topp

Nytt om det kungliga Europa

AV ÅSA BÖNNELYCHE

Åsa Bönnelyche är reporter på Svensk Damtidning och skriver ofta om aktuella händelser i de europeiska kungahusen. Det handlar om bland andra de brittiska prinsarna William och Harry, danska kronprinsessan Mary och de andra europeiska prinsessorna.

Laddat bland älgarna



Nu är jag på plats bland drevkarlar, skyttar och kungligheter. Medan jaktlaget intar sin lunch vid den värmande öppna elden kan jag ge lite älg-kuriosa:

Visste ni att Gustav II Adolf bar älghudskyller (vapenrock av älghud) under slaget vid Lützen?

Blöter man ett älghudskyller i vatten och låter det torka på kroppen blir det ogenomträngligt som ett harnesk.

Före gummistövlarnas tid använde sig flottarna av älghudsstövlar.

Förr trodde man att älgarnas klövar hade en magisk, medicinskt läkande verkan. Höger balfots ytterklöv var av stort värde vid botandet av "fallandesot" (epilepsi) (källa: Kunglig jakt under 700 år - Älgjakt från Magnus Ladulås till Carl XVI Gustaf)



På hemvägen åkte vi bakom prinsens älg, som han sköt i skogen. Vilka bjässar de är....På ett flak så här ser de ju inte så aptitliga ut - snarare blir man ju lite sorgsen - men tänk så gott det ändå är med älgstek.....


Foto: Patrik Österberg

Här på vackra Färna herrgård bor Carl XVI Gustaf och hans skyttekungar när det är kunglig jakt i Bergslagen. Här finns SPA och alla bekvämligheter för ett trevligt umgänge efter många timmars jagande i skogen.


Ja, det gäller att inte bli tagen för en älg när man är ute och spatserar i skogen. Det är lätt hänt i Bergslagen där det praktiskt taget finns ståtliga älghorn överallt!

Tack och lov att Ockelbos älgar Daniel och Victoria, som jag klappade i våras, är skyddade av ett hägn på Vildmarksgalleriet. Så här i jakttider går nog ingen fyrbent idisslare med stora horn säker.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback