topp

Nytt om det kungliga Europa

AV ÅSA BÖNNELYCHE

Åsa Bönnelyche är reporter på Svensk Damtidning och skriver ofta om aktuella händelser i de europeiska kungahusen. Det handlar om bland andra de brittiska prinsarna William och Harry, danska kronprinsessan Mary och de andra europeiska prinsessorna.

Kungens mamma var släkt med farmor

image405

Kronprinsessan Margareta föddes som Margaret av Connaught. Hon var kungens farmor och gick tragiskt bort vid 38 års ålder av blodförgiftning på Stockholms slott. Hon väntade då sitt sjätte barn...så sorgligt. Det är intressant att läsa om denna spännande kvinna, som gick under smeknamnet Daisy (precis som danska drottning Margrethe). Margareta var en konstnärssjäl och tyckte mycket om att fotografera och måla. Kanske är det från henne som prins Carl Philip ärvt sitt bildsinne?

Margareta var mamma till kungens pappa Gustav Adolf.
Intressant tycker jag att det är, att Margareta även var kusin med prinsessan Sibyllas pappa hertig Karl Eduard av Sachsen-Coburg-Gotha. Alltså gifte sig vår kungs pappa med sin mammas kusindotter!
Hängde ni med?

Jag har just sammanställt hur kungen är släkt med sina europeiska regentkollegor. Det är otroligt hur det blå blodet vandrat över nationsgränserna. Artikeln kommer senare i vår. Håll utkik i Svensk Damtidning!

Kommentarer
Postat av: Agneta Löberg

Ja, hon var ljuvlig, kronprinssan Margareta. Och begåvad. Alla är släkt med alla, men någon inavel i dålig bemärkelse har vi ju faktiskt inte märkt. Eller har vi det? Det vore intressant att få andras synpunkter på det.

2008-05-08 @ 22:32:06

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback