriken
Nyckelord:Gäster med gester

2007-11-08
 
Kungen toppar min kungliga lista! Jag tycker att han är en föredömlig statschef för Sverige, som alltid gör sin plikt. Sportig och allmänbildad är han och dessutom har en innerlig förkärlek för djur och natur. Det märks även tydligt att vår konung härstammar från Frankrike. Även i kamouflagekläder gestikulerar han som en äkta fransos. Kan tänka mig att exfältmarskalken Karl XIV Johan flaxade lika mycket med armarna när han talade. Vår kung har ett underbart minspel (något kronprinsessan Victoria ärvt) och rör sig yvigt när han håller låda. Härligt europeiskt!
Ingen "stiff upper lip" där inte... 

image102

Yviga gester är kungens signum
Nyckelord:Blåblodig medelklass tjej

2007-11-07
 
Nu finns det inga som helst hinder för Kate Middleton att få gifta sig med Englands tronföljare. En släktforskare har nyligen spårat droppar av blått blod i hennes ådror!Det visar sig att hon har fina anor och är till och med ättling till en kung och en drottning (Edward III och drottning Phillipa). Det måste kännas bra för Kate, som fått utstå så mycket spott och spe från prins Williams societetsvänner. Hon har inte ansetts fiiin nog, men efter släktforskarens upptäckt tiger de säkerligen. 

image101

Kate Middleton - en medelklasstjej med blått blod!

Foto: Stella Pictures
Nyckelord:Varmt i Värmland för Carl Philip

2007-11-07
 
Vad gjorde Carl Philip i Värmland? Värmde sig förstås....Vilken tur för prinsen att han är hertig för just detta soliga landskap. Han fick ett varmt mottagande vid sitt besök i veckan, då han slussades runt på en värmepumpsutställning.

Efteråt fick Carl Philip frågan "vad vet prinsen om värmepumpar?"
"Ingenting - vi har aldrig stött på något liknande" - blev svaret!
Vaddå vi? Talar han om sig själv i pluralis precis som drottning Elizabeth I av England? Och vaddå aldrig sett en värmepump!!!? Har prinsen aldrig undrat hur Drottningholms slott värms upp eller har han aldrig varit i en källare....? Det måste vara underbart att vara så helt främmande för vardagliga, praktiska saker. Undrar om han vet vad en glödlampa är för något!


image100

Carl Philip i heta stolen

Nyckelord:Grön höst för Mathilde

2007-11-07
 
Grönt är skönt! Ja, det är onekligen ett underbart färgval för Belgiens gravida kronprinsessa. Vilken lycka för Mathilde att inte tillhöra den kategori havande kvinnor, som sväller upp, binder vatten och spyr. I stället glider hon fram som den aristokrat hon är, ståtlig, stilfull och med en nästan utomjordisk utstrålning. Svårt för hennes äkta hälft, kronprins Phillipe, att göra sig sedd bredvid sin vackra hustru. Phillipe är ganska uttryckslös, men han är ju ändå en fantastisk familjefar, som snart blir fyrabarnspappa. 

image99

Julgransgrön är färgen för Mathilde
Nyckelord:En inte helt rakryggad kronprinsessa

2007-11-07
 
Kungligt rak i ryggen är ett signum för vår Victoria. Norges kronprinsessa har däremot taskig hållning. Vad synd! Annars hade hon kvalat in bland de tre snyggaste kronprinsessorna i Europa. Men den krökta ryggen ställer till problem. Några balettkurser eller promenader med böcker på huvudet skulle vara bra för Mette Marit. Här ser vi henne i samtal med Nicaraguas president Daniel Ortega. 

image98

Hur är det med hållningen Mette Marit?


Foto: IBL

Nyckelord:Spegel, spegel...

2007-11-07
 
...på väggen där - säg vem som vackrast i landet är. Drottning Silvia ser yngre ut än någonsin efter sin årliga Sydamerikaresa. Innan hon kom till Colombia, där hon nu är på officiellt besök, sägs det att drottningen tog en avstickare till bekanta i barndomslandet Brasilien. Inför Nobel gäller det att se fantastisk ut, och det får vi väl säga att Brasilienvistelsen har gjort underverk. Så här strålande ungdomligt vacker har drottningen inte sett ut på länge! 

image97

Drottning Silvia befinner sig i Sydamerika och är vackrare än någonsin!

Foto: IBL

Nyckelord:Gustaf Adolfsdagen

2007-11-06


Hela Sverige har baksmälla! Så kanske man kan uttrycka sig på denna stora dag. Ja, ni förstår väl vad jag talar om? Bussarna flaggar, konditorierna pöser av gräddiga sockerbomber och vi på Svensk Damtidning firar stort. Det är Gustav Adolfsdagen och vår eminenta redaktionschef Petra Lindell har bjudit hela redaktionen på underbara Gustav Adolfs-bakelser, som bara smälte av välbehag i munnarna på oss. Tack! Det var utmärkt gott. Grevinnan Monica Bonde är mäkta förtjust en dag som denna, men blev mycket besviken på biträdet bakom disken på Thelins konditori, som inte hade en aning om vad det var för bakelser hon sålde! Konstigt!
Gustav Adolfsdagen är en av de gamla "kungadagarna" som firas till minne av Gustaf II Adolfs död i dimman vid slaget vid Lützen den 6 november 1632. Numera kan man köpa dessa traditionella bakelser med kungens bild i marsipan eller choklad på många ställen landet runt. 

image96

Vill ni baka själva, kommer receptet här:

Gustav Adolfs bakelser, ca 12 st
3 ägg
1 1/2 dl socker
2 dl (120g) vetemjöl
1 tsk bakpulver


Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda samman mjöl och bakpulver och rör ner i smeten.
Häll smeten i en långpanna klädd med bakplåtspapper. Gädda i ugn, 250°, ca 5 minuter.
Stjälp upp kakan på galler och dra bort bakplåtspapperet.
Om det inte lossnar, pensla med lite kallt vatten.
Ta med runt mått ut 24 bottnar. Lägg ihop bakelserna två och två med vinbärsgelé och gräddkräm emellan.
Arbeta mandelmassan smidig. Kavla ut den till en rektangulär kaka.
Sporra ut breda remsor och lägg runt bakelserna.
Spritsa eller lägg vispad grädde ovanpå.
Garnera till sist med chokladfigurer utskurna i smält blockchoklad.


Fyllning:
svart vinbärsgelé och gräddkräm

Gräddkräm:
3 dl kaffegrädde
2 äggulor
1 msk socker
1 msk maizena
2 tsk gelatinpulver
2 dl vispgrädde
2 tsk vanillinsocker


Blanda grädde, äggulor, socker och maizena i en tjockbottnad kastrull.
Sjud krämen under omrörning tills den blir tjock.
Rör ut gelatinpulvret i lite varmt vatten och blanda ner. Låt krämen svalna.
Vispa grädden till hårt skum och blanda ner i krämen, smaksätt med vanillinsocker.


Garnering:
350 g mandelmassa
2 dl vispgrädde
12 chokladfigurer

Nyckelord:Tomteprins med trassel i äktenskapet

2007-11-05
 
Får jag föreslå en kunglig jultomte? Här ser vi en lämplig kandidat. Det är prins Michael av Kent, som är en av få kungligheter som bär helskägg. Han är kusin till Elizabeth II och även till hennes gemål, prins Philip av Grekland och han var även page vid deras bröllop 1947.

Prins Michael var en doldis för allmänheten fram till dess att han förälskade sig i och bestämde sig för att gifta sig med den österrikiska baronessan Marie-Christine von Reibnitz. Kärleken dem emellan är rena rama dokusåpa-stoffet. Hon hade tidigare varit gift med en engelsk bankir, men makarna hade separerat 1973 och skilsmässan, som skedde i "samförstånd", hade trätt i kraft 1977. Marie-Christine var troende katolik, och för att kunna gifta om sig var hon tvungen till en annullering.

Prins Michaels kusin, drottning Elizabeth, gav sitt samtycke till äktenskapet, även om han var tvungen att avsäga sig sin arvsrätt till den engelska tronen. Men helt plötsligt opponerade sig påven mot äktenskapet, och vägrade ge prins Michael dispens att gifta sig. De två fortsatte dock med sina bröllopsplaner och gifte sig borgerligt 30 juni 1978 i rådhuset i Wien, Österrike. Tyvärr knakar det rejält i äktenskapet, enligt rykten. Otrohet och lögner har kantat deras väg. 

image95

Tomteprinsen Michael av Kent har levt ett fartfyllt liv kantat av trassel i äktenskapet...


Foto: Stella

Nyckelord:Hjärtsjuk prins

2007-11-05
 
Snart firar drottning Elizabeth och prins Philip 60-årig bröllopsdag! Elizabeth gifte sig med prins Philip den 20 november 1947. Båda härstammar från Kristian IX av Danmark. Båda är också släkt med drottning Victoria, prins Philip på sin mors sida.

Prins Phllip har, som drottning Elizabeths make, gått två steg efter sin hustru hela sitt liv. Ett öde som väntar Daniel Westling om han någon gång skulle tänka sig att fria till vår kronprinsessa. Nu frågar sig britterna hur länge Philip ska orka. London Evening Standard skriver nu att han har haft dåligt hjärta i femton år och tar starka mediciner dagligen för att klara av sitt kungliga arbete. Åldern tar ut sin rätt och Elizabeths man är 86 år fyllda. Trots sviktande hälsa tvingas prinsen representera. Vore det inte klokt av det engelska hovet att låta honom gå i pension?  Än klappar hjärtat för kungariket Storbritannien

image94

Foto: IBL
Nyckelord:Norska i Nicaragua

2007-11-05
 
Medan vår drottning Silvia nu befinner sig i Colombia, har norska kronprinsessan Mette Marit tagit ett plan till Nicaragua. Som FN-ambassadör för UNAIDS ska hon där möta människor med hiv och aids. I morgon träffar hon representanter för fyra norska hjälporganisationer som driver projekt i Nicaragua, ett av de fattigaste länderna i Latinamerika. Dessutom träffar hon presidenten, Daniel Ortega, under morgondagen. Trebarnsmamman var enormt flygrädd innan hon gifte sig med kronprins Haakon. Hovet bekostade en kurs mot fobin, vilket verkar ha gjort susen för Mette Marit, som numera är en mycket berest ung dam. Nu behöver hon inte ta lugnande tabletter innan hon flyger över Atlanten. Haakon är en modern pappa och plastpappa som denna vecka är hemma med barnen, när hustrun arbetar på andra sidan jordklotet.  Mette Marit har trotsat flygfobin och flyger nu kors och tvärs över världen.


image93

Foto:IBL

Nyckelord:Mums för kungligheter

2007-11-05
 
Nu när vår kungafamilj inte längre bakar pepparkakor offentligt får vi trösta oss med drottning Beatrix av Hollands kökstalanger. Här bakar hon äppelpaj till alla barnbarnen. Jag saknar Silvias korvstoppning till jul. Det skulle vara roligt att återigen få följa Sveriges kungapar vid slottsspisen. Det behöver ju inte vara julmat utan vad som helst. Ett matprogram med drottning Silvia vore kul. Silvia är en hejare på att koka saft. Sommartid bjuder hon gästerna ute vid Solliden på sin hembrygda fläder-citron-saft, efter ett tyskt recept. Västkusthummer är drottningens älsklingsrätt, medan kungen gärna avnjuter stekt aborre. Kronprins Frederik av Danmark gillar också fisk, men inte av det nyttiga omega3-typen utan han väljer svarta, sega lakritsfiskar. Mary är också en riktig gottegris. "Fruit tingles" heter hennes favoritsnask. Norges kronprins Haakon diggar gröt, något hans svärmor Marit Tjessem bjöd honom på första gången de sågs.

-Vad ska jag bjuda Haakon på, frågade Marit sin dotter Mette Marit desperat när det visade sig att landets tronföljare skulle komma på hembesök.
-Ge honom havregrynsgröt, svarade Mette Marit lugnt.
Sagt och gjort. En lyckoträff! Mette Marit fick sin drömprins efter den måltiden. Det vet ju alla att vägen till mannens hjärta går via magen... 

image92

Äppelkindade drottning Beatrix bakar paj


Foto:IBL

Nyckelord:Bus eller godis?

2007-11-05
 
I lördags höll jag på att sätta pumpan i halsgropen när två vampyrer plötsligt dök upp utanför köksfönstret. "Bus eller godis?" frågade de. Jag var beredd med snasket och la en näve vingummin i vampyrernas utsträckta små händer. Det är riskabelt att kaxigt svara "bus", som man egentligen skulle vilja. Förra året fick grannen brevlådan full med knäckta ägg. Sånt vill man helst slippa. Intressant att se att Halloween har dalat i populäritet bland svenskarna. Förutom de två utklädda vampyrbarnen som ringde på, har jag inte sett mycket av det anglosaxiska inslaget med skräckmasker i skyltfönstren. Det verkar som om Alla helgons helg har blivit som förr. Folk tänder ljus på gravarna och struntar i Halloween-spektakel och maskerader. Jag kunde inte låta bli att undra om kungligheterna gör samma sak. Åker vår kung ut till den kungliga begravningsplatsen i Hagaparken och tänder ett ljus? 

image91

Foto:IBL
Nyckelord:Bilbantning

2007-11-05
 
Trist att hon aldrig lär sig. Sveriges yngsta prinsessa har parkerat fel igen. Denna gång rattade hon in sin Lexus och stannade på en vändplan på Nybrogatan i Stockholm utanför Daniel Westlings gym. Madeleine gör lite som hon vill och tänker inte på att imagen naggas i kanten. Märkligt att hon åker bil de 500 meter mellan hemmet i Hovstallet och Nybrogatan ett kvarter bort. Prinsessan åker bil för att träna i stället för att promenera några ynka steg - inte bra, varken för miljön eller kilona. Snart är det Nobel och då vill kungabarnen vara i toppform. Personlige tränaren Daniel har det svettigt! 

image90

Prinsessan Madeleine har felparkerat igen och riskerar att dyka upp på min utelista nästa vecka.


Foto: Scanpix

Nyckelord:Olycklig kärlek

2007-11-01
 
Relationen mellan prinsessan Anne och hennes Tim Laurence är frostigare än någonsin. I somras gick larmet om en skilsmässa, men drottning Elizabeth ville inte veta av fler äktenskapliga kriser i familjen, så nu lever dottern olycklig med sin man. Paret ses aldrig tillsammans förutom vid officiella tillfällen när etiketten kräver det. Stackars Elizabeth - det kan inte vara lätt att hålla uppe skenet efter allt som hänt. Av fyra barn har tre skilt sig. Barnbarnen är alla skilsmässobarn (förutom prins Edwards dotter Louise) vilket kanske påverkar dem i deras framtida kärleksrelationer.  Olyckliga makar - kan de någonsin hitta tillbaka till varandra?


image89

Foto: All over press

Nyckelord:Kunglig lista

2007-10-31
 
Varje fredag hittar ni Åsa Bönnelyches kungliga lista här på webbsidan. Vad är det? undrar ni kanske. Hur kan en kunglighet vara inne respektive ute? Varje dag händer det alltid något i den kungliga världen. Någon gör något bra, dåligt, knasigt. Det är som den gamla greken sa "Panta Rei" (hur stavas det?) - man kliver aldrig ned i samma flod två gånger. Nya skandaler, fester statsbesök avlöser varandra. Och vi på Svensk Damtidning förmedlar denna reality-saga för er varje vecka. Denna vecka har Daniel Westling krupit in på min innelista, med motiveringen att han är en Clark Kent som gått in i omklädningsrummet och gjort om sig själv till en stilig Stålman i frack. Om två dagar får ni veta om han har dalat på listan efter sin felparkering nu i veckan. Vem vet, han kanske till och med har glidit upp och toppat listan för sitt tålamod. Hur många orkar stå i rampljuset år efter år, när man som Daniel egentligen bara vill vara en doldis i gympakläder? Kolla inne och utelistan nu på fredag! 


image88

Åsa Bönnelyche - ny kunglig lista varje fredag här på Svensk Damtidning

Nyckelord:Niclas Engsäll - en kreativ man

2007-10-31
 
I veckans nummer av Svensk Damtidning skriver jag om alla prinsar, prinsessor och deras vänner som arbetar inom mediabranschen. Devisen "att verka utan att synas" gäller inte längre. I stället kliver den nya generationen socitetet ut i rampljuset och låter kreativiteten blomstra. Finans- och juristsektorn är inte längre lika het för det vackra folket. När jag pratade i telefonen med kronprinsessans vän Niclas Engsäll häromdagen frågade jag honom hur det kom sig att han började i tidnings- och reklamvärlden som Art Director. Han svarade att han redan som liten visste vad han skulle göra. Och finansbranschen tycker han verkar urtråkig, trots att hans mamma arbetar inom bank och ekonomivärlden. Niclas är nu AD på reklam-och varumärkesbyrån Grow i Stockholm och trivs ypperligt med sitt jobb. Dessutom är han gullig familjefar till lilla Diana, som döptes i Ulriksdals slottskapell för någon månad sedan. Kronprinsessan Victoria var gudmor och Daniel Westling var där med sin Nikonkamera för att föreviga ceremonin. Det gjorde vår Charles Hammarsten också. Här är en bild från dopet. 

image87

Niclas Engsäll visste redan som liten att han ville arbeta med något kreativt.


Foto: Charles Hammarsten

Nyckelord:Tufft fall

2007-10-31
 
Publiken drog efter andan när Zara Phillips ramlade av hästen och föll huvudstupa ned i vattengraven. Hingsten Red Baron parerade galant och Zara klarade sig från skador. Nu fortsätter hon tävlingen i Pau, staden där kronprinsessans anfader Karl Johan Bernadotte en gång föddes. 

image86

Fritt fall för Zara


Foto: All over press

Nyckelord:Spaning på stan

2007-10-31
 
Det händer saker utanför redaktionsfönstret. Plötsligt stannade en svart säpobil utanför Handelsbanken på Karlaplan och fem(!) säpovakter ställde sig på lur. Tyvärr hann jag inte se vem den eminenta skyddspersonen var som klev in på banken, så jag rusade dit, gick in och spanade med mina falkögon...var det drottning Silvia som skulle ta ut lite shoppingpengar? Lite långsökt kanske, men nyfiken som jag är, kunde jag inte låta bli att undra om det faktiskt inte var en kunglighet som hade ett kassaärende. Inne på banken fanns ytterligare två Säpovakter.
Min slutsats är att det måste ha varit en mycket viktig person nere i kassavalvet, som tog fram något mycket dyrbart ur sitt bankvalv. Mystiskt. Ännu mer suspekt blev det hela när min kollega Camilla hade spanat in två Säpobilar utanför skönhetssalongen här på Karlavägen. Inne hos nagelskulptrisen satt en ung kvinna med mörkt hår...var det kronprinsessan Victoria eller Silvia, som bättrade på lacket? Detta ska vi snart få reda på. Återkommer om detta spännande drama senare i bloggen. Hela societeten går dit, till denna duktiga manikyrist. Senast jag var där stötte jag på Djursholmsfödda prinsessväninnan Katarina von Axelson, som numera alltid får naglarna målade i det mörkröda lacket nummer 24. Ursnyggt!
Nyckelord:Dancing Queen

2007-10-31
 
Zara Phillips tar ut svängarna ordentligt och maskerar sig till diskodrottning på Halloween. Prinsessan Annes ryttardotter vet hur man festar loss och kan konsten att både vara kungligt chic när det gäller och leva loppan med ridkompisarna och konkurrenterna. Skönt med en ung kvinna som vågar vara sig själv trots kamerablixtarna. Vem sa att det engelska kungahuset är stelt? 

image85

Med den piercade tungan rätt i mun tar Zara en svängom på dansgolvet.


Foto: Stella

Nyckelord:Vänsterprinsen

2007-10-29
 
Visste ni att prins William är vänsterhänt? Det är han. Och det är jag med. Vi är en minoritet, som drabbas hårt av alla högeranpassade saxar, pennor och dyl. Jag minns lektionerna i skolan med fasa...hur man skulle gå fram till svarta tavlan (ja, så gammal är jag - i dag finns det väl bara white boards) och skriva med krita. Hela handen täcktes av ett mjölliknande puder från kritan och det man skrev på tavlan syntes ju inte, för det hade vänsterhanden suddat ut medan man skrev. Datorer är en gåva för oss vänsterhänta. Tack för IT- och teknikutveckling. För prins William är det inte lika dramatiskt. I Engand har de ju väntertrafik, och där är det kanske lättare att tillhöra denna speciella grupp i samhället. 

image84

Prins William - en vänsterhänt kunglighet.

Foto IBL

Nyckelord:Victoria - ett kungabarn

2007-10-29
 
Det är höstlov! Skönt men regnigt. Nu vill jag bara hoppa på ett flyg (inget Dash-plan dock) till en paradisö med vajande palmer och ljumma vindar. Kanske skulle man ta en avstickare till Hawaii, där kungen och drottning firade sin smekmånad! Där blev Victoria till - nästan i allafall - för ett år efter Hawaii-resan föddes en dotter. Och visst är kronprinsessan speciell i många avseenden. Hon är det första barnet till en kung i Sverige på 178 år! 

image83

Foto:IBL
Nyckelord:Korven Sibylla

2007-10-26
 
Min kollega Chris Cederlöf har läst nya boken "Sibylla: en biografi", som handlar om vår kung, Carl Gustafs, mamma. Numera får vi alla på redaktionen en dos Sibylla-fakta av Chris, som bland annat berättade att kungens mor givit namn åt Sibyllas gatukök. Man skulle lansera en ny korv i Sverige och gav den namn efter prinsessan. Bra att tänka på när det vankas varmkorv med bröd. Jag som bara trodde att prinskorvar var kungliga! 

image82

Vår kung med sina stolta föräldrar 1946


Foto: IBL

Nyckelord:Flygande tefat

2007-10-26
 
Den som tar sin espresso på ett trottoarcafé i Vaduz, tittar framåt längs gatan och sedan vänder sig om och tittar bakåt har praktiskt taget sett hela Liechtenstein. Man kan cykla landet runt på trekvart. Kanske är det därför Hans Adam tittar uppåt mot himlen och hoppas att furstendömet kan utvidgas vertikalt. Stenrike fursten satsar en del av sin skattkista på UFO-forskning. Han tror benhårt på att det finns liv på Mars....Ja, vem vet vad som döljer sig bland alptopparna i Lilleputtlandet. Tefaten kanske viner förbi regelbundet! I alla fall har Hans Adam hamnat på min utelista på grund av hans flykt från verkligheten. 

image81

Fursten i Liechtenstein siktar mot stjärnorna


Foto: IBL

Nyckelord:Släktband

2007-10-25
 
Hon kallas "La Guapa" - den vackra. Spaniens drottning Sophia är blond, söt och språkbegåvad. Modersmålet är tyska. Dessutom är hon unik i sitt slag, då det numera dräller av ingifta "flickor av folket" i vartenda kungahus. Sophia är dotter till kung Paul av Grekland och drottning Frederika, dotter till hertiginnan Viktoria Luise, kejsar Wilhelm II:s enda dotter. Man kan också påstå att Sophia härstammar från två kejsare, sju tsarer, två dussin kungar och från drottning Viktoria. Inte illa!Sophias bror är exkung Konstantin av Grekland och svägerskan heter Anna-Maria av Danmark, som ju är lillasyster till drottning Margrethe. Kronprins Frederiks gudmor och moster Anna-Maria är alltså kronprins Felipes ingifta moster. Hängde ni med? Med andra ord är alla kungligheter släkt och alla familjerna sammanflätade med varandra på olika sätt. Inte så konstigt alltså att prinsarna gifter sig med vanliga tjejer. Det känns lite väl gammalmodigt att äkta sin kusin i dag, nést-ce pas?
Nyckelord:Kungens hjärtevän

2007-10-25
 
Champagne, vin och dans sägs i och för sig vara bra för hjärtat . Men om någon ändå skulle duka under på Nobelmiddagen, finns hjälpen nära till hands. Professor Lars Rydén, chef på kardiologen vid Karolinska institutet, är bas för sjukvården på Nobelfesten i Stadshuset. Han är en världsauktoritet på såväl hjärta som diabetes och finns alltid på plats när det vankas festligheter med kungliga inslag i Blå Hallen. Vad tryggt det måste kännas för familjen Bernadotte och alla gäster! 

image80

Professor Lars Rydén är bas för sjukvården på Nobelfesten.


Foto: Scanpix

Nyckelord:Daniel kör grön Lexus

2007-10-25
 
Daniel Westling har bytt sin svarta Lexus mot en ny silverfärgad Lexus RX400H stadsjeep. Han har haft samma bilmärke i många år. Inte så konstigt med tanke på att affärskollegan och gode vännen Crister Kaiser har haft agenturen i Sverige och försett kungligheterna med sina bilar. Perfekt marknadsföring för Crister! Nu har Kaiser Bil sålt Lexus till ingen mindre än kompisen och krogkungen Sandro Catenacci, som känt Daniel Westling i flera år och haft honom som personlig tränare. Här ser vi Daniels bil, parkerad utanför Balance gym i Stockholm. Herr Westling är ju en ung man som tänker på hälsa och friskvård. Därför är det inte så konstigt att hans bil är miljövänlig. 

image79

Daniel Westlings Lexus RX400h är den enda stadsjeepen som kvalar in på miljöbilslistor. Bilen har tre motorer. En stor bensinmotor och två små elmotorer, en för framhjulen och en för bakhjulen.

Foto: Patrik Österberg

Nyckelord:Passionerad prinspuss

2007-10-25
 
Nyklippta Pierre Casiraghi av Monaco ligger knappast på latsidan vad gäller kärleken. Han avverkar blondiner och brunetter på löpande band. I Milano kysste han en mystisk donna mitt på öppen gata. Diskretion är inte Monaco-ungomarnas främsta motto direkt. Pierre är kär och galen och vill visa hela världen vilken casanova han är. Nu undrar vi nyfiket, vem är den lyckliga unga damen i hans armar? 

image78

Prinspuss på öppen gata


Foto: All over press

Nyckelord:Barfota

2007-10-25
 
Barfota utan strumpor och skor vandrar drottning Beatrix och svärdottern Maxima. I bland blir de hårt prövade, kungligheterna. Hur tjusig känner man sig i hatt, skräddarsydd dräkt och inga skor? Det är väl egentligen bara vi svenskar som gillar att tassa omkring i stugmörkret i strumplästen. Säg den europé som tar av sig skorna innanför ytterdörren. Det händer bara inte. Statsbesöket i New Delhi, Indien, innebar många överraskningar för den holländska regenten. Trots att Beatrix här var tvungen att ta av sig skorna och visa framfötterna inför ett helt pressuppbåd och fot-ografer, ser hon samlad ut och trippar målmedvetet in i det indiska templet. Ta seden dit man kommer gäller ju även för kungligheter. 

image77

Beatrix och Maxima tå-gar fram till templet utan skor


Foto: IBL

Nyckelord:Längtan till Indien

2007-10-24
 
När jag var tonåring bodde jag några år med min familj i Indien, New Delhi. Det var varmt, svettigt men samtidigt helt underbart. Jag gick i American Embassy School som hade elever från 47 olika länder, men mest amerikaner förstås. På skolan fanns tre swimmingpooler, fem tennisbanor och palmer med livs levande papegojor i. Saknaden efter tiden i Indien kommer alltid att finnas kvar. Det var en härlig tid fullproppad av intryck, spännande resor och stort umgänge. Jag skulle gärna vilja vara i Maximas kläder, som just nu befinner sig i New Delhi, denna fantastiska plats med så många, för mig, härliga minnen. Holländska kronprinsessan är där tillsammans med svärmor drottning Beatrix. En läskande Campa cola i skuggan på Claridges hotel väntar efter en upplevelserik dag i den myllrande indiska huvudstaden. 

image76

Kronprinsessan Maxima befinner sig på statsbesök i New Delhi, Indien.


Foto: IBL

Nyckelord:Beas bröstchock!

2007-10-24
 
Beatrice har blivit en äkta bröstblottare. Ja, hon har stora svårigheter med att hålla behagen i styr. Prins Andrews dotter är ju mamma Fergie upp i dagen, lika bångstyrigt yvig i sina rörelser. Var är prinsessfinessen? Inte undra på att jag placerat henne på ute-platsen på kungliga listan. Och det verkar som om hon kommer att få ligga kvar där ett tag till, om hon inte bättrar på stilen lite. 

image75

Tuttifrutti. Prinsessan Beatrice flashar behagen.


Foto. Stella Pictures

Nyckelord:Prinsessan Märtha Louise och jag

2007-10-23
 
Jag träffade sagoprinsessan Märtha Louise på Junibacken häromveckan. Det blev ett glatt möte, som jag berättar om i veckans nummer av Svensk Damtidning.  Jag träffade prinsessan Märtha Louise, som signerade fem böcker till Svensk Damtidnings utlottning.

image74
Nyckelord:Veckans cooling

2007-10-19
 
Hamilton på farligt uppdrag? När prins William stöter på patrull är han en riktig tuffing, som skulle göra allt för att rädda sitt fädernesland från fienden. Här susar han i en skotsk amfibiebåt mot stridslinjen. Tur att det bara är övning. 

image73

Tuff tronföljare


Foto:IBL

Nyckelord:Födelsedagsbarn

2007-10-19
 
I dag fyller prins Laurent av Belgien 44 år. Han var länge kungahusets svarta får med en passion för motorcyklar och ett slappt leverne. Men på senare år har han stramat till sig och funnit sin plats, både som prins, familjefar och äkta man. Laurent gjorde bra i från sig som trainee inom EU i Bryssel och vann pris för sitt stora engagemang för miljön och för att hans bidrag till att bygga ett bättre Europa. Hustrun Claire Coombs har dubbla medborgarskap. Hon föddes i brittiska Bath, men flyttade senare till Belgien. Farmor bor kvar i England, så därför reser Claire titt som tätt över Engelska kanalen med sin familj när det är dags för släktträff. Tillsammans har prinsparet tre barn. Här sitter de med tvillingpojkarna Nicolas och Aymeric i knät. 

image72

I dag fyller prins Laurent 44 år.

Foto IBL

Nyckelord:Späd prinsessa

2007-10-19
 
Livet går vidare för nyblivna pappan Prins Floris i Holland. Han är lyrisk av stolthet över lilla Magali, som nu är drygt en vecka gammal. Hon föddes den 9 oktober på VU Hospital i Amsterdam och är en riktig sötnos.  Europas färskaste prinsessa, Magali Magriet Eleonor van Vollenhoven. Stolt farmor är prinsessan Magriet av Holland, drottning Beatrix yngre syster.

image71
Nyckelord:Skandalprinsessan

2007-10-19
 
Plattången hade varit framme på morgonen och gjort underverk med Märtha Louise frisyr. Och det var en stolt prinsessa som igår lanserade sitt nya bokprojekt "Äventyr från jordens hjärta", en samling sagor från världens alla hörn. Ingenting som Märtha gör går obemärkt förbi. Denna gång anklagas hon av en viss Pål Bang Hansen för att ha stulit hans fars översättningar. Ja, skandalerna har onekligen duggat tätt under hösten. Men förhoppningsvis har Norges prinsessa gått stärkt ur kriserna. Det ser så ut i alla fall. 

image70

Märtha Louise nya bokprojekt. Nästa höst ges "Äventyr från jordens hjärta" ut i Sverige.

Foto: Stella Pictures

Nyckelord:Knockad av Ari Behn

2007-10-18
 
Nu vet även norrmännen hur jag charmades av Ari Behn. För två veckor sedan kunde alla Svensk Damtidningsläsare ta del av min intervju med prinsessan Märtha Louise man. Jag träffade honom för en tid sedan på Formexmässan och fick en trevlig pratsstund. I veckans nya nummer av norska Se&Hör citerar de artikeln och skriver hur "den svenska journalisten" charmades av Ari. Rubriken lyder: Ari sjarmerte journalisten i senk".
Och sen följer: "Ari Behn är ändå snyggare i verkligheten än på bild, skriver den kvinnlige journalisten begeistrat."
Ja, han var ju faktiskt det. I nästa nummer av Svensk Damtidning kan ni läsa om mitt möte med hans hustru, prinsessan Märtha Louise, som för några dagar sedan var på Junibacken i Stockholm.

image69

Missa inte det!  Norska Se&Hör skriver (i veckans nummer) om hur jag charmades av Ari Behn.

Foto: Micael Engström

Nyckelord:Pippa

2007-10-18
 
Hoppsan! Hur ska Kate Middletons syster presentera sig när hon besöker Sverige, om hon nu skulle få lust att åka hit? Fröken Pippa kommer i så fall att mötas av många leenden när hon säger sitt namn. Jag råkade ut för samma sak när jag åkte taxi med en polack häromveckan. Heter du Åsa, sa du? frågade han och fnissade försynt. Sen avslöjade han att mitt namn betyder "en höna som ruvar ägg" på polska. Hm, inte så kul. På spanska betyder Åsa "honbjörn", vilket inte heller känns så roligt med tanke på att jag då egentligen heter Björn Bönnelyche i större delen av världen där tungomålet är spanska. Men Pippa är väl ändå snäppet värre, eller? 

image68

Kate Middleton hand i hand med systern Pippa.


Foto: Stella

Missa inte Åsas kungliga lista - inne och ute 

Nyckelord:Prins Philips "nose job"

2007-10-18
 
Kan kungligheter kosta på sig att bete sig illa? Inte enligt vett och etikett-experten Magdalena Ribbing. Hon anser att medlemmarna av kungahusen är så priviligierade, att det därför inte går för sig att t.ex. ligga och steka sig på lyxiga privatstränder i minimala bikinis. Inte heller är det ok att dra ned hatten och skymma ansiktet så att fotograferna, vid presstillfällen, inte kan ta bra bilder. Men nöden har ingen lag, som det heter, och när det killar till i näsan måste väl ändå en prins eller prinsessa få pilla in pekfingret och gräva lite. Eller? Prins Philip av England gör lite som han vill, trots hustruns förmaningar att försöka sköta sig offentligt. 

image67

-Ta fram näsduken!
Drottning Elizabeth gillar inte när prins Philip petar näsan offentligt.

Foto: All over press

Nyckelord:Fler tyskar tack!

2007-10-16
 
Kung Harald och drottning Sonja är på statsbesök i Tyskland för att locka fler tyska turister till Norge. Hurtiga Sonja är sportig som få och är som bekant en sann naturmänniska. Hon passade därför på, under gårdagen, att visa sina egna bilder "Impressions of Norway", som hon tagit under sina långa och många vandringar i de norska fjällen. Kung Harald berättade att han önskar att fler tyskar ska hitta till hans hemland, som har så mycket att erbjuda. Förhoppningsvis ger statsbesöket resultat. Tyskarna borde fly avgaserna på Autobahn och resa norrut, till de djupa fjordarnas land med den härligt friska luften och de höga bergen. Men att tyskarna även kan komma till Oslo för att lära sig att tala med änglar, det nämnde kungaparet ingenting om. Kanske skulle Märtha Louise änglakurs få tusentals tyskar att flyga i väg till kungariket Norge.... 

image66

Norges kungapar är på statsbesök i Tyskland för att locka fler tyska turister till sitt kungarike


Foto: All over press

Nyckelord:Paola som ung

2007-10-16
 
Med näsan i bildarkivet har jag nosat upp denna bild på italienskfödda Paola, som ju var väldigt vacker som ung. Inte undra på att Albert föll som en fura för denna donna. Prinsen sägs ha förfört henne med belgiska praliner, som hon älskar. För en månad sedan fyllde drottningen av Belgien 70 år och firades stort med läcker chokladtårta och sång av man, de tre vuxna barnen och alla elva barnbarnen (snart tolv). 

image65

Belgiska Paola som ung. Här sitter hon med sonen kronprins Philippe.


Foto: Scanpix

Nyckelord:Sonjas känsla för svamp

2007-10-16
 
Hösten har svept in och färgat trädens löv gula. Det är en härlig tid för skogspromenader. Något svampår har det inte varit tyvärr, vilket har varit lite dystert. Men i stället för att äta svamp kan man ju göra som Norges hurtiga drottning - klä sig som en! Jag blir otroligt sugen på krämig champinjonsoppa när jag ser Sonja i denna hatt. En modistmodell som passar bra såhär års. Finns den kvar i slottsgarderoben, säg? Vem vet, i år kanske hon dyker upp som fru Kantarell! 

image64

Drottning Sonjas svampmode passar bra i höst


Foto: Scanpix

Nyckelord:Nyfödd i Holland

2007-10-10
 
Drottning Elisabeths man prins Philip är känd för sina skandaluttalanden. När hans hustru blev gravid för fjärde gången, blev prinsen förfärad och utbrast att "det sista världen behöver är fler kungliga munnar att mätta!"
Det verkar inte som om någon av Europas unga kungligheter har lyssnat på de orden. Babyboomen på slotten fortsätter. Senast i raden av nyblivna föräldrar är holländske prinsen Floris och prinsessan Aimée, som i går fick en liten dotter. Floris är kusin med kronprins Willem-Alexander och prinsessan Margriets yngste son. Barnet fick namnet Magali och vägde 3850 gram. Allt gick bra! 

image63

Prins Floris och prinsessan Aimée van Oranje blev föräldrar i går till en liten flicka.


Foto: IBL

Nyckelord:Flamberad drottning

2007-10-09
 
Att Margrethe är varm i kläderna som drottning, vet vi. Och ibland går det hett till när denna majestätiska eldsjäl representerar. I dagarna befinner hon sig på en sjudagar lång visit i Sydkorea och fick i går titta in i en porslinsverkstad. Med ett brinnande intresse för konsthantverket tog drottningen ett steg lite för nära ugnen, men undkom tack och lov de flammande lågorna med kjolen i behåll. 

image62

Some like it hot !


Foto: Scanpix  

Nyckelord:Snaggad snygging

2007-10-09
 
Militärutbildningen har förtrollat Europas sagoprins nummer ett till cool actionkille. Prinsessan Carolines yngste son Pierre har låtit lockarna falla för saxen och kör nu med en ny frisyr: raggsnagg! 

image61

Pierre Casiraghi snygg i snagg


Foto: Scanpix

Nyckelord:Sköna Charlotte

2007-10-09
 
Vilken skönhet hon är, Charlotte Casiraghi! Hon har tagit över stafettpinnen som Rivierans guldsessa efter mamma Caroline av Monaco. Modemedvetna Charlotte är sin mor upp i dagen, men visst finns det även vissa likheter med Hollywoodstjärnorna Brooke Shields - ögonbrynen- och Angelina Jolie - munnen? Även stänk av berömda mormor Grace Kelly går att urskilja i Charlottes vackra ansikte. 

image60

Charlotte av Monaco - sprider stjärnglans med sin skönhet


Foto: All over press

Nyckelord:Vad ska barnet heta?

2007-10-08
 
Grevinnan av Wessex hakar på mogna mamma-trenden. Hon är 42 år och gravid. Både hon och äkta maken, prins Edward, är utom sig av lycka. De blivande tvåbarnsföräldrarna håller som bäst på att komma på ett bra namn till den lilla/lille. Det finns många sätt att få inspiration. Släktnamn står ju högt i kurs hos kungligheter. Men själv fick Sophie Rhys-Jones sitt namn på ett litet annorlunda sätt.
Hennes mor, sekreteraren Mary från Irland, sjönk en dag ned på en bänk i en lekpark för att vila. Med ena handen ömt på den stora magen funderade hon på ett bra namn till barnet därinne. Plötsligt kallade en kvinna bredvid på sin flicka:
-Sophie!

Mary gillade namnet. När så hennes dotter föddes, döptes babyn till Sophie (Rhys-Jones). 

image59

Foto: IBL
Nyckelord:Britt Persson gästbloggar

2007-10-05
 
Många läsare har hört av sig till mig och diskuterat bröllopsartikeln om Victoria och Daniel i veckans nummer. Jag skrev där, att det är lite sorgligt att de tvingas anlända till vännernas tillställningar var för sig. I går talade jag med Britt Persson, fil. kand och Svensk Damtidningsläsare från Lund. Hon tycker att det är dags för hovet att släppa lite på tyglarna. Victoria och Daniel borde få synas tillsammans efter fem år som par! Här gästbloggar Britt Persson och skriver själv om sina tankar, varsågoda:


Jag är talesman för många som läst din artikel i nummer 41 om kronprinsessan och hennes pojkvän Daniel, som anser att det verkligen är mycket sorgligt om hovet förbjudit dem att inte ens få lämna säpobilen samtidigt, och inte heller få lov att fotograferas tillsammans. I kungens valspråk "För Sverige I Tiden" inkluderas det tydligen inte att kungabarnen, som gått i vanliga skolor och mest umgåtts med icke-kungliga jämnåriga tydligen gjort sina hjärtans val bland dessa. I de andra europeiska monarkierna har tronarvingarna och deras syskon fått gifta sig med sina respektive borgerliga flickvänner, det är bara den belgiska kronprinsessan som har adelsgener. Visserligen är ju Joachim av Danmark bara prins, men tre år efter skilsmässan från Alexandra, tillåts han att förlova sig med sin borgerliga flickvän Marie Cavallier. Vår egen kung gjorde ju ett perfekt val då han för 31 år sedan gifte sig med borgerliga Fraulein Sommerlath. Enligt mångas utsagor är Daniel Westling en mycket sympatisk person, som tydligen haft mycket goda mentorer i sin prinsskola och av alla foton att döma gör han kronprinsessan mycket lycklig och är hennes pojkvän sedan 5 år tillbaka. Är det det svenska hovet som inte accepterar och är mera konservativt än de övriga hoven i Europa. Så vi, en del medborgare (och säkert många fler) i det s.k föregångslandet Sverige undrar; När blir Daniel, Emma och Jonas officiella?

Bästa hälsningar
Britt Persson, Lund 

image58

Britt Persson läser Svensk Damtidning och tycker nu till om Victoria och Daniel.

Nyckelord:Vigsel för Victoria

2007-10-05
 
Kronprinsessan Victoria hedrade sin konfirmationskompis, Sophie de Geers, vigsel i lördags. Victoria hade håret i hästsvans och bar en vacker, blå klänning i empirestil med en kort minkpäls över. En dag tidigare befann hon sig i Milano tillsammans med sin Daniel Westling, där de umgicks med Café Opera-ägaren Alessandro Catenacci och hans hustru Sanna. Bl.a. hann de med att gå på Alberto Bianis höst-modevisning. 

image57

Victoria på väninnan Sophie de Geers bröllop i lördags


Foto: Charles hammarsten

Nyckelord:Daniel Westling utan sin prinsessa

2007-10-05
 
Med videokameran i högsta hugg zoomade jag in Daniel Westling, när han steg ur Säpobilen och vandrade upp till kyrkan. Flickvännen Victoria väntade kvar i bilen. Trots att det nu har gått fem år sedan de blev ett par, ser de till att inte synas sida vid sida. Jag frågade Daniel om han kom ensam.
-Ja, hittills, svarade han.

Förhoppningsvis dröjer det inte länge förrän Victoria och hennes livs kärlek anländer tillsammans till vännernas tillställningar. Alla vet ju att de älskar varandra och vill leva sitt liv med varandra. Därför vore det väl mer naturligt om dessa vuxna människor fick tillåtelse att synas i varandras sällskap? 

image56

Daniel Westling kom till kyrkan i samma bil som Victoria, men gick upp till kyrkan i ensamt majestät.


Foto: Charles Hammarsten

Nyckelord:Kändisar i kyrkan

2007-10-05
 
En av de två marskalkarna vid vigseln mellan Sophie de Geer och Marcus Josefsson var mörklockige Richard Ulfsäter, en mycket trevlig kille, som till vardags är skådespelare. Dagen efter bröllopet drog han ut på teaterturné med Riksteatern. Han har bl.a. medverkat i humorserien "Playa del sol" på TV. Här hälsar han glatt på kronprinsessan Victoria. 

image55

Kronprinsessan skojade med Lundsbergaren och skådespelaren Richard Ulfsäter, som var marskalk vid gode vännen, Marcus Josefssons, bröllop.


Foto: Charles Hammarsten 

Nyckelord:I nöd och lust

2007-10-05
 
I lördags var det åter dags för kronprinsessan Victoria och Daniel Westling att gå på bröllop. Sophie de Geer gifte sig med Marcus Josefsson i Eds kyrka i Upplands Väsby. Den magnifika bröllopsmiddagen hölls i kungavännerna Christina och Carl de Geers hem, Stora Wäsby, en bit från kyrkan. De unga gästerna har nästan alla gått på internatskolan Lundsberg och det var ett kärt återseende med kindkyssar och varma omfamningar på kyrkbacken före vigseln. 

image54

Sophie de Geer och Marcus Josefsson gifte sig i lördags i Eds kyrka norr om Stockholm. Läs mer om bröllopet i veckans nummer av Svensk Damtidning.


Foto: Charles Hammarsten

Nyckelord:Dramatiskt!

2007-10-04
 
Just som prinsessan Märtha Louise klev upp på Junibackens lilla scen i Stockholm, basunerade danska hovet ut att nu var det minsann dags för kunglig förlovning i Köpenhamn! Skilda prins Joachim hade precis friat till sin fransktalande Marie med en presskonferens som följd . Charles Hammarsten, vår fotograf, lämnade Junibacken, Märtha Louise och mig kvar på kungliga Djurgården för att fånga de danska nyförlovade i Köpenhamn på bild. Tack och lov hade Charles hunnit ta ett antal bilder på sagoprinsessan från Norge innan hann stack. I bland händer det mycket på en gång i den kungliga världen. Det är ingen risk för nyhetstorka i den här branschen direkt. Man vet aldrig vad morgondagen har i sitt sköte - en svensk, kunglig förlovning kanske? Vore inte det på tiden, säg? 

image53

Norsk prinsessa i Sverige och kunglig förlovning i Danmark


Foto: Charles Hammarsten

Nyckelord:En riktig prinsessa på Junibacken

2007-10-04
 
I går kunde barnen på sagolandet Junibacken se en äkta prinsessa på scenen vid Villa Villekulla. Märtha Louise av Norge var i Stockholm för att läsa och signera sin barnbok "Varför prinsar och prinsessor inte har krona på huvudet". Jag var där och såg hennes enmansshow och blev mäkta imponerad. Med stor inlevelseförmåga berättade hon sin saga för alla småttingar i publiken. I bland såg de lite frågande ut. Norskan har ju många ord som är helt obegripliga även för svenska vuxna. 

image52

Varför har inte prinsessor krona på huvudet? Norges prinsessa Märtha Louise har svaret i sin barnbok.


Foto: Charles Hammarsten

Nyckelord:Änglaprinsessan blir historisk

2007-10-02
 
Kära bloggläsare! Denna dag är historisk. Precis i detta ögonblick, när jag skriver dessa rader, sitter prinsessan Märtha Louise av Norge i rätten bredvid sin advokat Cato Schiøtz. Prinsessan går till historien som den första kunglighet någonsin som framträtt i en rättssal. Tvisten handlar om änglar (vad annars?). Bokförlaget Publicum har översatt den brittiska författarinnan Emma Heathcote-James bok "Seeing angels" och givit den titeln "Märthas änglar". På omslaget finns en stor bild av Märtha Louise, vilket har fått prinsessan att gå i taket. Men förlaget ger sig inte i första taget och advokaten utbrast nyligen med denna inte helt änglalika kommentar:
-Prinsessan har inte monopol på dessa jävla änglar.

Ett himla liv i Norge, alltså. Hela änglahistorien har i alla fall fått mig att bli oerhört nyfiken på kursen som Märtha Louise bedriver. Är änglaskolan sponsrad av Vingresor månne??? 

image51

Änglarna har tagit prinsessan Märtha Louise in i rättsalen


Foto: Scanpix

Nyckelord:Jonas Bergström i karriären

2007-10-02
 
Prinsessvännerna har alla blivit torra bakom öronen och har tagit steget in i yrkeslivet. Jonas Bergström har blivit känd som Madeleines pojkvän. Visst syns de ofta på roliga kalas och reser mycket tillsammans, men i veckorna har jur kand Jonas fullt upp som biträdande jurist på Vinge advokatbyrå. Han började på byrån förra året, samtidigt som gode vännen Fredrik von der Esch eller "Fresch", som han kallas. Fredrik är drottning Silvias gudson.
Såhär tjusig ser Jonas Bergström ut när han intar kontorsstolen och bläddrar i lagböckerna. 

image50

Jonas Bergström är biträdande jurist på Vinge advokatbyrå i Stockholm


Foto: Skärmdump från Vinges hemsida 

Nyckelord:Dubbla kalas i spanska kungahuset

2007-10-01
 
Det vankas tårta och kalas dubbelt upp i spanska kungahuset i veckan. På torsdag firar prinsessan Christina av Spanien och hennes man, Inaki Urdangarin, tioårig bröllopsdag. Och i lördags fyllde deras äldste son, Juan, åtta år. Han fick en moderlig kram på sin födelsedag men när mamma släppte taget, ville sonen ha mera "gos" och hängde sig kvar . Med tre yngre syskon gäller det att ta tillfället i akt och få extra uppmärksamhet av föräldrarna. Prinsessan Christina representerar en hel del, men hinner alltid med sina fyra små barn. Juan ska ha ett födelsedagskalas med familjen och mormor och morfar, drottning Sophia och kung Juan Carlos nu i helgen. Kanske får han en handboll i present av pappa Inaki, som är proffsspelare och en fena på att ta lyra. 

image49

Juan Urdangarin fyllde åtta år och fick en kram av mamma, prinsessan Christina av Spanien


Foto: All over press

Nyckelord:Välkommen till Sil-via direkt!

2007-10-01
 
Läste nyligen att ett svenskt tvättmedelsföretag ska dra i gång en luktkampanj. Så i stället för avgaser kan man snart inandas doften av nytvättade kläder ute på stan. Återstår att se om försäljningen går upp av dessa sniffbara stortavlor. Ingen har väl glömt reklamen på tv, där en kvinnlig telefonist leende svarade på frågor om tvättråd:
- Välkommen till VIA-direkt, vad kan jag hjälpa till med?
Kanske det vore något för hovets PR-avdelning. Varför inte inrätta en "heta linjen" till drottningen, som via telefon svarar på folkets frågor:
-Välkommen till Sil-via direkt!

Det vore väl något! Roligt för alla som vill veta mer om det kungliga livet...och för alla de som vill skänka pengar till drottningens olika välgörenhetsorganisationer. Och tänk vad opinionssiffrorna för den svenska monarkin skulle skjuta i höjden med denna typ av närkontakt med vår duktiga drottning!  -Välkommen till Sil-via direkt!

image48

Drottningens egen "heta linjen" skulle kunna bli en stor succé.


Foto: Scanpix

Nyckelord:Charlotte Perssons hemlängtan

2007-09-25
 
I helgen vaknade jag av ett mullrande buller. Men åskan var det inte. Förklaringen till oväsendet fick jag senare av grannen. Några kvarter bort är det full fart bakom trädgårdshäcken. Det är kungabarnens väninna, Charlotte Persson, arvtagerska till H&M, som spränger så hela Djursholm skakar. Tillsammans med maken Martin Söderström har hon anlitat en byggnadsfirma som ska ge deras nya hus en ansiktslyftning. Det blir ett exklusivt spa och en pool i källaren samt en helt ny fasad. Säkert kommer Charlotte att känna sig ordentligt hemmastadd i huset, då hon faktiskt växte upp där. När föräldrarna gick skilda vägar, såldes huset till barnens stora sorg. Så när Charlotte såg att hennes älskade barndomshem var till salu, klippte hon till direkt. Borta bra, men hemma bäst... 

image47

Prinsessvännen Charlotte H&M-Persson flyttar in i sitt barndomshem


Foto: Charles Hammarsten

Nyckelord:Fergies nya "hål(l)ning!

2007-09-21
 
Hertiginnan av York visade upp en ny typ av armhål, som jag faktiskt inte trodde var anatomiskt möjlig. Här ser man tydligt en mystisk "urgröpning" på Sarah Fergusons överarm. Om det är så man ser ut efter en viktväktarmeny, vill jag helst vräka i mig kolhydrater och kalorier. Fergie är ju ansiktet (och kroppen) utåt för brittiska "Weight watchers". Men varumärket verkar lite ihåligt. Den arma(!) hertiginnnan av York borde göra någonting åt inbuktningen å det snaraste - lite tennis kanske skulle sitta fint för att få upp muskelstyrkan?  Har armhålet halkat ned?


image46

Foto: IBL

Nyckelord:Djupdykning i slottsgarderoben

2007-09-21
 
Jag måste säga att prinsessan Beatrice är en av de allra mest färgstarka unga kungligheterna i Europa. Hon är självsäker och vågar pröva på nya saker. Hon tippas bli den första blå-blodiga personen i rymden - bara en sån sak! Bea står på NASA:s väntelista att få en exklusiv uppskjutning i raketfart till stjärnorna. Aftonklänningarna får duga så länge innan det är dags för att kliva i astronautdräkten. Ja, modig är hon som få. Veckans djärva dekolletage slår till och med Madeleines skandaldjupa urringning på Nobel!  Prinsessan Beatrice visar ovanligt mycket hud i nya klänningen. Vad säger drottning Elizabeth om barnbarnets nya framfart i garderoben?


image45

Foto: IBL

Nyckelord:Prinsessvänner på party

2007-09-21
 
Livet går som på räls för Andrea Engsäll, kronprinsessans bästa väninna. Den blonda skönheten är en van vimlare både i kungliga salonger och på kändisfester. I veckan gick hon på tv-priset Kristallen med sin snygge man Niclas. Medan lilla nydöpta dottern Diana sov sött hemma i Villa Mathilde på Ulriksdal, festade paret Engsäll loss bland den svenska kändiseliten på Globen. Med en blomstrande tv-karriär och en gullig familj borde Andrea vara en av de lyckligaste unga damerna i Victorias vänkrets. 

image44

Kristallklart för paret Engsäll


Foto: All over press

Nyckelord:Grattis Daniel!

2007-09-18

Daniel Westling firade sin 34-årsdag med att gå på barndop. Jag gratulerade honom på plats utanför Ulriksdals slottskapell i lördags, och han svarade glatt:
-Tack, vilken bra koll ni har!

Med sin svarta Nikon-kamera tog han en hel massa bilder av sin kronprinsessa, som bar lilla guddottern, Diana, i sin famn. Victoria blir säkert en perfekt mamma. Det syntes tydligt att hon gillar barn! 

image43

Daniel firade födelsedagen med barndop


Foto: Charles Hammarsten

Nyckelord:Victoria blev gudmor till bästa vännernas baby

2007-09-17
 
Det blev ett intimt och innerligt dop för lilla Diana Engsäll i Ulriksdals slottskapell i lördags. Endast familjen och nära vänner var inbjudna. Mamma Andrea och pappa Niclas hade köpt en ny dopdräkt till sin förstfödda, som strålade som en sol under hela ceremonin. Inte så konstigt kanske då hon bars fram till dopfunten av Sveriges blivande regent. Kronprinsessan Victoria tittade ömt på sin lilla guddotter hela akten.  I lördags döptes Andrea och Niclas Engsälls lilla dotter Diana i Ulriksdals slottskapell.

image42

Niclas Engsälls lilla dotter Diana i Ulriksdals slottskapell


Foto: Charles Hammarsten


Missa inte Åsa Bönnelyches kungliga lista - inne och ute

Nyckelord:Tårtkalas för Daniel och Tarras-Wahlberg

2007-09-13
 
Nu förstår jag varför Victoria valde Daniel som sin blivande hälft. Han är född på samma dag som Elisabeth Tarras-Wahlberg! (men det skiljer 23 år). De firar båda födelsedag på lördag! Jag tror ju på astrologi, så jag tror nu att Daniel påminner Victoria om sin mentor Elisabeth. Kronprinsessan är ju uppväxt med Elisabeth Tarras-Wahlberg nära till hands och kanske är det så att hon föll för Daniels likartade egenskaper. Daniel och Tarras-Wahlberg (född von Engelhardt) är "jungfrur" - praktiska, skötsamma och småroliga. Båda kommer från småstäder i Sverige - Daniel är från Ockelbo och Elisabeth från Kristianstad. Båda gillar träning. Jag har faktiskt skuttat runt på samma aerobicspass som Tarras för länge sen. Det var på Susanne Lanefelts gamla gym på Lidingö. Medan jag var helt slut efter en kvart, såg hovets presschef oförskämt pigg ut. Hon har järnkondition den kvinnan! Så på lördag har alltså Victoria fullt upp. På morgonen, lördagen den 15 september, ska hon gratta sin Daniel på sängen med tårta. Pojkvännen fyller 34 år denna dag och kommer säkerligen att firas med pompa och ståt. Sen ringer hon Elisabeth och skickar en bukett blommor...

-Grattis, säger Svensk Damtidning
Nyckelord:Festsugen Emma Pernald

2007-09-12
 
Prins Carl Philips söta flickvän Emma Pernald tog en sväng förbi Operakällaren i måndags kväll. Där hade Micael Bindefeld stor cocktail för sin nya bok "Fest- om svar anhålles", som Emma fick ett ex av. Bindefeld skrev en personlig hälsning: "Till Emma med stor respekt och mycket kärlek, puss Micael Bindefeld". Fröken Pernald har varit delaktig i boken, som projektledare på reklambyrån Storåkers McCann.

Vår reporter Marianne Rolfstadius har träffat författaren, som berättar om sitt verk i veckans nummer av Svensk Damtidning. 


image41


Emma Pernald tog en titt i Micael Bindefelds nya festbok

Foto: Patrik Österberg/ All over press

Nyckelord:Kronprinsessan saknar en vän?

2007-09-07
 
Medan vår söta hovreporter, Jenny, febrilt försökte skaka av sig en överförfriskad Martin Timell på TV4-festen igår (fniss...) hoppade jag in i hennes ställe och försökte webbfilma Victoria. Platsen var Östasiatiska museet på Skeppsbron, mitt emot kronprinsessans arbetsplats.
-Vilken fin utsikt, sa Victoria vitsigt och sneglade bort mot Kungliga slottet.

I moderiktig klänning och snygga mockaskor med hög klack skred hon uppför trappan, där bl.a. Christina "Juttan" Jutterström tog emot. Det var ett trettiotal inbjudna gäster, som närvarade vid invigningen - medelåldern låg nog på 70 år. Inget fel i det naturligtvis, men det slog mig plötsligt att det måste vara ett ganska ensamt arbete trots allt för Victoria. Hon möter ständigt nya intressanta människor, men få är i hennes egen ålder. Är det därför kronprinsessan ger ett så moget intryck? Elisabeth Tarras Wahlberg var med som vanligt, och hon är verkligen trevlig, tycker jag. Men om jag var i kronprinsessans kläder skulle jag ändå sakna en jämnårig kollega att bolla idéer med samt bubbla med på arbetstid... 

image40

Storasyster Victoria - alltid yngst på arbetet?


Foto: Charles Hammarsten

Nyckelord:Victoria slår till

2007-09-07
 
Igår eftermiddag slog kronprinsessan Victoria ett slag på gonggongen för nya utställningen på Östasiatiska museet. Efter flera års förberedelser visas nu unika fynd från Mittens rike. Jag blev fascinerad över Victorias invigningssnits. Hon har nu vanan inne, det märks. Och säkert var hon tacksam för att hon slapp den gamla vanliga saxen och bandet. Kungligheterna har ju själva sagt att de riskerar att få "klipparm" - en yrkesskada, som inte är så vanlig för folk i allmänhet. En guidning bland skulpturer från de första kejserliga dynastierna, lackarbeten och blåvitt Ming-porslin stod på programmet. Victoria tittade med stort intresse på allt i de upplysta montrarna. Hon är ju konstnärligt lagd och har bl.a. blåst glas. Jag undrade om kronprinsessan provat på att dreja och skapa i lera, men det hade hon inte. Och jag som trodde att Victoria gjort allt! Vilken tur för henne att det finns saker kvar att upptäcka i livet. 

image39

Kronprinsessan invigde ny utställning på Östasiatiska museet


Foto: Charles Hammarsten

Nyckelord:Prinsessan Beatrice siktar mot stjärnorna

2007-09-04
 
Sarah "Fergie" Ferguson kämpar ständigt med kilona och är ju som bekant ansiktet utåt för viktväktarna. Äldsta dottern har däremot tröttnat på bantning och har ett bättre sätt att bli "lättare på foten" än mamma. Receptet heter tyngdlöshet! Prinsessan Beatrice siktar på att bli den första kungligheten i rymden och genomförde nyligen en flygtur med en specialbyggd Boeing 747 jumbojet. Genom att stiga snabbt och sedan dyka i raketfart gav piloterna "Bea" och pojkvännen Dave en känsla av hur Fuglesang hade det i rymden. Prinsessan svävade omkring i kabinen och älskade varje sekund! Är det någon som har "star quality" i brittiska kungahuset, så är det väl ändå prins Andrews dotter?

Läs mer om den kungliga flygturen på Leif Arndorffs websida


image38

Prins Andrews dotter - en riktig lättviktare

Foto: Zero Gravity Corporation

Nyckelord:Ari Behns tatueringar

2007-09-03
 
Kroppskonst är inte riktigt min grej. Så när Ari Behn kavlade upp skjortärmen och visade mig sina "färska" tatueringar på högerarmen, hoppade jag inte direkt högt av förtjusning. Först visade han upp en sotig lilja strax över handleden. Han älskar liljor. När han friade till prinsessan Märtha Louise knäböjde han i ett hav av äkta Märtha-liljor, som han strött ut över salongsgolvet. Romantiskt, n´est-ce pas?

Sen visade Ari lite mer naket för mig (efter det att jag stängt av webkameran)..."Off-the-record"-rullade han upp hela kostymärmen upp till armbågen, och vad blottades om inte ännu en tatuering i skimrande metallicgrönt! Det var en slingrande bladväxt av något slag... Ari Behn arbetade faktiskt som lastbilschaufför innan han blev filmskapare, författare, designer och prinsessmake. Förlåt att jag säger det, men passar inte tatueringar bättre på långtradarförare än prinsgemåler? Konstigt nog har Ari Behn låtit göra dem efter giftermålet med prinsessan.
-Det gjorde förfärligt ont! avslöjade han för mig.

Ari har i sin ungdom spelat in en film som heter "hud". Att han själv gillar att smycka sitt skinn och sin kropp med färgsprakande motiv är ju tydligt. Ari Behn är en färgstark kille - helt enkelt. 

image37

Ari Behn - en färgstark kille


Foto: Micke Engström

Nyckelord:Jag träffade Ari Behn

2007-09-03
 
Medan prinsessan Märtha Louise ger kurser i sin nyöppnade änglaskola, passade Ari Behn på att åka till Stockholm i veckan. Jag träffade honom på Formexmässan och fick en pratstund med prinsessmaken på tu man hand. Författarbohemen Ari har blivit designer och har nu formgivit kristallglas i 13 olika modeller och en servis med namnet "Peacock".

-Brusa med fjädrarna! Ta för dig! Duka som om varje dag vore en fest! Utropade Ari och gav mig en kaffekopp, som han signerade och skrev "Åsa, du är ett smycke" på. Kunde inte låta bli att känna mig en aning smickrad, trots att han säkerligen inte gör annat än att ge bort sitt eget porslin till höger och vänster. I alla fall var han supertrevlig och talade ur hjärtat om sitt liv. Herr Behn erkände glatt att han är lika fåfäng som motivet på servisen - en påfågel. Men på hemmaplan är han mer som en tupp i en hönsgård...han är ju ensam man i familjen med fru och två döttrar. Vi pratade om hur hans liv förändrades efter giftermålet med Norges prinsessa och hur han själv mejslade ut sin nya roll som ingift i kungafamiljen.

-Jag är gift med en prinsessa. Ingen annan kan forma den rollen - bara jag, inte sant?
Han verkar vis den där Ari Behn...Det är något för Daniel Westing att tänka på. Han har nu klätt sig i ny skrud för att passa in i Victorias värld. Men det gäller för Ockelbo-sonen att inte tappa bort sitt eget jag på vägen till slottet utan själv hitta en balans mellan att vara vanlig och "halvkunglig". Det är kanske något han kan träna upp på egna gymmet "Balance" i Stockholm, eller? 

image36

 Ari Behn har designat en röd, vacker vas som han visade för mig på Formexmässan i veckan.


Foto: Micke Engström

Nyckelord:Europas egen Paris Hilton

2007-08-31
 
Är ni lika trötta på Paris Hiltons olika bravader, som jag är? Håller med om att hon kan sin sak vad gäller PR - det finns väl ingenting hon gör som inte skapar enorma rubriker. Europa har en egen IT-girl, som påminner starkt om Paris och är en sann skandalprinsessa. "Lady V" kallas hon, men heter egentligen Lady Victoria Hervey. Lika lång, smal och blond som Paris Hilton har denna societetstjej minglat sig in på skvallersidorna över hela Europa. Pappa Victor är den sjätte markisen av Bristol - och den första i släkten att hamna i fängelse (för bedrägeri). Mamma Yvonne jobbade tidigare som hans sekreterare...

Likheterna mellan Paris och Lady V är slående. Båda har en syster, tillhör den innersta kärnan i den internationella jetseteliten och har växt upp i lyx och överflöd, kantat med vilda partaj. Och båda blondinerna är lika skandaltörstiga och har provat på det mesta.

Mamma Yvonne blev rasande när Victoria hoppade av studierna för en modellkarriär på catwalken. Victoria hamnade halvnaken på omslagen till världens mest sålda herrtidningar. Men därefter klädde hon på sig och fattade pennan för att skriva skvaller i egna spalten "Party Animal" i Sunday Times. När det inte var kul längre stack hon till Hollywood och ställde sig framför kameran igen. Denna gång som servitris i en B-film.

"Lady V" öppnade senare en egen exklusive Boutique i London, där fotbollsfrun Victoria Beckham gick loss dagligen bland designplaggen.

Kärlekarna har kommit och gått. Shane Lynch i Boyzone föll pladask för den blåblodiga skönheten. Mest uppmärksammad blev romansen med 15 år äldre dansken Mogens Tholstrup, som hon vitsigt kallade "farfar". Så även om "Lady V" fyllt 31, är hon väl ändå Europas Paris Hilton, tycker ni inte? 


image35

Lady Victoria Hervey - Englands Paris Hilton


Foto: Scanpix

Nyckelord:Titt ut ur Hattstugan

2007-08-28
 
Från slott till koja. Kronprinsessan Mette-Marit stiger ut ur något som ser ut att platsa i Elsa Beskows saga "Hattstugan". Kungligheterna i Norge är så härligt jordnära (förutom Märtha Louise som ibland svävar i det blå med änglaskolan) att man nästan kan inbilla sig att de skulle vilja semestra såhär som på bilden. Det ser onekligen trivsamt sagolikt ut...Mette-Marit har ju tre barn liksom mamman i boken om "Hattstugan". Men var är tomtefar? .... 

image34

Från slott till koja...


Foto: IBL

Nyckelord:Tomtefar

2007-08-28
 
...Här är han!!! Tomtefar alltså. Kronprins Haakon befinner sig aldrig långt ifrån sin gulliga familj. Visst ser han trevlig ut i skägg? Han verkar vara en riktig myspappa, som sätter frun och barnen före allt. 

image33

Haakon i tomteskägg


Foto: IBL

Nyckelord:Färgstarkt bröllop

image32

2007-08-23
 
Det blev ett sprakande fyrverkeri av färggranna aftonblåsor när prinsessan Madeleines väninnor minglade i slottsparken före bröllopsmiddagen. Michaela Rothstein hade designat och sytt sin egen klänning - lila med pärlor och paljetter.  Klänningar i ljuva pasteller


Foto: Charles Hammarsten

Nyckelord:Skäggig gotlänning och Madeleines kusin

2007-08-23
 
Jag träffade på Victor Magnuson, yngste son till prinsessan Christina och lillebror till glasögondesignern Oscar Magnuson, vid bröllopet i lördags. Victor odlar (liksom brodern och kusinen prins Carl Philip ) sitt konstnärliga Bernadotte-arv. Unge herr Magnuson designar nu dataspel och är bosatt på Gotland. Han rör sig vant i fastlandets kungliga salonger, men smälter också in i konstnärskretsarna på ön. Skägget ger honom den rätta intellektuella finishen. Victor kunde i helgen stoltsera med sin hårbeklädda haka i ensamt majestät. Alla de andra manliga bröllopsgästerna vid Charlotte König och Johan Hellströms vigsel var slätrakade. Victor var unik. Modigt att våga bryta av mot polarnas annars så "direktöraktiga-stil"! 

image31

Victor Magnuson har kastat rakhyveln.


Foto: Charles Hammarsten

Nyckelord:Greven var rädd om sin häck

2007-08-23
 
Det ligger något mystiskt och sagolikt över Tosterups slott med sina tjocka stenväggar och vida vallgrav. Äldsta delarna är från 1300-talet. Tycho Brahe föddes här och det var i slottets torn som han fick sitt intresse för astronomi. Om han hade levt i dag, hade han i lördags kunna rikta sin kikare mot stjärnorna nere i parken. Där smuttade en strålande vacker prinsessa Madeleine och Jonas Bergström champagne tillsammans med ett festglatt gäng. Tosterups slott ägs av greve Jörgen Ehrensvärd, som tog över endast 24 år gammal. Snart flyttar sonen Jan, hans fru Catherine och deras tre barn in och greve Jörgen bosätter sig i en mindre byggnad på ägorna. Inför helgens bröllop ringde brudens mor till greve Ehrensvärd för att få den yviga kyrkhäcken klippt. Greven protesterade högljutt, han värnar om sin häck! Men på något sätt hade buskarna ansats på lördagsmorgonen. Var det brudens mor som på egen hand varit framme med häcksaxen, undrar jag? 

image30

Tosterups slott i Skåne där bröllopsmiddagen hölls

Foto Charles Hammarsten

Nyckelord:Vi var där!

2007-08-20
 
Prinsessan Madeleine och Jonas Bergström roade sig kungligt vid vännernas bröllop i helgen. Svensk Damtidning var på plats till skillnad från Expressens Johan T Lindvall, som skrev om bröllopet dagen efter i en anda som om han varit där..Fy skäms att låtsas så Johan T!  Hovfotograf Charles Hammarsten och jag var på plats i lördags när bröllopet ståndade i Tosterups kyrka i Skåne.


image29

Foto: Charles Hammarsten

Nyckelord:Lyckligt nygifta!

2007-08-20
 
Nygifta och lyckliga! Bruden Charlotte König kommer från Näsby Park i Täby norr om Stockholm. Hon är en av prinsessan Madeleines närmaste väninnor och har bott och arbetat i New York och Tyskland. Charlotte och maken Johan Hellström har en våning på Birger Jarlsgatan i Stockholm men vistas ofta sommartid i familjen Königs sommarhus i närheten av Tosterups kyrka, där bröllopet ägde rum. Så här såg brudparet ut dagen då de ingick äktenskap...  Charlotte König och Johan Hellström gifte sig i Tostrups kyrka i lördags


image28

Foto: Charles Hammarsten
 

Nyckelord:Madeleine på sagolikt bröllop

2007-08-19
 
Kronprinsessan Victoria har snart sett hela bekantskapskretsen skrida altargången fram. Nu rustar även Madeleines väninnor för familjeliv. Hela den unga societeten var samlad, när prinsessan Madeleines väninna Charlotte König, 26, gifte sig med Johan Hellström, 27 i går. Scenen var Tosterups kyrka nordväst om Ystad i Skåne, och Svensk Damtidning var på plats. Det var roligt att stå öga mot öga med Madeleine och Jonas, som är så vackra att man nästan tappar andan. Vilket par! Prinsessan bar en rosa, böljande klänning och hade det blonda håret utsläppt. Hon var jättesöt. Jag tittade mest på Jonas Bergström, som enligt min mening är en mycket stilig man. Han är en gentleman ut i fingertopparna och verkade vara på ett toppenhumör. Tydligen var det ett tag sedan han råkade sina killkompisar, för det blev ett hejdundrande kramkalas när Jonas hälsade på vännerna på kyrkbacken. Mer om bröllopet i nästa blogg... Jonas Bergström laddar för bröllop.
Nyckelord:Gifte om sig

2007-08-19


I går gifte sig norska prinsessan Märthas svärföräldrar - för andra gången. De gjorde en "Elizabeth Taylor", kan man säga. Hon gifte sig ju med samme man två gånger. Det verkar vara en trend. Har inte Stina Dabrowski, Agneta Sjödin och Claes Dahlbeck gjort samma sak? Marianne Solberg Behn och Olav Björshol skilde sig för 25 år sedan, när Ari Behn var 11 år. Nu är hela familjen hel igen.

Nyckelord:Ett ögonblick med Oscar Magnuson

2007-08-16
 
Oscar Magnuson både ser bra och ser bra ut.
Sympatisk och snabbtänkt är han också. Igår träffade jag Prinsessan Christinas son, som hade en förhandsvisning av sin nya glasögon-kollektion på Berns.
-När jag utbildade mig till industridesigner i Milano, hade jag inte en tanke på att jag en dag skulle designa glasögon, berättade han.

Idag är Oscar Magnuson ett stort namn inom sitt gebit, och jag förstår varför. Jag föll som en fura för modellen "Petite Brigitte". Ramarna har lite av "affärskvinna" över sig och den röda färgen ger samtidigt bågarna en kvinnligt mjuk touch. Brukar annars se ut som en rektor i glasögon, men i detta par kände jag mig bekväm.
Oscar Magnusson började själv med glasögon som trettonåring på grund av synfel. Som designer vänder han sig i dag till en målgrupp som vill skaffa glasögon - inte för att de ser dåligt, utan för att de vill se bra ut!
Snälla Daniel Westling! Byt dina guldbrillor till ett par stilrena Oscar Magnuson. Det kommer att göra susen! Jag lovar...  Oscar Magnuson tyckte att hans "Petite Brigitte" var glasögonmodellen för mig.


image27

Foto: Patrik Österberg

Nyckelord:Madeleine öppnar dörren

2007-08-16
 
Här slår prinsessan Madeleine den hemliga koden till sitt kungliga Fort Knox. Fullastade med shoppingkassar försvann trion in genom porten i gåreftermiddag. Madeleine och Louise Gottlieb är väldigt "tighta" bästisar och dessutom goda grannar på Östermalm. De följs åt i livet och delar många minnen. De vilda festerna på Stureplan har de lagt bakom sig och har nu växt upp till unga kvinnor, som börjar längta efter familj och barn. Ska bli intressant att se vem av dem som förlovar sig först! 

image26

Prinsessan Madeleine slår sin hemliga portkod


Foto: Patrik Österberg

Nyckelord:Slottsherre söker fru

2007-08-14
 
"Bonde söker fru" blev succé på TV. I väntan på nästa omgång borde man sända "Slottsherre söker fru". Säkert finns det massor av giftassugna ungkarlar med ett tjusigt litet slott i bakfickan. Eller vad sägs om Gripenbergs slott här på bilden? Det är Sveriges största träslott, uppfört på 1600-talet i barock. Det ligger strax utanför Tranås, och här finns en lång, mörk yngling, som bara väntar på den rätta. Hur kan jag vara så säker på det, undrar ni kanske.
Jo, i vår jakt på att få en bra bild på den tyske prinsen och hans kvinna, passerade vi förbi den trägula byggnaden och fick då för oss att prinsen kanske övernattade där. I den kungliga sviten på Badhotellet i stan fanns han ju inte! (läs förra blogginlägget) Gripenbergs slott ligger nämligen ett stenkast ifrån prinsens småländska vänners hus, så tanken var inte helt tagen ur luften. Vi stannade bilen, och jag klev fram till järngrinden.
"Kan man bo över här?" frågade jag oskyldigt den unge mannen på gårdsplanen.
"Ja, men bara om du gifter dig med mig", skojade han.

Slottet visade sig vara privatägt av släkten Hermelin. Jag är säker på att det vimlar av slottsherrar över hela landet, villiga äktenskapskandidater, som bara väntar på att bli uppringda av ett produktionsbolag som vill sända serien "Slottsherrar söker fru". I Tranås finns i alla fall en snygging, som skulle få en hel drös beundrarbrev. Riktigt bra TV skulle det kunna bli, eller vad tror ni? 


image25

Gripenbergs slott är Sveriges största träslott


Foto: Patrik Österberg

Nyckelord:Prinsjakten fortsätter...

image24

2007-08-14
 
 
Var gömmer sig en prins och hans tillkommande på en liten ort i Sverige? I den kungliga sviten på stadens bästa hotell förstås! Vi gläntade på dörren och spanade efter ledtrådar efter kungligheterna. Hotellrummet på Badhotellet var dock nystädat, och ingenting tydde på att det just hade gästats av en tysk furste. I alla fall kan jag meddela, att när denne hemlige prins och hans flickvän (läs mer i nummer 35) besöker de svenska släktingarna i bygden, tar de in just här - i denna tjusiga, kungliga svit.

Det är lätt att känna sig som en prinsessa på ärten i kungasvitens sobra salar.
Fortsättning följer...nästa gång ska jag berätta om en äkta drömprins med eget slott - i Tranås! Ett kap för alla er giftassugna bloggläsare med siktet inställt på en blåblodig "hunk"... 

Foto: Patrik Österberg
Nyckelord:Ett kungligt "steak-out" i Småland

image23

2007-08-14
 
Fotografen Patrik Österbergs "Steak-out" i Tranås

Vad gjorde vår tidning i Tranås på fredagen? Ja, det får ni läsa om i nästa veckas nummer. Men så mycket kan jag säga, att vi var på prinsspaning! Ibland liknar reporteryrket den hårdkokte deckarens, där det gäller att räta ut frågetecknen och få alla pusselbitarna på plats. Var fanns prinsen och hans kvinna med rötter i den småländska myllan? Beväpnade med kikare, kamera och karta påbörjade vi uppdraget. Men så kom vi på hur agenterna gör på film. Man har en "stakeout", en utkikspost, varifrån man obemärkt kan hålla koll på förbiflanerande fästfolk. Med uteserveringens nygrillade biffar på tallriken hade vi hittat ett perfekt "stakeout" - eller borde det heta "steak-out"? (stek-ute) 
Nyckelord:Hylands hörna i Tranås

image22

2007-08-12
 
Det händer märkliga saker ibland. På ett "hemligt uppdrag" i Tranås i veckan, hamnade jag i Hylands hörna. Vaaa??? tänker ni - det finns väl inte längre!
Jodå. Fotografen kom på det.
-Titta, utropade han när vi anlände till den småländska metropolen.
-Där är ju Hylands hörna!

Han hade faktiskt rätt. "Hylands Hörna" existerar fortfarande om man så vill!
Här sitter jag med Märta Claesson och Anna-Lisa Sjöberg, som förr alltid knäppte på teven för att se Lennart i rutan. Numera bänkar de sig i Tranås egen "Hylands hörna" vid tevelegendens byst.
-Synd bara att ingen rengjort den på länge, tyckte Märta.
-Lennart Hyland var ju ändå kungen här i Tranås! 

Foto: Patrik Österberg
Nyckelord:Min plats på jorden

image21

2007-08-12

Ja, som ni ser är det inte bara kungligheter som har ställen döpta efter sig. Den här skylten dök upp på vägen mellan Tranås och Gränna.

Foto: Patrik Österberg

Nyckelord:Jonas Bergströms "hemlighus"

image20

2007-08-08
 
De flesta av oss har någon gång stött på en kändis i grannskapet. Och det är alltid lika roligt att kolla in hur denne beter sig till vardags vid sidan av fotoblixtarna och premiärfesterna. Själv har jag haft äran att bo vägg i vägg med Jannike Björling och hennes son Robin Borg. Det var på den tiden fröken Björling festade loss ordentligt, och varje kväll drog hon i gång stereon på högsta volym. Nästa dag kom hon trippande med hunden Cissi i släptåg, utvilad och fräsch och tittade undrande på mig och mina jättepåsar under ögonen. Aldrig har jag sovit så lite som då. Jag flyttade och hamnade i samma hus som illusionisten Joe Labero. Han var trevlig, men lyckades aldrig trolla bort soppåsarna utan gick snällt, precis som alla andra, ut till gårdens sopnedkast. Efter den kändisspottingen flyttade jag ut i "spenaten" och hamnade granne med Jonas Bergström och hans familj. När Jonas blev ihop med prinsessan Madeleine byggdes plötsligt en liten bod bredvid det Bergströmska residenset. Jag vet fortfarande inte om det är en modern variant av elskåp eller en förtäckt Säpo-gömma. Jag vill gärna tro det senare - det blir mer spännande så. Boden ser ut som ett perfekt "stakeout" för säkerhetsvakterna när Madeleine besöker de blivande svärföräldrarna. Kanske sitter någon inne i detta "hemlighus" och spanar. Nästa gång jag passerar ska jag knacka på...  Foto: Henrik Montgomery/ Scanpix


Här i "kändishuset" i Vasastan bodde jag granne med Joe Labero. Sångerskan Anita Strandell bor i huset. Cornelis Vreeswijk hade en våning här en tid, liksom Totte Dellert och Rosy "häxan" Björkman.

Nyckelord:Gratis lyxliv

image19

2007-08-07
 
Någon direkt penningbrist brukar inte våra kungligheter lida av. Inte så konstigt kanske med tanke på att de sällan behöver betala för sig. Varken drottning Silvia eller brittiska drottning Elizabeth har några slantar i handväskan.
Prinsessan Madeleine sträckte däremot lydigt fram kontokortet när hon nyligen var på middagsjakt i "Hallen" på Östermalm. Kötthandlaren blev en aning snopen, när han upptäckte att det kungliga guldkortet saknade täckning. Men han sa inget utan höll god min.

Prinsessan Ira von Furstenberg hade inte samma tur när hon smet från notan efter en middag på lyxhotellet Royal Moceau hotell för några år sedan. Ändå kom hon lindrigt undan. Den obetalda räkningen var på
122 000 euro, men prinsessan fick endast böta 13 000 euro till hotellet. Det drabbade ju ingen fattig precis. Prinsessan Ira är dotter till prins Tassilo av Furstenberg och arvtagerskan till Fiat. Ira sällskapade med prins Rainier II av Monaco efter Grace Kellys död och har på senare år gjort sig en förmögenhet på att designa svindyra juveler. 

Foto: Scanpix
Nyckelord:27 miljoner till falsk älskare

image18

2007-08-07
 
Bekymrad Sultan av Brunei

Jag kan inte låta bli att kasta mig över veckans horoskop när tidningen kommer. Trots att reptilhjärnan vet att det hela är hokus pokus, kan jag inte låta bli att tro blint på stjärnorna. Men att få sin framtid serverad på silverfat kan bli en kostsam historia - även för världens rikaste kunglighet! Sultanen av Brunei har pungat ut med miljonbelopp för att få tyst på spåkvinnan Aviva Aziz, som lurat skjortan av hans exfru Mariam Aziz. Mariam träffade sierskan på ett kasino i London 2003 och berättade om sina innersta tankar kring sitt äktenskap och skilsmässan. Spådamen behövde inte ens snegla i kristallkulan för att inse att här fanns det pengar att tjäna. Hon presenterade Mariam för en "Mr Aziz", som låtsades bli förälskad.

Sultanens exfru törstade efter kärlek och inledde ett "telefonförhållande" med den mystiske mannen. När han bad om pengar, öppnade hon villigt sin sprängfyllda portmonnä och satte in 27 miljoner kronor på hans bankkonto! Hon fortsatte att ösa gåvor över mannen, som hon i princip bara träffat personligen en gång. Han fick två diamantarmband, sju Louis Vuitton-skjortor samt en Cartier-klocka. Dessutom anställde Mariam Aziz en chaufför för att buda över presenterna. "Golddiggern" tackade och log. I själva verket var det spåkvinnan som förställt sin röst! Bedrägeriet uppdagades, och rättegången pågår för fullt. Sultanen av Brunei gör nu allt han kan för att domstolen inte ska offentliggöra de smaskiga detaljerna kring exfruns skandal. Han lär nog knappast låta sin nya fru, 26-åriga nyhetsankaret Azrinaz Mazhar Hakim, besöka en spåkvinna i första taget! 

Foto: IBL
Nyckelord:Marys sko-shopping

image17

2007-08-02
 
Kronprinsessan Mary av Danmark är så vacker, tycker jag. Hon klär sig snyggt och har stil. Men skönheten har sitt pris, och hon sparar minsann inte på de kungliga kulorna. Nyligen lyxshoppade Mary skor för drygt 60 000 kronor på en timme! Designern Jannike Toftegaard på Mermaid Shoes, Galleri K var naturligtvis mer än nöjd med försäljningen. Men många danskar är upprörda över att deras blivande drottning är så dyr i drift, och de kallar nu Mary för "Nordens Imelda Marcos". Men skosamlingen i klädkammaren fortsätter ändå att växa. Mary har ettusen par att välja mellan.

Jag tycker att kronprinsessan ska se över sitt agerande och istället polera sitt varumärke, som inte skiner lika blankt som tidigare. Visst, hon är fortfarande jättepopulär. Mary har ju fött en urgullig tronföljare och en bedårande liten prinsessa. Men kritiken finns där i de folkliga leden. När Mary gifte sig med Frederik var många imponerade av hur snabbt hon lärt sig den grötiga danskan. Men tyvärr har hon nu stagnerat i sin språkutveckling, enligt danskarna. Vid det här laget borde hon tala sitt nya modersmål så mycket bättre. Jämför bara med Alexandra. Hon kan väl rabbla halvfjärsar och hela multiplikationstabellen i sömnen - på fyra språk!

Ja, tänk om Mary kunde lägga ned lite av den energi som går åt till att lyxkonsumera kläder och skor till andra verkligt viktiga saker. Plugga danska till exempel. Det är dags för kronprinsessan att ta på sig sina höga klackar och stega iväg till sko-lan! 

Foto: Scanpix
Nyckelord:Prinsesslyx

2007-08-01
 
Visst, jag erkänner - jag är en äkta badkruka. Vatten ska vara varmt och hittills har varken Östersjön eller Mälaren bjudit på de Riviera-temperaturer som jag efterlängtar. Men jag har faktiskt badat i år! Jag gör som prinsessan Lilian, fyller upp badkaret till bredden med skum, hoppar i och bara njuter. Renande och föryngrande!
Det finns dock en viss skillnad mellan min och prinsessans stund i karet. Hon badar en aning mer kungligt och slipper trängas med barnens badankor och gamla schampoflaskor. Prinsessan blir 92 år i slutet av månaden och är trots sin ålder lika förtjusande söt som alltid.

Tänk, vilken lyxresa hon har gjort - livet gav henne en enkelbiljett från arbetskvarteren och Wales smutsiga fabriksgolv till prins Bertils famn, och steg rakt in i Sveriges kungahus. Men hel och ren har Lilian alltid varit. Numera kan hon, när lusten faller på, ta ett exklusivt dopp i den extravaganta penthousesvåningen om 330 kvm på Grand Hotel. Namnet är "prinsessan Lilians svit" och har en makalös relaxavdelning på 69 kvm! Det handgjorda badkaret i glänsande mosaik ser ut som en mini-swimmingpool och är designat för två personer. När det är fyllt, kan man låta vattnet rinna över kanten likt ett vattenfall. Duschen har tre platser varav den i mitten är iskall och de andra två har en romantisk regnhimmel ovan. Gratis lyxnjutning för prinsessan Lilian! Men vi andra får betala 55.000 kronor för en natt i sviten, men då ingår också limousine och Private guest service!
Nyckelord:Hårresande lyx

image16

2007-08-01
 
-Vad har du gjort?, utropade frissan förfärat när jag dök upp akut efter semesterns ruskväder. Spegelbilden var ingen vacker syn direkt. Blåst, ösregn och stugsmuts är ingen höjdare för frisyren. Tur att det finns proffs som kan fixa även de mest eländiga testar. Efter den här sommaren förstår jag varför Camilla Parker Bowles ständigt springer till frisören. Prins Charles fru spenderar 75 000 kronor i månaden på sitt hår, det vill säga nästan en miljon om året! Lyx, menar många. Nödvändigt, säger jag.

Camilla är ju en äkta lantlolla, som älskar att påta i jorden och klappa hundar och hästar. Ingen har väl fått utstå så mycket spott och spe för sin frisyr som hon. Nu vistas hertiginnan ständigt i rampljuset och behöver en och annan finputsning. Charles brukade klaga över prinsessan Dianas frisörkostnader. Men hon spenderade bara
130 000 kronor om året. Inte särskilt hårresande om man jämför med Camilla. Men prinsen av Wales kan inte säga nej till sin älskling. Till hertiginnans stora lycka vill prinsen ha en hårfager brud i lyxförpackning!  Foto: IBL

Sommarens rosdoft räcker inte för hertiginnan Camilla . Hon blir lyckligare av att gå till frissan för lyxsummor.

Nyckelord:Bönne-lycka

image15

2007-08-01
 

-Det gäller att ta vara på de små guldkornen i livet, brukade min mormor säga.
Ibland är det svårt att finna dem. Då gäller det att ta en paus från den ständiga "att göra listan" och tänka positivt. Så när jag klipper gräset, och min granne samtidigt beklagar sig för mig hur hans semester regnade bort, då kämpar jag med att stänga av hans malande moll-läge och försöker i stället stämma in mina tankar i dur.
-Lukta på den här, säger jag till grannen och pekar på en ros i rabatten.
Han sticker ned näsan i de rosa blombladen och skiner upp.

-Ja, säger han. Nu kommer jag ihåg. Det var den åttonde augusti för fyra år sen - mitt livs lyckligaste dag......och så kommer han i gång och berättar...

I rosornas doft finns så många minnen. Ibland räcker det med att bara andas in sommaren för att bli lycklig!

Men frågan är om det räcker för våra kungligheter, som är vana vid betydligt mer exklusiva sätt att få upp smilbanden. De kryddar livet med juveler, lyxjakter, haut-couture, och jetsetkalas. På Svensk Damtidnings webbsida avslöjar vi nu hur prinsessorna blir nedlusade med diamanter av drömprinsarna och i nästa veckas nummer visar vi kungligheternas hetaste resmål. Vad är högsta formen av lycka för våra kungligheter? Ja, det ska jag berätta om i nästa blogg... 

Foto: Eva Åström /IBL

Nyckelord:Peter Phillips förlovar sig med fröken Höst

image14

2007-07-31


Prinsessan Annes son älskar hösten. Ja, hans flickvän heter så - Autumn - eller "höst" som vi säger på svenska.
Peter Phillips har nu friat, och paret ska förlova sig inom kort. Han hinner före sin hästbitna syster Zara, som länge talat om att gifta sig med sin rugbyspelare Mike. Peter, 29, och Autumn, 31, träffades för tre år sedan på en rallytävling i hennes hemland Kanada och bor nu tillsammans i ett hus på prinsessan Annes ägor "Gatcombe Park" i Gloucestershire.


Autumn är en smart, rolig och jordnära tjej, enligt vännerna och hon var bjuden till drottning Elizabeths 80-årsfirande på Ritz Hotel i december förra året. 


Foto: IBL

Nyckelord:Victoria och valnötsträdet i Visby

2007-07-30
 
I går tog jag planet hem från Gotland. Där gjorde jag ett antal intervjuer och träffade bl.a. några av öns kungligheter: Landshövding Marianne Samuelsson och Kung-Keno, alias Tommy Wahlgren samt sångprinsessorna Ainbusk singers. Marianne Samuelsson visade det vackra residenset, där hon nu bor och arbetar. I den lummiga parken intill växer ett stort valnötsträd. Det är första gången jag sett ett sånt träd, det var som julafton mitt i sommaren. Jag har faktiskt aldrig tidigare tänkt på hur valnötter växer, så nu har jag lärt mig nå´t nytt. Men bäst som jag stod där fick jag en nöt i huvudet, vilket fotografen som var med tyckte var väldigt roligt.
-Ett nytt sätt att knäcka nötter på, menade han.

Landshövdingen Marianne berättade att även kronprinsessan Victoria blivit betagen av det vackra trädet när hon nyligen var där (15 juni) och hälsade på samt nyinvigde Fornmuseet i Visby med den kända vikingaskatten. Undrar vad Säpo hade gjort om det rasat ned nötter på vår tronföljares hjässa? Jag kan intyga att det gör ganska ont!
Nyckelord:Thailands kronprins på Skansen

2007-07-23
 
Den regniga sommaren har inte avskräckt thailändske kronprinsen Maha Vajlralong från att semestra i Sverige. Så här års brukar han vistas i sitt stora hus i soliga strandparadiset Mae Pim utanför Bangkok. Men i stället har han tillbringat två månader i Stockholm!

Kronprinsen bor med hela sitt följe på Villa Pauli, Djursholm, och i lördags höll han en tackmiddag för alla de personer som bistått honom under det privata Sverige-besöket.

Jag pratade nyss med en mycket vänlig pressinformatör på Utrikes departementet. Hon berättade att kronprinsen även hunnit med ett besök till Skansen. Kanske vill han donera ett par thailändska elefanter till vår blågula nationalpark? 

Foto: Scanpix
Nyckelord:Ricky Martin sjöng för Silvia?

2007-07-08
 
Drottning Silvias vän, miljardären Bertil Hult, har slagit på stort igen. Nyligen fyllde hans hustru Lisbeth jämnt, och hon firades med stor baluns i Schweiz, där paret bor. Enligt heta rykten flögs komikergruppen "Galenskaparna" ned i Hults privata plan från Bromma flygfält till festen i alplandet. Galenskaparna och After Shave stod för underhållningen på kvällen. Förbandet var ingen mindre än världsartisten Ricky Martin!

Vårt kungapar brukar vara hedersgäster vid Hults påkostade fester. Silvia och EF-grundaren Bertil Hult är båda engagerade i World Childhood Foundation och känner varandra väl. Prinsessan Madeleine arbetar även hon för stiftelsen. Min gissning är att mor och dotter var på partyt och reste sedan till Rivieran för att vila upp sig. (Ni har väl inte missat de senaste bilderna?) Nu vet vi alltså varför Silvia och Madeleine semestrade på tu man hand. De var på födelsedagsfest i Schweiz och passade därefter på att sola lite efter den storslagna tillställningen.
Nyckelord:Daniel är varm i kläderna

image13

2007-06-29
 
Daniel sliter på sin frack. Sedan han blev kronprinsessans ständige kavaljer, är han van att snabbt svida om från träningskläderna till högtidsklädseln. Försommaren bjöd på ett magnifikt bröllop i ett underbart sörmländskt landskap. Kronprinsessan Victoria och Daniel anlände först av alla gäster till vännerna Rebecka Svensssons och Gustaf Wiiburgs vigsel häromveckan. Charles Hammarsten och jag var på plats och la då bl.a. märke till hur sammansvetsade Victoria och Daniel är. De verkligen gillar varandra, och de passar ihop. Victoria förde sig lika galant som alltid, och även Daniel var varm i kläderna. Bokstavligt talat. Dagen till ära gassade solen och termometern visade 30+. Daniel drack två flaskor mineralvatten och flämtade i värmen. Han var inte ensam. Det blev ett riktigt eldprov för de manliga gästerna. Men trots hettan lyckades samtliga behålla en sval, yttre elegans och jag måste säga att Daniel var riktigt stilig när han förde sin bordsdam Helene Larsson till middagsbordet senare på kvällen. Hon är yngsta dotter till drottning Silvias hovdam Christina von Schwerin. Säkert hade de en trevlig kväll. 

Foto: Charles Hammarsten
Nyckelord:Droppar av blått blod

image12

2007-06-19
 
Svenskättade prinsessan Astrid av Belgien föregår med gott exempel och har anmält sig som blodgivare. Fem barn har hon fött men ser ändå en aning skärrad ut, när hon sticks i armen och töms på några droppar kungligt blod. Fler borde göra som Astrid och ta sitt blodgivaransvar. 

Foto: IBL
Nyckelord:Halvdant för Mette-Marit

2007-06-18
 
Mette-Marits liv borde bli film. Här finns ju alla ingredienser, som krävs för att skapa en superromantisk tjejfilm, precis som "Pretty Woman". Vad gripande den skulle bli - tänk bara:

"Den fattiga, ensamstående mamman i lågpriskläder vandrar runt i storstaden och letar jobb. Hon har hoppat av högskolestudierna och måste nu hitta ett sätt att försörja sin son. Allt medan räkningarna hopar sig på dörrmattan under brevinkastet. Andningshålet blir lördagskvällarna då hon skakar loss till Rave-festernas monotona dunkanden. Och så plötsligt en dag står han där - drömprinsen som av en händelse börjar intressera sig för just henne. Han uppvaktar med guldkantade middagar och sammetsröda rosor. Mot alla odds föds en kärlek så stark mellan dem, att prinsen är redo att ge upp allt . Hon blir bespottad och hatad och han kritiseras starkt för sitt handlande, men likt Romeo och Julia är de oskiljaktiga. Och så kommer då slutet (det är här snyftningarna hörs i biosalongen) Den ensamstående mamman har genom sin naturlighet och kärleksfullhet vunnit folkets hjärtan och gifter sig i vit klänning och lång slöja. Kungariket har fått en ny prinsessa! "


Någon som insett att Mette-Marits liv är "hett stoff" är norske författaren Halfdan W. Freihow, som i samarbete med kronprinsessan skriver en biografi om henne. Men han har fått problem. Mette-Marit har plötsligt stoppat boken. Ingen vet varför. Min teori är att hon är missbelåten med författaren - för vem vill att en man med namn "Halfdan" skriver om ens liv? Då kan väl boken inte bli annat än "halvdan"? Eller har jag fel?

Nyckelord:Sagoprinsessa

image11

2007-06-14
 
Ägnar sig kungligheterna åt barnarbete? Nej, jag skulle inte vilja kalla det så, men visst ska en liten prinsessa fostras i sin framtida roll redan från tidig ålder. Belgiens tronföljare Elisabeth får redan nu smaka på livet i rampljuset och hänger titt som tätt med sina föräldrar på kungliga uppdrag. I går representerade hon med mamma Mathilde på "barnens dag" i Bryssel. Sagoläsning var en av programpunkterna, vilket Elisabeth, 5 år, verkade gilla. Det är kul med prinsessplikter, när det går att förena nytta med nöje!
Nyckelord:Skolförälskelse i societeten

image10

2007-06-13
 
God morgon! Solen skiner utanför redaktionsfönstret, och jag är på ett strålande humör. Livet är toppen, för det är väl ändå en ynnest att få starta sitt arbetspass med att luta sig tillbaka i kontorsstolen och plöja igenom veckotidningar och månadsmagasin...på arbetstid! Dessutom får man träffa en mängd trevliga människor. I dag avslöjar Sveriges Radio vilka personer som ska sommarprata. Förra året kunde vi i hängmattan höra en kunglighet berätta personligt om sitt liv . Det var norska prinsessan Märtha Louise, som talade öppenhjärtigt om sin osäkerhet, sina intressen och kärleken till maken Ari Behn. Vad roligt det vore om våra egna prinsessor gjorde likadant.

Själv tänker jag nu berätta om veckans mest romantiska par: Ulrica och Christian Sievert!
Jag minns dem från Enskilda Gymnasiet, där de blev ett par redan som 18-åringar. I dag har de hållit ihop i - 18 år . Där kan man tala om livskraftig kärlek! Ulrica är för övrigt dotter till drottning Silvias hovdam Christina von Schwerin. 

Foto: Charles Hammarsten
Nyckelord:Första pris till kung Juan Carlos

image9

2007-06-01
 
Toppar min personliga kungalista gör kung Juan Carlos av Spanien.

Att denne reslige tvåmetersregent är populär hos folket är det ingen tvekan om. I veckan utnämndes han till "Spaniens främste person" i en omröstning i TV. Kungen borde vara mycket nöjd med sitt nya epitet. Tvåa blev nämligen världsberömda författaren Miguel Cervantes och trea kom italienfödde Christopher Columbus. Drottning Sophia hamnade på fjärde plats och är alltså mer populär än sonen kronprins Felipe, som röstades fram som sjua av de 3000 invånare som tillfrågades. 

Foto: Stella Pictures
Nyckelord:Allt klär en skönhet?

image8

2007-05-30
 
Allt klär en skönhet, inget missklär en ful...

Nej, tyvärr stämmer inte uttrycket denna gång. Vackra Charlotte av Monaco har gått vilse i slottsgarderoben. Europas unga stilikon gillar ju att frossa i Paris modeboutiquer och klär sig ofta avslappnat elegant. Men den senaste kreationen är väl inte så lyckad? Plagg i empiresnitt är förvisso på tapeten, men Charlotte ser faktiskt gravid ut i denna nyinköpta klänning! Bysten är borta och magen ser enorm ut. Jag kan dock intyga att 20-åriga Charlotte har kvar sin getingmidja under "tälttyget". Bilder på henne i bikini kablas ut varje dag. Det dröjer nog ett tag innan hon blir mamma på riktigt.  Foto: Bulls
Nyckelord:Hovmarskalk på fäbodvallen

image7

2007-05-29
 
Jag hade en rolig dag i Furuviksparken häromdagen bland djur och karuseller. Kändisar vimlade och provåkte nya berg- och dalbanan "Batman". På plats fanns också hovmarskalk Elisabeth Tarras-Wahlberg, som roade sig kungligt med döttrarna Louisa och Filippa.

-En härlig utflykt i vårsolen, log hon och klappade tillgivna getter på fäbodvallen.  Foto: Patrik Österberg

Kanske var det en välbehövlig paus med familjen för Elisabeth Tarras-Wahlberg, som nu har fullt upp med planeringen av nästa stora begivenhet - kronprinsessan Victorias 30-årsdag.

Nyckelord:Ny drottningprofil

image6

2007-05-23
 
Här ser vi Englands nästa drottning...om prins Charles får bestämma alltså. Enligt brittiska källor arbetar hovet för högtryck med att profilera Camilla som en lämplig efterträdare till Elizabeth II. Folkets sympatier har sedan bröllopet stärkts. Camilla har ju lyckats med konsten att gå från bespottad älskarinna till prinsens hustru med den tjusiga titeln "hertiginna av Cornwall", så ingen blir väl egentligen förvånad om hon en dag blir drottning.
Nyckelord:Puss min prins!

image5

2007-05-21
 
I går fyllde kronprins Pavlos av Grekland 40 år. Han firade med en romantisk båttur på ett solglittrande Medelhav i franska Antibes. Vackra hustrun Marie Chantal följde med ut till havs, men de fyra barnen fick snällt stanna hemma. Denna dag ville de bara rå om varandra. I tolv år har paret varit gifta, men kärleken är lika stark efter alla år tillsammans. Trots alla kameraobjektiv som riktades åt deras håll, kunde makarna inte låta bli att kyssas. En lyckligare kunglig 40-åring än Pavlos går väl knappast att uppbringa! 
 
Nyckelord:Elefantorden

image4

2007-05-11
 
Sveriges kungapar är på statsbesök i Danmark, och jag har fått frågan om kung Carl XVI Gustaf bär Serafimerbandet åt fel håll. Nej, det gör han inte. Vår statschef hedrar grannlandet och värdparet, dronning Margrethe och prins Henrik, med att bära Elefantordens blå band, som till skillnad från de flesta andra ordensband går från vänster axel till höger höft.  Drottning Margrethe har nyligen bestämt att färgen på Elefantordens band ska gå i mörkare blå, i stället för det nuvarande ljusblå, som påminner alltför mycket om Serafimerordens band.
Nyckelord:Skogens konung

2007-05-04
 
Kolmården öppnar portarna för säsongen, och jag åker dit i dag. Där väntar Skogens konung! Vi sågs förra året som hastigast, och jag lovade att komma tillbaka. Han är Sveriges mest majestätiska djur, och jag kan inte låta bli att fascineras varje gång jag ser honom. Med värdig min glider denna hornförsedda bjässe fram. Likt en äkta regent blir han dagligen betittad av folket. Ja, älgar är mäktiga. Några faller offer för kungliga jaktskott. Men inte min vän.

Han dyker upp i sin inhägnad i djurparken år efter år och kommer knappast att sluta sitt liv som älgstek på en kungamiddag.
Nyckelord:Kunglig skönhetsoperation

2007-05-03
 
Vad är väl en kungamiddag på slottet...om inte helt underbar! Det kan jag intyga. Jag var där och fick uppleva den förtrollande kvällen. Salongerna glänste inbjudande, och gästerna minglade lyckligt under de stora kristallkronorna.

Av den den febrila aktivitet, som rått under dagen, märktes ingenting. Hammarslagen tystnade i samma ögonblick som de finklädda paren anlände. Men jag gläntade på en dörr till de inre regionerna på slottet. I kulisserna stod stegar och målarpytsar på rad. Renoveringen av Kungliga slottet pågår för fullt och det är en nödvändig skönhetsbehandling. Barockbyggnaden är sliten, och rynkorna på fasaden går inte längre att förbise.

"Plastikoperationen" tar ett år, och det är Fastighetsverket som håller i trådarna...och skalpellen om man så vill. Det är nämligen ingen liten ansiktslyftning den 250 år gamla damen i Gamla stan genomgår. Att föryngringen äger rum just nu är väl knappast en slump. Det vankas ju kungligt bröllop inom kort, får vi hoppas. Och då ska allt vara klart! 
Nyckelord:Caroline Kreugers möhippa

2007-05-02
 
Kungakamraten Caroline Kreuger gifte sig i lyxiga Verbier. Men var ägde möhippan rum? Det kan jag avslöja nu. Den gick av stapeln på franska Rivieran. Men det var inte alla kvinnliga bröllopsgäster som fick komma. Endast ett snävt urval av unga damer var inbjudna till det privata partyt. Carolines sista natt som ogift blev emellertid lyckad. Med dyr champagne, drinkar och tjejsnack sade hon farväl till friheten...
Nyckelord:F som i Felipe och Frederik och som i Följa John

2007-05-02
 
Kronprins Felipe av Spanien är visserligen född några månader före kronprins Frederik av Danmark 1968, men sedan har Felipe helt tappat ledningen och följer efter Frederik i allt, som om de lekte "Följa John".
Frederik steg ut på balkongen med sin Mary Donaldson och visade stolt upp henne för folket, då de förlovade sig den 8 oktober 2003. När Felipe såg dem, skyndade han sig att göra likadant och förlovade sig med TV-profilen Letizia Ortiz den 1 november samma år.

Frederiks och Marys bröllop ägde rum den 14 maj 2004. Vad gjorde Felipe? Jo, han följde efter och gifte sig den 22 maj! För säkerhets skull är Mary och Letitia födda samma år, 1972. Mary först, den 5 februari, medan Letitia kom till världen den 15 september.

Inte nog med detta! Som om kronprinsparen planerat för den framtida monarkins fortbestånd, födde Mary först en son, Christian, den 15 oktober 2005, och strax därefter nedkom Letizia med en dotter, Leonor, den 31 oktober 2005. Nu har båda kronprinsessorna fött varsin liten prinsessa. Kan denna samstämmighet verkligen bero på slumpen? Man undrar...
Nyckelord:Champagnefrukost på EG

2007-05-01
 
På Valborgsmässoafton är det helt ok att sätta på sig sin gulnande studentmössa. Jag grävde fram min längst bak i garderoben. Med mössan i hand sköljdes jag plötsligt över av en massa minnen. Vilken lycklig tid det var med champagnefrukostar i Tegnérlunden. Vi stod på trappan till Enskilda Gymnasiet och hurrade. Det var en fantastisk känsla att ta studenten men också ett vemodigt ögonblick för de flesta av oss elever. Nu skulle vi alla kastas ut i det som kallades framtiden. På egen hand skulle vi välja vår väg i livet. Några år efter min årskull stod kronprinsessan Victoria på samma trappa. Hon var väl medveten om hur hennes liv skulle gestaltas. Som tronföljare har hennes liv varit utstakat från den dag hon blev kronprinsessa. Frågan är vad som är roligast för en ung flicka som just tagit examen. Att ha hundra olika valmöjligheter framför sig på livets väg, eller att veta sitt öde redan från barnsben.
Nyckelord:Nytt bröllop för Kreuger

2007-04-30
 
Det är vår och bröllopsklockorna klämtar. Kungabarnens vänner har fullt upp med alla festligheter i kärlekens tecken så här års. Charlotte Kreuger hann knappt hem från skidorten Verbier, där hennes syster Caroline Kreuger gifte sig med sin Jesper Nilsson, förrän det var dags för nästa vigsel i bekantskapskretsen. I lördags närvarade Lotta och hennes fästman Christoffer Cederlund vid gode vännen Johan Cassels vigsel i Tyska kyrkan i Stockholm. Middagen hölls ute på vackra Skeppsholmen, och det var en magnifik fest. Christoffer och Johan är båda reservofficerare och umgås flitigt. Brudgummens mor, Elisabeth Cassel, var strålande glad att hennes stilige son gift sig. Förhoppningsvis kommer ett litet barnbarn inom kort. Det dröjer säkert inte länge förrän Charlotte Kreuger och Christoffer Cederlund skrider till altaret. De bor ihop i en våning på Östermalm och har redan ett litet kärleksbarn tillsammans. Den fem år gamle, hjärtsjuke vovven Simba går på hunddagis på Karlavägen. Paret ömmar mycket för sin hund.
Nyckelord:Drottning Sophias hemlighet

2007-04-24
 
Egentligen borde jag väl inte avslöja att drottning Sophia av Spanien alltid tar en chokladpralin och en cigarett efter lunch. Men så är det i alla fall. Att drottningkollegan Margrethe av Danmark röker är ju ingen statshemlighet direkt. När de båda damerna träffas, drar de sig tillbaka och ägnar sig åt sin last. Säkert har de mycket att tala om vid slottsaskkoppen, för de har ju inte bara tobaken gemensamt. Båda är kungliga farmödrar och är också nära släkt. Margrethes syster, Anna Maria av Grekland, är drottning Sophias svägerska.
Nyckelord:Tunnsått

image3

2007-04-23


Oj, vad tunnsått det är på Williams kungliga hjässa. Tycker ni inte? Inte undra på att Kate Middleton drog öronen åt sig. Det kanske inte är så synd om henne i alla fall, trots att hon var en hårsmån från prinsesstiteln. Om några år är William helt kal, men å andra sidan gör det ju inget när man är ungkarlsprins. Med ett kungarike att erbjuda en flicka, spelar det ju ingen roll om man är flintis redan vid 25!

Nyckelord:Prins i New York

2007-04-11
 
Det är inte helt orimligt att Carl Philip blir den av kungabarnen som förlovar sig först. Men i väntan på att drömprinsen ska fria, borde Emma ändå vara en aning vaksam tycker jag. Carl Philip kan ju leva ett ganska anonymt liv i USA, där han nu studerar, och "The Big Apple" är staden där mången kunglig förälskelse börjat spira. Många av Europas prinsar har funnit sin stora kärlek i denna myllrande metropol. Kronprins Willem Alexander mötte sin Maxima i New York och blev blixtkär. Hans moster prinsessan Christina träffade sin man i New York. Det var också där som Storhertig Henri av Luxemburg träffade kubanskan Maria Teresa. I denna storstad såg även prins Maximilian av Liechtenstein sin hustru, modedesignern Angela Brown, för första gången. Ja, listan av kungligheter som mött den stora kärleken i New York kan göras lång.

Så se upp Emma! Det finns en risk med att släppa lös en prins i New York!
Nyckelord:Kunglig babyboom

2007-03-23
 
Det märks att det är vår. Den kungliga babyboomen har brakat loss, och bara denna månad har flera nyfödda prinsar och prinsessor sett dagens ljus.

Franske hertigen Luis Alfonso de Borbón and hans hustru Margarita fick sitt första barn den 6 mars på Mount Sinai Sjukhuset i Miami, Florida, USA. Dottern Eugenia, vägde 3700 gram och var 52 cm lång.

Nitton skott avfyrades den 18 mars i oljerika riket Brunei för att tillkännage en ny prins födelse. Kronprins Haji Al-Muhtadee Billah och hustru Sarah Salleh är mäkta stolta över sitt knyte.

Dagen därpå föddes gossen Abdullah i Jordanien. Föräldrarna är prinsparet Ali bin Hussein och Rym.
Och fler nyfödda blir det. På tur står kronprinsessorna Mary av Danmark och Maxima av Holland. I går meddelade det holländska hovet att även kronprinskusinen prins Floris och prinsessan Aimée van Oranje-Nassau väntar smått. Deras första barn föds i oktober.

Någon brist på prinsar eller prinsessor är det knappast.
Nyckelord:Familjekär farmor

image2

2007-03-22
 
Visst är de lite lika, lille Gabriel och hans farmor Storhertiginnan av Luxemburg?

Femtio år och tio dagar skiljer dem åt. I dag fyller barnkära Maria Teresa 51 år och kan då passa på att gulla lite med sitt enda barnbarn. Själv har hon försett furstendömet med fem barn. Men det var ett tag sedan det jollrades och lektes i barnkammaren på slottet, så hon längtar alltid till de tillfällen då 20-årige sonen prins Louis och hans lika unga hustru Tessy kommer på besök med lille Gabriel, 1 år.

Lillens dopnamn är Gabriel Michael Louis Ronny de Nassau.
Är han den förste (furste) i en furstefamilj någonsin med ett  "y" -namn? (Ronny)
Vem vet, snart kanske det dyker upp småprinsar vid namn Johnny, Jimmy, Tommy och Conny... 

FOTO: IBL  
Nyckelord:Hatten av för Daniel?

2007-03-21
 
Snart kan vi se Daniel Westling som sitt gamla jag igen. Det är nämligen dags att damma av truckerkepsen igen enligt modeexperterna. Designern Christian Audigiers "Von Dutch kepsar" erövrade en hel värld, sedan Britney Spears och Justin Timberlake banat väg för trenden. Just som vi trodde att vi äntligen skulle slippa se truckerkepsen, kommer den ut ur garderoben igen!

Daniel Westling passar bra i sina nya glasögonbågar.

De passar honom. Men toppar han sin nyfödda stil med sin gamla truckerkeps, blir nog resultatet tveksamt.
Nyckelord:Närkontakt med Daniel Westling

2007-03-20
 
Ja, nog är han en gentleman alltid. Daniel Westling skyddade mig från de kalla nordanvindarna i lördags. Han ställde sig tätt framför mig i väntan på att brudparet, Jacob de Geer, 31 och Nicole Kreuger, 30 skulle dyka upp i kyrköppningen. Daniel Westling visade sig vara ett effektivt vindskydd mot kylan, som svepte in över Hammarby kyrka i Upplands Väsby. Dessutom doftade han gott. Hoppas att han förlåter mig, men jag kunde inte låta bli att sniffa lite försynt på hans vältränade nacke. Med stark arm kastade Daniel rosenblad över de nygifta och letade sig sedan fram till sin kronprinsessa, som konverserade glatt med gravida väninnorna Andrea Engsäll och Louise Cronstedt.
Nyckelord:Bröllopsiver i Monaco

2007-03-15
 
Tro det eller ej, men det finns faktiskt ett folk som väntat betydligt längre på ett kungligt bröllop än svenskarna.
Visst längtar vi efter kronprinsessans Victorias "ja" i Storkyrkan, men vår bröllopsiver är ingenting jämfört med monegaskernas. Snart tryter tålamodet helt i mikrolandet Monaco. I går fyllde prins Albert 49 år men lever ännu loppan som ungkarl. För två år sedan tog han över ansvaret som furste. Ätten Grimaldi har regerat skatteparadiset i 708 år. Ska Albert bli den siste på Monacos tron? Är det rent av så att lilleputtlandets självständighet är hotad på grund av singelfurstens ovilja att gifta sig och få barn?

Ett avtal från 2002 mellan Frankrike och Monaco fastslår att om Grimaldiätten står utan arvinge, förblir Monaco ett självständigt land i stället för att som tidigare ingå i Frankrike. Furstendömet är alltså inte längre dödsdömt! Men trots det ger invånarna inte upp hoppet om ett pampigt prinsbröllop.
Nyckelord:Vad finns i drottningens handväska?

2007-02-23
 
Vita snöflingor virvlar omkring utanför redaktionsfönstret. Perfekt sportlovsväder för alla skidentusiaster. På måndag reser jag till varmare breddgrader och ska snart börja packa så smått. Väskan står där hemma gapande tom och väntar på att få sluka mina personliga tillhörigheter. Men vad ska man stoppa ned? Jag lyckas alltid, till mina medpassagerares förtret, att ta med för mycket så att väskan blir blytung. Många har i dag en personlig tränare. Men varför kan man inte anlita en personlig packare - ett proffs som kommer hem och omsorgsfullt väljer ut det viktigaste? Det vore ju drömmen!

Drottning Elizabeth av Storbritannien lämnar aldrig sin handväska en sekund. Det är hennes käraste ägodel. Vad har hon för pinaler i den? Jag har gjort lite undersökningar och kan nu avslöja det brittiska hovets svar.
-Drottningen har en kam, en näsduk, en liten puderask i guld och ett läppstift i handväskan. Många tror att drottning Elizabeth aldrig har pengar med sig. Men det är inte sant. På söndagarna stoppar hon ned en vikt sedel av okänd valör, som hon diskret lägger i kollekthåven i kyrkan. 
Nyckelord:Kungamiddag

2007-02-21
 
Ikväll är det Representationsmiddag på Kungliga slottet. Jag skulle ha varit där och bevakat händelsen, om det inte hade varit för en viss renovering av Karl XI:s galleri. I stället bjuds gästerna in i Vita havet, som är ett mycket stämningsfullt rum med öppna brasor. På grund av platsbrist får endast fotografer närvara denna afton. Skrivande journalister får vänta tills ombyggnaden är färdig. Förhoppningsvis tar den inte så lång tid. Jag kan inte låta bli att undra över varför Karl XI:s galleri får en ansiktslyftning just nu. Det finns många signaler som pekar på ett förestående kronprinsessbröllop. Kanske är upprustningen av salongen på Slottet ett ytterligare tecken på att det snart vankas en storslagen fest? Och då menar jag förstås förlovningsmiddag för kronprinsessan Victoria och Daniel Westling!
Nyckelord:Tårta året om

2007-02-20
 
Jag har precis avnjutit en gräddig semla till kaffet. Det är fettisdag (eller heter det fettis-dag?) och då får man ju unna sig denna delikatess. Det är tur att våra kungligheter är så sportiga och håller sig i trim, för i år duggar de kungliga kalasen tätt . I morgon fyller kung Harald 70 år. Han firas med pompa och ståt i Oslo hela helgen. Tårta och goda middagar lär det även bli när drottning Sonja fyller 70 den 4 juli i sommar. Födelsedagsplaneringen pågår redan för fullt. Inte nog med det. I september blåser också belgiska drottning Paola ut 70 ljus på tårtan. Ja, det är många kungligheter som fyller jämnt i år och många kalas att hålla koll på. Här har jag därför gjort en liten kom-ihåglista:


Kronprins Willem Alexander 40 år (den 27 april)
Kronprins Pavlos 40 år (den 20 maj)
Kronprinsessan Victoria 30 år (den 14 juli),
Hertiginnan av Cornwall, Camilla, 60 (den 17 juli)
Pierre Casiraghi av Monaco 20 år (den 5 sep)
Prinsessan Sophie av Liechtenstein 40 år (den 28 okt)
Peter Phillips 30 år (den 15 nov)

Nyckelord:Lakritsbegär

2007-02-14
 
Havande kvinnor kan ibland bli sugna på mycket märkliga saker. Om gravida kronprinsessorna Maxima, Letizia och Mary äter för två eller tuggar murbruk från slottsväggarna är inte känt. Lakrits är en annan favorit. I fall danska Mary råkar vara en av dem som trånar efter detta svarta lösgodis, kan det bli rusning till godisskålen hemma i Kancellihuset på Fredensborg Slott. Det sägs nämligen att kronprins Frederik älskar lakritsfiskar, och han har vid ett flertal inofficiella tillfällen avslöjats med en gottpåse i handen.
Nyckelord:Linslusen Carl Philip

2007-02-12
 
Carl Philip är en riktig linslus, bakom kameran vill säga. I höstas praktiserade han vid den ansedda tidskriften National Geographic och slog då följe med svenske Mattias Klum för att lära sig hur en naturfotograf arbetar. Finalen på samarbetet blev ett verkligt äventyr. Prinsen färdades med Klum och hans filmteam genom djungler och över polarisar i Carl von Linnés fotspår. Resultatet av resan blev dokumentärfilmen "Expedition Linné", som snart visas på bio. Jag talade häromdagen med Mattias Klum, som berättade hur väl prinsen skött sig som praktikant. Trots att Carl Philip fick sova på marken i regnskogen bland blodiglar och giftormar, klagade han aldrig. Carl Philip var tuffast av alla. Strapatserna gav mersmak och nu väntar studier i grafisk design utanför New York. Enligt Mattias Klum har prinsen goda förutsättningar för att bli en duktig fotograf. Det sade bara "klick" - nu är prinsen förälskad i kameran!
Nyckelord:Kärlekslycka i Luxemburg

image1

2007-02-08
 
Den 14 februari. Finns det något mer romantiskt datum? Nej, Alla hjärtans dag sveper fram som en mild sunnanvind. Det är nu vi har chansen att skriva ett riktigt kärleksbrev. Och kanske, om vi är lyckligt lottade, får vi själva ett i brevlådan.


Själv vandrar jag på rosa moln på Alla hjärtans dag. I affärerna är väggarna täckta med hjärtformade askar fyllda av skära geléhallon och blomsterbuden ilar stan runt med mörkröda rosbuketter. En dag om året blir alla som förbytta och börjar prata förförelsetrick och uppvaktning.


Svensk Damtidning har vi förmånen att få skriva om romantik och kärlek året om. Men visst är det något lite speciellt med just denna dag, vilket storhertigparet i Luxemburg kan intyga.


Den 14 februari för 26 år sedan gifte sig den nuvarande storhertigen av Luxemburg, Henri, med sin Maria Teresa, kubansk bankirdotter. Valet av gemål hade inte mottagits väl av Henris föräldrar. De förväntade sig en mycket mer representativ svärdotter, gärna befryndad med andra europeiska kunga- eller furstehus.


Men kärleken segrade! Henri hotade med att avsäga sig sin titel och sin arvsrätt till storhertigdömet, om han inte fick gifta sig med den han älskade. Till slut fick föräldrarna bistert muttrande ge med sig. Bröllopet ägde rum i den pampiga katedralen i Luxemburgville.


Henri och Maria Teresa har begåvats med fem barn, och de är lika lyckliga i dag som då de gifte sig. Äkta kärlek håller livet ut. Storhertigparet skulle kunna vara en fin förebild för dem som inte låter hjärtat råda utan känner kravet att hitta en socialt mer passande partner.

Nyckelord: