topp

Nytt om det kungliga Europa

AV ÅSA BÖNNELYCHE

Åsa Bönnelyche är reporter på Svensk Damtidning och skriver ofta om aktuella händelser i de europeiska kungahusen. Det handlar om bland andra de brittiska prinsarna William och Harry, danska kronprinsessan Mary och de andra europeiska prinsessorna.

William fick eftertraktat strumpeband

Så var det då klart vem som blir den 1000:e riddaren av Strumpebandsorden. Farmor Elizabeth har funderat och funderat på vem som är lämpligast, och nu har hon utsett barnbarnet prins William. Det här med kungliga ordnar är en hel vetenskap, och jag skrev en artikel om det för en tid sen. Då besökte jag docent Tom C Bergroth vid Ordenskansliet på Stockholms slott. Han berättade för mig hur saker och ting ligger till.

Nu är Bergroth även behjälplig ett svenskt filmteam där skådespelarna bär ordnar. Men hur han än beskriver hur medaljerna ska sitta korrekt på fracken, blir det ändå ofta fel, enligt Bergroth själv. Så här ska strumpebandsorden sitta på en drottning:

image386
Foto:IBL

Nu ska jag försöka berätta vad Strumpebandsorden är. Fakta för er hungrande bloggläsare som alltid undrat:)

image387
Foto:IBL

Strumpebandsorden är Englands förnämsta och räknas som Europas äldsta orden jämte Gyllene Skinnet. (Elefantorden är god trea)

Strumpebandsorden är en levande orden, som har fått ett uppsving i modern tid genom nuvarande drottning Elizabeth II:s pappa, kung George VI. Han var mycket intresserad av ordnar och återinförde delar av det gamla ceremonielet.

Ordenstecknet bärs i ett mörkblått band, ordenstecknet är ett medaljongformat tecken. En särskild detalj är det s.k. "strumpebandet", ett guldkantat sammetsband med text (ordens valspråk), som bärs nedanför vänstra knät för män. Remmen bärs endast till den så kallade Windsoruniformen eller frack med knäbyxor. I dag bärs bandet endast vid speciella ceremonier i England. De enda kungligheter som gör det är prins Philip och prins Charles.
Varje år är det en gudstjänst på Windsor. Då samlas alla riddare med efterföljande lunch. Då bär man "morning coat", det vill säga man bär byxor med randiga ben och svart kavaj med silverfärgad slips och ordensmantel på vilken det stora ordenstecknet med kedja bärs och ordensbarett med plym.
Kung Carl XVI Gustaf tog emot ordensinsignierna år 1975. Strumpebandet har han aldrig burit, då han aldrig har uppträtt i Windsoruniform eller i knäbyxor.
Kung Olav av Norge blev tidigt Strumpebandsriddare.

Kommentarer
Postat av: Jan-Olof Larsson

Skulle Strumpebandsorden vara Europas äldsta??? Det är den största lögn som skrivits i denna blogg

2010-06-24 @ 20:28:23

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback