topp

Nytt om det kungliga Europa

AV ÅSA BÖNNELYCHE

Åsa Bönnelyche är reporter på Svensk Damtidning och skriver ofta om aktuella händelser i de europeiska kungahusen. Det handlar om bland andra de brittiska prinsarna William och Harry, danska kronprinsessan Mary och de andra europeiska prinsessorna.

Prinsessornas babyrace

Prinsessornas "Baby-race".

Vi vet att det föds prinsessor och prinsar på löpande band i Europas kungahus. Det är inget nytt.

Tidigare generationer har haft pressen på sig att föda praktgossar och fina flickor. Och storfamiljer är vanligt på slotten. Även de ingifta prinsessorna har förlikat sig med sitt öde. De har lärt sig att en prinsessas främsta uppgift är att föda små tronarvingar. Och det gör den nya generationen kungligheter med råge. Det verkar nästa som om prinsessorna i tysthet medverkar i en inbördes tävling. Ett prinsess - OS där det gäller att få flest barn. Förebilden är prinsessan Astrid av Belgien som håller sig smärt och snygg samtidigt som hon representerar sitt land och tar hand om sina fem söta barn.

Svägerskan Mathilde ligger inte långt efter med fyra telningar i barnkammaren. Caroline av Monaco och drottning Rania har även de en fyrklöver. 


Triss i barn är trendigt. Kanske var det vår egen drottning Silvia som står som förebild. Hon och kungen fick ju som bekant en liten trojka. Trebarnsmammorna i Kungliga Europa är kronprinsessorna Maxima av Holland och Mette-Marit av Norge. Belgiens Claire Coombs har tre barn liksom Stephanie av Monaco. Nu är det väl ändå dags för vår egen kronprinsessa att bilda familj? Även om Silvia var 39 år då hon fick sin trea Madeleine finns det ju betydliga risker med att få barn sent.



Åsas kartläggning: De leder barnligan Storfamiljer i slott - mycket för dagens prinsessor att leva upp till.


Magarna växer, prinsessornas främsta uppgift är att säkra tronföljden.

Kungligheter har genom tiderna alltid fått många barn. Tronföljden måste vara säkrad. Det kunde ju dröja innan det föddes en pojke, en kronprins. I sista minuten föddes vår kung, Carl Gustaf, efter sina fyra äldre systrar. Pålitliga barnjungfrur och stora lekutrymmen både inomhus och i slottsparkerna möjliggjorde att barnkullarna kunde bli stora.

   Belgiens populära prinsessa, Astrid, dotter till kung Albert och drottning Paula har sedan hon gifte sig med ärkehertig Lorenz av Österrike-Este fött barn på löpande band. Två prinsar, Amedeo,1986, och Joachim, 1991 och tre prinsessor, Maria-Laura 1988, Luisa-Maria, 1995, och sladdbarnet Laeticia Maria, 2003, fyller hemmet med liv och rörelse. Det belgiska folket trodde länge att Astrids bröder, kronprins Philippe och prins Laurent aldrig tänkte stadga sig, men det gjorde de båda två med den äran till slut. Nu är det kronprinsessan Mathilde och svägerskan Claire Combs som ser till att slottssalarna i Belgien fylls av glada barnröster.

   Det trevliga storhertigparet av Luxemburg, Henri och Maria Teresa, ser alltid nyförälskade ut på alla bilder. Även här har slottsgemaken länge varit fyllda av leksaker. Prins Guillaume, den äldste, född 1981, är arvprins. Syskonen utgörs av prins Felix, 1984, prins Louis, 1986, prinsessan Alexandra, 1991, och prins Sebastian 1992.

   Ett annat barnrikt hem är Carolines av Monaco. Hon fick tre barn med Stefano Casiraghi, som så tragiskt omkom i en racerbåtsolycka när barnen Andrea, 1984, Charlotte, 1986, och Pierre, 1987, var små. När sedan Caroline gifte om sig med Ernst August av Hanover fick hon en flicka till, lilla prinsessan Alexandra, född 1999. Ernst August hade också barn med sig in i äktenskapet, två söner. Så när alla är samlade sitter sex ungdomar runt matbordet.

   På slottet Mainau har Lennart Bernadotte och hans Sonja levt ett i lyckligt, barnrikt äktenskap. Tillsammans såg de till att både slottsträdgården och familjen blomstrade. Bettina, 1974, Björn, 1975, Catharina, 1977, Christian, 1979, och Diana, 1982, föddes i rask takt. Lennart fick också fyra barn i sitt första äktenskap med Karin Nissvandt, så slottet har aldrig behövt sakna lek och stoj   

   Ex-drottning Anne-Marie av Grekland krävde att få gifta sig ung med sin stora kärlek Konstantin. Många stormiga år följde, då kungaparet var tvungna att lämna den nyblivna republiken Grekland och bosätta sig i London. Då blev familjen en speciellt stor trygghet. Fem barn har paret fått, prinsessan Alexis, 1965, kronprins Paul, 1967, prins Nicolas, 1969, prinsessan Theodora, 1983, och prins Philippos, 1986.

Fortsättning följer... 

Den 15 augusti 2004 insatte Hans-Adam II av Liechtenstein sin äldste son arvprins Alois som sin ställföreträdare och anförtrodde honom rikets styre. Själv står Hans-Adam kvar som statschef. Alois är gift med Sophie, och de har,hittills, fått fyra barn, prinsarna Joseph Wenzel,1995, Georg Antonius,1999, Nikolaus, 2000, och prinsessan Marie Caroline,1996. Själv har Alois tre syskon, Maximilian, Constantin och Tatjana, så fyra barn ser ut att passa Liechtensteins furstehus bra. Men Hans-Adams far hade sju syskon, så där ligger de yngre generationerna i lä. I alla fall är barnkammaren även i dag full av glada små barn.

   Även i Jordanien växer den kungliga barnaskaran stadigt. Drottning Rania var endast 23 år då hon gifte sig med kung Abdullah II bin al Hussein 1993. Deras fjärde barn, prins Hashem, föddes i januari 2005. Sedan tidigare har paret sonen Hussein, 1994, och döttrarna Iman, 1996, och Salma, 2000. Innan Rania gifte sig tog hon en universitetsexamen på det amerikanska universitetet i Kairo och arbetade sedan några år inom bankväsendet samt med informationsteknologi. Nu är hon intensivt engagerad i arbetet med olika projekt för att förbättra levnadsförhållandena för sina landsmän.

  
Hur stora familjer de nygifta prinsessorna får, återstår att se. Kraven i mediasamhället är hårda för de unga flickorna som ständigt blir fotograferade var de än befinner sig. Att vara vacker och trådsmal och se pigg och fräsch ut på alla representationsmiddagar i kombination med att bli gravid snabbt, må illa och bli tjock om magen är ingen lätt uppgift. Den japanska kronprinsessan lider av en svårartad depression. Pressen blev för mycket för henne. Hon kände att hon inte kunde leva upp till kungafamiljens och omgivningens  förväntningar på henne att "leverera" en son till tronen. De flesta av de moderna prinsessorna är över trettio år när de gifter sig. Dessförinnan har de i regel klarat av en lång utbildning och trätt in i arbetslivet. Den biologiska klockan tickar, och det blir inte lättare med åren att bli gravid. Skilsmässor har blivit ett vanligt inslag även i de kungliga familjerna, vilket gör att barnaskaran inte blir särskilt stor. I Danmark hann  Alexandra få två söner före skilsmässan från prins Joachim. Även om drottning Elizabeth av Storbritannien fick fyra barn, har inget av hennes barn fått mer än två.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback