topp

Nytt om det kungliga Europa

AV ÅSA BÖNNELYCHE

Åsa Bönnelyche är reporter på Svensk Damtidning och skriver ofta om aktuella händelser i de europeiska kungahusen. Det handlar om bland andra de brittiska prinsarna William och Harry, danska kronprinsessan Mary och de andra europeiska prinsessorna.

Marys sko-shopping

image17

2007-08-02
 
Kronprinsessan Mary av Danmark är så vacker, tycker jag. Hon klär sig snyggt och har stil. Men skönheten har sitt pris, och hon sparar minsann inte på de kungliga kulorna. Nyligen lyxshoppade Mary skor för drygt 60 000 kronor på en timme! Designern Jannike Toftegaard på Mermaid Shoes, Galleri K var naturligtvis mer än nöjd med försäljningen. Men många danskar är upprörda över att deras blivande drottning är så dyr i drift, och de kallar nu Mary för "Nordens Imelda Marcos". Men skosamlingen i klädkammaren fortsätter ändå att växa. Mary har ettusen par att välja mellan.

Jag tycker att kronprinsessan ska se över sitt agerande och istället polera sitt varumärke, som inte skiner lika blankt som tidigare. Visst, hon är fortfarande jättepopulär. Mary har ju fött en urgullig tronföljare och en bedårande liten prinsessa. Men kritiken finns där i de folkliga leden. När Mary gifte sig med Frederik var många imponerade av hur snabbt hon lärt sig den grötiga danskan. Men tyvärr har hon nu stagnerat i sin språkutveckling, enligt danskarna. Vid det här laget borde hon tala sitt nya modersmål så mycket bättre. Jämför bara med Alexandra. Hon kan väl rabbla halvfjärsar och hela multiplikationstabellen i sömnen - på fyra språk!

Ja, tänk om Mary kunde lägga ned lite av den energi som går åt till att lyxkonsumera kläder och skor till andra verkligt viktiga saker. Plugga danska till exempel. Det är dags för kronprinsessan att ta på sig sina höga klackar och stega iväg till sko-lan! 

Foto: Scanpix

Kommentarer
Postat av: Alexandra

Håller med helt och fullt. Hon är ju trots allt dansk nu, och ska vara hela sitt liv.. Inte jättebra att enbart polera ytan. Men hon skärper nog till sig hoppas jag..

2007-11-18 @ 20:30:27
Postat av: Åsa Bönnelyche

Hej Alexandra!
Tack för ditt inlägg och roligt att du håller med om att språkkunskaper är viktigt, särskilt för kungligheter, som ju är representanter för sin nation.
/Åsa

2007-11-18 @ 20:50:58
Postat av: Ann Carlsson

Hej

Håller med de föregående, Det är jätteviktigt att Mary lär sig danska ordentlilgt. Hon blir ju drottning en vacker dag. Hon hade en bra början. Fröstår om danskarna är besvikna.

2007-11-18 @ 20:52:29
Postat av: Evita

Hur kan ni avgöra om Mary talar" tillräckligt bra "danska? Talar någon av er det danska språket?? Det gör jag och jag tycker Mary har lärt sig snabbt. Det ingår i Marys arbete att vara modeintresserad, tror knappast att hon shoppar mer än andra kungligheter.

2007-11-18 @ 20:54:11

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback