topp

Nytt om det kungliga Europa

AV ÅSA BÖNNELYCHE

Åsa Bönnelyche är reporter på Svensk Damtidning och skriver ofta om aktuella händelser i de europeiska kungahusen. Det handlar om bland andra de brittiska prinsarna William och Harry, danska kronprinsessan Mary och de andra europeiska prinsessorna.

Kärlekslycka i Luxemburg

image1

2007-02-08
 
Den 14 februari. Finns det något mer romantiskt datum? Nej, Alla hjärtans dag sveper fram som en mild sunnanvind. Det är nu vi har chansen att skriva ett riktigt kärleksbrev. Och kanske, om vi är lyckligt lottade, får vi själva ett i brevlådan.


Själv vandrar jag på rosa moln på Alla hjärtans dag. I affärerna är väggarna täckta med hjärtformade askar fyllda av skära geléhallon och blomsterbuden ilar stan runt med mörkröda rosbuketter. En dag om året blir alla som förbytta och börjar prata förförelsetrick och uppvaktning.


Svensk Damtidning har vi förmånen att få skriva om romantik och kärlek året om. Men visst är det något lite speciellt med just denna dag, vilket storhertigparet i Luxemburg kan intyga.


Den 14 februari för 26 år sedan gifte sig den nuvarande storhertigen av Luxemburg, Henri, med sin Maria Teresa, kubansk bankirdotter. Valet av gemål hade inte mottagits väl av Henris föräldrar. De förväntade sig en mycket mer representativ svärdotter, gärna befryndad med andra europeiska kunga- eller furstehus.


Men kärleken segrade! Henri hotade med att avsäga sig sin titel och sin arvsrätt till storhertigdömet, om han inte fick gifta sig med den han älskade. Till slut fick föräldrarna bistert muttrande ge med sig. Bröllopet ägde rum i den pampiga katedralen i Luxemburgville.


Henri och Maria Teresa har begåvats med fem barn, och de är lika lyckliga i dag som då de gifte sig. Äkta kärlek håller livet ut. Storhertigparet skulle kunna vara en fin förebild för dem som inte låter hjärtat råda utan känner kravet att hitta en socialt mer passande partner.


Kommentarer
Postat av: Jenny Alexandersson

Trevlig alla hjärtans-dag!

2007-11-18 @ 20:23:04

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback