topp

Nytt om det kungliga Europa

AV ÅSA BÖNNELYCHE

Åsa Bönnelyche är reporter på Svensk Damtidning och skriver ofta om aktuella händelser i de europeiska kungahusen. Det handlar om bland andra de brittiska prinsarna William och Harry, danska kronprinsessan Mary och de andra europeiska prinsessorna.

Världens yngste kung säger upp sig

image338

Foto: Scanpix

Världens yngste kung, Jigme Khesar Namgyel, 28, är i allas blickfång denna dag. Han blir den siste "Drakkungen av Bhutan" för nu blir hans Himalaya-rike demokrati. Folket har gått till valurnorna för första gången någonsin just idag den 25 mars. Historiskt! Men inte sörjer Jigme över sin förlorade titel. Han kommer inte längre att styra landet, men förblir statschef och kan även i framtiden påverka vissa beslut.

Vad som är intressant i fallet Bhutan är att folket inte ville ha demokrati - utan kungen själv.

Jigme sa´ till invånarna av bergslandet Bhutan:
"Ni kan inte lämna detta lilla och sårbara land i händerna av endast en man, som är född in i sin roll.








Kommentarer
Postat av: Margareta Johansson

Tänk att det finns så pass klarsynta kungar.

2008-03-25 @ 14:12:06
Postat av: Åsa

Ja, det är onekligen en historisk dag. Att en kung säger upp sig själv är lite ovanligt. Bra när blodiga stadskupper kan undvikas

2008-03-25 @ 14:19:44
Postat av: Midnattsol

Men egentligen behövde han väl inte avsäga sig sin titel??.. Sverige är en demokrati och kungen är statschef. Jag fattar inte varför han gjorde det så dramatiskt..

2008-03-26 @ 11:02:38
Postat av: Midnattsol

Förresten, hej Åsa! Tyvärr har jag inte varit på några spännande resor.. Bara jobbat mkt kvällstid. Men jag har följt din blogg varje dag, men bara inte orkat skriva kommentarer.. Men nu ska det bli ändring på det! Fortfarande stenkoll på kungligheter..;)

2008-03-26 @ 21:27:02
Postat av: Åsa

Den unge kungen av Bhutan är fortfarande landets statschef precis som vår regent, Carl XVI Gustaf, och har numera en symbolisk roll. Nu är det politiker som styr landet, inte en enväldig kung. Vet egentligen inte om det är så mycket bättre. Om det är en "god, upplyst person" som har makten kan det ibland vara bättre än demokrati. Fast det får man ju inte riktigt skriva....då blir man stämplad som obildad. Men är detta inte Hegels filosofi? Den gode despoten?

2008-03-26 @ 21:30:22
Postat av: Nellie

Av ren nyfikenhet: Vem är världens yngsta drottning? Sen så "abdikerar" han väl, "säger upp sig" låter inte särskilt blåblodigt.

2008-03-27 @ 09:03:55

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback