topp

Nytt om det kungliga Europa

AV ÅSA BÖNNELYCHE

Åsa Bönnelyche är reporter på Svensk Damtidning och skriver ofta om aktuella händelser i de europeiska kungahusen. Det handlar om bland andra de brittiska prinsarna William och Harry, danska kronprinsessan Mary och de andra europeiska prinsessorna.

Elisabeth Tarras Wahlberg får nytt prestigeuppdrag?Ett envist rykte har nått mina öron om att Kronprinsessans förra Hovmarskalk Elisabeth Tarras-Wahlberg skulle vara påtänkt som ny svensk Generalkonsul i New York. Hon skulle i så fall efterträda Ulf Hjertonsson, vars förordnande nu går ut.
På UD:s pressavdelning säger man att denna typ av tjänst ska annonseras ut, vilket den inte gjort än.

Vi får väl se om Tarras byter sanddynorna i Qatar mot skyskraporna i New York?
Högst osannolik, menar en annan person jag talat med.

Men ingen rök utan eld....rykten uppkommer inte utan orsak. Heja Tarras!
Nyckelord:Drottningen på fel plats i ledetPrinsgemålens lott är att ständigt gå tre steg bakom sin hustru. Drottning Elizabeth är inte van att se prins Philips ryggtavla utan föredrar att marschera i täten. Kanske är det därför hon ser så sur ut?
Nyckelord:Skruvat till påskSkruvade frisyrer i vår. Både Mathilde och Elena har tagit fram locktången för att få till rätta Shirley Temple- hårskruven.

Nyckelord:Kungen agerade snabbt på teatern och räddade SilviaRidån dras undan och in stiger vår drottning.
Bilden på drottningen är nytagen, men den får mig att osökt tänka på när Silvia och kung Carl Gustaf var med och firade Kungliga dramatiska teaterns 100-årsjubileum förrra året. Kungaparet fick frågan om vilken skådespelare som är deras favorit genom tiderna. Kungen var tveksam och kunde inte välja ut någon särskild. Men drottning var snabbare:
" Margaretha Skoog har alltid varit en favorit"!
Då räddade kungen situationen och reagerade omedelbart...harklade sig och sa: Krook, inte Skoog!
Nyckelord:Mathilde känner av när vindarna vänder

Och precis som vanligt sätter stilmedvetna kronprinsessan Mathilde upp ett finger i luften för att se varthän trendvindarna blåser.Resultatet låter inte vänta på sig. Det är detaljerna som gör helheten. Här ser vi belgiska kronprinsessans nyförvärv för våren.Glitterväskan ser ut som ett skimrande påskägg och matchar snyggt armbandsur, ring och armband.Pumps med rosetter i choklad är nya godbitar i garderoben.Kungligt blå skor med höga klackar, rem och berlock får Mathilde att bli en av de mest majestätiska prinsessorna i Europa.
Nyckelord:Prinsessan får medalj

Jag har precis träffat Berit Gullberg som förärats norska förtjänstorden och snart ska resa till Oslo för att skaka hand med kung Harald.

En annan duktig kvinna är prinsessan Nora av Liechtenstein som i dagarna fick årets spanska pris, Los Robles Prizes, för att ha varit en inspirationskälla för samhället. Nora är syster till furst Hans Adam av Liechtenstein och har arbetat för Världsbanken och är hedersmedlem i scoutrörelsen. Miljöfrågor ligger henne varmt om hjärtat. Nora talar tyska, franska, spanska och engelska och är gudmor till belgiska prinsessan Laetitia Maria, dotter till prinsessan Astrid av Belgien och ärkehertig Laurent av Österrike.Prinsessan Nora av Liechtenstein
Nyckelord:Prinsen träffar sitt ex igenMed ciggen i mungipan har prinsen av "Hang over" ett rendez vous med sin exfru. Det är inte ofta de synts tillsammans och tysk press spekulerar genast i en återförening. Ernst August och Chantal skilde sig i oktober 1997 sedan prinsen varit otrogen med Chantals bästa väninna prinsessan Caroline. Även om det fortfarande är frostigt mellan exmakarna är de tvungna att vara på "speaking terms" med varandra då de har ett och annat att tala om vad gäller de gemensamma barnen.Foto All over press
Nyckelord:Daniel Westlings favorit på tvJag fick ett mail av en Svensk Damtidningsläsare som uppmärksammat likheten mellan BoxerRobert och Daniel Westling.
"Prinsessan verkar titta mycket på tv", skriver hon.
Det är väl snarare Daniel som gillat Robbans stil och gjort en "copy paste" på sig själv.

Nyckelord:Vad har Mette Marit under blusen?Skål! Jag har ju haft ögonen på kronprinsessan Mette-Marit ett tag och bild efter bild uppträder hon i mammaklänning. Väntas det tillökning månne? Förra gången Mett var gravid avslöjades den glada nyheten då hon vid en bättre middag inte drack vin. Nu är kronprinsparet av Norge i Mexiko och vad skådar mitt norra...? Jo. Haakon sippar champagne medan hustrun inte ens smuttar. Nog vankas det kunglig baby i grannlandet...Och Mette Marit var ursöt i en ljuv vit skapelse med extra vidd över magen. Mammaplagg igen, minsann.
Nyckelord:Hårresande miljöförstöring

Drottning Beatrix är drottning i Europas plattaste land, Nederländerna, men hennes frisyr är allt annat än platt. Inte ett hårstrå ligger fel när regenten är ute och representerar. Med hårspray lyckas Beatrix skapa sin förnäma hjälmfrisyr. Men då gillar jag bättre när kungligheterna har ett ordentligt rufs. För det rimmar ju lite illa att hålla på med välgörenhet för miljön och sen kröna hjässan med freoner ur hårspraysburken. Men stilig är hon ju Beatrix av Holland, det måste man ju säga-

Nyckelord:Missa inte Åsa Bönnelyches kungliga listaGäster med gester

Kung Albert talar franska och gör en gest med handen som påminner stark om Napoleon.
Denna vecka är han med på min kungliga inne-och utelista.

Missa inte Åsa Bönnelyches kungliga lista!

Nyckelord:Haakon sticker ut hakan och gör sig än mer populär.Hårige Haakon börjar allt mer likna kronprinsessan Victorias blivande svärfar Olle Westling. Skägget ger pondus och numera ser pojkaktige kronprinsen av Norge ut som en riktigt karlakarls-gutt.

För det är ju det som går hem hos oss kvinnor. Rejäla män, barnkära som kan gräva ett dike. Inte undra på att prins Carl philip utbildar sig till bonde. Det är ju män i leriga gummistövlar och lite skit under naglarna som dagens singeltjejer trånar efter. Hårdkokta Stureplansstekare har väl aldrig varit så ute som nu.
Nyckelord:Charlene Wittstock faller för prinsen


Forna olympiska simdrottningen Charlene Wittstock gjorde ett rejält magplask i skidbacken i går. Skidläraren var snabb att hjälpa henne upp.Och furst Albert tröstade sin käresta efteråt. Hon gör sitt bästa att leva upp till hans förväntningar. Frågan är vad Albert gör för henne? Det verkar som om hon är en slags täckmantel för prinsen, som väl aldrig ämnar gifta sig utan trivs bra med sitt lyxiga ungkarlsliv. Nu är han ju också för gammal för att producera tronarvingar. Dags för prinsessan Carolines äldste son att efterträda sin morbror som regent.

Nyckelord:Prinsessan blir filmstjärna


Som små ankungar följer döttrarna mamma Fergie överallt. De semestrar ihop, umgås, festar och till och med arbetar tillsammans. Nu har prinsessan Bea en roll i filmen "The Young Victoria", där Fergie är medproducent. 

Bea har ingen talroll, men agerar hovdam i filmen som hade premiär i veckan i England. Så här ser hon ut på vita duken.


Nyckelord:Ingen ring, men plåster på tummen

D

Daniel Westlings tumme var omsorgsfullt omplåstrad när han i går gjorde debut på borggården.  Plåster, men ingen förlovningsring fick han trots offentlig eklatering och allt...

På kungamiddagen igår var det en till som inte bar sin förlovningsring - vem det var får ni läsa om i nästa veckas nummer av Svensk Damtidning....

Nyckelord:Från koja till slott

Jag talade med Ståthållaren i dag. Lennart Ahlgren är en mycket trevlig man som sitter inne med kunglig, hemligstämplad information. Det är Lennart som håller i planeringen av var kronprinsessan Victoria och Daniel Westling ska bo i framtiden.

För inte kan de väl fortsätta trängas på de fjuttiga kvadratmeter i Drottningholm sjöflygel?
" Nej, det är sant, det går inte. Det dröjer inte länge innan vi offentliggör var någonstans kronprinsessan ska bo", berättade han.

Så spännande. Kanske blir det så att det blir en rockad - kungaparet får maka på sig och ge plats för dottern...


Drottningholm - en ståtlig idyll för en växande familj! 
Nyckelord:Låt oss knäcka Da Vicky-koden!

 

Första bilden på kronprinsessan Victoria och Daniel Westling tillsammans offentligt vid årets andra representationsmiddag på Stockholms slott.


"Da Vicky-koden":

Vad är hemligheten bakom Daniels och Victorias kärlek?

  

  

Likt Dan Browns succéroman Da Vinci-koden, skulle vi kunna kalla kärlekssagan mellan Da(niel) och Victoria för "Da Vicky-koden". För visst är det spännande med en prinsessa av kungligt blod som förälskat sig upp över öronen i pojken från lilla Ockelbo. Går ekvationen Daniel+ Victoria ihop? Många frågar sig varför Victoria just har valt Daniel till sin prinsgemål? Och varför har Daniel valt kronprinsessan av Sverige?


Vad är hemligheten bakom deras kärlek? Låt oss söka svaret. Låt oss knäcka "Da-Vicky-koden" !
 

Läs min rafflande artikel "Da Vicky-koden" som jag snart släpper här på bloggen - eller i Svensk Damtidning. Håll ut! Jag vet att spänningen är olidlig - men hav tålamod kära vänner:)

Nyckelord:Vad är väl en bal på slottet Daniel`?


Om inte helt uuuunderbaaar! Daniels debut blev en framgångssaga...ingen var stiligare än han!
Kungaparet, Carl XVI Gustaf och Silvia, skred in till årets andra representationsmiddag och bilderna därifrån går till historien. Daniel Westling gjorde sin debut och han var imponerande stilig och avslappnad. Vilken tur att han är så vältränad. Fracken sitter perfekt och vilken tur att han hade glasögonen på sig också - han passar ju så bra i dom.Daniel gjorde succé på kungamiddagen i afton.

Kronprinsessa var lycklig att äntligen få ha sin älskade hos sig och slippa "låtsasleken Gömma Daniel". Nu är det fritt fram för unge herr Westling att komma ut ur garderoben(!) och visa upp sig i offentlighetens ljus. Vilken stiligt par de är! Så kära!

Kungaparet och de nyförlovade stannade upp inför fotograferna och poserade glatt.
Nyckelord:Zaras nya stilHär ser vi Zara Philips nya vårstil. Lackrödväska och löshår är ryttarprinsessans attribut. Nu är det bara förlovningsringen på fingret som fattas. Zara ville vänta med att bekräfta kärleken till forne rugbyspelaren Mike Tindall tills efter OS. Nu har det ju snart gått ett år sedan det tävlades i Bejing, så det borde vara dags för eklatering och bröllop för Zara.


Zaras blonda löshår i närbild
Nyckelord:Så fångar de drömprinsen...Kronprins Willem Alexanders kusin prins Bernhard flyttade in på husbåten som söta Annette bodde på när de träffades. Börd verkar inte spela någon större roll när det gäller att fånga Europas drömprinsar.
Däremot ser de som lyckats ut som om de är stöpta i samma form - brunetter med imponerande cv:n.


I demokratisk anda klipper här alla invigningsbandet. Är det för att motverka "prinsess-klipparm" eller är det så här det kommer att se ut framöver. De icke-blåblodiga, ingifta kungligheterna skapar en ny arbetsordning vid offentliga uppdrag....
Prinsessan Anette har alla de kvaliteter som går hem hos giftassugna prinsar. Välutbildad, naturlig och mörkt hår och bruna ögon - precis som Silvia....

Unga generationen prinsar i Europa gör som vår kung - väljer mörka skönheter som ser ut som en ung Silvia Sommerlath.Silvia-look alikes som också de har satt prinshjärtan i brand.Det ska bli spännande att se vem prins Carl Philip väljer efter Emma. Sannolikt blir det en Silvia-kopia - igen.
Nyckelord:Ett tu... treEn kunglig påputtare! Kronprins Frederik har fullt sjå att baxa upp sonen för backen. Frederik och Mary turas om att ta hand om barnen.

Det går undan för de danska kungligheterna som ena stunden njuter av skidsemester och den andra befinner sig i varma Miami där Frederik seglade på ett glittrande hav medan Mary lekte med Christian och Isabella.

Det ryktas om att Mary är gravid...eller vill bli kanske man ska säga. Billed Bladet skrev ju nyligen om att kronprinsparet sågs smita ut från Rigshospitalet från en avdelning som har med fertilitetsbehandlingar att göra. Hoppsan!

Ja, liksom de flesta andra kungligheter är det triss i barn som gäller. (Vårt kungapar, Hagasessorna, holländska kronprinsparet, Laurentien av Holland är mamma till tre liksom flera andra) Så visst vore det kul om även Mary fick en liten trea.

Själv har jag tre barn och tycker att det är alldeles underbart!

Nyckelord:Snor-kigt värre när prinsen snorades ned!Hur gör djur? Svaret är att ingen vet. Inte ens den mest hund- och hästvane kunglighet kan räkna ut när våra fyrbenta vänner får för sig att överraska på de mest märkliga sätt.

Den här vovven som prins William klappar på bilden ovan, uppträdde exemplarisk framför pressfotografernas kameror. Men den vita springaren nedan, gjorde William mycket förlägen. Plötsligt nös hästen så att saliven sprutade över hela prinsens skräddarsydda och nypressade kostym!

"Prosit", sa Wills artigt medan han en aning äcklat torkade bort slemmet på bröstet med sin vita näsduk. Lite roligt var det allt, tyckte britterna som såg på. En nedkladdad tronföljare ser man inte varje dag.

Stackars prins William, säger jag. Och synd om hästen är det ju också. En vårförkylning kan tänkas - för inte kan väl hästar vara allergiska mot oss människor?

Nyckelord:Prinsessan Beatrice slutar aldrig att förvånaPrinsessan Beatrice ser alltid en aning förvånad ut - det kan ju bero på de stora ögonen och den öppna munnen. Och det är väl inte så konstig om hon själv är lite undrande....Omvärlden är ju alltid lite förvånad över Beatrice. Varför klär hon sig i så osmickrande plagg? Halvnakenchockerna avlöser varandra. Nu är det en bar axel som tittar fram. Annars är ju Bea en tuff tjej, som gillar när det händer saker. Dessutom har hon tur i kärlek. Pojkvännen Dave Clark är ju hur gullig som helst.

Nyckelord:Festligt värre för kungligheterna


Foto: Stella

Kronprinsessan Mathilde kan teckenspråk vet vi, men frågan är om denna fingervisning betyder något på de dövas språk? Stilmedvetna Mathilde har ju alltid ett hum om hur modevindarna blåser. Kanske är det så här hon känner av de nya trenderna...

Mathilde och hennes kungliga släktingar i Belgien går ett år av fest och glam till mötes. Det är inte bara födelsedagar som firas. Kung Albert och drottning Paola firar guldbröllop den 2 juli. Deras äktenskap har varit en berg-och dalbana och vid en tidpunkt var det ytterst nära att kungaparet skilde sig. Men mot alla odds har de hållit ihop och på senare tid visar Albert och Paola en äkta tillgivenhet för varandra.

Jag minns när jag var med under ett svenskt statsbesök i Belgien. Kungen, drottning och kronprinsessan Victoria anlände till kungliga slottet i Bryssel. Plötsligt hurrade folkmassorna som tittade på. Anledningen var att kung Albert och drottning Paola tog varandras händer i en gest att visa att det minsann inte förelåg några meningsskiljaktigheter dem emellan.
Då blev belgarna alldeles till sig. En kvinna i publiken var lyrisk och sa att det kungliga äktenskapet kanske skulle hålla trots alla elaka rykten som surrade i den chokladmumsande EU-staden.

Nyckelord:Prins Charles längtar efter livets efterrättI brist på egna barnbarn tar prins Charles blev prins Charles extra rörd över den här lilla flickans spontana uppvaktning i veckan. Hon tyckte farbrorn i den grå kostymen såg så trevlig ut att hon grabbade tag i prinsens hand och glatt pekade på alla bilderna på väggen.Men hon nöjde sig inte med det utan ville komma upp i Charles famn. Prinsen av Wales har väl aldrig sett så barnkär ut som nu. Dags att bli farfar? William och Harry får ta och skynda sig på med bröllop och annat så att kungahuset i England fylls på med små söta ungar.


Foto Stella Pictures
Nyckelord:Här bor Sveriges blivande prins!Så här såg Daniels brevlåda ut på den Drottningholms-adress han officiellt bott på under hösten. Anonym - lika anonym som hyresgästen. Jag svängde förbi Westlings hem på Smältvägen i Ockelbo dagen efter förlovningen. Ewa och Olle var förstås i Stockhom nära sin Daniel, men radhusflaggan var hissad och familjens brevlåda prydd med en krona - passande då sonen faktiskt ska bli prins av Sverige.


Foto: Keka E
Nyckelord: