Nytt om det kungliga Europa
AV ÅSA BÖNNELYCHEÅsa Bönnelyche är reporter på Svensk Damtidning och skriver ofta om aktuella händelser i de europeiska kungahusen. Det handlar om bland andra de brittiska prinsarna William och Harry, danska kronprinsessan Mary och de andra europeiska prinsessorna.
Mums för kungligheter
2007-11-05
Nu när vår kungafamilj inte längre bakar pepparkakor offentligt får vi trösta oss med drottning Beatrix av Hollands kökstalanger. Här bakar hon äppelpaj till alla barnbarnen. Jag saknar Silvias korvstoppning till jul. Det skulle vara roligt att återigen få följa Sveriges kungapar vid slottsspisen. Det behöver ju inte vara julmat utan vad som helst. Ett matprogram med drottning Silvia vore kul. Silvia är en hejare på att koka saft. Sommartid bjuder hon gästerna ute vid Solliden på sin hembrygda fläder-citron-saft, efter ett tyskt recept. Västkusthummer är drottningens älsklingsrätt, medan kungen gärna avnjuter stekt aborre. Kronprins Frederik av Danmark gillar också fisk, men inte av det nyttiga omega3-typen utan han väljer svarta, sega lakritsfiskar. Mary är också en riktig gottegris. "Fruit tingles" heter hennes favoritsnask. Norges kronprins Haakon diggar gröt, något hans svärmor Marit Tjessem bjöd honom på första gången de sågs.
-Vad ska jag bjuda Haakon på, frågade Marit sin dotter Mette Marit desperat när det visade sig att landets tronföljare skulle komma på hembesök.
-Ge honom havregrynsgröt, svarade Mette Marit lugnt.
Sagt och gjort. En lyckoträff! Mette Marit fick sin drömprins efter den måltiden. Det vet ju alla att vägen till mannens hjärta går via magen...
Äppelkindade drottning Beatrix bakar paj
Foto:IBL