topp

Nytt om det kungliga Europa

AV ÅSA BÖNNELYCHE

Åsa Bönnelyche är reporter på Svensk Damtidning och skriver ofta om aktuella händelser i de europeiska kungahusen. Det handlar om bland andra de brittiska prinsarna William och Harry, danska kronprinsessan Mary och de andra europeiska prinsessorna.

Hans och Greta i Japan

Europas prinsessor har mycket gemensamt med sagans prinsessor, tycker jag. Här berättar jag om de riktiga sagoprinsessornas märkliga levnadsöden med lyckligt slut.

Japans kronprinsessan Masako har länge varit nedstämd. Hon trivs inte alls i sin roll som kunglig. Det får mig att osökt tänka på sagan om Hans och Greta, där det dolda budskapet handlar om att överbrygga problemen på livets väg:

Överlev hårda tider och ta dig igenom skogen utan att gå vilse, är mottot i sagan om Hans och Greta. Japans kronprinsessa Masako har fått känna på stränga regler och konstitutionella krav sedan hon fick smaka på det kungliga livet efter giftermålet med prinsen. Kejsarpalatset är magnifikt och bjuder på många läckerheter. Men liksom i sagans inbjudande pepparkakshus döljer sig mörka hemligheter bakom den knapriga, glasyrutsmyckade dörren. Den internationellt fostrade Masako, som levt ett modernt, självständigt fritt liv som ogift, drabbades av svår depression när verklighetens häxa, japans mångåriga konstitution, aggressivt hotade:
Prestera en son! Åtta långa år tog det innan Masako blev gravid. Inte undra på att prinsessan kollapsade, när den efterlängtade babyn var en flicka. Beundransvärt att Masako nu klarat krisen och kommit över på andra sidan av den mörka skogen. Liksom Greta har hon klarat av svårigheterna och kommit tillbaka efter sin livskris.

image157

Hans och Greta i pepparkakshuset?

Foto: All over press

Kommentarer
Postat av: Nellie

Masako är verkligen söt!

2007-12-14 @ 15:01:52

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback