topp

Nytt om det kungliga Europa

AV ÅSA BÖNNELYCHE

Åsa Bönnelyche är reporter på Svensk Damtidning och skriver ofta om aktuella händelser i de europeiska kungahusen. Det handlar om bland andra de brittiska prinsarna William och Harry, danska kronprinsessan Mary och de andra europeiska prinsessorna.

Sagoprinsessor på riktigt

Jag tycker att Europas prinsessor har mycket gemensamt med sagans prinsessor. Här berättar jag om de riktiga sagoprinsessornas märkliga levnadsöden med lyckligt slut. Först ut är kronprinsessan Mette-Marit av Norge, som gjort samma resa som Askungen.

Barfota sprang Askungen från balen, förskrämd av tanken att blotta sin enkelhet inför en hånleende hop människor. Visst fick Mette-Marit spott och spe för sin brokiga bakgrund. Men prins Haakon gav inte upp utan stred ridderligt för sitt hjärtas dam. Mette-Marit fick slita lika hårt som Askungen, men hon lyckades liksom sagans prinsessa att förbättra sin livssituation och bosätta sig på slottet. Den goda fen i denna sannsaga var drottning Sonja, som stöttade sin nyblivna släkting, men även hovet agerade gudmor och hjälpte till vid förvandlingen av Norges kronprinsessa. Men Mette-Marit har även sig själv att tacka. För det krävs en stor portion inre styrka och mod att damma av sig ett smutsigt förflutet, byta H&M-koftan mot balklänning och låta sig föras in i en okänd värld.

image153

Foto: Scanpix

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback