topp

Nytt om det kungliga Europa

AV ÅSA BÖNNELYCHE

Åsa Bönnelyche är reporter på Svensk Damtidning och skriver ofta om aktuella händelser i de europeiska kungahusen. Det handlar om bland andra de brittiska prinsarna William och Harry, danska kronprinsessan Mary och de andra europeiska prinsessorna.

En fängslande rundvandringFoto: Patrik Österberg

Missa inte min artikel om kungliga Mariefred som snart kommer i en Svensk Damtidning nära Dig!

Jag fick en privat rundvandring på vackra Gripsholms slott vid Mälaren av 1:e Slottsuppsyningsman Morgan Gerle vid Ståthållarämbetet. Han låste upp med sin stora nyckelknippa och vi gick in i den äldsta, statligt ägda porträttsamlingen i världen.
"Kungafamiljen gör väldigt mycket för kulturarvet. De är aktiva i det här arbetet", berättade nyblivna 40-åringen Morgan Gerle.

Trevlige Morgan Gerle var 25 år när han började vid hovet, som han tycker är en fantastisk arbetsplats då han alltid varit mycket historieintresserad och kan mycket om antikviteter. Gerle började på husgerådskammaren (inom visningsverksamheten) på Stockholms slott, och var efter det fyra år på Hovmarskalksämbetet,  sedan på informationsavdelningen och nu är vid ståthållarämbetet. Hans uppgift i dag är att se till att verksamheten fungerar och att Gripsholms slott ger besökarna en fantastisk upplevelse.
"Gripsholm har alltid fängslat mig", sade han vitsigt och visade mig vidare in i slottets magnifika, historiskt rika skattkammare.


Foto: Patrik Österberg

Här står vi inne i en av salarna på Gripsholms slott. Allra vackrast är Gustav III:s unika teater - den måste Ni bara se!

Nyckelord:Sandigt och randigt mitt i stan

Helsingborgs historia är lång och spännande. Platsen där Helsingborg etablerades hade flera goda förutsättningar. Landborgen var en förträfflig plats för en befästning, som kom att bli en kunglig borg. Härifrån kunde Öresunds smalaste del bevakas, och överfarten mellan Skåne och Själland gick snabbt.
 
Helsingborg hade under medeltiden en av Nordens största kungliga borgar med en robust ringmur. Ett kraftigt runt torn, en kastal, byggdes av sandsten i mitten av 1100-talet.

Mitt i stan finns numera också en sandstrand(!) med palmer. Perfekt för en storstadsmänniska som jag....man behöver inte lämna asfalten för att njuta i solstolen!Badhytter och sandstrand mitt i stan. Här testar jag en av solstolarna.Riktigt skönt...att vara på reportageresa i Skåne kan ju vara riktigt avkopplande i bland...

Nyckelord:Sol, vind och vattenSolnedgång i Helsingborg


Foto: Patrik Österberg

Vackra bilder från Skåne, ett kungligt semesterparadis.

Nästa vecka börjar min semester och då hoppas jag kunna ligga på bryggan och lapa sol. Jag har därför sammanställt en kunglig sommar-inne-och utelista. Men om tre veckor är jag tillbaka med en ny kunglig lista varje vecka som vanligt.

Åsas kungliga lista
Nyckelord:Designprinsen på Sofiero

När jag var i Helsingborg förra veckan passade jag på att ta en snabbtitt på Sofieros slott. Här finns mycket att se. Förra sommaren var prinsessan Madeleine och Jonas här och åt lunch. Men är ingen kunglighet på plats i år, kan man med fördel beskåda designprinsens mästerverk.

Mellan den 7 juni och 28 september visas utställningen som visar ett livslångt formgivarskap och som betonar Sigvard Bernadottes pionjärinsats inom den svenska industridesignens utveckling. Värt ett besök!Dessutom säljs ett mycket gott mineralvatten här, som man kan svalka sig med i sommarhettan.

Nyckelord:Letizia - size zero


Mager som en sticka. Letizia verkar inte vara någon storätare direkt. Hon är verkligen ingen bra förebild för tonårstjejer som tror att de måste svälta sig för att behaga männen. Sorgligt!
Nyckelord:Somrig promenad med Sommerlath

Det är knappast någon risk att det kommer att synas på Victoria att hon ätit födelsedagstårta. Pojkvännen Daniel Westling ger henne kraft och tog med flickvännen på en powerwalk runt Alvaret på Öland på morgonen i går. Victorias kusin Thomas Sommerlath följde med på snabbpromenaden. Han verkar vara en skön lirare och visar stolt upp sina vänner på Facebook, bland andra släktingarna Patrick Sommerlath och Carmita Sommerlath ( som var brudtärna på Silvias och kungens bröllop) finns med.Thomas Sommerlath, kronprinsessans kusin.
Nyckelord:Svar direkt

Hej alla Victoria-fans!

Ni missar väl inte tillfället att chatta med Jenny som bevakat Victorias födelsedagsfirande. Ställ en fråga, så får ni svar direkt.

Jag funderar på en sak....hur kommer det sig att kronprinsessan inte bar den sedvanliga "folkdräktsringen" på huvudet?

 
Nyckelord:Stol-tserar med Svensk Damtidning i Skåne


Foto: Patrik Österberg

På väg ned till Smygehamn tog vi en paus i bilåkandet och läste nya numret av Svensk Damtidning. Lämpligt nog hittade jag den här stolen att sitta på vid vägkanten. Något upphöjd måste jag erkänna att jag kände mig när jag stol -tserade på den...

 
Nyckelord:Brolles kärleksförklaringNi alla som tittade på Victoria-firandet på Borgholm missade säkert inte hur lycklig födelsedagsbarnet såg ut när artisten Brolle äntrade scenen och tittade Victoria i ögonen och berättade tydligt att han skulle framföra en kärleksförklaring. Men balladen han sjöng var tillägnad föräldrarna i hembyn i Norrland...inte kronprinsessan. Men det kanske var klokt eftersom Brolle (med den imponerande frisyren) är upp över öronen förälskad i en annan artist, nämligen Elin Lanto. Hon flög hem med samma plan som oss från Skåne i fredags och då berättade Lanto att Brolle är mannen i hennes liv och att de redan varit ett par i fem månader innan förhållandet blev offentligt. I augusti börjar hon spela in sin nya singel...mycket jobb i musikstudion alltså. Vi får hoppas att de två ändå får tid över för varandra i sommar.
Nyckelord:Äkta kärlek segrar

Snart är det möjligt att kommentera min blogg igen. Det har tydligen varit tekniskt fel under en tid och jag hoppas att det snart blir åtgärdat. I stället får jag många mail och jag tänkte svara på ett här.

LL skrev:
Hej!
Jag skulle vilja att du utvecklar varför Hakon behövde sin djärvhet för att våga fria till Mette-Marit?

(se kungliga inne-och utelistan)

Hej LL!

Tack för Ditt meddelande.
Kronprins Haakon friade till Mette-Marit. Jag anser att det var djärvt. Haakon skakade om kungariket Norge rejält, när han bestämde sig för att gifta sig med en ensamstående kvinna, som tagit droger i sin ungdom. Haakon har gått på dagis och i vanliga skolor, så visst har han träffat många människor utanför sin kungliga krets. Adeln är avskaffad i Norge, så det var kanske ingen överraskning att kronprinsen skulle gifta sig med en flicka av folket. Men modigt var det att välja Mette-Marit, som inte fullt passade in i mallen för en blivande drottning. Folkstormen som följde är ett tecken på att Mette-Marit inte var helt populär som ny kunglig medlem av familjen på slottet. Nog var det vågat att kronprinsen följde sitt hjärta och inte vek en tum från sina känslor, trots att opinionen rasade och stödet för monarki i Norge drastiskt skönk.


Men jag vill naturligtvis säga att jag tycker att Mette-Marit är en förebild. Hon har aldrig hymlat med något utan varit ärlig. Sonen Marius har alltid gått först och det var rörande att se honom stå på slottsbalkongen och glatt vinka när mamma gifte sig med landets kronprins. I dag gör Mette-Marit ett jättebra arbete som kronprinsessa av Norge. Jag var på plats i Oslo när Haakon och Mette-Marit skred till altaret. Det var fantastiskt att se hur de verkligen älskar varandra. Äkta kärlek segrar alltid till slut!

Bästa Hälsningar
Åsa Bönnelyche
Nyckelord:En Bernadotte i Båstad


Foto: Patrik Österberg

Jag har varit på reportageresa i Skåne och passade på att svänga förbi Båstad under tennisveckan. Här står jag och tittar på den spännande matchen mellan spanjoren Ferrer och svensken Robin Söderling. Ferrer vann, vilket var föga överraskande. Solen gassade över läktaren och Swedish Open. På hedersplats fanns greve Carl Johan Bernadotte och hans Gunnila.  För två år sedan besökte jag dem i deras vackra hem i Båstad. Då skulle Carl Johan Bernadotte fylla 90 år.  Han är onekligen kungahusets och tennisveckans Grand Old Man och bidrar stort via sin stiftelse till Sveriges juniortennis. Förhoppningsvis får vi snart se en ny Björn Borg inta centercourten. Det vore ju roligt med en svensk segrare i Swedish Open.
Nyckelord:Lika barn leka bäst?

Så har du äntligen Angelina Jolies och Brad Pitts tvillingar anlänt. Knox Léon och Vivienne Marcheline ska underverken heta och med tanke på anlagen så kommer de med alla sannolikhet att se helt bedårande ut. I kungliga kretsar finns en hel radda tvillingar, något jag skrivit om tidigare i Svensk Damtidning. Senast i raden är ju prins Laurents av Belgien och Claires enäggs-pojkar. I ätten Bernadotte har inga tvillingar fötts, så sannolikheten att våra prinsessor eller Carl Philip får dubbel-babies är liten. Är man sugen på små kopior kan man ju alltid göra som kronprinsparet av Holland och klä sina ögonstenar i samma färg. Maxima och Willem Alexanders döttrar ser onekligen ut som trillingar. Såhär fina var Catharina-Amelia, Alexia och lilla Ariane i helgen när det var dags för finpromenad i sommarvärmen.


Foto: IBL

Ja, kanske är det så att lika barn leka bäst?
Nyckelord:En kunglig Dionysos


Foto: IBL

Läser i en sommarkrönika att år 2006 skiljde sig ett svenskt par varje halvtimme. Och även i kungliga kretsar är det svårt att hålla ihop äktenskapen. Men livet går vidare och omgifta prins Joachim har funnit lyckan på nytt. Nu är han och Marie på semester i vindistriktet Cahors, där Chateau de Caix ligger. De kopplar av med Joachims söner bland rosorna i slottsträdgården. Prins Henrik har satt sitt slott på kartan nyligen genom sina framgångar i vintillverkningen. Hans senaste bidrag till den franska vinkulturen är en mix av vita druvor som säljs under namnet La Cigaralle 2005. Flaskorna har gjort succé och sålt slut i Europas butiker på nolltid. Det är ett uppfriskande vin som passar för lata dagar i bersån. Egentligen skulle Henrik aldrig ha kunnat producera detta vin eftersom den lokala regelboken säger att viner från Cahors bara ska vara röda. Men prinsgemålen har lyckats kringgå lagen genom att göra ett lantvin med blandade druvor.


En kunglig Dionysos bland vinrankorna på slottet Caix.
Nyckelord:Firar födelsedag

Grattis Victoria som fyller 31 år! Hon hyllas traditionsenligt på Öland och nu får vi hoppas (för hennes egen skull) att det är sista gången som hon behöver sitta ogift med mamma och pappa på sin födelsedag och lyssna på schlagers på idrottsarenan i Borgholm. Stort firande sker även i oljerika Brunei. Det är Sultanen som fyller 62 år och detta firas med pompa och ståt i dagarna tre. I morgon är hans egentliga födelsedag, men i dag är repetitionerna av festligheterna som störst. Folket laddar, övar och alla kan följa med i händelseförloppet på Sultanens egen födelsedags- websida:
http://www.royalbirthday.org.bn/Barn i Brunei firar att Sultanen fyller 62 år
Nyckelord:Zaras sambo i trubbel


Foto: IBL

Mike Tindall kommer här ut från rätten och har fått sin dom - skyldig! Så nu står det klart att Zara Phillips pojkvän och sambo ska få sitt straff för att han kört onykter på motorvägen för några månader sedan. Det var dagen efter en blöt partykväll, som Mike hade bråttom till TV-studion för att referera sport. Han gasade lite väl mycket, polisen stoppade honom och tog fram alkotestet. Det blev en rejäl blåsning för Mike. Promillegränsen var på tok för hög och så gick det som det gick. Drottning Elizabeth sägs inte vara glad över skandalen...
Nyckelord:Glassigt värre


Foto: IBL

Nyfiken i en strut! Camilla svalkar sig med kulglass i bägare under ett representationsuppdrag. Jag tycker att hon ser lite förvånad ut...kanske är hon inte van att äta med plastsked? Hertiginnan av Cornwall är numera både mormor och farmor. Det sägs att hon gullar ordentligt med barnbarnen så fort hon kommer åt. Prins Charles får nog vänta ett tag, men Wills och Kate Middleton står näst i tur att gifta sig av de unga kungligheterna och efter vigseln dröjer det nog inte länge förrän  det vankas det egna småttingar med aptit på livet. Då blir det glass i stora lass!
Nyckelord:Mamma Mia vilken prinsessa!Photo/copyright: All over press/ Patrik Österberg

Vår svenska kändisprinsessa Anni-frid, 62, gjorde ett sällsynt framträdande i fredags när ABBA återförenades på Mamma Mia!-premiären på Rival. Den 26 augusti 1992 gifte hon sig med prins Ruzzo Reuss von Plauen och fick titeln Anni-Frid Prinzessin Reuss Gräfin von Plauen. Sedan 1999 är hon änka och bosatt i Fribourg i Schweiz.

Pressuppbådet var enormt utanför Benny Anderssons hotell Rival. Ingen visste om de fyra ABBORNA verkligen skulle dyka upp...men plötsligt smög både Frida och skygga Agnetha upp bakom stjärnan Meryl Streep, som tappade hakan och nästan började gråta. Streep avgudar de svenska pop-idolerna och kysste Agnetha på handen av lycka.

Frida umgås med det svenska kungaparet och sitter bland annat med i styrelsen för drottning Silvias organisation mot droger, "Mentor", som i förra veckan samlade alla medarbetare för en prisutdelning på Polo Club i St Tropez. Silvia var på plats och skakade loss på dansgolvet till tonerna av ABBA:s "Dancing Queen".
Nyckelord:Kungliga listan

Tyvärr kan jag inte svara på kommentarerna som Ni gör på kungliga listan. Det går inte rent tekniskt. Men i stället kan jag försöka svara på dem här på bloggen. Jag gör listan med utgångspunkt på vad som skett i veckan. Jag tänker inte att "nu ska Victoria ligga tvåa tre veckor i rad innan hon åker ut". Juan Carlos platsar absolut på innelistan då hans kungarike vann kampen över republiken Tyskland. Kul att min kungliga inne-och utelista berör!

Ha en skön söndagskväll!

Nyckelord:Madde på Ulf Ekbergs fest

Vad tråkigt att det inte gick något bra för prinsessan Madeleine och hennes crew i tävlingen. Men inte lär hon deppa för det. Ett litet sms från Marstrand berättar för mig att prinsessan i kväll kommer att vara på Ulf Ekbergs fest. Den är på båten till vänster om den största i marinan! Se där, nu fick vi lite inside information från party-folket på västkusten. Hoppas hon och vännerna får en härlig fredagskväll i julinatten!
Nyckelord:Prinsen tappade nästan badbyxornaOj, vad det seglas i de kungliga kretsarna. Prinsgemålen av Danmark har vind i seglen i sommar, så till den grad att badbyxorna höll på att flyga av under en ensamseglats utanför Skagen. Margrethes man var en hårsmån från att visa det allra heligaste, men lyckades med konststycket att både styra och undvika en pinsam rumpchock. Med ett fast grepp om shortslinningen styrde Henrik skutan ut till havs. Av midjemåttet att döma går det ingen nöd på vinslottsägaren.

Nu kanske det är många som undrar varför inte prins Henrik skaffar sig ett par nya badbyxor som håller måttet. Men finns det egentligen något fånigare en splitterfräscha fritidskläder? Nej, se på drottning Elizabeth med sin sobert nötta sjal eller på vår kung. Carl XVI Gustaf har haft samma rutiga badbrallor i flera decennier!


Foto: IBL

En något yngre regent i sina favoritbadbyxor som hänger med än idag.
Nyckelord:Madeleine seglar i kändisregatta idag

I dag deltar prinsessan Madeleine i kändisregattan på Marstrand. Hon är på plats för att hissa seglen och skota hem en medalj. Några andra celebriteter som är med och tävlar är Glenn Hysén och Tony Rickardsson. Även OS-kungen Harald av Norge älskar havets våg och ska vara med. Tur med vädret har de verkligen. Så här varmt och soligt har det inte varit på länge. Härligt!

Nyckelord:Modellen för hjärterdam

Hjärtat på rätta stället har sympatiska brittiskorna Sophie Rhys Jones och prins Williams kusin Gariella Windsor. Och dessutom har de kärlekens tecken på hatten. Vad roligt det måste vara för modisterna i England och Holland där prinsessorna verkligen vågar, och kan, bära upp de mest fantasifulla huvudbonader. Kände hattmakaren Philip Tracey är mannen bakom de skorstensliknande skapelser som kvinnorna i brittiska kungahuset ofta bär. Sophie har varit en frontfigur för den modellen, men nu tycks hon vilja ha lite mer kvinnliga former på toppen.


Prins Edwards hustru Sophie i hatt med hjärta.


Gabriella "Ella" Windsor i likadan hatt
Nyckelord:Har Marie ätit butterkaka till frukost?

Min kungliga innelista bjuder på en del överraskningar denna vecka. Nya danska prinsessan Marie är UTE, vilket verkar ha upprört signaturen "Danmark", som menar att Joachims hustru inte alls surar och har armarna i kors när hon är ute och representerar. Men hoppsan här råkar jag ha ett litet bildbevis på Maries inte alltför kungliga kroppsspråk...Mer bilder på Marie kommer i Eva Åströms "Kunglig konfekt" i nästa veckas nummer av Svensk Damtidning.


Foto: All over press
Nyckelord:Lika som bärAlbert av Monacos utomäktenskapliga dotter Jazmine är en kopia av Bill och Hillary Clintons enda barn Chelsy (nedan).

Nyckelord:Juan Carlos och TorresKungariket Spanien vann med 1-0 mot republiken Tyskland, vilket fick Juan Carlos och hans familj att jubla av glädje naturligtvis. Fotbollskampen gav mersmak efter Torres mål och strax efter EM skymtades kungen och hans dotter Elena på en annan arena. Här fanns en äkta Torres - Tjurfäktning är stort i Spanien och matadorerna blev rejält påhejade av kungligheterna.
Nyckelord: