topp

Nytt om det kungliga Europa

AV ÅSA BÖNNELYCHE

Åsa Bönnelyche är reporter på Svensk Damtidning och skriver ofta om aktuella händelser i de europeiska kungahusen. Det handlar om bland andra de brittiska prinsarna William och Harry, danska kronprinsessan Mary och de andra europeiska prinsessorna.

Geggigt värre

image287

Maxima gräver för kung och fosterland. I bland innebär de officiella uppdragen inte alltid så glamourösa stunder. Kronprinsessan av Holland ser ändå ut att tycka att det är rätt så roligt att gegga med spaden i gyttjan. Klänning och gummistövlar är en ny kombination som man inte ser så ofta i kungliga sammanhang. Barnen i bakgrunden verkar mer intresserade av vad som händer en bit därifrån.
Nyckelord:I sjunde himlen

image285

Vem är detta? En baglady på jakt efter husrum?..Nej, det är kronprinsessan Letizias lillasyster Telma Ortiz som är upp över öronen förälskad i sin Enrique Llop. Snart kommer kärleksbarnet. Telma är i sjunde månaden ..och i sjunde himlen ser det ut som!

image286
Nyckelord:Victoria har äntligen chansen!

image283
Foto: All over press

Kan inte låta bli att visa den här jättefina bilden på vår kronprinsessa Victoria. Jag tycker att hon har gått om lillsyrran i skönhet. Victoria är ursnygg!
Och ett tips skulle jag vilja ge henne såhär inför skottdagen på fredag...Ta tillfället i akt och fria till Daniel...den 29 februari är ju den enda dagen som tjejer tillåts gå ned på knä...och herr Westling verkar ju inte komma till skott!!!
Nyckelord:På skidor runt slottet

Är kungen insnöad?
Idag anordnas traditionsenligt slottssprinten runt slottet. Nya skidfenomenet Charlotte Kalla ska staka sig runt kungliga slottet tillsammans med ett stort gäng konkurrenter. Det blir en spännande dag för de 30.000 åskådarna som förväntas komma för att tiita på tävlingen. Kul för slottsvakterna som äntligen får lite "aktion" runt knutarna.

image282

Foto: Patrik Österberg/Mediabild.nu
Nyckelord:Tidlöst och klockrent!

image281

Jag har satt ryttarprinsessan Zara Phillips på utelistan denna vecka för att hon gör reklam för whiskeyn Chivas Regal. Hon är ju en förebild för många unga flickor, så det är inte så passande tycker jag. Zara siktar på en OS-medalj i Peking i sommar med sin häst Toytown. Än så länge är det bara mamma, prinsessan Anne, som har lyckats med bedriften att erövra en silvermedalj från Montreal-OS 1976.  Zara sponsras också av klockfirman Rolex. Annars är det klockor av märket Hublot som kungligheterna faller för. Tidlöst gummi är materialet! Såhär skriver Hublot på sin hemsida:

Det är inte bara kändisar som Sly Stallone och Elton John som fastnat för Hublot.  Även kungahusen gillar klockan. Prins Albert av Monaco (numera Furst Albert II), Kung Juan Carlos av Spanien, kung Hussein av Jordanien, kung Constantine av Grekland och vår egen kung Karl Gustav är kända ägare. Under en lång tid så gick nästa halva produktion till Spanien, där klockan var omåttligt populär.

Nyckelord:En prins i New York!

Drottning Beatrix av Holland behöver knappast spara på tillgångarna för att få råd att köpa presenter till alla barnbarnen. Tvärtom. Huset Oraniens finanser blomstrar och familjens privatförmögenhet är enorm. Man behöver inte betala skatt för alla aktier och jordagods. Och Beatrix får fortfarande betalt för de områden hon en gång skänkt holländarna. Till aktieportföljen med största posterna Heineken, Shell och KLM kommer också tsarryska juveler. Beatrix härstammar från tsar Paul I. Dessutom finns det stora uppsättningar bordssilver. Någon har räknat ut att det skulle ta en lakej fyra och ett halvt år att putsa allt! Dessutom har familjen stora markinnehav, där marken är som allra dyrast - på Manhattan i New York. The Big Apple hette ju tidigare Nya Amsterdam...kronprins Willem Alexander arbetade på KLM i New York och det var under denna tid som han träffade sin älskade Maxima. Så är det någon som kan kallas "En prins i New York, så är det Willem-Alexander!

image280

Kronprinsparet av Holland tar guld i kunglig rikedom
Nyckelord:Hett möte

Fergie brände ned sitt hem i förra veckan och flyttade raskt in till exmannen prins Andrew. Smart drag, kan tyckas om målet var en nytändning. Hertiginnan av York hade en bra orsak för att komma tillbaka med sitt pick och pack. Yrvädret Fergies eldsvåda fick brandkåren att rycka ut på nolltid. Denna bragd uppmärksammades av kungafamiljen och drottningen av England var inte sen med att själv göra en utryckning till brandstationen för att tacka dessa vardagshjältar på plats och dessutom besökte hon brandmän under utbildning...Ett varmt möte blev det när drottningen hälsade och småpratade med de vältränade killarna.

image279
Nyckelord:Drottningen på gymmet

image278

Det är inte bara kungabarnen och herr Westling som springer på gym. Drottningen av England är inte heller främmande för roddmaskiner och bänkpressar, men som den kunglighet hon är nöjer hon sig med att se på när andra svettas...Men tro för all del inte att Elizabeth II är otränad. Nej, det finns knappast en hurtigare 82-åring på jorden. Hon rider, tar långa promenader med hundarna, jagar och äter sunt. Med tanke på att Elizabeths mor blev över 100 år, verkar det vara rimligare att vara ute i naturen för att få ett långt, hälsosamt liv. En och annan gin&tonic lär vara närande också om man får tro drottningmodern, som ju var "marinerad" i denna förfriskande dryck!
Nyckelord:Mathildes djungelvråååål!

Vill man se ut som en tant i förtid ska man absolut göra som den belgiska kronprinsessan och kränga på sig en sån här svart, nopprig variant. Vilken modistchock! Mathildes hatt påminner om ett djungelvrål - en godisbit i lakrits - fast utan det goda saltet...utelistan nästa....Ja, ni missar väl förresten inte veckans nya kungliga lista!

image277

Nyckelord:Ett gott skratt förlänger förhållandet...

Hästtjejen Zara Philip siktar på OS och tränar stenhårt med sin "Toytown", som hon köpte för 23.000 pund för åtta år sedan. I tidningen "Hello" avslöjar hon hur hon tränar och vad hon gör när hon är ledig. Efter en dag i sadeln lägger sig Zara i soffan och tittar på TV med sin rugbyspelande pojkvän Mike Tindall. Mike påminner om hulken och alla undrar förstås vad prinsessan Annes dotter ser hos denne "boxarnäste" man. Zara har svaret: Vi har samma underliga humor! Vi skrattar hela tiden när vi är tillsammans. Där ser man. Utseendet betyder inte så mycket egentligen...bara man har roligt ihop. Kanske något för stela, shoppinggalna Kate Middleton  att tänka på.  William tycker förstås att hon är söt, men har de någonsin kul tillsammans.? Är det tristessen som får Wills att  trycka på off-knappen hela tiden i förhållandet?
Nyckelord:Wills lämnar Kate

Shaky för Katy. Miss Middleton är sååå nära målsnöret nu...ska hon bli prinsessa eller väljer Wills någon annan i sista stund. Ja, visst är det nervpirrande? Mycket dokusåpa över det hela - lite som "Prins söker fru"...olidligt spännande. Nu när alla trodde att Englands tronföljare skulle fria, gör han en helomvändning och sticker ifrån Kate igen. Först har han varit uppe bland molnen och flugit omkring under sin pilotutbildning. Men William fick inte nog av fart och fläkt..mycket vill ha mer och nu är det motocross som gäller. Han och lillbrorsan Harry åker ned till Syd Afrika för att (i välgörenhetssyfte!) trycka ned gaspedalen och susa över savannen på snabba bågar. Chelsy är lyrisk över att harry väljer att komma till hennes kontinent för en gångs skull. Kates mungipor har däremot åkt ned. Hon förstår inte varför prins William envisas att lämna henne ensam.
image276
Foto: Stella
Nyckelord:Carl Philip tränade igår hos Daniel Westling

Kanske blev det för mycket belgisk alla hjärtans dag-choklad och öl för Carl Philip under besöket i Bryssel. I går  vid femtiden på eftermiddagen slank han in på Daniel Westlings medlemsgym Master Training på Nybrogatan i Stockholm. Ögonvittnet berättade för mig att prinsen bar stickad mössa, jacka och jeans men någon träningsväska hade han inte med sig. Lyxgymmet bistår sina kungliga medlemmar med alla bekvämligheter och självklart har prinsen ett eget skåp (som aldrig behöver låsas eftersom det aldrig skulle falla de välbärgade medlemmarna in att stjäla).

image275
Foto: Stella
Nyckelord:Carl Philip i en annan kvinnas famn

Carl Philip lämnade Emma hemma och tillbringade Alla hjärtans dag i en annan kvinnas famn! Vår svenske prins-hunk tog planet till Bryssel och väl där träffade han prinsessan Astrid. Emma behövde inte vara svarsjuk. Astrid är fembarnsmor, lyckligt gift och är dessutom släkt med "Lippi". Det blev ett kärt möte och skygge Carl Philip såg avspänd ut och verkade trivas med att hamna i belgiskt rampljus för en stund.

image273 image274
Nyckelord:Coola familjen

image272

Här kommer familjen Svenssson till stormarknaden i Arninge Centrum....nej, oj jag såg fel...är det inte..jo Fergie, prinsessan Eugenie, prinsessan Bea och prins Andrew! Härligt att det inte bara är minkpälsar och snygga skidjackor som sveper förbi i lyxiga Verbier. Är man "rätt" från början, behöver man ju knappast ytlig mode-kosmetika för att ängsligt passa in...Vilja men inte kunna, är ett uttryck som INTE passar denna brittiska familj. De gör som de vill - och kan!  Bara en så´n sak som att åka på semester tillsammans  trots  att Fergie och Prins Andrew är skilda. Strongt jobbat!
Nyckelord:Upphöjd prins

image271

Christian - en upphöjd lillprins

"Nej, min son, det här är inte ditt kungarike..." Kronprinsessan Mary befinner sig i Verbier med sin familj. Prins Christian tittade förtjust ut över det vackra alplandskapet och fascinerades över hur högt det var till marken. Danmark är ju som bekant ett platt land som mest erbjuder berg och dalar på Legoland och Tivoli.
Jag tycker att prins Christian är den absolut gulligaste lille kungligheten som existerar på denna jord. Till och med bakifrån är han bedårande!
Nyckelord:Med känsla för snö...

Grönlands kunglige beskyddare har känsla för snö och kunde inte låta bli att smaka lite på en vit isboll. Lille Christian får skynda sig på att lära sig åka skidor. Nordpolen smälter och snö lär bli en bristvara i framtiden. Dags för dagens nya generation tronföljare att värna om miljön...på riktigt. Om politikerna inte kan enas om miljöpolitiken, så borde kungligheterna ta sitt ansvar och bilda gemensam front. Vår miljövän kung Carl XVI Gustaf kan väl ta och bjuda in sina kungliga släktingar till Drottningholm och diskutera naturkatastroferna. En välgörenhetsgala med alla Europas regenter samlade skulle ge mycket uppmärksamhet och pengar till att förbättra vår allt tröttare miljö...

image270

Foto: All over press
Nyckelord:Äkta kärlek övervinner allt

Drömprinsar finns det gott om, och jag ser fram emot en härlig vår fylld av passion och kärlek. Pulsen ökar lite extra så här på Alla hjärtans dag när alla är lite extra översvallande och trevliga! Det är en sådan här underbar dag med solsken och röda chokladhjärtan varthän man ser.  Kärleken spirar ju också i de kungliga kamrarna...Storhertigparet Henri och Maria Teresa firar bröllopsdag nummer 27 i dag. Fem barn har de tillsammans och äktenskapet sägs vara det lyckligaste i Europa. Men så kämpade Henri också för sin kärlek, liksom Victoria och Haakon. Bankirdottern från Kuba sågs inte med blida ögon av Henris mamma Storhertiginnan Charlotte. Maria Teresa hade en perfekt utbildning men några anor fanns inte. Charlotte kallade Henris fru för "den lilla kubanskan" och ni kan ju tänka er hur frostigt det var mellan de båda kvinnorna. Men mamma fick stå tillbaka när sonen Henri valde sin älskling och han såg till att gifta sig på Alla Hjärtans dag! Kärleken segrar till slut....och elaka svärmödrar får vad de tål till slut!

image269

Äkta kärlek är det mellan Storhertig Henri och maria Teresa av Luxemburg, som firar bröllopsdag på Alla hjärtans dag.

Foto: IBL

Nyckelord:Vem är lyckligast på Alla hjärtans Dag?

Det är Alla hjärtans dag och självfallet går veckans nya kungliga inne-och ute-lista i kärlekens tecken.
Redan i dag ligger den ute...

Missa inte min Kungliga lista...vem är charmören nummer ett? Vilka par är lyckligast av alla kungligheter...Jag har svaret!
Nyckelord:Kronprinsessan vill inte gifta sig...

...med kusinen eller sysslingen! Och vem skulle vilja göra det!
Victoria väljer att gifta sig med en vanlig kille, Daniel Westling. Hon är knappast ensam. Kronprinsarna i Europa har gjort likadant. Varför? Därför att de unga kungligheterna är en enda stor familj, förstås. De är dna-mässigt sammanflätade med varandra och är släkt på ganska nära håll. Victoria, Madeleine och Carl Philip är sysslingar med danska prinsarna Frederik och Joachim samt med de fem grekiska kungabarnen, Alexia, Paul, Nikolaos, Theodora och Philippos -som i sin tur är kusiner med Frederik och Joachim och även med kronprins Felipe av Spanien och hans två systrar. Hängde Ni med?

Inte undra på att Victoria och hennes prins/esskollegor väljer kärlekar utanför den kungliga kretsen....

image268

Haakon och Victoria är släkt genom prins Carl, som var kung Haralds morfar. Haralds pappa kung Olav gifte sig med sin kusin Märtha. De var kusiner både på mödernet och fädernet! Haakon valde flickan av folket Mette-Marit. Bra med lite nytt blod, kanske?

Foto: Stella
Nyckelord:Skönheten kommer inifrån

image266

Letizia har funnit sig själv igen. Hennes gamla glad jag är tillbaka! Lika glad ,som hon var när hon fick sitt andra barn, ser hon ut nu. Mager som en sticka har hon ju alltid varit, men på senare tid har depressionen förmörkat anletsdragen, så att utstrålningen försvunnit totalt. Tänk vad det gör mycket när munnen ler. Skönheten kommer trots allt inifrån...


  image265  

Foto: All over press
Nyckelord:Miss Universum

image263

Tur att Bea har parabolen på hjässan så att hon har kontakt med rymden. Pojkvännen Dave, 25, jobbar som projektledare för rymdturism.  Bea stöttar  honom och har nu köpt en biljett till månen för 1,3 miljoner kronor. Härligt med kungligheter som siktar mot stjärnorna. Själv skulle jag aldrig våga stiga in i en raket och åka ut i ett totalt mörker. Tänk om man aldrig skulle kunna komma ned igen. Vilken fasa! Bea är modig som få. Eller är det så att hon bara vill förtjäna titeln "Miss Universum"?
Nyckelord:Fursten får inte plats i sitt palats!

April april...den 1 april ska auktionshuset Christies i Amsterdam sälja 450 objekt ur fursten i Lichtensteins samlingar. Anledningen är att familjen inte har rum  för alla konstskatter ! Därför gör Europas förmögnaste kungligheter av med  möbler, målningar, skulpturer och antika klockor, som funnits i släktens ägo i flera hundra år. Ja, det kan inte vara lätt att ha så mycket dyrgripar när man regerar i ett av världens till ytan minsta länder. Men omvandlas dessa auktionsfynd till sexsiffriga belopp på ett konto i Schweiz kanske inte sorgen och saknaden av föremålen blir falltför stor.

image262

Äntligen får fursteparet plats i slottet i Vaduz.

Foto: All over press


Nyckelord:Tackade nej till prinsens frieri

På torsdag är det Alla hjärtans dag...då ska man vara upp över öronen förälskad och sväva på små moln. Nåde den  kille som inte bjuder sin älskade på romantik...

Kronprinsessan Masako i Japan har inte haft det så lätt med kärleken. Visst var hon uppvaktad, men tvingade gifta sig mot sin vilja. Och allt är egentligen prinsessan Elena av Spaniens fel!

Kronprins Naruhito föll direkt när han hösten 1986 såg den vackra diplomaten Masako på ett party på slottet. Festen hölls för att hedra prinsessan Elena som var på besök. Det sägs att mer än ett dussin potentiella fruar bjöds in vid det här tillfället. Precis som i Askungesagan såg prinsen bara den vanliga flickan Masako, som helst ville fly fältet. Prinsen friade två gånger och Masako sa nej. Tredje gången gillt, han bad om hennes hand igen och då kände Masako att hon inte kunde värja sig. Familjens rykte stod på spel - inte kunde hon väl neka tronföljaren av Japan? De gifte sig i juni 1993....och har nu lilla Aiko tillsammans.

image261

Vill du gifta dig med mig? frågar Kronprins Naruhito sin  Masako Owada.

Foto: All over press
Nyckelord:Mary Poppins

image260

Foto: Stella Pictures

Mary Poppins på promenad? Lite socker i botten, så går allting bra...Danmarks kronprinsessa påminner stark om den nynnande barnjungfrun i den här vindtäta kappan. Det är bara paraplyet och väskan (som rymmmer allt och lite till ) som saknas! Mary är en finsmakare av kläder och passar i det mesta hon bär. Men jag tycker att hon är alldeles för blek för den här färgen. Mary passar mer i rött, blått och rosa!
Nyckelord:Jag har prinsessan Madeleines framtid i min hand

Hade en så´n där "dags att rensa upp" dag i förra veckan. Jag började med arbetsrummet hemma och lyckades slänga tre tidningshögar , 15 kvitton från Statoil och en drös gamla räkningar som tapetserat skrivbordet det senaste kvartalet. Men se´n var det stopp. Det är alltid så när jag ska städa, att jag hittar roliga saker som väcker minnen till liv. Underst i byrålådan fanns prinsessan Madeleines födelsehoroskop! Där har en astrolog kartlagt i detalj hur hennes planeter stod vid det ögonblick hon såg dagens ljus. Tänka sig, här spekulerar folk till höger och vänster om huruvida Madeleine ska gifta sig snart - och så sitter jag med facit i hand! Jag fick tag i horoskopet när jag arbetade som bildredaktör på Pressens Bild. Det hade legat i en arkivlåda i åratal och när någon ville kasta bort det, fick jag ta hand om det. Så man skulle kunna säga att jag nu har räddat till eftervärlden. Kanske ska jag ta en bild på horoskopet och få det tolkat av en expert? Då är jag en av de första som vet när det är dags för prinsessan att stega till altaret. Hur många barn hon ska få syns i det "åttonde huset" i horoskopet. Lovar att meddela er när jag har löst planeternas koder för Maddes liv. Tills dess kan ni ju besöka min kungliga lista - där ligger ju madeleine faktiskt i topp!

Det är ju inne nu bland kungligheter att låta stjärnorna säga sanningen om framtiden. Nu har en brittisk astrolog satt tänderna i Kate Middletons och prins Williams "starcharts". Domen blev: William kommer inom kort att göra slut med Kate! Hm, vi får väl se vad som händer. Kanske ska man tro på stjärnorna trots allt?

image259

Foto: All over press
Nyckelord:På rymdpromenad

"Stor&liten" på rymdpromenad...I går besökte kronprins Felipe och hans Letizia ett rymdcenter i Madrid. Jag såg på ett bröllopsprogram på tv i veckan som visade olika lyxiga platser som folk reser till på smekmånad. Det dyraste alternativet var en resa upp i rymden. Tänk, det var tydligen ett nygift par som försökte skåla i champagne svävandes i tyngdlöshet ovanför Tellus. Vilken upplevelse.!

Kronprinsparet av Spanien såg inte längre så alienerade ut. De samarbetar bra och äktenskapet verkar flyta på. Kärleken kanske har kommit tillbaka efter krisen tidigare i höstas?Tur är väl det, för drottning Sophia vill absolut inte höra talas om en skilsmässa till efter dottern Elenas separation från maken Jaime de Marchilar.

image258

Foto: Stella

Missa inte min kungliga lista för denna vecka
Nyckelord:Mary längtar hem

image257

Vill kronprinsessan ha de här trasorna eller en likadan klänning som vi har?
Mary ser lite tveksam ut till de designkläder som visades upp för henne på modemässan. Hon sägs längta hem till Australien, dit hennes pappa och fru nyss rest för att hälsa på den övriga familjen. Marys två äldre systrar bor kvar "Down under" och man kan ju förstå att Mary kan längta till dem och att ha lite privat syskonsnack efter alla kungliga tillställningar  och skandalböcker som året bjudit på. Tur för Mary att hennes far flyttade med henne till Köpenhamn, så att hon har någon närstående att luta sitt söta huvud emot, när det nya livet som kronprinsessa blir för krävande.

Nyckelord:Anklagas för att vara en dålig mamma

Kronprinsessan Masako får nu kritik för att försumma sin dotter. Långtidssjukskrivna japanskan som hållt sig undan rampljuset och offentligheten i fyra år, har börjat visa sig ute bland folk. Hon shoppar, går och tar ridlektioner och besöker gourmetrestauranter i stan. Nu får hon kritik för att hon lämnar bort sexåriga prinsessan Aiko till en barnjungfru. Det är tydligen ytterst ovanligt med barnvakter i Japan och mammor stannar ofta hemma med sina små, medan männen går ut och roar sig. Moderna Oxfordutbildade exdiplomaten Masako är en modern, emaniciperad kvinna som alltid haft svårt för de stela, konservativa regler som gäller i hennes hemland. Hon gör som hon vill. Men folket sliter sitt hår och undrar vilken sorts mor hon egentligen är.


image252

Kronprinsessan masako anklagas för att vara en dålig mamma

Foto: IBL
Nyckelord:Jobba hos kungen!

Det finns fler chanser för alla som vill komma kungligheterna lite närmare på arbetstid. Nu söker hovet säsongspersonal till visningsverksamheten på samtliga slott. Alla som känner sig manade kan med fördel besöka länken nedan och skriva ett fint cv:

http://www.royalcourt.se
Nyckelord:Hovet söker folk!

Jag talade med Inger Lilliehöök vid Hovmarskalkämbetet på Kungliga slottet i veckan. Denna mycket trevliga dam har bland annat hand om administrationen och logistiken kring ceremonistaten, dvs ceremonimästarna, kammarherrarna och kabinettskammarherrarna. Det ska alltid finnas åtta kammarherrar, som kan kallas in vid statsbesök och dyl och fyra kabinettskammarherrar. Men nu finns det två vakanser vid hovet. Med ljus och lykta söker nu kungen och hans anställda efter två personer (män) som har de rätta takterna att kunna tjänstgöra som kabinettskammarherre. Det råder akut personalbrist!
Nyckelord:Med smak för det goda i livet

image251

Vad luktar det här då? Charles inspekterar sjukhusmaten och sticker ned sin kungliga näsa långt ned i pestobyttan.  Jag måste säga att prinsen av Wales tar sitt arbete på största allvar. Hans smaklökar har vant sig vid de allra läckraste anrättningar sedan barnsben, så kanske hade han ett och annat att säga om den grönageggan vi ser här. För inte ser det särskilt aptitligt ut!
Nyckelord:Kobent drottning

image250

Drottningen av Belgiens benföring är väl inte den stiligaste vi sett direkt. Men som genuint kunglig kan hon ju göra lite som hon vill. När Paola var ung kallades hon "skandalprinsessan" . Hon var en dåtidens Stéphanie som gärna visade upp sig i minimal bikini. Den blonda italienskan var otroligt snygg i unga år, en blåblodig Brigitte Bardot med tjockt ljust hårsvall och kurviga former. Med åren har hon haft en mer lågmäld profil, men verkar nu finna andra sätt att sticka ut - inåt med tårna, solhatt och mörka St.Tropez-brillor. Ja, hon har sannerligen hittat en egen stil.
Nyckelord:Drottning på vift

image249

Fabiola går inte långt utan sin solfjäder, spanjorska som hon är. Hon gifte sig 1960 med Belgiens kronprins Baudoin. Deras äktenskap var mycket lyckligt men barnlöst. Det smärtade barnkära Fabiola djupt att hon aldrig blev gravid, hon önskade ju inget hellre. Inte heller blev livet så lätt när hennes man dog 1993. Nu finns det två drottningar i Belgien - en "änkedrottning" - Fabiola och så förstås Paola.

Fabiola har alltid haft en fäbless för turbanhattar och klär sig alltid mycket sofistikerat. Hennes blågråfrisyr är vida känd. Med lockar i nacken och tuperat på hjässan är hon unik i sin kungliga kamning. I juni fyller hon 80 år. Säkert blir hon hyllad som den drottning hon är.
Nyckelord:Grädde och mandelmassa

I dag är det Fettisdagen. Jag trodde att den var förra veckan. Min nyinköpta kalender fanns inte på skrivbordet när jag kom tillbaka från semestern...BORTA - och utan almanacka är man verkligen helt lost. Så om ni undrar varför jag skrev på kungliga listan att prinsessan Christina inte hade på sig sin gröna hatt, sin "smula" som ser ut som en semla eller påskägg på Fettisdagen, så var det för att jag trodde att den var förra veckan...Ibland ligger man före sin tid...Nu ska jag spatsera ut på stan och köpa mig en ny kalender så att jag vet när det blir min födelsedag....den närmar sig med stormsteg.
Nyckelord:Okysst prinsessa

image244

Den här bilden togs av pappa Richard Nigel Manley när exprinsessan Alexandra var 12 år. Här sitter hon i rosa klänning med sina yngre systrar. Alexandra är lik sin kinesiske far medan syskonen mest liknar blonda mamma från Österrike. När bilden togs visste Alexandra knappast vad som väntade. Att hon en dag skulle möta en riktigt prins, flytta till Danmark och bli prinsessa för att i nästa andetag skilja sig, träffa en ljudtekniker och förlora titel, apanage och bara få träffa sina två söner varannan vecka. Dessutom är hon ju "fast" i Danmark. Hon kan ju aldrig flytta utomlands igen, då förlorar hon sina söner....
Nyckelord:Mammas ögon

image242  image243

Jag har alltid trott att Alexandra ärvt sina asiatiska drag från sin pappa Richard Nigel Manley. Men ögonen är ju faktiskt mammas! Christa och Richard är nu pensionärer och har fortsatt att bo i ett hus på Schackenborgs ägor i tre år efter dotterns och prinsens skilsmässa. Tills nu. De flyttar i dagarna tillbaka till Wien, där Alexandra utbildade sig och pluggade internationell företagsekonomi. Alexandra talar engelska, tyska, danska flytande och dessutom kan hon kinesiska! Duktig som få....
Nyckelord:Maries kamp mot Alexandra

Fransyskan Marie Cavallier blir snart ny dansk prinsessa. Men kommer hon att klara av tala det grötiga "tungomålet"  den dagen hon skrider till altaret? Många är tveksamma....Prins Joachims exfru, Alexandra, slog väl alla rekord i att lära sig språket så fort. Den skärpta finanstjejen från Hong Kong blev folkets favorit när hon, bara dagar efter bröllopet med Joachim, pratade flytande danska. Men nu avslöjar prinsen att Marie hårdpluggar de skandinaviska glosorna. Och ett av de ord som hon kan uttala allra bäst är POTATIS (eller "kartofler")!
Nyckelord:Triss i barn

image241

Silvia har fortfarande inga barnbarn. Men hennes treklöver är ju lite yngre än drottningkollegornas avkommor ute i Europa. I det holländska kungahuset myllrar det av småttingar, och ännu fler kommer att se dagens ljus i vår. Om en månad är det dags för prinsparet Bernhard och Annette att åka till BB. Så här förväntansfulla såg de ut när de kom till  drottning Beatrix födelsedagsfest i fredags. Bernhard, 38, är nästäldste son till Beatrix syster, prinsessan Margriet, 65. Han är redan tvåbarnsfar till Isabella, 5, och Samuel, 3. Det verkar som om det är poppis bland kungligheterna att skaffa just tre stycken barn. I Sverige fick ju både Silvia och de fyra Hagasessorna tre barn var.
Nyckelord:Blindbock

Vad får inte en prinsessa stå ut med? Tur att fembarnsmamman Astrid av Belgien har barnasinnet kvar. För en tid sedan var det dags för blindbock och prinsessan tvingades på en bindel för ögonen och fick sedan pröva att gå från start till mål. Detta var på arbetstid, inte på barnens kalas. Hon besökte en skola för blinda och tog chansen att känna hur det är att inte kunna se.

image239

Prinsessan Astrid med bindel för ögonen

Foto: Stella
Nyckelord:Latmask i Monaco

Prinsessan Caroline av Monaco har fyra barn. En i kvartetten är Pierre Casiraghi. Han lever ett till synes tillbakalutat liv utan några som helst kungliga plikter. Ingen titel har han heller att skryta med utan mamma ville att barnen skulle få en så naturlig uppväxt som möjligt. Pierre och hans syskon får ta del av alla privilegier som följer när man är barn till en kunglighet, men själva behöver de inte anstränga sig alls. Är inte det ganska förödande för en ung kille?L


image234

Pierre Casiraghi hör väl inte till de mest sportiga killarna direkt.
Nyckelord:Fergie tuttade eld på huset

image233

Nu är Fergie i farten igen. Håret är flammande rött och hertiginnan, med sin eldiga personlighet, har nu tänt på sitt eget hem! Med ett brinnande intresse för aromterapi och doftljus försökte Fergie ha en härlig stund i badet i går. Men mysdoppet i baljan slutade i katastrof! Precis innan hon kröp ned i karet, ringde telefonen och Fergie tvingades upp och klä på sig för att åka i väg på ett viktigt affärsmöte. Men det brinnande stearinljuset glömde hon att släcka. När hon kom tillbaka till sitt hem Dolphine House fanns tre brandbilar på plats för att släcka elden. Badrummet blev helt förstört av röken och Fergie kan inte bo hemma på ett tag. Hennes bostad ligger bara en kilometer ifrån exmaken Andrews Royal Lodge, Windsor. Kanske är detta ett ypperligt tillfälle för Fergie att flytta in till exmannen och återförenas med prinsen. Exparet tillbringar ju nästan all tid tillsammans även om de på papperet är skilda. Nyligen var de i skidorten Verbier ihop med döttrarna. Men frågan är om Andrew skulle våga ha Fergie boende hos sig, även om det handlar om en kortare period tills renoveringen av det eldhärjade huset är färdig. Hertiginnan av York är ju som bekant ett ritikgt yrväder, som till och med lyckas bränna ned sitt eget hem....hon är verkligen en eldig kvinna!
Nyckelord:Han vet vad en kvinna vill ha

image232

Prins Azim är med på min kungliga innelista denna vecka.
Världens rikaste ungkarl, prins Azim, 25, är knappt 160 cm lång men är trots sin ringa längd flickornas favorit. Kan det möjligtvis bero på att han strör diamanter och juveler över vännerna? Här ser vi honom med Mohamed Al Fayeds dotter Camilla Al Fayed (syster till Dodi, lady Dianas älskare).

Prins Azim är son till sultanen av Brunei (Haji Hassanal Bolkiah) som har en förmögenhet på 130 miljarder. Så när Azim ger bort gnistrande dyrgripar till Londons ungkarlsflickor, blir det inte så stora hål i plånboken. Det sägs att Azim är helt besatt av Jade Goody, en brittisk Big Brother-stjärna. Hon har redan en pojkvän, men det bryr sig inte playboyprinsen om utan uppvaktar henne med alla de medel han har till hands. Hon har redan fått en 30-miljoner kronor dyr diamantring, som påminner starkt om den ring han köpte till sångerskan Mariah Carey för 35 miljoner kronor. "Lillprinsen" vet verkligen vad kvinnor vill ha, för visst är det så att "diamonds are a girls best friend"?
Nyckelord:Utkörda från chaufförsbostaden!

Det blev inte riktigt som de hade tänkt sig. Nu lämnar grevinnan Alexandras föräldrar Danmark och chaufförsbostaden på Schackenborg slott för att istället flytta till Wien.
Christa, 72, och Richard Manley, 84, har nu packat väskorna och tagit avsked av vänner och bekanta i Møgeltønder med omgivningar. Ja, det är ju knappast läge för Alexandras mamma och pappa att bo kvar på Joachims ägor, då prinsen i vår, den 24 maj, gifter om sig med fransyskan Marie Cavallier.
Det måste kännas tråkigt för småprinsarna Nikolai och Felix, när inte bara mamma Alexandra har flyttat från hemmet utan nu även deras älskade mormor och morfar.

image231

Dottern är inte längre prinsessa, så nu är paret Manley utkörda ur chaufförsbostaden på Scackenborgs slott.

Foto. Stella
Nyckelord: