topp

Nytt om det kungliga Europa

AV ÅSA BÖNNELYCHE

Åsa Bönnelyche är reporter på Svensk Damtidning och skriver ofta om aktuella händelser i de europeiska kungahusen. Det handlar om bland andra de brittiska prinsarna William och Harry, danska kronprinsessan Mary och de andra europeiska prinsessorna.

Högt flygande planer för nederländsk prins

image351
Foto: Scanpix

Tittut! Här ser vi pilotutbildade kronprinsen av Holland, som just har landat på Ljubljanas flyplats. Det var i oktober förra året som han och Maxima var där på ett tre dagar långt statsbesök. Jag måste säga att det är kul med kungligheter som verkligen KAN någonting. Kronprins Frederik har också flygcert, men Willem Alexander ÄR en riktig pilot, som brukar flyga regeringsplanet med alla statsråd fram och tillbaka till olika destinationer.
Nyckelord:Ryttarkungen Melin

image352
Foto: IBL

Hovstallmästare Mertil Melin på Kungliga slottet

I går hade jag ett mycket intressant samtal med Mertil Melin, som är Hovstallmästare sedan fem år. Han är inte bara urstilig. Han är rolig, välformulerad och kan konsten att förklara på ett bra sätt hur saker och ting går till när det vankas statsbesök. Då får de tolv hästarna från Hovstallet sällskap av massor av polis-och livgardets dragonbataljon-hästar.

Kungens häst, Galliano, en elvaåriga valack, får alltid vara med vid ceremoniella evenemang.Han har nämligen ett unikt tålamod och är lugn som en filbunke.

Finaste hästen som bor på Hovstallet (enligt Hovstallmästaren själv) är Melins eget sto, Amira. Varje morgon kan man se honom i sadeln när det är dags för morgonritt här på Östermalm...
Nyckelord:Pomp and Circumstance

image348
Foto: Windsor Castle, IBL

Så här pampigt var det under välkomstceremonin igår när brittiska staschefen Elizabeth II och regeringen tog emot Frankrikes presidentpar och delegation på Windsor Castle.  Trumvirvlar och fanfarer , prinsar och drottningar - det är väl underbart att sagor verkligen finns!
Nyckelord:Uppiggande damer

image346

Som en påsklilja ståtar drottning Elizabeth i denna kungliga kreation.
Dottern, prinsessan Anne, gör som mamma- klär sig i gult med konstnärlig hatt.
Gul är en härlig färg tycker jag. Den är svårburen, men som svensk kan jag inte låta bli att beundra Annes blågula-mundering. Kan inte Silvia låna kläderna lagom till vår nationaldag, som komplement till folkdräkten?

image347
Nyckelord:Carla Bruni - en ny Jackie Kennedy

image343
Foto: IBL

Europas Kennedy-par, franske presidenten Nicolas Sarkosy och nya hustrun Carla Bruni, anlände i veckan till England på statsbesök. Vackra Carla hade en Jackie Kennedy-inspirerad pillerburk på hjässan och klädd i stilig blyertsgrå kappa när hon steg ur regeringsplanet. Svarta handskar och doktorsväskan i blankt skinn var eleganta accessoarer.

image344

Prins Charles hälsade välkommen på flygplatsen och kunde inte låta bli att rodna lite. Det är inte ofta en presidentfru är så underskönt vacker och det var inte bara Charles som njöt av att vila ögonen på fransyskan...

image345

...även "Grodprinsen" (Hertigen av Edinburgh kläcker ofta ur sig grodor) prins Philip roade sig kungligt i Carlas sällskap. "Hon är bedårande", sa Drottning Elizabeths man om Frankrikes första dam. Denna gång fanns det inga nedsättande glosor som hertigen kunde komma på. Annars är han ju en fena på att klämma ur sig otidigheter till besökande gäster.
Nyckelord:Världens yngste kung säger upp sig

image338

Foto: Scanpix

Världens yngste kung, Jigme Khesar Namgyel, 28, är i allas blickfång denna dag. Han blir den siste "Drakkungen av Bhutan" för nu blir hans Himalaya-rike demokrati. Folket har gått till valurnorna för första gången någonsin just idag den 25 mars. Historiskt! Men inte sörjer Jigme över sin förlorade titel. Han kommer inte längre att styra landet, men förblir statschef och kan även i framtiden påverka vissa beslut.

Vad som är intressant i fallet Bhutan är att folket inte ville ha demokrati - utan kungen själv.

Jigme sa´ till invånarna av bergslandet Bhutan:
"Ni kan inte lämna detta lilla och sårbara land i händerna av endast en man, som är född in i sin roll.Nyckelord:Prinsens ägglossning

image337

Jag antar att det har målats ägg lite överallt i de röda stugorna i vårt blågula land. Kycklingar, påskkärringar och katter är populära motiv när penseldragen sveper över de ovala skalen. Gillar man kungligheter målar man ägg som detta. Här ser vi prins Harry. Snyggt och aptitretande!
Nyckelord:PÅSKGODIS PÅ WEBBEN

image334

Jag har dragit på mig prinsess-stassen och är redo för påskhelgen. Äggmålning, godisfrossa och myspys står på programmet. Min kungliga inne-och utelista är denna vecka fullfjädrad med påskprinsar och prinsessor och finns på webben som vanligt på fredag....så har ni tråkigt på långfredagen, vet ni vad ni ska göra. Kolla in listan och ge glada eller syrliga kommentarer. Det är lika roligt att läsa dem varje vecka. GLAD PÅSK!

 TILL KUNGLIGA PÅSKLISTAN
Nyckelord:Utför med prinsen

Kate Middleton and Prince William

Kate och William är i Klosters och åker skidor. Om tre dagar dyker prins Charles upp och sluter sig till
sällskapet, liksom Kates lillasyster Pippa. Camilla avskyr att balansera på två brädlappar så hon kommer inte.
Nyligen var Kate och Wills och tittade på ett hus, som är till salu. Lyxvillan är belägen i Chelsea och priset rör sig omkring 20 miljoner kronor. Det våras för förhållandet och kärleken spirar. Hinner William före kronprinsessan Victoria till altaret, tror ni?
Nyckelord:Kungliga tvillingar


image333
Foto: All over press

Tvillingparet Rongedal gjorde succé i årets Melodifestival. De är onekligen lika som bär.

I ätten Bernadotte har inga tvillingar fötts, så sannolikheten att våra prinsessor eller Carl Philip får dubbel-babies är liten. Men det beror ju förstås på vad de andra partnerna har för anlag. Däremot kan man hitta "kungliga dubletter" i andra länder. Senast ut var belgiske prins Laurents och Claires småttingpojkar. I Luxemburgs kungahus finns det anlag för dubbelfödslar. Sötnosarna prins Léopold och prinsessan Charlotte av Nassau såg dagens ljus den 2 maj 2000. Prinsarna av Serbien, tvåäggsduon Philip och Alexander, föddes 1982 i USA.I Jordanien har vi tvillingsessorna Zein och Aisha och i Holland finns drottning Beatrix systerbarn, tvillingparet Jaime och Margarita, som föddes sex veckor för tidigt. I dag har de dock växt till sig och Margarita ska snart gifta om sig och få barn.

image332
Tvillingparet Jaime och Margarita av Holland är barn till prinsessan Irene, Drottning Beatrix lillasyster.
Nyckelord:Victoria i rännstenen

image331

Victoria kan konsten att balansera på höga klackar. Men ibland tar hon gräddfilen för att inte trampa snett. På sin namnsdag i onsdags promenerade honi rännstenen på inre borggården för att undvika de ojämna kullerstenarna. Smart. Nu är det fredag, så jag gör som kronprinsessan - vinkar ett helgpiggt "bye bye"...vi ses snart igen!
Nyckelord:Prinsessans tros-chock!

image328

Jag satte precis kaffet i vrångstrupen när denna bild dök upp på min skärm! Kändisar brukar visa upp både det ena och det andra, men prinsessor! Skåda prinsessans tros-chock! Vilken prinsessa, undrar ni? ....
....Laurentien av Holland....

image330

Ooops, she did it again....

image329

Men till sist höll prins Constantijns fru ihop benen och fortsatte att sjunga "I ett hus i skogens slut, liten tomte tittar ut."..liten trosa menar hon väl?
Nyckelord:Ängeln Silvia


Prinsessan Märtha Louise har rätt. Visst finns det änglar. Drottning Silvia, till exempel! Hon är barnens skyddsängel och värnar om de små på många sätt. Stiftelsen "Childhood Foundation" är drottningens skötebarn nummer ett. Denna välgörenhetsorganisation verkar för att förbättra barn och ungdomars situation i världen. Nu har Silvia hjälpt till på nytt med webbplatsen "Röda Sidorna" som har skapats på initiativ av drottningen, som önskade att "samla alla goda krafter på ett ställe för att kunna hjälpa utsatta barn". Röda sidorna hjälper barn och unga att via nätet hitta stöd och hjälp. Nu integreras sökmotorn in i BRIS.se med målet att nå ännu fler ungdomar.

image327
Foto: Charles Hammarsten

Hästar tycker Silvia om, men ägnar mer kraft och tid åt att hjälpa utsatta barn, än att skumpa runt på hästryggen som så många andra kungligheter. Bravo!

Vad är Röda sidorna?
Röda Sidorna är en sökmotor för unga, en slags telefonkatalog för de som behöver stöd av kunniga och engagerade vuxna. Sidan är skapad av BRIS ? Barnens Rätt I Samhället. (Källa: Hovets hemsida www.royalcourt.se)
Nyckelord:Smycke mot huvudvärk och frosseriTrebarnsmamman prinsessan Laurentien bär violetta ametister runt halsen. Ametisten inger lugn, vilket kan vara bra för den stressande kungligheten från Holland. Men den har även andra egenskaper.

Under kudden eller buren till sängs hjälper den violetta ametisten mot sömnproblem, och förhindrar att man försover sig. Håll den i vänster hand och uppnå lugn. Den skimrande stenen ökar också den mentala förmågan, förbättrar minnet och lindrar huvudvärk. Den avlägsnar skuldkänslor och hjälper mot frosseri samt ökar hoppfullheten.

image326
Foto: Stella

Stressade trebarnsmamman Prinsessan Laurentien i lugnande ametister
Nyckelord:Tredje gången gillt för Ari Behn

image325

Foto: Micke Engström

Jag träffade Ari Behn i höstas och han var verkligen en trevlig gutt. Nu ska han bli pappa igen. Prinsessan Märtha Louise och Ari Behn väntar sitt tredje barn! Roligt, roligt! Hoppas det blir en lillebror till deras två döttrar. Det rör på sig i det kungliga Europa. Nu har också drottning Beatrix systerson prins Bernhard och hans hustru Annette fått en liten son. I Sverige står det däremot stilla på både förlovnings- och barnfronten....trist.
Nyckelord:Vågad vårta sätter prinsessan på utelistan

image324

Foto: All over press

Denna vecka har jag lite elakt satt prinsessan Christina av Spanien på utelistan. Hon gör debut på min kungliga lista och hamnade långt ned på grund av sin missprydande vårta under näsan. Eller är det en finne? Inte ska väl prinsessor behöva ha  sådana fula huduppbuktningar i ansiktet? Vårtor är inget man förknippar med kungligheter. Det måste ju vara hur lätt som helst att pudra över. Med rätt make-up skulle prinsessan Christina till och med kvala in på snyggaste kungliga mamma-listan (om det fanns en så´n). Annars är ju Felipes nästa äldsta syster en cool tjej som både kappseglar och rider. Hon har en intressant bakgrund, som jag har skrivit om i ett "prinsessporträtt", som kommer Svensk Damtidning, nummer 14.
Nyckelord:Ni har väl inte glömt...

image319Tittut! Ni missar väl inte min kungliga lista den här veckan? Jag ser fram emot att läsa era intressanta kommentarer på inne-och utelistan....

Nyckelord:Thåström och jag

image323

Hörde att hovet gillade min artikel om "Vem är vem på slottet" i Svensk Damtidning för två veckor sedan. Kul! Jag gjorde en kartläggning av vilka som arbetar vid slottet. Slottsvakten Tomas Thåström är en av alla de duktiga medarbetarna som ansvarar för "ruljansen" vid kungliga slottet i Stockholm. Han har inte bara en snygg uniform, han är trevlig också!
"Klart att vi läser din blogg", skrev han till mig dagen efter.
Tack! Det var otroligt roligt att höra. Och Tomas heter inte Torsten som jag skrev först. Nota Bene!
Nyckelord:Min debut som hovfotograf!

image322

Foto: Åsa Bönnelyche

Här ser ni min första egna bild på vår blivande drottning! Jag har fått en ny kamera, som jag inte har lärt mig riktigt än. Men jag lyckades få med Victoria i allafall trots att bilden blev totalt oskarp. Det är tur att Svensk Damtidning har Charles Hammarsten som har tagit så många fantastiska bilder på kungafamiljen genom åren. Blommorna var fina färgklickar till kronprinsessans dräkt som gick i samma nyans som kullerstenarna på Inre Borggården.
Nyckelord:Skulle Carina Axelsson känna av ärtan?

image320
Foto: Patrik Österberg

I somras testade jag ärttricket och kollade om jag egentligen är en ömskinnad prinsessa...jag stoppade en okokt ärta i sängen och sov. Morgonen därpå mådde jag tyvärr alldeles utmärkt, och jag som trodde att jag minsann skulle ha lite ont i ryggen av ärtan. Däremot såg jag till att inte ta bort ärtan under madrassen. Sängen som jag ligger på här finns i kungliga sviten på Badhotellet i Tranås och det är just här som Carina Axelsson brukar sova när hon besöker sina släktingar i Småland. Hon är flickvän till tyskdanska prins Gustav av Berleburg. Nu är hon ny slottsfru på hans palats i Bad Berleburg, trots att de varken är gifta eller förlovade. Ett gammalt testamente sätter stopp för bröllopsplanerna. Carina är nämligen inte protestant, adel eller arier....men mot alla odds har hon tagit sig förbi Gustavs farfarsfars testamentes-krav och huserar nu på slottet i Tyskland. Undrar om svenskättade Carina Axelsson skulle känna av ärtan under madrassen i sängen. Hon kanske har de rätta prinsesskvalitéerna ändå? 
Nyckelord:Victoria, Victoria!

image317

Foto: Charles Hammarsten

Jag valde att inte stå i pressfållan utan vimlade runt bland turister och stockholmare för att höra vad gratulanterna säger om "folkets prinsessa Victoria". Det var iskallt i dag när slottsportarna öppnades på slaget tolv, men Victoria log varmt och såg, trots bristen på ytterkläder, inte ut att frysa. Hon stod vant på ett blått podium mitt på den inre borggården och tog emot hyllningar och färgglada blombuketter av uniformprydda vakter. Sen stegade hon på höga klackar mot oss för att ta emot fler blommor och hälsa.

"Vad snygg hon är," huttrade finländske Marko och stoppade sina frusna händer i byxfickorna.
"Tänk om vi hade monarki i stället, presidenter och politiker är så korrupta"! väste en medelålders amerikansk man till sin svenska kvinnliga kollega.

En tonårig spanjor bredvid mig undrade högt varför prinsessan inte hade krona..eller tiara...Tänk då hans egen prinsessa, Letizia, som aldrig ens bär hatt! Nej, någon prinsesskrona bar inte Victoria och inte heller förlovningsring. Men hon var lika glad ändå. Silverarmbandet runt hennes vänstra handled glittrade till när hon passerade förbi....och det vet ni ju alla som läser vår eminenta tidning, att det är kärleksbeviset från Daniel Westling. Varför hetsa efter en förlovningsring, när man redan har ett armband från hjärtevännen kring armen? Symboliken är ändå den samma ....evig kärlek! Gratulerar Victoria till namnsdagen!
Nyckelord:Victoria fick en kyss på namnsdagen

image316

"Puss på dig min lilla flicka"! Mamma Silvia grattispussar sin dotter och gratulerar henne på namnsdagen. I dag för 32 år sen satt Sivia Sommerlath i den gröna förlovningssoffan på Kungliga slottet och visade upp sin gnistrande ring. Victoria firade sin stora dag med grön marsipantårta och folkets hyllningar. 
Nyckelord:Madeleine håller sig på mattan

image315

Foto. Charles Hammarsten

Två kungliga systrar som håller sig på mattan! Nej, några större skandaler har väl våra vackra prinsessor inte bjudit på, tack och lov. Madeleine gratulerade Victoria på namnsdagen i dag. "Victoria" betyder ju "seger", ett bra namn på vår tronföljare, som verkligen har ett vinnande sätt. Jag måste säga att de två damerna inte längre ser ut som "kungabarn", som de så ofta kallas i skrift. Här på bilden står ju två vackra, mogna kvinnor.

Prinsessan Madeleines jacka har samma ringning som den röda kavajjacka, som blivit en storfavorit i Victorias garderob. Och Madeleine har även Victorias favoritfrisyr denna dag - hästsvans!
Nyckelord:Det blev tårta i stället för förlovningsring

image314
Foto Charles Hammarsten

Snygg som en tavla. Kronprinsessan Victoria är i dag namnsdagsflicka och hyllades sedvanligt på inre borggården vid lunchtid. Jag var på plats och fick se en stilfull blivande drottning i allas blickfång. Det var många som kommit för att gratulera Victoria, ungdomar, turister, pensionärer och mammor med barn.

Alla bara väntar. När ska kronprinsessan Victoria förlova sig? Gifta sig? Få barn? Både folket och världspressen rustar för eklatering, står i givakt, redo för dagen D, då det äntligen skall ske. Förlovningsrykten kring kronprinsessan och hennes pojkvän Daniel Westling har svept som en vårvind över kungariket Sverige. Amatörexperter vred upp förlovningsyran ytterligare när de nyligen basunerade ut:
"Den 12 mars är det dags!"
Det är onekligen ett speciellt datum. Kronprinsessan firar namnsdag och det är 32 år sedan Kung Carl Gustaf och Silvia förlovade sig. Men alla ni som läst Svensk Damtidning vet ju att det inte skulle bli någon ringväxling denna dag. Formaliteterna kring en eklatering tar tid....
Tänk om det blir som en äldre dam viskade till mig på borggården när Victoria firade namnsdag:
"Det blir nog aldrig någon förlovning".
Huh, så hemskt....vi vill ju ha små söta prinsar och prinsessor nu....en kunglig baby som vi kan dyrka!
Nyckelord:Danska Mary föredrar norskt

image312

Nu sneglar danska kronprinsessan Mary på norskdesign när hon väljer ytterkläder. Pälsmakaren Henning Olesen har redan kvinnorna i norska kungahuset som sina kunder, men är nu gladare än någonsin att stilfulla Mary sveper in sig i just hans kappa i silverräv. Nästa gång blir det väl svenskt, Mary?

image313
Nyckelord:Alexandra lycklig, Joachim kvar i spritångorna

image311
Foto: All over press

Lyckliga familjen med grevinnan Alexandra i spetsen lämnar Custom House restauranten i Köpenhamn. Fotografen Martin Joergensen firade sin 30-årsdag kvällen innan och hamnade säkert själv på bild i familjealbumet. Många frågar sig hur Alexandra kunde lämna slott, prins och titel bakom sig för att gifta om sig med en vanlig dansk kille. I samma sekund som hon sa ja till Martin i Östers Egedes lilla kyrka förvandlades Alexandra från prinsessa och medlem av danska kungafamiljen till vanlig grevinna. Och det var adjöss med privatsekreterare, momsbefrielse och polisskydd.
Men Alexandra är en smart, snygg, känd kvinna med utstrålning och hennes marknadsvärde är högt. Hon kommer inte ha några problem att skaffa sig ett rikt eget liv. Och varför valde hon Martin Joergensen? Det är väl uppenbart! Han är 14 år yngre, viril och dricker nog inte lika mycket sprit som prins Joachim, som nu skapar stora rubriker i Danmark igen. Han har varit ute och svirat. Ska vi tycka synd om Marie Cavallier? Kanske...prins Joachim borde inför giftermålet den 24 maj ta det lite lugnare. Nu rapporterar dansk press att han lever loppan de sista dagarna som ogift....I veckan gled han något överförfriskad in på gayklubben Code i Köpenhamn. Stackars Marie - hon hårdpluggar danska och fästmannen hänger i baren....jag tycker synd om henne!
Nyckelord:Prinsflamma gifter sig

image310

Prins Edwards gamla flamma har gift sig för tredje gången. I lördags bjöds 35 gäster in till exklusiv, privat bröllopsceremoni i London. Svenska Ulrika Jonsson sägs vara överlycklig. Hon är ett känt ansikte i England där hon varit programledare i TV, och hon nådde lite av stjärnstatus när romansen med Svennis läckte ut. Good luck Ulrika - tredje gången gillt!
Nyckelord:Camillas livvakt livlös

Hertiginnan av Cornwalls, Camillas, livvakt hittades död i morse, rapporterar brittisk press. Sergeant Richard Fuller befaras ha begått självmord. Han var endast 55 år gammal och hade hand om säkerheten vid Camillas lantegendom i Wiltshire .

image309 

Nyckelord:Prinsessa talar ut

I förra inlägget skrev jag om prinsessan Eugenie som omslagsflicka av Tatler magazine. Hon medverkar i aprilnumret och ger även en intervju. Såhär säger prins Andrews och Fergies dotter om:

systern Beatrice -
Vi älskar varandra till döds, men som alla systrar grälar vi om småsaker

föräldrarna -
De bästa frånskilda paret jag känner

supergranny alias drottning Elizabeth -
En av de mest fantastiska kvinnor någonsin. Hon är rolig och vis. Det finns något magiskt över henne
Nyckelord:Cover girl

image307

Före

image308

Efter

Prinsessan Eugenie pryder omslaget till nya Tatler i England. Det sägs att bilden retuscherats rejält, men visst är hon modellik? Gult är hett nu i påsktider...härligt med en äkta glamour girl med kungligt blod.
Nyckelord:Tala ur skägget!

image306

En favorit bland världens kungligheter är prins Charles. Han verkar så genuint intresserad av andra människor och har en inlevelseförmåga som imponerar. Nu är han med sin Camilla i Karibien. Här studerar han något i skägget på mannen som säljer frukt på torgmarknaden. Kungligheter är ofta slätrakade och är inte vana vid yviga hakor, så kanske var det en upplevelse för Charles att se ett sånt imponerande skägg!

Eller tycker han att mannen ska tala ur skägget? Det är inte alltid så lätt att konversera personer som talar ett annat språk!
Nyckelord:Prinsar gifter sig av kärlek

image305
Foto: stella

Vår kung längtar nog efter barnbarn och inte tror jag att han skulle vilja sätta några som helst käppar i hjulet för sina tre barn och inte låta dem skrida till altaret med sina respektive. Nu gifter sig kungligheter av kärlek och tiden är förbi då kungliga kurirer riggade giftermåls-allianser mellan länder. Inte heller minglar unga kungligheter  med  några få utsedda lämpliga gemåler utan de tillåts leta partner  lite överallt. Haakon fann sin brud bland folket, inte så konstigt med tanke på att adeln är avskaffad i Norge. Bra blev det i allafall. Tillsammans med Mette-Marit har Haakon två barn. Här är tronföljaren Ingrid Alexandra tillsammans med farfar Harald. Näpet!

Nyckelord:Blonda flätor

image304
Foto: Stella

Jag har ju satt Mette-Marit på utelistan denna vecka. Hennes hållning kan ibland vara allt annat än prinsesslik. Roligt att se att även norrmän och norskor hittat till min lista! Ni gillar inte att se er kronprinsessa så långt ned...men hon har ju varit inne tidigare...Och visst tycker jag också att Norges kronprinsessa är en formidabel kvinna. Den ensamma mamman som mot alla odds vann kronprinsen och halva kungariket. Sagolikt så det förslår! Här är hon väldigt söt med sitt blonda hår i flätor. En naturlig skönhet som klarat av sin nya kungliga roll med glans. Men det var ju det där med hållningen förstås...
Nyckelord:Spänstig drottning

image303

Foto: All over press

Efter flera knäoperationer visar nu dronning Margrethe sin skidspänst i vinterspåret i norska fjällen. Hej, vad det går!  Konditionen är på topp trots att danska regenten är känd storrökare. Vad härligt det ser ut med gnistrande snö! Utanför redaktionsfönstret lyser vintern med sin frånvaro, men snålblåsten är desto mer närvarande.
Nyckelord:Prins köper kärleksnäste av prins

image301

Här är prins Laurent och Claires hemliga kärleksnäste på italienska ön Panarea. Sommarhuset är dock en aning slitet  och kräver en snar  ansiktslyftning.  Men det  får vänta tills de nya ägarna tar över.  Dev vitkalkade villan är nämligen till salu och spekulanterna som har lagt bud heter kronprins Willem Alexander och Maxima av Holland!
Utsikten är magnifik! Och är det inte en äkta vulkan som man skymtar vid horisonten?

image302
Nyckelord:Vigselringar XXL

image300

Vad är det höggravida kronprinsessan gör egentligen på teknikinstitutet i Belgien? Provar nya vigselringar i elefantstorlek, eller försöker hon göra som Joe Labero  - dra isär två magiska ringar  från varandra?  Något hokus pokus var det onekligen fråga om, för i teknikens värld kan allt hända.  Nu är Mathildes mage rejält stor. Det ska bli intressant i vår att se vem det är som har legat och kurat därinne. En prinsessa, eller prins? Vi väntar med spänning på baby-ankomsten i april.
Nyckelord:Singing in the rain

image298

Foto: Charles Hammarsten

Kungen av musikal heter Karl Dyall och har i två års tid dansat och sjungit under ett gult paraply i  "Singing in the rain" på Oscarsteatern i Stockholm. Nu bär det av till Göteborg och Scandinavium för succéföreställningen, men jag hann träffa Karl i Stockholm för en intervju i går. Det var jätteroligt! Han visade hur det går till backstage och på scenen som specialbyggts för ändamålet. Det regnar ju faktiskt på riktigt ,och dansarna blir rejält blöta när de uppträder. Kungaparet har naturligtvis sett musikalen och Karl Dyall, som spelar Cosmo, berättade att kungen och drottningen satt på parkett - inte i den kungliga logen, vilket är förståligt med tanke på att den vätter mer åt publiken än åt scenen. Förr var det ju så att kungligheterna kom till teatern för att betittas av folket....Jag blev mäkta imponerad av all rekvisita, sladdar och kulisser som hänger tio meter upp i taket. Det är en hel vetenskap hur allt kan klaffa! Ett missöde har dock hänt under en föreställning, berättade Karl Dyall för mig. Det var när skådespelaren Johan Rheborg skulle luta sig lite elegant mot teaterväggen och råkade komma åt en röd knapp. Ridån gick ned och det utbröt ett smärre kaos på scenen, men annars har det bara rullat på. Kanske blir det London nästa för ensemblen? Där skulle ju prins Charles kunna göra ett inhopp i föreställningen. Han ser ju onekligen ut som en äkta Gene Kelly med sitt grå regnvåta paraply!

image299

Foto: Stella Pictures

Prins Charles - en ny Gene Kelly
Nyckelord:Eftertraktad kunglig lista!

Tack för alla intressanta kommentarer och inlägg på min kungliga lista! Det är verkligen roligt att se att Ni är så hängivna listan varje vecka. Jag såg statistiken över vad folk vill läsa mest på vår webbsida - och den kungliga inne-och utelistan ligger högt upp i toppen. Roligt, roligt!

De svenska kungligheterna är de som engagerar mest, av förståliga skäl. Och visst vill vi alla ha ett pampigt kungligt bröllop, men enligt vad som viskas i kretsarna verkar det dröja...men kanske kan vi alla påskynda en förlovning genom att säga vår mening: GE OSS ETT KRONPRINSESSBRÖLLOP SNARAST!

Nyckelord:Ingen glad änka

Drottning Fabiola är ingen glad änka utan har all anledning att se så sorgsen ut som hon faktiskt brukar göra på bild. Hon gifte sig med kung Baudouin av Belgien 1960, som senare avled. Eftersom äktenskapet var barnlöst fick Fabiola stiga åt sidan för svägerskan Paola, som blev drottning istället. Därför finns det två drottningar i Belgien, lite ovanligt faktiskt.

Fabiola har gett turbanen ett ansikte. På denna bild har hon dock ingen huvudbonad utan låter oss skåda en blågrå frisyr, som är unik i sitt slag. Jag kan inte komma på någon i alla de kungahus som finns, som har en liknande kunglig kamning...Fabiola passar i sin frisyr, men har inte varierat sitt hår särskilt mycket genom åren. Kanske överraskar hon oss på sin 80-årsdag den 11 juni i sommar!

image296
Nyckelord:Hemma hos Lina Davidson

image295

En sommarbild på paret Davidson

Foto: ibl

Djursholms torg är en bra plats att vistas på om man vill spana in kungavänner och prinsesskompisar. I förra veckan flanerade Victorias och Madeleines väninna Lina Davidson förbi mig där jag stod utanför SOS-kiosken. Hon promenerade med mobiltelefonen i högsta hugg och det blonda håret fladdrade i vinden. Kanske pratade hon med sin svägerska, Josefine, Toms syster, som nyligen blivit mamma till en liten son? Pappan heter Daniel Collert , men det visste ni väl redan. Det verkar dock inte som om fru D själv väntar tillökning. Magen var platt som en pannkaka. Synd, för visst har de plats för många barn. Men jag kan ju naturligtvis ha fel...

Själv kan jag skryta med att jag varit hemma hos familjen Davidson! Men då bodde inte paret i huset utan det ägdes av en god vän till mig... När Tom och Lina Davidson köpte den vita kåken och flyttade in, gjordes en topprenovering och huset byggdes ut.
Nyckelord:Kungen på hal is!

image294

Foto: All over press

Vårt kungapar får akta sig att de inte halkar på plastisbanan, som idag invigdes av kultur-och idrottsborgarrådet Madeleine Sjöstedt. Glada barn i Gamla stan snörade snabbt på sig sportlovsskridskorna och gjorde piruetter framför kungliga slottet. Förra veckan tampades elitskidåkare runt snöspåret, som tillfälligt lagts ut runt slottet. Slottssprinten gav mersmak och nu fortsätter alltså vinteraktiviteterna vid den kungliga barockbyggnaden. Det hade varit roligt om kronprinsessan Victoria kommit dit och visat sina isdanstalanger, men hon har fullt upp med officiella plikter. Prins Carl Philip bor ju på slottsbacken, så han borde ta en tur till plastisen och dela barnens glädje. Sannolikt hade medlemmarna av andra kungahus gjort det, tror jag. Maxima. Märtha Louise och Laurentien har alla barnasinnet kvar och skulle säkerligen dragit på sig "laggen"  för en åktur. Även kronprinsen av Holland skulle vara sugen på att glida på konstgjord is. Han brukar ju vara med vid de skridskotävlingar som anordnas på Amsterdams kanaler vintertid.
Nyckelord:Skräckprinsessan

image293

Är det någon producent där ute som söker statister eller dyl till en skräckfilm, så har jag ett tips. Ta Bea! Det finns väl knappast någon som slår henne i konsten att se spöken på ljusa da´n. Hua, jag blir nästan rädd själv när jag ser hennes uppspärrade korpgluggar!
Nyckelord:Säg cheese!

Säg Cheese! Drottning Elizabeth ler stort in i kameran på ostfabriken som hon besökte i veckan. Det luktade inte så gott, när drottningen vädrade med sin kungliga näsa. Men efter en smakbit stilton och cheddar lyste hon upp och log sitt cheese-leende än en gång.

image292

Foto: All over press
Nyckelord:Hårresande för en tronföljare

image290      image291

Foto: All over press

De kungliga frisyrerna skiljer sig en aning mot hur hårtrenderna ser ut i de bredare folklagren. Här verkar prins Charles få en smärre chock, när han skådar en långhårig ynglig som påminner starkt om Simpson i antikens Grekland. Om styrkan sitter i håret eller inte förtäljer inte bilden, men ryktet säger att prins Charles tittade mer på mannens stripiga hårtestar än hans trådiga vävteknik.

Inte långt senare fann Charles en annan person som fångade hans intresse. "Vad är det där för frisyr?" undrade prinsen nyfiket och pekade på mohikanklippningen på grabbens hjässa. Ja, visst är det lärorikt för kungligheterna att gå ut i verkligheten och se hur saker och ting har förändrats sedan de själva växte upp. Jag, personligen, tycker att det är betydligt snyggare med kunglig kamning och krona på hjässan än dessa hårresande varianter! Charles håller nog med mig, tror ni inte!
Nyckelord:Prinsen tar plats

"Den här pinnstolen är ju nästan skönare än min tron..." så kanske Charles sa´när han här provsatt stolen och vilade benen efter en förmiddagsrundvandring på Ruskin Mill College i Nailsworth för några dagar sedan. Glad såg han ut i allafall. Prins Charles är ju van att ta plats i olika sammanhang och är en frisk fläkt i det brittiska kungahuset. Han är ofta genuint intresserad av det han får se under sina besök på olika platser runt om i ö-riket. Det måste vara skönt att äntligen få pusta ut. Säkert har det varit en stor anspänning för Charles att ha sin yngste son vid fronten i Afghanistan. Tack och lov är Harry på väg tillbaka till sitt kungarike och slipper förhoppningsvis vara i talibanernas skottlinje.

image289

Foto: All over press
Nyckelord: