topp

Nytt om det kungliga Europa

AV ÅSA BÖNNELYCHE

Åsa Bönnelyche är reporter på Svensk Damtidning och skriver ofta om aktuella händelser i de europeiska kungahusen. Det handlar om bland andra de brittiska prinsarna William och Harry, danska kronprinsessan Mary och de andra europeiska prinsessorna.

Vad händer om kronprinsessan får tvillingar?Foto: Här ser vi prinsessan Sibilla och Jean av Luxemburg med sonen Paul Louis och tvillingarna Léopold och Charlotte, som i dag är skolbarn.


Jag har en gång skrivit i Svensk Damtidning om kungliga tvillingar. Nuförtiden reagerar man knappt när man ser alla dubbelvagnar på stan. Nyfödda dubletter är vanligare än någonsin. Hur kommer det sig? Äldre mammor och provrörsbefruktning är svaret.

Att kronprinsessan Victoria eller prinsessan Madeleine skulle få tvillingar är ganska osannolikt med tanke på att det aldrig förekommit i Bernadotte-ätten - tvillingfödslar alltså. Men även pappornas gener spelar ju in. Kanske finns det dubbla små-Westlings i Ockelbo? I Europa finns det ett antal kungliga tvillingpar. Prins Jean och prinsessan Margaretha av Luxemburg till exempel. Skandalsessan Margarite av Holland (som är systerdotter till drottning Beatrix) är tvilling med prins Jaime. Prinsessan Sibilla av Luxemburg födde 2000 tvillingarna Léopold och Charlotte. Prinsessan Claire är sist ut med kunglig tvillingfödsel. Två graviditeter resulterade i tre barn. I det serbiska kungahuset finns tvillingbröderna prins Philip och Alexander - men ingen av dem gör anspråk på kronprinstiteln då storebror Peter redan norpat den.

Vad händer då om Sveriges tronföljare föder tvillingar? Det blir då den äldste som blir etta till tronen.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback