topp

Nytt om det kungliga Europa

AV ÅSA BÖNNELYCHE

Åsa Bönnelyche är reporter på Svensk Damtidning och skriver ofta om aktuella händelser i de europeiska kungahusen. Det handlar om bland andra de brittiska prinsarna William och Harry, danska kronprinsessan Mary och de andra europeiska prinsessorna.

Skål för Singapore och Raffles Hotel


Foto: All over press

Mathilde går en kristallklar framtid till mötes.

Kronprinsparet av Belgien befinner sig just nu i Singapore. Här ser vi urtjusiga Mathilde i en Singapore-sling röd festblåsa på Shangri-La Hotel. Måste vara skönt för kronprinsessan att få skåla i starkare drycker efter alla fyra graviditeterna. Nu börjar det nya, underbara livet efter de stökiga, men underbara, spädbarnsåren.

Jag skulle inte säga nej till ett svalkande bad på Raffles Hotel i Singapore där världens mest kända drink, Singapore sling, uppfanns runt 1915. En solstol, en Svensk Damtidning och en smuttvänlig cocktail skulle sitta fint såhär i novembermörkret.





Originalrecptet som serveras på Raffles Hotel i Singapore består av:
30 ml gin
15 ml Heering Cherry Liqueur
120 ml ananasjuice
15 ml limejuice
7.5 ml Cointreau
7.5 ml DOM Benedictine
10 ml grenadine
Ett stänk Angostura Bitter

Häll samtliga ingredienser i en shaker med is och skaka häftigt. Garnera med en skiva ananas och ett körsbär.
Nyckelord:



Ex-prinsessan talar ut!



För två år gifte sig Alexandra med sin betydligt yngre fotograf Martin Jörgensen. I en tv-intervju förra veckan berättade hon om sin starka kärlek till honom:
"Martin gör mig stark"

Exprinsessan känner nog att det är dags att synas lite i media så att hon inte helt glöms bort i skuggan av prins Joachims nya hustru, som ju till och med är gravid.

Nyckelord:



Familjen Bernadotte i TV4

Nu får vi veta mer om vår kungafamilj. TV4 producerar en dokumentär om släkten Bernadotte.

- Filmidén föddes strax efter att jag hade slutfört arbetet med Wallenbergserien. Jag insåg att jag inte sett någon omfattande historisk skildring av vår monarki i tv, bortsett från årliga intervjuer med kungafamiljen och kortare nyhetsinslag, säger Gregor Nowinski.

TV4:s tittare kommer att få en exklusiv inblick i släkten Bernadotte och en fördjupad bild av kungafamiljens roll i det svenska samhället. Tittarna får ta del av privata och offentliga resor, statsbesök, möten med människor, personliga reflektioner, djupare intervjuer samt delar av familjen Bernadottes historiska arkiv.


Dokumentärserien om familjen Bernadotte är planerad att visas i TV4 i början av 2010.
Nyckelord:



Mette-Marit bänkar sig i skolpulpeten



Lagom till jul börjar Mette-Marit på ny kula. Hon har insett att kunskap är makt och vill nu göra som kungliga Europas övriga ingifta prinsessor - ta en akademisk examen. Jag tycker att det är jättebra att Norges blivande drottning bänkar sig i skolpulpeten och förkovrar sig. Skönhet förgås men kunskap består.

BI Norweigan School of Management heter skolan där kronprinsessan ska gå en deltidsutbildning på tre år.
Nyckelord:



Prinsens lyxhus inte längre till salu

Är Du sugen på att investera i en fastighet?

Det är inte bara vanliga villor och bostäder som rasat i pris under finanskrisen. Även lyxboenden är billigare. Prislapparna på några av världens dyraste hem är kanske inte röda, men en aning rosa.

Bland dessa märks den saudiarabiske prinsen Bandars skidstuga i Aspen som tidigare var till salu för den nätta summan av 1,1 miljarder kronor. Ingen hostade upp kulorna, så prinsen drog snopet tillbaka objektet från försäljningsannonserna på husmarknaden.

Säkert har han råd att vänta med att sälja tills finanskrisen har blåst över (Atlanten).


Prins Bandar och Putin. Kanske vill Putin köpa prinsens skidstuga i Aspen för 1,1 miljarder kronor?

Putin har redan köpt mark av furst Albert.


Härliga Aspen - lyxskidorten i USA där även drottning Silvias Childhood-kollega, EF-grundaren och miljardären Bertil Hult, har hus.
Nyckelord:



Prinsessakampen mellan Mary och Marie avgjord


Foto: IBL

Marie gör vad hon kan för att hänga med i Marys framgångsmarsch, men föga hjälper verkar det som. Inte ens en graviditet stärker Maries odds mot populära svägerskan. Nu har danskarna röstat om vem de anser kan representera Danmark bäst utomlands. Kronprinsessan Mary toppade listan (tvåa efter sin man Frederik) medan stackars fransyskan hamnade i botten tillsammans med landsmannen prins Henrik.

Men Marie har ju knappt påbörjat sin kungliga resa. Så inte behöver hon ta åt sig av denna opinionsmätning, tycker jag.
Nyckelord:



50 år och ingen tronarvinge - Albert kan adoptera ny furste


FOTO: All over press

Stephanie av Monaco har precis som svenska kungafamiljen semestrat på Mauritius. Stephanie har ett eget hus på lyxön men drar sig inte för att leva Svenssonliv. Hon storhandlar på snabbköpet precis som vilken mamma som helst.

Prinsessans tre barn är riktiga doldisar om man jämför med systern Carolines avkommor. Ändå finns det faktiskt en möjlighet för sonen Louis Ducruet, Pauline Ducruet och Camille Gottlieb att bestiga tronen efter prins Albert. (Om han inte får en egen tronarvinge).

Monacos författningsarrangemang är unikt bland de europeiska monarkierna speciellt i fallet Stephanie och hennes arvingar. Hennes son Louis föddes utom äktenskapet och är förnärvarande förhindrad att efterträda sin morbror. Men om Alberts linje skulle dö ut och prinsessan Carolines barn skulle vägra tillträda tronen har Albert rätt att adoptera Louis Ducruet och göra honom till furste.


Foto: IBL

Blir det Louis Ducruet som efterträder furst Albert?
Nyckelord:



Kungens pung kunde ha blivit tyngre till jul




Så här i finanskristider är rusningen till pantbankerna stor. Många lämnar in sina släktklenoder för lite extrapengar till julklappsköp.

Medaljen på gamle kung Albert har sålts på Jemtlands pantbank för 150 kronor.

Och dagens kung Albert får lite mer i plånboken.

Kung Albert får löneförhöjning lagom till jul. Han kunde dock ha fått mer i pengar i tomtesäcken, men staten har gått in och reglerat apanaget eftersom inflationen är alldeles för hög i relation till "health index"...

Löner generellt i Belgien ökas med ett s.k. ”health index” som består av inflationen i landet minus prisökningar på energi (olja), tobak och alkohol, men apanaget till kungahuset räknas upp med inflation (alltså inklusive prisökningar på olja, tobak och alkohol). Men eftersom inflationen är så mycket högre än health index har man tyckt att det blir för stor ökning för kungahuset. Därför ändrar man inför 2009.
Nyckelord:



Förevigade drottningen och såldes på auktion




Den gamle Hasselbladaren som professor John Hedgecoe använde för att ta bilder på drottning Elizabeth på Buckhingham palace 1966 såldes nyligen på auktion för 1,600 pund. Bilderna användes för frimärken på drottningen.

Poträttet som togs med denna kamera har printats som frimärke 200 miljarder gånger de senaste 40 åren!

 

Nyckelord:



Famnen full med barn

Prinsessan Madeleine ligger tvåa på min kungliga innelista denna vecka
Det är kul att se att hon faktiskt brinner lika mycket som sin mor för världens barn och hon visade att hon minsann kan ta i med hårdhandskarna i slummens skjulstäder. Prinsessan lyfte skrot som en hel Daniel Westling.

Äntligen får hon ut och röra på sig lite och hjälpa till att rikta strålkastarljuset mot de människor som verkligen behöver det mest. I Sydafrika fick hon famnen full med barn, något som Madeleine såg ut att uppskatta.

26-åriga prinsessan längtar nog själv efter att bli mamma snart. För vad är livet utan små underverk?

Säkert önskar sig drottningen också ett litet barnbarn som hon kan gulla med till vardags.

Tills vidare får både Silvia och Madeleine småsnacka lite med andras ögonstenar.



Det blev tvillingar för Madeleine!
Nyckelord:



Holländarna har fått ännu en invånare...det blev en prins



Foto: Stella

Jag är imponerad över de holländska kungligheterna som föder det ena barnet efter det andra medan det här i kungariket Sverige absolut inte händer ett skvatt på barnalstringsfronten hos de kunglige.

Färskaste babyn i kungliga Europa är lille Pieter som föddes i går. Holländska prinsessan Anita sägs må utmärkt efter nedkomsten. Stolt som en tupp är pappa Pieter-Christiaan, som är kusin till kronprins Willem Alexander, och tycker förstås att det är roligt att få en son och ett syskon till dottern Emma.
Nyckelord:



Vill du vara med och gissa?



Visst behöver vi lite flärd, glitter och glamour när höstmörkret faller på? Jag har ömsat skinn och klätt mig i paljetter för nu är det dags att ladda inför Nobel, jul och Nyårsfirande.

Och min kungliga inne-och utelista är nu inne på sitt andra år. Det har hänt en hel del på den kungliga fronten i veckan. Så på fredag är det dags igen för en ny omgång inne-prinsar och ute-prinsessor - eller tvärtom. Har precis klurat ut vem som klättrar upp på första plats. Kan ni gissa rätt redan nu vem det blir? Först med rätta svaret vinner nya numret av Svensk Damtidning!

1 Drottning Silvia

X Prinsessan Madeleine

2 Daniel Westling


Nyckelord:



Prinsessan Maxima håller sig inte på mattan

Det är inte bara Mette-Marit som har svårt att hålla sig på benen. Kronprinsessan Maxima av Holland höll på att göra ett rejält klavertramp i stilettklackarna i går när hon fastnade på dörrmattan.

Och inte nog med det. Maximas dräkt påminner starkt om en trasmatta - eller den gamla filt som jag har i tv-soffan hemma. Det luktar utelistan nästa för Willem Alexanders  donna. Jag blir i allafall alldeles matt av att titta på den fransiga, ryaraggiga dräkten. Bättre kan hon!





Nyckelord:



Ros till prinsessan Marie



Efter ett halvår som prinsessa har prins Joachims Marie fått lite mer skinn på näsan. Hon har anpassat sig till sin nya roll och hon har fått mycket hjälp på vägen av svägerskan kronprinsessan Mary, som ju redan genomgått sin förtrollning från vanlig till kunglig. Så här långt har allt gått som smort för Marie – inga missöden eller smärre skandaler.

En prinsessas främsta uppgift är att kunna föra sig, representera, bli älskad av folket - och framför allt se bra ut. Marie kan bocka av alla dessa kriterier. Dessutom är hon med barn, vilket väl ändå är det absolut viktigaste göromålet för en prinsessa - att föda prinsar och prinsessor.

När förstår kronprinsessan Victoria att det börjar bli dags för henne att leverera en tronarvinge? Tick tack ....
Nyckelord:



Svensk Damtidnings Camilla - och Charles



Svensk Damtidning är bäst! Ja, jag kanske är lite partisk men när andra media skriver gott om oss är det ett bevis på att vi har koll på det mesta. I dag hyllar Realtid.se vår reporter Camilla Spjuth Palves eminenta artikel om prins Charles.

Roligt!
Nyckelord:



Ville inte fira prins Charles


Foto: All over press

Alla ni som tittat på Danbandskampen på SVT i helgen vet hur man "gnussar" på dansgolvet. Prinsessan Anne verkar ha de rätta takterna vad gäller detta.

Lite märkligt att hon inte var med på sin brors 60-års-firande. I stället för att gratta prins Charles reste hon till andra sidan jordklotet, till Nya Zeeland, där hon hälsade på maoriskt vis....eller "gnussade" som vi säger in Sweden.
Nyckelord:



Barnsligt kul med prinsessan



En legosoldat i Marocko? Nej, bara en gravid prinsessa på vift, som övar sig i konsten att leka med barn.

Vi får verkligen hoppas att Marie kommit över det värsta illamåendet. Det vet ju alla blivande mammor hur det känns att tvingas le och se glad ut när graviditestecknen gör sig påminda. UUUUrk! Så brukar det kännas.

Antingen biter fransyskan ihop och stålsätter sig eller så har hon redan passerat det värsta stadiet....men de finns ju faktiskt de kvinnor som aldrig mått bättre i sitt välsignade tillstånd...även de första månaderna. Marie kanske tillhör den lyckliga skaran.
Nyckelord:



Vilken snäcka!



Återigen har prinsessan Elena satt en brosch med undervattensmotiv på kavajslaget. Förra gången hade hon en glittrande bläckfisk på bröstet. Guldsnäckan gör Elena till en toppensnäcka, eller?
Nyckelord:



Barnsligt roligt med prinsen

I  morgon fyller han 60! Prins Charles blir hyllad av sitt folk och kungliga släktingarna uppvaktar på mottagningen. I väntan på födelsedagen kan man roa sig med att gå in på prinsen av wales hemsida. Där har han en sida för barn med roliga spel.


Nyckelord:



Barn igen för Mary?



Ett lyckligt äktenskap har Frederik och Mary. De verkar ha landat på andra sidan av de värsta trötta småbarnsåren och kan nu fokusera på varandra igen. Ett nytt rykte snurrar i Danmark: Mary är gravid igen.

Det är ju inte helt otroligt att även danska kronprinsparet hakar på tre-barnstrenden. Triss i barn är det som gäller i kungahusen. Både vårt kungapar, alla Hagasessorna, Märtha Louise, Mette-Marit, holländska kronprinsparet och snart även prins Joachim har en egen trio småttingar.
Nyckelord:



Originalet: Veckans kungliga lista!




Tack för alla trevliga kommentarer på min kungliga inne-och utelista denna vecka!

Men Neta, inte ska väl Victoria gifta sig med Jigme. Vem ska då ta över det kungliga styrrodret efter Carl XVI Gustaf?

Nyckelord:



Kungliga mikrobloggar

Bloggkursen i går med Vassa eggens Olle Lidbom var mycket givande. Otroligt egentigen hur mycket som hänt bara under det senaste året. Vad som kommer mer och mer är microbloggar, där man skriver ett inlägg med bara ett fåtal ord. Typ: Jag har vaknat!

Om jag skulle mikroblogga lite i ämnet kungligt så skulle det i dag se ut så här:

I kväll firas prins Charles med en tv-sänd gala.

I morgon har 60-åringen mottagning på Buckingham Palace - kungaparet och kronprinsessan Victoria åker dit.

Nu ska jag skriva nästa veckas kungliga lista.
Nyckelord:



Madeleine flyttar och Emma talar ut


Foto: Eva Åström

Här ser Ni huset som prinsessan Madeleine vill ha! Det ligger på Djurgården och har allt en en småbarnsfamilj kan begära. Jag pratade med de som hyr fastigheten och de bekräftade att prinsessan är ute efter just deras bostad. Paret har bott där i  över 20 år, men säger att de inte på något vis vill blockera Madeleines framtid.
"Vi ska inte bråka", är deras kommentar.

Med bröllop i sikte tar Madeleine nu ett steg närmare altaret. Såklart att hon som 26-åring också vill ha familj och därför ser hon sig om efter ett rymligare boende.

Hon och Jonas missade bästisen Filippa Hagmans vackra vigsel i lördags.
Planet hem från Mauritius var väl försenat, kan tänkas. Hoppas att solbrännan håller i sig till Nobel.

Jag var på plats när Emma Pernald dök upp i ensamt majestät utan sin prins i lördags. Hon är knappast någon svikare utan går på vännernas bröllop trots allt som hänt henne i veckan.
Emma berättade för mig att prinsen inte var hemma i Sverige, men att allt är bra mellan dem.


Foto: Mediabild.nu
Nyckelord:



Prinsessornas bottennapp gör succé



Prinsessorna i Europa satsar i höst på havs-inspirerande broscher. Här glittrar en bläclfisk på spanska Elenas kavajslag. Och Belgiens Astrid är inte sämre. Sjöstjärnan har fem "fingrar", ett för varje barn skulle man kunna säga. Prinsessan Astrid har ju fem telningar och är en fena på barnalstring.

Nyckelord:



Marie och magen


Foto: IBL

Hett villebråd i Marocko. Marie är med barn och vi hoppas förstås att det blir en liten flicka som föds i maj. Prins Joachim har ju redan två pojkar. Så visst vore det kul med en ny liten prinsessa!
Nyckelord:



Emma Pernald berättade för mig i går

Prinsessan Madeleines bästis Filippa Hagman sa ja till sin Oscar Forsberg i går i vackra Seglora kyrka på Skansen. Jag var på plats och träffade Emma Pernald. Hon kom ensam utan sin prins...Jag frågade hur det egentligen är mellan dem - och hon svarade...är Ni nyfikna? Läs mer om detta i nästa nummer av Svensk Damtidning.

Nyckelord:



Prinsen i skyn



Nu får prins Charles se upp när han hejar på sonen Harry, som nu går helikopterutbildning i det militära. Harry vill inget hellre än att få flyga tillbaka till fronten i Afghanistan. Om han åker dit igen blir det via luften i en Apche-attackhelikopter snarare än till fots...
Nyckelord:



Drottningen och Obama



Äntligen är det amerikanska valet över. Obama blir ny president i USA, vilket knappast har undgått någon. Såhär såg han ut på skolfotot i unga år.

Vad våra kungligheter tycker om Obama är oklart. Däremot har en drottning i de sydligare delarna av Europa uttalat sig positivt om denne man. Vem det är som sympatiskerar med Obama kan ni läsa om i nästa veckas nummer av Svensk Damtidning där vår reporter Camilla Spjuth Palve berättar mer...Missa inte det!


Foto: IBL

Däremot verkar inte prins Andrew speciellt överväldigad över nya presidentnyheten från väst!
Nyckelord:



Mette-Marit i sexprogram



Foto: Tommy Holl/ IBL

Numera för sig Mette-Marit som en den kronprinsessa hon är. Men det fanns en tid då hon gjorde helt andra saker än att plantera vårdträd utanför norska kyrkor. I sitt förflutna liv satt hon bland annat i dating-programmet "Lyshuset" och svarade öppet på frågor om musik och sex. Inspelningen finns fortfarande kvar i TV-arkivet och medierna har gjort allt för att försöka gräva fram banden. Norsk TV har insett vilken präktskandal det skulle bli om de rörliga bilderna på en 12 år yngre Mette-Marit i förd leopardtights och fjäderboa visades i rutan nu när hon blivit kunglig. Därför gör nu TVNorges programdirektör Eivind Landsverk allt för att inte Lyshuset ska gå i repris.

Ja, det är onekligen rätt fantastiskt ändå att Mette-Marit, med sitt fläckiga förflutna, lyckats passera "Gå" och fortsätta rakt in i slottet och bli landets efterträdare till drottningposten.

Ett utsvävande liv, deltidsstudier, ett barn utanför äktenskapet, ströjobb som servitris och en medverkan i sexprogram - det  kunde inte ha varit helt lätt för kungaparet Harlad och Sonja att acceptera sonens val av kärlek.

Nyckelord:



Tredje gången gillt



Foto: All over press

Vilken gullig liten familj. I Hollands kungahus är det tätt mellan barnafödslarna. Minst tre telningar ska man ha verkar det som. Drottning Beatrix systerson prins Bernard och hans Anette har nu i veckan döpt sin yngste son. Här ser vi dem med trion Isabella, Samuel och nydöpta Benjamin.
Nyckelord:



Kungen och vargarna



Vår kung var på älgjakt i Bergslagen.

Jag måste säga att jag tycker att kungens uttalande i varg-frågan har fått lite väl mycket ljus på sig. Vi förstår vad vår monark menar, det är bara det att han kanske formulerar sig lite otydligt ibland... Vill inte gå in på saken närmare men jag skulle vilja påpeka en sak. Kerstin Ekman hävdar att Carl XVI Gustaf hade tagit sig en klämtare före sitt utfall mot de stackars gråbenen...men jag var där och hoppas och tror att det bara var kaffe i koppen! Vår kung såg sansad ut.....

Kungen är inte helt ute och cyklar. I dag skriver Eskilstuna kuriren att 25 får i en hage i Nyköping skadats av vargar. Det är lätt att sitta tryggt i Stockholm och tala sig hes om vargstammen. Vem vill egentligen ha dessa djur inpå stugknuten? Men det är väl ändå onödigt av regenten att säga att vargflockarna växer explosionsartat. Sådana kommentarer får ju raggen att resa sig på de flesta av oss. Trots det så håller jag på vår kung i alla väder! Leve Konungen!


25 får attackerades av varg
Nyckelord:



Prinsessan och McCain


Walburgas val

 

Vi har en prinsessa i riksdagen. Hon heter förstås Walburga Maria Helene Elisabeth Franziska Habsburg Douglas.

Walburga Habsburg Douglas är yngsta dotter till Dr. Otto von Habsburg (ärkehertig och kronprins Otto av Österrike-Ungern) och hans fru Regina av Sachsen-Meiningen och därmed sondotter till Österrikes siste kejsare, Karl I.

Sedan 1992 är hon gift med greve Archibald Douglas och bor på Ekensholm i Malmköping. Hon har en son, Mauritz Otto Wenzel, född 1994.

Just nu befinner sig Walburga i USA där hon övervakar det amerikanska valet. Man kan följa henne på Walburgas blogg och läsa om vad hon har för sig "over there" med mera. Men snart kan hon själv bli vald. Den 7 juni 2009 är det val till EU-parlamentet. Moderaterna har fyra av Sveriges 18 platser och med stor sannolikhet kommer Walburga att bli en av dem som får äran att åka ned till Bryssel.

Och vem skulle passa bättre för uppgiften? Kontaktnätet är enormt. Tysktalande Walburga är med sina anor släkt med hela kungliga Europa och dessutom är hon dr. i juridik, journalist och driven politiker.

Nyckelord:



Höstlovet ett minne blott

Jaha, så har höstlovet svept bort och vardagen åter här. Vad har våra kronprinsessor haft för sig under tiden?


Mette-Marit är fortfarande sjukskriven efter skadan i Kiev. Hon är tillbaka på kungliga residentet Skaugum och vilar ut. jag tycker att trebarnsmamman ser gravid ut på denna bild. Vad tror Ni?
Kronprins Haakon har åkt till Mongoliet utan sin hustru. Han är FN-ambassadör och nu är det hans tur att resa i väg i tjänsten.


Letizia äter upp sig ordentligt och smakar på en spanskbakad kaka. Det är inte ofta som Felipe och Letizia representerar på varsitt håll. Nej, de håller verkligen ihop!



Kronprinsessan Mary hälsar här på sångerskan Sanne Salmonsen, som tidigare var gift med svenske Mats Ronander.

Ja, life goes on även i kronprinsessornas vardag.

Nyckelord: