topp

Nytt om det kungliga Europa

AV ÅSA BÖNNELYCHE

Åsa Bönnelyche är reporter på Svensk Damtidning och skriver ofta om aktuella händelser i de europeiska kungahusen. Det handlar om bland andra de brittiska prinsarna William och Harry, danska kronprinsessan Mary och de andra europeiska prinsessorna.

Fredagsfilm på svenskdam.se

Missa inte filmen från Mette-Marits besök i Göteborg

Nu har vi på redaktionen njutit av supergod prinsesstårta. Det var vår praoelev Emma som bjöd. Hon har varit här i en vecka och fått en inblick i vad vi gör här på Svensk Damtidning. Det är fredag och då passar jag på att önska trevlig helg.

Gå gärna in på Kungliga listan och kommentera som vanligt...

Ha en skön kväll!

Nyckelord:En kronprins på önskelistan

Årets julklapp, vad blir det? För mig skulle en intervju med Norges kronprins vara önskeklappen nummer ett.
Så nu skriver jag till tomten och ser fram emot ett personligt möte med Haakon. Det skulle vara roligt.

Inom loppet av ett år har jag fått möjlighet att träffa hans syster Märtha Louise, hennes man Ari Behn och kronprinsessan Mette-Marit.Foto: Micke Engström

Kronprins Haakon nästa, tack!


Foto: Tommy Holl

Kronprinsessan Mette-Marit och jag i Göteborg


Konstnärlige Ari Behn och jag på Stockholmsmässan


Foto: Micke Engström

Sagoprinsessan Märtha Louise och jag på Junibacken
Nyckelord:Här träffar jag kronprinsessan


Foto: Tommy Holl

Jag fick en trevlig pratstund med kronprinsessan av Norge.

Självklart ligger hon denna vecka i topp på min kungliga inne-och utelista
Nyckelord:Närkontakt med Mette-Marit


Foto: Tommy Holl

Jag träffade Mette-Marit i Göteborg när Norska Sjömanskyrkan fyllde 50 år. Läs allt i nästa veckas nummer av
Svensk Damtidning.


En kronprinsessa i närbild. På exakt utsatt tid 11.30 anlände Mette-Marit i en svart Lexus-hybridbil. Hon hade åkt i tre timmar från Oslo till Göteborg eftersom hon inte vill flyga. Trots att Haakons hustru har genomgått en kurs mot flygrädsla reser hon hellre på marken än i luften. Det hjälper föga att hennes bror är pilot på SAS.


Foto: Tommy Holl/ IBL

"Hej! Tack för blommorna", sa Mette-Marit när Skårsskolans små tredje-och fjärdeklassare sträckte fram sina buketter.
Barnen tyckte att hon verkade snäll, men att det var lite svårt att förstå vad hon sa.
Mette-Marit talar fortfarande sin hembygdsdialekt från Kristiansand och skorrar gulligt på rrrr:en.Foto: Tommy Holl/ IBL

Jag har minglat med Mette-Marit! Vi fick kaffe och dajmtårta inne i kyrkan.
Norges kronprinsessa var på strålande humör och konverserade bland annat glatt med Ruth Hedegaard Jacobsen, som är änka efter förste sjömansprästen i Göteborg.


Foto: Tommy Holl/ IBL

Lite trädgårdsarbete är bra motion. Kronprinsessan klarade av balansakten galant att med skyhöga klackar beträda gräsmattan vid sidan av röda mattan. Med starka armar lirkade hon in spaden under jordhögen för att plantera ett vårdträd utanför kyrkan.

Solen sken och det var 20 grader varmt denna septemberdag när Mette-Marit skövlade jord över japanska körsbärsträdets rötter. Nu står det stadigt och har ni vägarna förbi lär ni inte missa varför det står där. Bredvid trädet finns en sten med inskriptionen "Til minne om HKH Kronprinsesse Mette-Marits besøk den 24 september 2008 i anledning kirkens 50 års jubileum".


Nyckelord:Nu är det party!
Mette-Marit gjorde som Askungen, dammade av sig smutsen från förr och steg in i kungliga slottet som prinsessa. Hennes  livssaga är imponerande och det är roligt att se på nära håll hur galant kronprinsessan av Norge klarar sin kungliga roll. Hennes väg till kungahuset gick lite styltigt i början eftersom hon var en helt vanlig tjej från Kristiansand. Joggingskorna och den stickade lågpriströjan är i dag utbytta mot gräddvit dräkt och högklackat.

Jag berättar mer om mitt möte med Mette-Marit i morgon. Nu är det full fart på redaktionen. Party-time! Vi tackar av en medarbetare som går i pension...det vankas champagne, snittar, vin och delikat middag...och som om det inte vore nog blir det föreställning  i afton med komikergänget i REA på Hamburger Börs. Härligt!

So long...
Nyckelord:Mette-Marit...och jag

I går tog jag tåget till Göteborg och träffade kronprinsessan Mette-Marit, som deltog i firandet av Norska Sjömanskyrkans 50-årsjubileum. Jag ska berätta mer om det här på bloggen. Upptäckte att jag fastnade på bild i SVT:s webklipp från igår.

Klicka här för att se filmen
Nyckelord:Kungaparet ser till att hemkommunen blomstrar

Vårt kungapar gör mycket för sin hemkommun Ekerö, vilket förstås är uppskattat av alla som bor på andra sidan Drottningholmsbron. Nyligen firade Ekebyhovs slott 25 år som kulturcenter och då närvarade både kungen och Silvia. Trädgårdsintresserade Carl XVI Gustaf tog ett krafttag med spaden och planterade ett äppelträd i parken, som fungerar som en äppelgenbank. Gamla sorter bevaras på detta sätt. Silvia var även med på ”De gamlas dag på Ekerö” och deltog i festligheterna när Drottningholmsskolan firade 100 år.


Foto: IBL

Den här bilden har några år på nacken och är tagen i Malaysia. Men vi ser ju hur skicklig kungen är när det gäller att plantera nya träd.
Nyckelord:OemotståndligtNästa vecka drar prinsessan Stephanie av Monaco till Moskva för att inviga en foto-och konstutställning om mamma Grace Kelly.  Ända sedan furstinnans död har misstänksamma ögon riktats mot Grace och prins Rainiers yngsta dotter. Var det verkligen hon som körde av vägen den där olycksaliga dagen och indirekt dödade sin mamma? Stephanie hade inte ens körkort och satt ändå vid ratten. Har Stephanie egentligen gjort någonting bra i livet? Rebellprinsessan kan i allafall sjunga. Jag kommer nog aldrig att glömma när hon uppträdde hos Jacob Dahlin i Jacobs stege på TV. Då sjöng hon så här.

Nyckelord:Fårklipparen kammade hem Lady D


FOTO: ALL OVER PRESS

Hertigen av Gloucesters äldsta dotter Lady Davina är gift med maoriern Gary Lewis. Paret visar världen att det minsann går att älska varandra även om man kommer från helt skilda världar och har olika bakgrund.
Davina är uppväxt i en elvarumsvåning i Kensington palace och är släkt med hela Europas kungligheter medan Gary är son till en fårklippare och ett hembiträde från Nya Zeeland. Lady Davina och Gary möttes på Bali och blev blixtförälskade. Han har en 16-årig son från ett tidigare förhållande, som Davina nu är bonusmamma till. Victoria och Daniel är som tvillingsjälar jämfört med paret på bilden. Lika barn leka inte alltid bäst!
Nyckelord:Klippt för Mette Marit


Foto: Stella

Mette Marit , 35, har en ny frisyr. Hennes långa, ljusa lockar är ett minne blott. Nu satsar hon på en mer modern och lättskött hårman. Hon är söt som en ängel och skulle vara en perfekt som ansikte utåt för svägerskan Märtha Louise änglaskola.
Nyckelord:Rullar allt längre bort från altaretVem är det som ligger raklång på golvet i minimala shorts? Jo, Englands blivande drottning. Kate snurrande runt på ett par rullskridskor i välgörenhetssyfte, men hade svårt med balansen och trillade gång på gång. William håller henne på halster och det luktar inte bröllop än på ett tag. Kanske hinner Victoria före trots allt. Kate verkar ha tröttnat på att leka prinsessa och har nu återgått till sitt forna jag. Säkert är hon lyckligare nu, med glitterstass, party och med prinsen i det militära.

Nyckelord:Kronprinsar på hjul


Foto: Stella

Vår prins Carl Philip trampar på gasen i Porsche Carrera cup, men Europas kungligheter är lite mer omtänksamma om naturen. Willem Alexander av Holland gör som mormor, salig drottning Juliana, och tar cykeln i stället för bil. Bra för miljön och dessutom roligt för de tre små döttrarna som får frisk luft.


Kronprins Philippe i sadeln

Kronprins Frederik lånar sonens sparkcykel


Och kronprins Haakon stöttar Sverre Magnus att trampa på trehjulingen
Nyckelord:Jag uttalar mig i norska Se og Hør


Foto: IBL

Jag är intervjuad i veckans nummer av norska Se og Hør. Under rubriken "Daniel ödelägger kungahuset" (en rubrik jag inte håller med om) försöker jag stötta vår Daniel Westling med att jämföra honom med Norges Mette-Marit.

Så här står det:

Alenemoren Mette-Marit med sin utagerande bakgrund møtte mycket motstånd, men har tacklat øvergången fra hverdagsliv til rojale rutiner med glans.
Svenskene håper nå på en lignende aksept av småbygutten og treningsstudioinnehavaren Daniel.
"Akkurat som med Mette-Marit har PR-folk forvandlet Daniel fra andunge til svane, sier den svenske kongeexperten Åsa Bönnelyche til Se og Hør.
Ifølge Bönnelyche har det svenske kongeparet håpet at Victoria og Daniels forhold skulle ta slutt, men kjærligheten synes sterkere enn noen gang....
Nyckelord:Inga lånta fjädrar

                           

Foto: Stella

Drottning Beatrix hamnade på fjortonde plats på listan över världens rikaste kungligheter. Med sina 1,61 miljarder har hon råd att svepa in sig i guldlamé. Inga lånta fjädrar här inte. Pengarna till trots har Beatrix lite svårt att gå med klackar på kullerstenarna i Amsterdam.

Det är roligt med det holländska kungligheterna. De är verkligen djärva i sin klädstil och har en fäbless för annorlunda hattar. Vad sägs om drottningens huvudbonad här på bilden? En trave tallrikar på hög? Hatten är snyggare ur ett fågelperspektiv än från sidan.

På tal om fåglar så kan man nästan vänta sig att drottningens lillasyster Margriet ska börja kvittra i den här skapelsen som hon dök upp i nyligen...


Birdie Nam Nam - mycket fjädrar i holländska slottsgarderoben
Nyckelord:Drottningen lär sig en läxa

Skolan har börjat i Spanien och de här två pojkarna fick extrahjälp med stavningen av drottningen. Sofia är släkt med alla kungahus i Europa och är en fena på språk. Grekiska, spanska, engelska, tyska och franska talar hon flytande.


Foto: Stella Pictures
Nyckelord:En bomb i prinsessans trädgård


Foto: Stella Pictures

Glada paret prinsessan Cristina av Spanien och Inaki roar sig på Mallorca-playan med de fyra barnen och en badboll. Men när de återvände till sitt hem i Madrid var friden över. En mystisk man hade slängt in en bomb i deras trädgård, så att en av familjens bilar gått sönder. Polisen tror sig veta vem som ligger bakom dådet. Kungligheter lever farligt...vi får bara vara tacksamma för att ingen människa kom till skada.
Nyckelord:Victorias anor räcker åt Daniel också


Är tillbaka på redaktionen igen efter att ha kämpat emot höst-hostbacillerna som hoppat på mig. Sven Johansson från Jönköping piggar upp mig med sin kommentar på mitt förra inlägg "Daniel lider i det tysta". Roligt att höra alla åsikter i ämnet kungligt bröllop.

Så här säger Sven:

Problemet är kanske inte riktigt som det framställs i media. Om det nu är så att kronprinsessan och Daniel W vill gifta sig med varandra, vilket vi inte vet, och om de frågat kungen, vilket vi inte heller vet i så fall, så är det nog inte kungen som tycker att Daniel inte är "fin nog". Kungen anser säkert inte att "blått blod" är finare än "vanligt" men många har argumenterat att ett giftermål skulle hota monarkin-kanske mest folk som i själva verket är republikaner
och i själva verket vill hindra eller uppskjuta ett bröllop av den anledningen. Kungen har kanske blivit
lurad. Ett tag var det ju så mycket artiklar och uttalanden från statsvetare o andra.
Men som jag skrev i en annan kommentar: OM Kronprinsessan gifter sig med Daniel har hon ju ändå själv massor av anor från olika svenska kungahus, inte bara Bernadotter, utan också Vasar, Folkungar, Holstein Gottorpare, Pfalzare, Ynglingaätten, Sverkerska ätten, Eriksätten...
Flertalet av Bernadottekungarnas fruar har haft anor i äldre svenska kungahus så Victorias traditionella historiska anknytning till Sveriges tron är stark.
Nyckelord:Snarkningar på slottetHär tar kronprins Frederik en tupplur under Folketingets öppnande. Även Margrethe är på god väg....

Det är inte bara kungligheterna som sover när de möter politikerna. Den danska regeringen minsann slumrar till i lika stor grad när de är på konselj hos drottning Margrethe. Det avslöjar den förre transportministern Flemming Hansen i en ny bok.

Konseljen går till så att ministrarna i tur och ordning föredrar de lagar som folketinget beslutat om för drottningen. Det är så långrandigt att det snarkas vilt runt bordet. En före detta utrikesminister tycker att mötet är slöseri med tid, men drottningen vill fortsätta med sömnpiller-seansen:
"Det är kungahusets enda kanal till det politiska livet", säger hon.

Men hon är inte dum, Margrethe - självfallet ger hon igen för gammal ost och ser till att sova sött när hon besöker regeringen.


Foto: Stella

En annan kunglighet som inte ser så pigg ut är belgiska prins Laurent. Hans offentliga mega-gäspning häromveckan fick mig att placera honom på utelistan direkt.

Missa inte Åsas kungliga inne-och utelista
Nyckelord:Näsa för kyssar


Foto: All over press

"Kran"-prinsessan Letizias kungliga näsa är i fokus på grund av "nose-jobbet" som hon genomgått nyligen. Näsan är rakare och profilen än helt annan än tidigare. Men jag börjar näs-tan undra om hon kanske gjorde operationen för att kunna kyssa sin prins lättare? Nu är ju inte parets näsor i vägen för kärleken i allafall. Äktenskapsromantiken ser ljusare ut än någonsin.
Nyckelord:Drottningen i cyberspace


Foto: IBL

Drottning Elizabeth ger en fingervisning om hur hon vill ha det på slottet. Datorn måste vara på dygnet runt, så att denna 82-åriga dam kan vara uppkopplad. Englands regent ligger i framkant vad gäller ny teknik och är den första monarken i världen att ha sin egen kungliga kanal på YouTube.

Den internetintresserade drottningen hade aldrig rört en dator för två år sedan, men nu mailar hon sina barnbarn dagligen och surfar runt i cyberspace som vilken tonåring som helst.

Förra året gjorde hon succé genom att sända sin julhälsning till folket via YouTube. När ska vår egen kung haka på den nya trenden?

Finns risk att han upplevs som lite mossig genom att bara vandra omkring i skog och mark i SVT:s "Året med kungafamiljen"????
Nyckelord:Danmark fick Alexandra - nu får Kina Den lille Havfrue

Halvkinesiskan Alexandra Manley knep prins Joachim med sin asiatiska charm. Joachim var endast 26 år 1995, när han äktade den fem år äldre finanskvinnan som levde loppan i Hong Kong.

Alexandra blev mer dansk än danskarna själva - hon lärde sig det grötiga språket på rekordtid. Älskad av alla gjorde hon precis det som förväntades av henne. Flyttade in på Schackenborgs slott och födde efter en tid två söner. Hon passade även på att stuva in sina föräldrar i slottets chaufförsbostad, där de bodde i flera år efter dotterns skilsmässa.

Hong Kong blev av med en strålande duktig affärskvinna. Kanske är det därför kronprins Frederik nu bestämt att det danskaste av det danska, nämligen Den lille havfrue ska flytta till Kina. En kompensation för Alexandra?

Nej, så är det förstås inte.

Men nu är det klart att statyn om två år kommer att flyttas till Shanghai. Den danska regeringen vill att hon ska visas upp på världsutställningen EXPO2010.

Kronprins Frederik avslöjade i dag att det blir arkitektfirman Bjarke Ingels Group som får bygga upp den danska delen av utställningen, skriver Berlingske Tidende.

I centrum av montern kommer en bassäng med vatten från Köpenhamns hamn att vara. Tanken är att besökarna ska kunna bada i vattnet och i mitten ska hon sitta på sin sten - Den lille Havfrue.

Nyckelord:Släpp in prinsen på SLU och minska utsläppen rejält

Nu när Carl Philip ska läsa miljö-och skogsekologi på Sveriges Lantbruks universitet i Uppsala får han möjlighet att utveckla sitt stora intresse för naturen, något han delar med pappa kung Carl Gustaf och storasyster Victoria. Frågan är hur prinsen ska motivera sin favorithobby - motorsport! Det rimmar ju lite illa om han ena dagen studerar och värnar om miljön och den andra trampar på gasen i Porsche Carrera Cup. 

Carl Philip har antagits till skolan, och kanske leder bara det till en renare natur? När prinsen pluggar i stället för tävlar bakom ratten, sker en rejäl minskning av avgaser i Värmlandsskogarna . Nu får han ju annat att göra än att åka runt på en bana i en sportbil som spyr ut bensin... vad bra!


 
Nyckelord:Änglarösten som fick Carl Philip att häpna


Foto: Charles Hammarsten

Vi har ett nytt stjärnskott på operahimlen. Svenska 26-åriga sopranen Ida Falk Winland har fått sin första stora roll som Cleopatra i Göteborgsoperans storsatsning Julius Caesar. På lördag är det premiär, och jag talade med Ida nu i veckan. Hon är laddad och tycker att det ska bli fantastiskt kul att sjunga på en stor scen i Sverige. Hon har annars precis slutat sin musikaliska utbildning i London.

Om ni känner igen henne, är det inte så konstigt. Hon sjöng på förra årets Nobelmiddag och fick prins Carl Philip att tappa hakan av förtjusning. Sopranen Ida Falk Winland fick nyligen SWEA:s stipendium av prinsessan Christina, som ju är SWEAs hedersordförande. Jag var där och bevittnade händelsen. Sen när Ida började sjunga var det som om en ängel stod på scenen. Vilken vacker röst!

Här möter hon drottning Silvia på Drottningholmsteatern.

Missa inte min intervju med Ida som kommer snart i en Svensk Damtidning nära Dig.
Nyckelord:Lider Daniel i det tysta?

Just nu tycker jag lite synd om Daniel Westling. Han lider nog i det tysta efter SVT:s debatt om huruvida han duger eller ej.
Det är en delikat fråga och vår Victoria har verkligen rört om i kungariket Sverige med att välja en kille från Ockelbo. 
Hur känner sig Danny-boy?  Hur känner sig Victoria?

Borde inte hovet harkla sig och säga något nu? Bröllopet dröjer....det är en stark signal ...det sker saker och ting i det fördolda. Men går det inte att få Victoria på andra tankar, så är det väl bara att slå till. Statsminister Reinfeldt ska säga ja till en denna allians (Victoria och Daniel). Och varför skulle han inte göra det?

Daniel har visat att han är en bra person - diskret och duktig. Kepsen är borta för gott och han har låtit sig förvandlas till en ung yngling som lätt smälter in både i näringslivet och i salongerna.

Victoria och Daniel har försvårat saker och ting för etablissemanget, men själva är de säkert nöjda och glada. De anande de nog inte den där dagen på gymmet, då hjärtat slog dubbelvolter hos dem båda och kärleken mellan dem var ett faktum, vad deras förälskelse skulle leda till. Daniel är en svensk motsvarighet till Mette-Marit - och han kommer lksom hon att klara av motvinden som blåser honom i ansiktet från gnälliga stofiler.
Nyckelord:Prinsen i tårar


Foto: All over press

Det finns en risk att kronprinsen av Danmark fäller tårar i dag. Det har nämligen uppdagats att hans livvakt sedan sju år ska ge ut en bok och avslöja allt om hur det är att "gå tre steg bakom Frederik men samtidigt ligga två steg framför".  Jesper Lundorf Petersen, som tidigare var kronprinsens livvakt, ger ut sin självbiografi "I majestätets hemliga tjänst" vare sig kungahuset vill eller inte. Den danska regentfamiljen är i upplösningstillstånd och försöker stoppa utgivningen. Jag följer med spänning denna kungliga följetong...
Nyckelord:Noppe ställde upp när kungen avstod


Foto IBL

Nu är 1,6 miljonerklubbens årliga kalender klar, där kända par visar upp sig i bara mässingen. Svensk Damtidnings reportrar Chris och Johan har varit på presskonferensen och har just visat oss andra på redaktionen årets bilder. En naken Paolo Roberto på grönbete med Alexandra Charles med en picnickorg har ett visst underhållningsvärde. Annars är det lätt att få antikpanik när man tittar på Knut Knutsson som står bakom en stilmöbel iförd skjorta och ett par håriga ben. Inte särskilt sexigt.

Noppe Lewenhaupt och hans hustru Lee poserar däremot smakfullt framför kameran. Det är bara synd att inte kungen tackade ja. Han blev nämligen tillfrågad att medverka, men sa med glimten i ögat: "Nej, tack så roligt ska vi inte ha!"

Synd! Kungens vältränade uppenbarelse hade fått upp försäljningen rejält av kalendern och kulorna hade rullat in till hjärtforskningen. Tur att Noppe nappade...
Nyckelord:Mer Madeleine
Foto: All over press

Vad roligt med så många härligt uppfriskande kommentarer på min Kungliga inne-och utelista
denna vecka. Ni är verkligen engagerade och har många intressanta kunskaper och åsikter om de olika medlemmarna i den kungliga kretsen. Linnea och Helena - tack för artikeluppslag. Spännande ämnen som vi på Svensk Damtidning verkligen borde belysa lite mer.

Vad gäller prinsessan Madeleine och hennes plats på utelistan vill jag bara säga att visst är hon vacker som en sagosessa, men att hon ju borde sprida sin glans lite oftare ute på "fältet" precis som Victoria.

Vi svenskar (de flesta av oss) är ju otroligt tacksamma för att vi har en så fantastisk kungafamilj. Jag citerar fd Kristdemokratpartiledaren som jag träffade i somras, Alf Svensson, : "Vår kungafamilj gör ett utmärkt arbete och är exemplariska representanter för vårt land".

Men gärna mer Madeleine, si´l vous plaît!
Nyckelord:Kungliga operan


Foto: Charles Hammarsten

Jag har just träffat Anna Larsson på Kungliga operan. Hon är världsberömd altsångerska och har sjungit på de flesta operascener och konserthus. Nu är hon Sverigeaktuell och inledde Polarprisutdelningen inför vårt kungapar, kronprinsessan Victoria och de inbjudna gästerna. I höst kan vi se henne i rollen som Delila i "Simson och Delila". Dessutom bloggar hon på sin hemsida och är kolumnist för Ungkultur i Expressen.

Fascinerande hur hon hinner med allt, två barn, man och alla konserter, resor utomlands. Missa inte intervjun i Svensk Damtidning som kommer om några veckor.
Nyckelord:Prinsens nya kvinna stötte på exet

Jag måste säga att prins Joachim och Alexandra verkar ha en bra mycket bättre relation nu, efter skilsmässan, än när de var gifta. Exmakarna är lyckligare var för sig, med sina nya kärlekar, och de gjorde ingen större scen när de träffades i vimlet på George Michael-konserten i Danmark nyligen. Prins Joachim hälsade vänligt på Alexandra, och Marie och Martin Jörgensen såg ut att komma bra överens. Inga "hard feelings" där inte. Men borde inte Joachim vara lite svartsjuk på Martin? Alexandras och Joachims söner gillar sin nya styvpappa gränslöst och håller hellre Martin i handen på första skoldagen än pappa....

Det ryktas om att Marie är gravid. Den nya danska sessan granskas dagligen med lupp...skymtar vi inte en utbuktning av magen? Hur som helst så vore det ju hur roligt om Marys och Frederiks små barn fick en tredje liten kusin att leka med. Och Joachim vill väl ha en liten dotter som bonus. Då skulle han väl må som den prins han är!

Vad Alexandra tycker om Marie är oklart. Det Alexandra har bakom pannbenet verkar Marie sakna, men å andra sidan har Marie samma eldiga temperament som Joachims ex, så säkert kan det slå gnistor på Schackenborgs slott även i fortsättningen.Foto: IBL

Ex-möte. Alexandra och Martin gick på konsert och stötte på prins Jochim och hans nya kvinna, Marie i vimlet.
Nyckelord:Kunglig konferens


Prins Carl (27 feb 1861 - 24 oktober 1951) gifte sig med Ingeborg av Danmark

Nu är vi alla Damtidningsmedarbetare laddade för hösten. Vi har varit på konferens i kunglig miljö. I den trolska Kolmårdsskogen är Villa Fridhem beläget. Det var prins Carls sommarresidens och än i dag kan man känna historiens vingslag i salongerna. Under kristallkronorna hänger stora målningar av prinsessorna Margrethe, Märtha, Astrid som var döttrar till prins Carl. En son fick de också, som fick heta samma som pappa - prins Carl Bernadotte.

De tre prinsessorna är länken mellan Sveriges kungahus och Europas. Margaretha kallades "Tante Ta" och gifte sig med Axel av Danmark, Märtha blev Olav V av Norges hustru och Astrid - "den vita svanen" var vacker som en dag och vigdes samman med Leopold av Belgien. Det var äkta kärlek mellan Astrid och Leopold och paret hann få tre barn innan hon omkom tragiskt i en bilolycka.

Den belgiska kungafamiljen besöker Villa Fridhem titt som tätt.

Villa Fridhem -prins Carls och Ingeborgs sommarresidens är i dag en pampig konferensanläggning.
Nyckelord:Daniels hemliga brevlåda


Foto: Patrik Österberg/Mediabild

Så här ser Daniel Westlings nya brevlåda ut. Det är den andra från vänster och har ingen namnlapp. Jag funderar på att skicka ett gratulationskort på 35-årsdagen till Daniel. Han fyller ju år den 15 september. Kanske hamnar kortet här....eller hos kronprinsessan Victoria, där han mest huserar....i den vackra slottsflygeln på Drottningholm.


Foto: Patrik Österberg/Mediabild

Hur som helst står Daniel på tröskeln till den kungliga världen. Många undrar om gymägaren har styrka nog att klara av rollen som kronprinsessans make. Men har han kommit så här långt, finns det inga hinder för Ockelbosonen. Westling+Bernadotte är en ekvation som måste lösas innan det blir dags för förlovning och giftermål. Själv längtar jag bara efter en kunglig baby.....så skynda på med formaliteterna. När Victoria väl har fått barn, kommer nog diskussionerna om Daniels duglighet att försvinna in i den massmediala dimman och upplösas för gott.
Nyckelord:Mathildes magkänsla för musik


Foto: IBL

Kronprinsessan Mathilde ser alltid helt fantastiskt ut och har alltid ett leende över till alla. Kung Albert firades för sina 15 år på tronen och då passade belgiska kungafamiljen på att gunga med i dunket från trummorna som musikerna spelade på till kungens ära. Mathilde fick sitt fjärde barn, dottern Eleonore, den 16 april. Det verkar som om det tar längre tid för kronprinsessan att få tillbaka figuren denna gång. För det kan väl inte vara så att hon är gravid igen, trots att det faktiskt ser så ut? Vad tror ni?


Foto: IBL

Självfallet fanns även prins Laurent, prinsessan Claire och dottern Louise på plats under firandet. Men till skillnad från Mathilde var minerna desto trumpnare. Trion ser helt uttråkad ut. Varför Laurent envisas med att bära sin kycklinggula kostym är för mig obegripligt. Vill han egentligen vara svensk? Men det är han ju nästan, då hans farmor var svenska prinsessan Astrid.
Nyckelord:Daniel Westlings skola blir TV-såpa

Hur hade Daniel Westling det i skolan? Ja, nu får vi ett smakprov på hur hans gamla matsal ser ut och hur det går till i köket på Perslundaskolan i Ockelbo. I oktober sänder TV4 sex avsnitt av "Matakuten" där legendariska mattanten Carola Magnusson ska se till att skolmaten ska bli mer näringsrik och nyttigare.


Nu får vi kika in i Daniel Westlings gamla matsal i Perstorpsskolan i Ockelbo.

Vi vet ju att Daniel Westling själv är mycket mån om att träna och äta rätt. Han var en föregångare inom sitt gebit måste man säga, då det är tydligt att han och hans klasskamrater inte alls fick den nyttiga mat som ungdomar borde få i sig under lunchen. Inte undra på att Daniel reagerade! Barn blir inte stora och starka av dålig, fryst mat.

I Perstorpsskolan och hela Ockelbo används "cook- and chill"-metoden som innebär att man lagar mat till 1000 personer i ett stort centralkök. Maten fryses in och lagras i flera veckor innan den fraktas till skolan där den värms upp. Perstorpsskolan har inget eget kök där man kan laga egen mat.

Ingen mindre än skivbolagskungen Bert Karlsson håller i trådarna för programmet "Matakuten"...Det hade ju varit kul om Daniel varit programledare och guidat oss rätt bland bord och stolar i Ockelboskolan. Men tittar på Matakuten från hemkommunen gör han kanske i allafall.

När jag var i Ockelbo i våras pratade jag med två elever som går i Perstorpsskolan. De såg friska och sunda ut och sa att de trivdes jättebra. Jag frågade vad man gjorde på fritiden och tjejerna svarade att de gick till fritidsgården och hängde eller så drack de....sprit alltså.

Jag måste säga att herr Westling borde ha en eloge för att han föregår med gott exempel. Han är helnykterist och har haft en annan drivkraft än att småsupa i buskarna utanför kommunhuset.


Nu blir Daniels skola i Ockelbo TV-program
Nyckelord:Madeleine besökte svärföräldrarna

Den gula Djursholmsvillan fick kungligt besök i går eftermiddag av Jonas Bergström som tog en vända hem till barndomshemmet . I sällskap hade han prinsessan Madeleine. Grannarna är numera vana vid den svarta Lexusen som glider in på garageinfarten, men för säkerhetsskull har Elisabeth och Claes Bergström låtit häcken växa sig kämpahög kring huset för att slippa nyfikna blickar.

Ute på Drottningholm verkar det som om det renoveras febrilt i pagebyggnaden där Daniel Westling är skriven. Utanför det faluröda tvåvåningshuset ligger en stor skräphög av gammalt bråte. En hatthylla, badrumsskåp, speglar och träplankor har kastats ut för att göra plats åt Daniels prylar....vi väntar med spänning på Westlings flyttlass....ja, kanske blir det så att kronprinsessans pojkvän faktiskt kommer att installera en och annan sak i nya lyan för syns skull.........


Foto: Patrik Österberg/ Mediabild

Utanför Pagebyggnaden där Daniel Westling hyr våning ligger en stor skräphög. Renoveringen är i full gång.


Pagebyggnaden där Daniel Westling känner sig som hemma

Foto: All over press
Nyckelord: