topp

Nytt om det kungliga Europa

AV ÅSA BÖNNELYCHE

Åsa Bönnelyche är reporter på Svensk Damtidning och skriver ofta om aktuella händelser i de europeiska kungahusen. Det handlar om bland andra de brittiska prinsarna William och Harry, danska kronprinsessan Mary och de andra europeiska prinsessorna.

Gustaf Adolfsdagen

2007-11-06


Hela Sverige har baksmälla! Så kanske man kan uttrycka sig på denna stora dag. Ja, ni förstår väl vad jag talar om? Bussarna flaggar, konditorierna pöser av gräddiga sockerbomber och vi på Svensk Damtidning firar stort. Det är Gustav Adolfsdagen och vår eminenta redaktionschef Petra Lindell har bjudit hela redaktionen på underbara Gustav Adolfs-bakelser, som bara smälte av välbehag i munnarna på oss. Tack! Det var utmärkt gott. Grevinnan Monica Bonde är mäkta förtjust en dag som denna, men blev mycket besviken på biträdet bakom disken på Thelins konditori, som inte hade en aning om vad det var för bakelser hon sålde! Konstigt!
Gustav Adolfsdagen är en av de gamla "kungadagarna" som firas till minne av Gustaf II Adolfs död i dimman vid slaget vid Lützen den 6 november 1632. Numera kan man köpa dessa traditionella bakelser med kungens bild i marsipan eller choklad på många ställen landet runt. 

image96

Vill ni baka själva, kommer receptet här:

Gustav Adolfs bakelser, ca 12 st
3 ägg
1 1/2 dl socker
2 dl (120g) vetemjöl
1 tsk bakpulver


Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda samman mjöl och bakpulver och rör ner i smeten.
Häll smeten i en långpanna klädd med bakplåtspapper. Gädda i ugn, 250°, ca 5 minuter.
Stjälp upp kakan på galler och dra bort bakplåtspapperet.
Om det inte lossnar, pensla med lite kallt vatten.
Ta med runt mått ut 24 bottnar. Lägg ihop bakelserna två och två med vinbärsgelé och gräddkräm emellan.
Arbeta mandelmassan smidig. Kavla ut den till en rektangulär kaka.
Sporra ut breda remsor och lägg runt bakelserna.
Spritsa eller lägg vispad grädde ovanpå.
Garnera till sist med chokladfigurer utskurna i smält blockchoklad.


Fyllning:
svart vinbärsgelé och gräddkräm

Gräddkräm:
3 dl kaffegrädde
2 äggulor
1 msk socker
1 msk maizena
2 tsk gelatinpulver
2 dl vispgrädde
2 tsk vanillinsocker


Blanda grädde, äggulor, socker och maizena i en tjockbottnad kastrull.
Sjud krämen under omrörning tills den blir tjock.
Rör ut gelatinpulvret i lite varmt vatten och blanda ner. Låt krämen svalna.
Vispa grädden till hårt skum och blanda ner i krämen, smaksätt med vanillinsocker.


Garnering:
350 g mandelmassa
2 dl vispgrädde
12 chokladfigurer


Kommentarer
Postat av: vilhelmina

Vilket bra initiativ av er på den kungliga tidningen att uppmärksamma denna smaskiga dag - med recept och allt!

2007-11-18 @ 21:32:10
Postat av: Bagar-Berta

SMASKENS!!!!!!

2007-11-18 @ 21:33:10
Postat av: Sigrid

Dagens goda gärning att lägga ut receptet! jag bor för närvarande i Kina och har vissa svårigheter med att få tag i bakelserna här. Fast nu kan jag baka egna och bjuda mina svenska vänner! Tack!

2007-11-18 @ 21:33:57
Postat av: Åsa Bönnelyche

Hej Sigrid!

Vad roligt att ha en bloggläsare i Kina. Hoppas att det finns vispgrädde i affärerna. Men är det inte så att allt finns i Mittens Rike?

2007-11-18 @ 21:34:22

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback