topp

Nytt om det kungliga Europa

AV ÅSA BÖNNELYCHE

Åsa Bönnelyche är reporter på Svensk Damtidning och skriver ofta om aktuella händelser i de europeiska kungahusen. Det handlar om bland andra de brittiska prinsarna William och Harry, danska kronprinsessan Mary och de andra europeiska prinsessorna.

Drottning Silvias alla Nobeldiadem


Här bjuder jag på en lektion i gnistrande tiaror


DROTTNING SOFIAS BRILJANTDIADEM Drottningen bär ett diadem av briljanter. Det var troligen tillverkat för drottning Sofia i samband med hennes giftermål 1857 med den blivande Oskar II.




AMETISTGARNITYRET

STOCKHOLM 1991 - TIARA AMETISTGARNITYRET Bilden visar Drottningen i ametistgarnityret som har sin bakgrund i Napoleons familj. Det består av lila ametister och briljanter. Dessa smycken kom till Sverige genom drottning Josefina.




KAMÉGARNITYRET

STOCKHOLM 1998 - KAMÉGARNITYRET Drottning Silvia bär det så kallade Kamégarnityret som består av diadem, halsband, örhängen, brosch och två armband. Gåva från kejsar Napoleon till hustrun Josephine omkring 1805. Smyckena består av guld, pärlor, briljanter och stora kaméer. Diademet bar drottningen som brudkrona den 19 juni 1976. Drottning Silvia skrattar hjärtligt vid årets Nobelbankett i Stadshuset.




Drottning Silvia bär ett diadem av briljanter, som troligen tillverkades för drottning Sofia i samband med hennes giftermål 1857 med den blivande Oskar II. Halsbandet är av briljanter och rosa ädeltopaser tillverkat i S:t Petersburg omkring år 1800. Smycket kom till Sverige genom drottning Victoria. Drottningen bär också Konungens briljerande porträtt.

Kommentarer
Postat av: Anita

Hur hamnade Napoleons hustrus Josephines tiara och andra juveler i Sverige?

2008-12-12 @ 01:01:46

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback